Bomen snoeien, het hoe en waarom
Alles wat je moet weten over het snoeien van bomen
Bomen snoeien op de correcte manier is een uitdagende taak. Zeker als je ze lang wenst te behouden op termijn. Want een boom snoeien maakt verwondingen en daardoor kan de boom infecties of aantastigen oplopen als je niet correct snoeit.
Daarom leggen we je alles uit over waarom je een boom moet snoeien, hoe je dit best doet, wanneer je dit best doet en de redenen waarom.
Inhoudsopgave
Toggle
We geven je ook meer uitleg over hoe bomen snoeiwonden al dan niet kunnen afgrendelen en de gevolgen ervan.
En je krijgt informatie over het geschikte snoeigereedschap en de Europese snoeistandaard.
Dit is volledig in lijn met ons ethisch beleid op gebied van bomen.
En lees zeker het artikel over advies over jouw bomen in een juridisch geschil. Want vooraleer je bijvoorbeeld overhangende takken van buurmans boom gaat snoeien, ben je best goed geïnformeerd.
Graag wensen we een groot misverstand uit de wereld te helpen: bomen snoeien doe je beter in de zomer, en niet in de winter tenzij je bomen gaat knotten.
Waarom een boom snoeien?
Een boom snoeien is vaak nodig voor de gezondheid, veiligheid of habitus (vorm) van de boom.
Ook is het vaak nodig voor de omgeving of standplaats van de boom. Als takken bijvoorbeeld te ver overhangen. Of tot tegen een woning of dak aanschuren.
Je zal bomen ook snoeien om andere bomen meer licht te geven. Om bijvoorbeeld een monumentale boom, veterane boom of toekomstboom die met lichtgebrek kampt, terug meer licht te geven. Zodat je deze waardevolle bomen langer kan behouden.
Bomen snoeien doe je met een specifiek doel. Hierna geven we verschillende redenen waarom je een boom gaat snoeien:
Als voorbereiding op bouwwerken of een verplanting
Wanneer je gaat bouwen of civiele werken gaat uitvoeren in de buurt van bomen, heb je een boombeschermingsplan met maatregelen. Eén van de maatregelen is vaak het snoeien van de bovengrondse delen. Zodat er meer ruimte ontstaat om te kunnen werken.
Maar ook vaak om het evenwicht tussen de kroon en het wortelsysteem te behouden. Als er ondergronds wortels zullen verdwijnen, dien je bovengronds ook te snoeien. Want met een kleiner wortelpakket kan de boom ook maar een kleinere kruin onderhouden en van vocht voorzien.
Hetzelfde geld bij het verplanten van een boom. Omdat je ook hier wortels gaat snoeien, zal je de boom ook bovengronds snoeien.
Voor de veiligheid
Bij een veiligheidssnoei verwijder je dode takken of zieke takken, die in de nabije toekomst kunnen afsterven. Hierdoor voorkom je dat de takken schade kunnen berokkenen door naar beneden te vallen.
Om de kroonstructuur van de boom te verbeteren
Takken die kunnen uitscheuren omdat ze te groeikrachtig zijn en te zwaar worden, brengen de boom zelf in gevaar en moeten gesnoeid worden. Als een te zware tak uitscheurt, ontstaat er een grote scheurwonde in de stam. Deze wond vormt een toegangspoort voor infecties.
Omwille van de esthetische waarde en vorm
Wanneer de habitus van een boom sterk begint af te wijken van zijn natuurlijke vorm, kan je de kruin corrigeren. Ook bij vormsnoei ga je de boom regelmatig snoeien.
Om andere bomen meer licht te geven
Op die manier kan je bijvoorbeeld monumentale bomen, veterane bomen of toekomstbomen opnieuw beter aan fotosynthese laten doen. En hoeven zij minder te investeren in het lang en uitgestrekt laten uitgroeien van hun takken aan de buitenzijde van de kroon. Om op die manier toch aan licht te raken.
Deze lange en vaak topzware takken vormen een risico op uitscheuren. En juist door deze bomen meer licht te geven, zullen ze investeren in de binnenzijde van hun kruin en daar meer takken en twijgen aanmaken. Zodat dit risico op het ontwikkelen van topzware takken en het uitscheuren ervan afneemt.
Voorkomen van burenhinder
Als er te lange of dikke takken beginnen overhangen over de perceelsgrens met de buren, snoei je beter tijdig genoeg.
Vooraleer je klachten krijgt van de buren of de takken te dik zijn. Als je namelijk te lang wacht met snoeien, zullen de snoeiwonden groter zijn en is dit slechter voor de gezondheid van de boom.
Ook neemt de kans op een juridisch geschil af. Want bemerk, de wetgeving schrijft voor dat je overhangende takken moet snoeien.
Lees meer over mogelijke tussenkomst door onze certified tree manager als boom technisch raadgever in juridische zaken.
Om de stabiliteit van de boom te garanderen
Wanneer een boom zijn kruin erg eenzijdig ontwikkeld is omwille van lichtgebrek aan één zijde, kan de boom instabiel worden. Door takken te snoeien langs de mechanisch zwaarst belaste kant, verkleint het risico op windworp.
Vormsnoei van een rij bomen in de voortuin. Deze bolvormige esdoorns dienen jaarlijks gesnoeid te worden. Let op dat je ze niet te zwaar snoeit, want dat is dan weer nadelig.
Bomen snoeien zonder reden of te veel snoeien
Kan de gezondheid en de groei van de boom schaden. Is het niet nodig om te snoeien, dan snoei je beter niet. Want snoeien maakt steeds verwondingen en vergt van de boom veel energie om deze te genezen.
Heb je vragen, twijfel dan niet om ons contact formulier in te vullen. We beantwoorden ze met plezier.
Waarom bomen snoeien op de juiste manier?
Goed en correct snoeien zal de boomstructuur of kroonstructuur verbeteren, meer zonlicht doorlaten, de kans op takbreuk verkleinen en de esthetische waarde van de boom vergroten. Ook zal de kans op aantastingen kleiner zijn als je op de correcte manier snoeit.
Onjuist snoeien daarentegen veroorzaakt schade aan bomen. Het verhoogt het risico op ziekten, aantastingen en plagen. Het kan zelfs leiden tot ernstige veiligheidsrisico’s. Zeker op langere termijn, als er bijvoorbeeld grote inrotting ontstaat in de gesteltakken of de stam. Dit wens je te allen tijde te voorkomen.
Daarom is het belangrijk om de beste snoeipraktijken te volgen, namelijk deze van de Europese snoeistandaard. Want hierdoor worden de neveneffecten van snoeien geminimaliseerd.
ETPS
De Europese snoeistandaard of European Tree Pruning Standard (ETPS) zijn een reeks richtlijnen en technieken die ontwikkeld zijn door experts in de boomverzorging. Dit om op een correcte manier en succesvol bomen te kunnen snoeien.
Deze snoeinorm voor bomen, ontwikkelt door de International Society of Arboriculture (ISA), bevat een reeks praktisch bruikbare principes. Die de gezondheid, veiligheid en esthetiek van de bomen bevorderen.
De norm benadrukt het belang van inzicht in de biologie, morfologie en fysiologie van bomen, het gebruik van de juiste snoeitechnieken en het minimaliseren van schade aan bomen omwille van snoei.
De European Tree Pruning Standard houdt ook rekening met het CODIT-principe of de afgrendeling van bomen. In dit geval afgrendeling van snoeiwonden na het snoeien.
Inzicht in de biologie, morfologie en fysiologie van een boom
Voordat je een boom snoeit, is het belangrijk om de biologie, morfologie, fysiologie en de kroonarchitectuur of groeiwijze van de boom te begrijpen.
Bomen zijn levende organismen die op verschillende manieren op snoei reageren. Afhankelijk van hun soort, leeftijd, gezondheid en omgeving. Het beïnvloedt ook hun levensprocessen zoals de sapstroom en het transport van water.
Daarom is het van essentieel belang om de boomsoort en zijn specifieke kenmerken te kennen en te begrijpen om correct te kunnen snoeien:
Groeisnelheid
Snelgroeiende soorten, zoals pionierssoorten (berk, wilg, populier, …) hebben vaak een slechte afgrendeling, maar groeien hun snoeiwonden dan weer sneller dicht.
Afgrendelingscapaciteiten van de boomsoort
CODIT – Compartimentalization Of Decay/Damage In Trees: weet welke bomen een zwakke of sterke afgrendeling hebben. Dit bepaalt onder andere mee de grootte van de snoeiwonden die je mag maken, hoeveel je mag snoeien en hoe je best snoeit.
Behoort de soort tot de loofhoutsoorten en heeft deze houtvaten
Loofbomen hebben houtvaten die ze gebruiken voor het watertransport. Bij het snoeien van loofbomen leg je deze houtvaten bloot ter hoogte van de snoeiwonde. En omdat een boom met houtvaten minder mogelijkheden heeft om zijn watertransport te garanderen wanneer er houtvaten faalden door droogtestress, dan tegenover bij naaldhout, is het niet verstandig loofbomen te snoeien bij langdurige hitte of droogte.
Behoort de soort tot naaldhoutsoorten en heeft deze tracheïden
Naaldhoutsoorten kunnen bij droogtestress hun watertransport iets gemakkelijker reorganiseren via de naastliggende tracheïden in het hout, waardoor snoei tijdens een droge of warme periode over het algemeen minder erg is dan bij loofhoutsoorten.
Heeft de boomsoort ringporig of diffuusporig hout
Hierover kan je meer lezen in hoofdstuk 10 van het boek “Bomen Beter Begrijpen” van Wim Peeters.
Vertakkingspatroon of kroonarchitecturale ontwikkeling
Het natuurlijke vertakkingspatroon van een bepaalde boomsoort en zijn kroonarchitecturale ontwikkeling zijn van invloed op de manier van snoeien.
Erg apicaal dominante boomsoorten bijvoorbeeld, waarbij de top het meest dominant is en de stam opbouwt, zoals bij sparren het geval is, hebben geen baat bij het innemen van de top. Zijtakken zullen de groei van de top onherroepelijk overnemen en de bomen zullen binnen de kortste keren opnieuw apicaal dominante groei vertonen.
Ziektegevoeligheid
Bomen zoals kers en pruim die gevoelig zijn voor loodglansziekte en gomziekte, slechts weinig snoeien en steeds in de zomer. Dan zijn er de minste sporen van de paarse korstzwam (veroorzaker loodglansziekte) aanwezig in de lucht en beschikt de boom over de meeste energiereserves. En kan de afgrendeling van de snoeiwonden nog tot het einde van het groeiseizoen doorgaan (= beter afgrendeling).
De boomsoort behoort tot de ABC-bomen (soorten die kunnen bloeden bij het snoeien)
Boomsoorten zoals Juglans regia (okkernoot) en berk (Betula pendula) behoren tot de ABC-bomen. Hun sapstroom komt nog in de winter op gang, vele vroeger dan bij andere bomen. Als je ze dan snoeit gaan ze bloeden. In het sap dat op de bast terecht komt, komt dan weer een bacterie die op zijn beurt dan weer de boom aantast. Deze bomen moet je dus altijd in de zomer snoeien.
Voorbeeld
Om maar een voorbeeld te geven van boomsoort specifieke eigenschappen: populier en wilg zijn soorten die sneller rotten dan bijvoorbeeld eik. Maar ze groeien sneller. Wanneer je dus alleen maar kleine snoeiwonden maakt, zal er snel callusvorming optreden en er onvoldoende tijd zijn om de snoeiwonde te laten inrotten. En aan een met bast overgroeide snoeiwonde kan geen zuurstof meer, waardoor de eventuele schimmel niet meer verder kan ontwikkelen en het hout niet verder inrot.
Je moet dus op één of andere manier rekening moeten houden met de boomsoort specifieke kenmerken vooraleer je een boom snoeit. Je kan hiervoor onze certified tree manager contacteren.
Afgrendeling bij bomen (CODIT) na het snoeien
Veel informatie over het CODIT-principe en afgrendeling kan je terugvinden in hoofdstuk 4 van het boek “Bomen Beter Begrijpen” geschreven door Wim Peeters, ook gekend als Wim van de Bomen. Het boek is trouwens een echte aanrader voor wie inzicht wil krijgen in de morfologie en fysiologie van bomen en hoe ze omgaan met aantastingen en veel meer.
Bedenk dat het snoeien van een boom steeds verwondingen maakt en dat er hout bloot komt te liggen, namelijk het hout van de snoeiwonde. Er zal op het moment van het snoeien zowel een passieve als actieve afgrendeling gebeuren.
Passieve afgrendeling
De passieve afgrendeling is een eerste, als het ware, chemische reactie van de boom op het binnentreden van lucht in de snoeiwonde.
Actieve afgrendeling
De actieve afgrendeling is vooral een reactie van het levende hout op de verwonding door op verschillende plaatsen in het hout reactiezones te vormen en een barrièrezone.
Aangezien iedere boomsoort een andere graad van afgrendeling kent (tussen zwak en sterk) dien je hiermee wel degelijk rekening te houden bij het snoeien van de boom.
Voorbeelden van boomsoorten en hun vermogen tot afgrendeling
Volgende boomsoorten zijn goede afgrendelaar:
- Inlandse eik (zomer- en wintereik)
- Beuk
- Gleditsia
- Pinus
- Taxus
- Linde
Voorbeelden van zwakke afgrendelaars zijn:
- Populier
- Prunus (pruim)
- Malus (appel)
- Juglans (okkernoot)
- Es
- Amerikaanse eik
Cavitatie bij het watertransport
Ook het vermogen van een bepaalde boomsoort om cavitatie (het optreden van luchtbellen in de sapstroom omwille van bijvoorbeeld droogte of snoei) op te lossen, zodat de houtvaten of tracheïden niet definitief verloren zijn, is van belang bij het snoeien van bomen.
Zo snoei je best niet tijdens zeer warme en droge perioden, zeker niet de soorten die cavitatie moeilijk kunnen oplossen. Want dan bestaat de kans dat de boom de snoei niet overleeft of het minstens een trigger is om de boom in aftakeling te storten.
De Europese snoeistandaard of snoeinorm, houdt rekening met de volgende principes van boombiologie
1. Bomen hebben een natuurlijke groeiwijze: bomen zijn geëvolueerd om op een bepaalde manier te groeien om hun overleving en voortplanting te optimaliseren. Daarom moet je bomen snoeien met respect voor hun natuurlijke groeiwijze. En voorkomen dat ze gedwongen worden op een onnatuurlijke manier te groeien.
2. Bomen hebben een structureel raamwerk: bomen hebben een structureel raamwerk van takken, de kroonarchitectuur genaamd, dat hun gewicht ondersteunt en bestand maakt tegen externe krachten. Zoals wind, regen, sneeuw en zelfs storm. Snoeien moet het structurele raamwerk of de kroonarchitectuur van bomen in stand houden of verbeteren om takbreuk te voorkomen. En de stabiliteit van de boom op lange termijn te garanderen.
3. Bomen hebben een verdedigingsmechanisme: bomen hebben een afweermechanisme waarmee ze wonden kunnen genezen. En zich kunnen beschermen tegen ziekten en plagen. Snoeien moet gebeuren op een manier zodat de bast en het cambium (groeilaag) van de boom, die essentieel zijn voor het afweermechanisme van de boom, zo min mogelijk worden beschadigd. En door actieve callusvorming de snoeiwonden zo snel mogelijk kunnen overgroeien met nieuwe bast.
Callusvorming of wondovergroeiing van een snoeiwonde na het correct snoeien van een tak.
Volledige callusvorming of wondovergroeiing. De snoeiwonde is hermetisch afgesloten en is de beste genezing.
Moment waarop je best een boom gaat snoeien?
Snoei op het juiste moment: snoeien moet op het juiste moment van het jaar gebeuren, afhankelijk van de boomsoort en het snoeidoel. Over het algemeen wordt voor de meeste bomen de voorkeur gegeven ze te snoeien tijdens het groeiseizoen (de late lente en zomermaanden). Maar sommige soorten kunnen baat hebben bij snoei tijdens de winterperiode, zoals bijvoorbeeld knotbomen herknotten.
Gebruik de juiste snoeitechnieken bij het snoeien van een boom
Snoei op de juiste manier: snoeien moet op de juiste plaats en in de juiste hoek gebeuren om schade aan de boom te minimaliseren en genezing te bevorderen. De snoeinorm beveelt de volgende snoeiwijzen aan:
- Verkleiningssnede: verkleint de omvang van een tak door deze terug te snoeien tot een zijtak of knop.
- Uitdunningssnede: verwijdert een tak tot het beginpunt of tot een zijtak om de dichtheid te verminderen en de penetratie van zonlicht tot dieper in de kruin te verbeteren.
- Vluchtige snede: snoeit een tak terug tot een stomp zonder een zijtak achter te laten, wat de boom kan verzwakken en overmatige hergroei kan stimuleren.
Snoei met geschikt gereedschap: snoeien moet gebeuren met geschikt gereedschap, zoals snoeischaren, takkenscharen en snoeizagen, die scherp, schoon en goed onderhouden zijn. Het gebruik van ongeschikt gereedschap kan de boom beschadigen en de kans op letsel vergroten. Tijdens het klimmend snoeien wordt veelal een manuele snoeizaag gebruikt.
Ondanks de beste snoeipraktijken toe te passen, kan snoeien schade aan bomen veroorzaken als het niet zorgvuldig gebeurt. Een boom snoeien laat je dan ook best aan b‑Tree Boomverzorging over. Onze Certified Tree Manager heeft zowel expertise in kroonarchitectuur, soortenkennis, boombiologie en vooral ook veel ervaring achter de rug.
Hoe bomen snoeien? Hoe ga je te werk bij het snoeien van een boom?
1: Inspecteer de boom voor het snoeien; bepaal of je de boom mag snoeien
Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om de boom grondig te inspecteren en eventuele problemen te identificeren. Controleer op beschadigde takken, gebroken of afgeknotte takken, dood hout, scheuren in de stam of takken, of andere tekenen van ziekte of stress. Als je problemen vindt die je niet zelf kunt oplossen, raadpleeg dan een professionele boomverzorger zoals b‑Tree Boomverzorging.
Nog belangrijker is te weten welke conditie uw boom heeft. Omdat een boom met slechte conditie niet mag gesnoeid worden. Tenzij een veiligheidssnoei ondergaan om gevaarlijk dood hout te verwijderen. Beter krijgt een boom met een slechte conditie een groeiplaatsverbetering omdat de boom dan terug op krachten kan komen.
2: Bepaal welke takken je moet snoeien en snoei maximaal 20% van de bladmassa weg
Bij het bepalen welke takken je gaat snoeien, moet je rekening houden met:
- grootte van de boom,
- vorm van de boom,
- gezondheid of conditie van de boom,
- locatie van de takken ten opzichte van de totale kroonarchitectuur,
- en omgeving rond de boom.
Zorg ervoor dat tijdens het snoeien van de kruin, er op die plaatsen licht zal terecht komen, waar je in de toekomst meer groei wenst van de blijvende takken. Op die manier stuur je de groei en ontwikkeling van de kruin.
Snoei de boom ook in de middensectie en voorkom afhangende takken
Door bijvoorbeeld takken in de middensectie van de kruin in te korten en uit te lichten, zorg je ervoor dat er meer licht tot in de binnenkruin terecht kan. En meer licht tot op de onderste takken van de kroon valt. Hierdoor gaan de onderste takken minder gemakkelijk afhangen. Omdat ze eerder de neiging hebben om naar boven te groeien dan, want daar is nu meer licht dan onderaan. Waardoor je minder snel opnieuw zal moeten gaan snoeien.
De kruin is in de middensectie iets meer ingenomen om ervoor te zorgen dat er meer licht tot op de onderste takken komt. Hierdoor zal de boom meer investeren in de binnenkruin en minder snel zijn onderste takken laten afhangen. Wat hier de reden van de snoei was; want de boom staat naast het wandelpad naar de voordeur.
Hou er bij de start van het snoeien van de boom rekening mee dat je finaal niet meer dan 20% van de totale bladmassa zult wegnemen. Anders kan de boom te veel verzwakken. En dan kan deze geïnfecteerd geraken. En dat wens je te voorkomen.
Over het algemeen is het beter om kleinere takken te snoeien in plaats van grote takken. Want kleine snoeiwonden grendelen beter af en groeien sneller dicht.
3: Kies de juiste soort van snoeien
Er zijn verschillende soorten snoei die je kunt gebruiken, afhankelijk van het eindbeeld dat je wenst te bereiken en van de grootte en locatie van de takken. Enkele veelgebruikte soorten zijn:
Veiligheidssnoei
Verwijdering van dood hout, gebroken takken en takken die elkaar overlappen of schurende takken genaamd. Bemerk dat niet alle schurende takken moeten verwijderd worden. Deze die met elkaar zullen vergroeien en niet op breken staan, kan je vaak behouden. Ze vormen later een natuurlijk kroonanker en verstevigen de kruin, net zoals je een statische kroonverankering zou plaatsen.
Kroon uitlichten
Het verwijderen van takken in de kruin om de boom een meer open structuur en uiterlijk te geven. Om de lichtinval dieper in de kruin te verbeteren en op die manier groei binnenin de kruin te stimuleren. Waardoor de kruin opnieuw voller wordt en de boom eerder laag in de kruin zal investeren in groei, in plaats van aan de top.
Opkronen voor een takvrije stam
Het verwijderen van takken vanaf de onderkant van de kroon om de hoogte van de takvrije stam van de boom te vergroten. Hierdoor zal er beter verkeer onder de boom kunnen passeren.
Innemen van de kroon:
Het verwijderen en inkorten van takken, vooral aan de buitenzijde van de kroon, om de grootte van de boom te verminderen.
Kroonreductie
Hierbij neem je grotere stukken van de kroon weg om overbelasting van gesteltakken, zoals bij een pechbalk (gesteltak die over een stuk van zijn lengte richting is gespleten), te ontlasten. Je neemt dan meer en dikkere takken weg dan bij het innemen van de kroon.
Lees meer over de verschillende soorten snoei bij bomen.
4: Snoei takken op de juiste manier
Het is belangrijk om de takken op de juiste manier te snoeien om schade aan de boom te voorkomen. Hier zijn enkele praktische tips:
Maak een schone zaagsnede, dicht bij de stam of een andere tak, namelijk juist naast de takkraag.
Snoei takken niet te dicht bij de stam. Snoei ook hier juist naast de takkraag, omdat dit anders kan leiden tot slechte genezing en inrotting.
Snoeien doe je juist naast de takkraag voor de beste genezing. Conform de Europese snoeinorm.
Vermijd het snoeien van grote takken die meer dan 5 cm dik zijn. Grote snoeiwonden overgroeien namelijk te traag met callus. Hierdoor is de kans op infectie dan weer groter en schaadt het de gezondheid van de boom.
Gebruik een scherpe snoeizaag om schone snoeiwonden te maken. Deze zullen sneller genezen. Een uitgerafelde of niet schone snoeiwonde droogt het cambium uit. En omdat het cambium de actieve groeilaag van de tak is van waaruit de wondovergroeiing start, mag dit niet uitdrogen of toch zo min mogelijk.
Verse snoeiwonde juist naast de takkraag, gemaakt met een scherpe snoeizaag.
5: Ruim werkomgeving op en haksel het snoeiafval of voer het af
Zorg ervoor dat de omgeving netjes wordt achtergelaten. Ruim alle takken en snoeisel netjes op. Haksel het eventueel en spreid het uit in een dunne laag onder de boom. Dit is dan ineens een kleine groeiplaatsverbetering. Of je voert het snoeiafval of hakselhout af.
Werkgebied tijdens de snoeiwerken van de treurwilg.
Eindbeeld van de boom en de werkomgeving na de snoeiwerken en opruimen. Voorheen kwamen de takken tot tegen het appartementsgebouw, maar de boom heeft zijn vorm behouden.
Contacteer ons vandaag nog met uw vraag.
Meer over de European Tree Pruning Standards (ETPS) of Europese snoeistandaard
Richtlijn voor professionele boomverzorgers
De European Tree Pruning Standards (ETPS) zijn richtlijnen die is opgesteld om professionele boomverzorgers te begeleiden bij het uitvoeren van snoeiwerkzaamheden aan bomen. De standaard is ontwikkeld door een groep experts op het gebied van boomverzorging. En heeft als doel om consistentie en kwaliteit te waarborgen bij het snoeien van bomen in heel Europa.
De ETPS bevat specifieke richtlijnen en principes die je moet volgen bij het snoeien van bomen. Deze omvatten onder andere het behoud van de gezondheid en veiligheid van de boom. Ook het respecteren van de natuurlijke vorm en groeipatronen van de boom. En het verminderen van het risico op schade aan de boom en omgeving.
Nadruk op inspectie van de boom voor het snoeien van bomen
De standaard benadrukt het belang van een grondige inspectie en beoordeling van de boom voordat je snoeiwerkzaamheden uitvoert. Hierbij moeten boomverzorgers rekening houden met verschillende factoren. Zoals de levensfase van de boom, de aanwezigheid van ziektes of plagen, de stabiliteit van de boom en eventuele nabijgelegen structuren. Omdat de uitvoerende boomverzorger met deze factoren rekening houdt, zal hij de boom met meer inzicht snoeien. Wat dan weer beter is voor de boom.
Richtlijnen voor de verschillende soorten snoei bij bomen
De ETPS biedt ook richtlijnen voor de verschillende technieken en methoden die je kan toepassen bij het snoeien van bomen. Zoals verjongingssnoei, het uitlichten van de kroon en het verwijderen van dood hout. Er wordt benadrukt dat je snoeiwerkzaamheden moet laten uitvoeren door goed opgeleide en ervaren boomverzorgers. En met gebruikmaking van geschikte gereedschappen en technieken.
Door de ETPS te volgen, kunnen boomverzorgers ervoor zorgen dat ze snoeiwerkzaamheden op een professionele en verantwoorde manier uitvoeren. Met respect voor de gezondheid en vitaliteit van de bomen. Het doel is om de esthetiek, veiligheid en duurzaamheid van bomen te bevorderen. En om de waarde en het belang van boomverzorging in heel Europa te benadrukken.
Communicatie tussen boomverzorgers en klanten
Daarnaast leggen de European Tree Pruning Standards ook de nadruk op het belang van communicatie tussen boomverzorgers en klanten. Het is essentieel dat de verwachtingen en doelstellingen van de klant duidelijk worden begrepen. Zodat het snoeiwerk hierop kan worden afgestemd. Daarom dienen boomverzorgers ook advies en informatie te verstrekken aan de klant met betrekking tot de gezondheid en het onderhoud van de boom.
Europese snoeistandaard houdt rekening met lokale wetgeving en gebruiken
De ETPS benadrukt verder dat je snoeiwerkzaamheden moet uitvoeren in overeenstemming met nationale en lokale wet- en regelgeving met betrekking tot boomverzorging. En met betrekking tot het behoud van groene ruimtes. Milieuoverwegingen, zoals het behoud van biodiversiteit en het verminderen van negatieve impact op de omgeving, zijn ook in aanmerking genomen.
Bevorderen consistentie bij bomen snoeien
Het naleven van de European Tree Pruning Standards draagt bij aan professionele boomverzorging op Europees niveau. Samengevat bevorderen consistente en hoogwaardige snoeiwerkzaamheden de gezondheid, veiligheid en schoonheid van bomen. Kortom door deze standaard te volgen, hebben boomverzorgers een gemeenschappelijke basis voor hun werkzaamheden. Ook leveren ze hierdoor een bijdrage aan de bevordering van duurzaam groenbeheer in heel Europa.
Het is belangrijk op te merken dat de European Tree Pruning Standards richtlijnen zijn en geen wettelijk bindende norm. Het is aan de individuele landen en organisaties om te beslissen of ze deze standaard willen aannemen en implementeren.