Boomtechnisch adviseur, deskundige als het over bomen gaat
Onze boomdeskundige of boomtechnisch adviseur geeft antwoorden op al uw boomvragen. Zoals uitdagingen met integratie van bomen in uw projecten en bij problemen met bestaande bomen. Hij geeft u het juiste boomtechnisch of boom deskundige advies.
Je kan hem dus voor alle zaken contacteren die maar iets met bomen te maken hebben. Zoals technisch advies in juridische zaken of geschillen, rechtszaken, groeiproblemen, ontwerpen van duurzame groeiplaatsen en noem het maar op.
Een boomtechnisch adviseur of boomdeskundige heeft niet alleen de kennis over de boomsoort en zijn toepassingsgebieden. Maar weet ook hoe een boom leeft, functioneert en groeit. En met welke problemen hij te kampen kan hebben tijdens zijn verschillende levensfasen. En hoe een specifieke boom of bomenbestand best kan beheerd worden.
Wanneer er wat scheelt, onderzoekt hij de boom met de meest geschikte middelen. Om zo tot inzicht te komen van wat er eventueel aan het gebeuren is. Want alle onderzoeksmethoden en ‑middelen zijn niet even geschikt om ieder probleem te detecteren. Dus ook daar weet een boomtechnisch adviseur raad.
Daarnaast kent hij heel wat over de rechtsregels en wetgeving over bomen. Dat is nog een zaak apart. Maar erg toepasselijk bij juridisch boomtechnisch advies in geschillen of (liefst) bemiddelingen.
Organisatie en organisatiestructuren als het gaat over het beheer van een groot en uitgestrekt bomenbestand, behoren ook tot de skills van onze boom deskundige.
Je kan dus voor vele boom gerelateerde zaken rekenen op het doordachte boomtechnisch advies, waarbij wij steeds onze ethische waarden hoog in het vaandel dragen.
Lees ook waarvoor u een boomtechnisch adviseur kan raadplegen
Boomdeskundige of boomtechnisch adviseur heeft kennis op vele vlakken
Soms denken mensen “Oei, deze boom hangt scheef, dat is gevaarlijk”. Maar daarom niet. Het is niet wat er in de volksmond vaak verteld wordt over bomen, dat het allemaal juist is.
Onze boomtechnisch adviseur of boomdeskundige is geschoold op het gebied van bomen en alles wat ermee te maken heeft. Zowel op het gebied van fysiologische processen die zich in een boom afspelen. Als mechanische processen die van invloed zijn op een boom. Ook over de kwaliteit van de groeiplaats. En het ganse bodemleven dat er zich afspeelt. En hoe deze van invloed zijn op het leven en welzijn van de boom, behoren tot zijn skills.
Ook de kennis over de verschillende levensfasen van een boom maken deel uit van zijn kennis. En de ontwikkelingen die zich afspelen in de kroon tijdens deze verschillende levensfasen. Met andere woorden alles wat kroonarchitectuur betreft.
Want deze zaken zijn dan weer belangrijk om te kunnen oordelen of de conditie en vitaliteit van de boom afwijken van het normale of net niet. Hierna een voorbeeld.
Voorbeeld levensfase van boom die niet overeenstemt met kenmerken ervan
Waarom een boomdeskundige goede kennis over levensfasen van een boom en de kroonarchitectuur van bomen nodig heeft, verduidelijkt volgend voorbeeld.
Als een jonge boom van 10 jaar oud al veterane kenmerken heeft, zoals afstervende takken en holten, wat perfect kan voor een jonge boom. Dan is zijn conditie niet goed. En stemt deze niet overeen met de conditie die je bij een jonge boom normaal verwacht. De jonge boom heeft dan kenmerken van een boom in zijn eindfase. Als boomtechnisch adviseur weet je dan dat de jonge boom maar beperkte levensverwachtingen heeft.
Als daarentegen een oude boom van 200 jaar, naast een deel inrottingen en holten, ook nog jonge orthotrope waterloten heeft (jonge recht opgaande takken), is het duidelijk dat er nog vitale delen aanwezig zijn. En de boom dus nog toekomstperspectief heeft. Hier weet een boomtechnisch adviseur dan dat het over een vitale veterane boom gaat, die nog jaren, op voorwaarde van goed beheer, kan behouden blijven.
Het is misschien even kort en snel door de bocht. Maar het geeft een beeld waarom deze kennis zo belangrijk is om het juiste boom deskundige advies te kunnen geven.
Lees ook hoe wij onze rapporten opstellen
Schimmels, paddenstoelen en bodemleven
Naast fysiologische en mechanische processen die zich bij bomen afspelen, weet onze boomdeskundige of boomtechnisch adviseur dat schimmels en paddenstoelen niet los te koppelen zijn van elkaar. En hoe belangrijk het bodemleven wel is.
De aanwezigheid van schimmels op en rond een boom vertellen erg veel over de boom. Sommige paddenstoelen zijn parasitaire schimmels en ze duiden op versnelde aftakeling van de boom. Andere zijn dan weer mycorrhizavormende symbionten en ondersteunen de bomen in hun groei, welzijn en verdediging tegen belagers.
In de bodem zelf krioelt het best van saprofyten, schimmels die aan houtafbraak doen. En met hun schimmeldraden (of hyfen) de bomen via hun wortels van vocht en nutriënten voorzien. Deze schimmels zijn dan weer een deel van het bodemvoedselweb. Waar ook de bacteriën en microben deel van uit maken. Zij worden aangetrokken door de stoffen die de boomwortels afscheiden.
Omdat het bodemleven en het bodemvoedselweb zo belangrijk zijn voor een boom, herkent een boomtechnisch adviseur dan ook bodemverstoringen. Zoals bodemcompactatie, vernatting, zuurstofgebrek of structuurproblemen in de bodem. Want die verstoringen maken het bodemvoedselweb kapot. En hebben dus een erg slecht effect op de groeiomstandigheden van bomen. Ze bedreigen de bomen en kunnen ze zelfs laten afsterven.
Een parasitaire schimmel, de harslakzwam of Ganoderma resinaceum, op de stamvoet van een Amerikaanse eik. Parate kennis bij onze boomdeskundige.
Het hangt allemaal samen in de natuur: boom, schimmels en bodem. De boomtechnisch adviseur dient de samenwerking of verstoring tussen de elementen te begrijpen om het juiste advies te kunnen geven.
Waarvoor kan u een boomtechnisch adviseur raadplegen?
Er zijn vele zaken waarvoor een boomtechnisch adviseur u kan bijstaan. Letterlijk boomtechnisch, over boomveiligheid, naar aanleg toe, maar ook in juridische zaken over bomen. Zoals situaties met overhangende takken. Of bomen die te hoog zijn en waarvan men vraagt deze te toppen.
Boomveiligheid, prioriteit bij onze boomtechnisch adviseur
Als het gaat over vragen over de veiligheid van een boom, dan bent u al zeker aan het juiste adres. De boomveiligheid is de zaak die steeds op de eerste plaats komt. Je wenst een ongeval met een boom altijd te voorkomen. Zodat er nooit schade is. Noch mensen bij betrokken raken.
Een boomtechnisch adviseur inspecteert bomen op vele parameters. Volgens de VTA-methodiek en zal oordelen of een boom al dan niet mechanische of fysiologische gebreken vertoont. Waardoor de boom kan beoordeeld worden op veiligheid. En of de boom in de nabije toekomst voor schade zou kunnen zorgen of niet.
Ook houdt een boomtechnisch adviseur rekening met de gevaarzetting in de omgeving van de boom. Het is duidelijk dat een boom met gebreken te midden in een bos, waar geen wandelpad in de buurt is, een veel kleiner risico op ongevallen vertegenwoordigt, dan dezelfde boom te midden van een druk dorpsplein.
Bijstand juridische dossiers, bemiddelingsgesprekken, geschillen en rechtszaken
Hopelijk hoeft het natuurlijk nooit zo ver te komen. Maar als er meningsverschillen zijn is het erg belangrijk dat juiste informatie wordt aangedragen in het dossier. Dat maakt het voor alle betrokken partijen aanvaardbaarder, aannemelijker en meer voorspelbaar.
Er zijn vele fabeltjes over bomen. Je kan het niet kwalijk nemen. Er is pas ook de laatste tientallen jaren erg veel kennis over bomen verworven uit langlopende onderzoeken, die nu pas beschikbaar is.
Als boomtechnisch adviseur in een juridisch dossier geeft b‑Tree Boomverzorging steeds advies op basis van onderzoek ter plaatse en aan de hand van wetenschappelijk ondersteunde artikels, naslagwerken en gerenommeerde boeken.
Er zijn zowel op het gebied van beheertechnische als op het gebied van goede voorschriften voor het aanplanten en aanleggen van groeiplaatsen voor bomen, heel wat stevige standaarden uitgeschreven. Die in Vlaanderen algemeen aanvaard zijn in de sector van de boomverzorging, tot bij de overheden toe.
Lees er ook ons ethisch beleid op na, zodat u weet wat onze waarden zijn.
Printscreen van het voorblad van een boomtechnisch adviesrapport in een juridisch geschil, opgesteld door onze boomdeskundige of boomtechnisch adviseur.
Het boomtechnisch advies rapport
Onze boomtechnische rapporten zijn dan ook erg gestructureerd en volledig onderbouwd opgesteld. No nonsens om het zo te zeggen. En vaak zien wij hele andere dingen passeren. Het is dan ook vaak makkelijk voor ons dit netjes onderbouwd te weerleggen als er wat gefantaseerd werd aan de andere zijde.
De rapporten zijn steeds opgesteld door certified tree manager Bert Janssens. Die, als er bemiddelingsgesprekken zijn, mee kan deelnemen om de technische zaken als boomdeskundige toe te lichten en het juiste boomadvies te geven.
Wat mag u verwachten in onze rapporten
Vooreerst hebben wij een uitgebreid gesprek met de opdrachtgever. Zodat wij een goed zicht krijgen op de situatie. En op wat er van ons verwacht wordt, en welke meerwaarde wij kunnen bieden.
Steeds geven wij in onze rapporten een situering weer waarom de opdracht werd gegeven en op welke vragen er antwoorden worden verwacht.
Naast de inventarisatie met duidelijk plan en aanduidingen, doen wij vaak een historisch onderzoek naar het perceel of de bomen zelf. Ook reliëfkaarten, zomer- en winterbeelden, natuur- en milieukaarten en andere kaarten kunnen deel uitmaken van het rapport. Ook maakt onze boom deskundige vaak een synthesekaart. Bijvoorbeeld om de reikwijdte van de boomkroon ten opzichte van perceelsgrens te verduidelijken.
Conditie, vitaliteit, specifieke gebreken of eigenschappen, bodemeigenschappen en groeiomstandigheden maken deel uit van de inventarisatiegegevens. En op basis van de metingen in het veld worden de gegevens afgezet tegen de normeringen ervoor. Alle gegevens komen dan netjes, bruikbaar en visueel overzichtelijk in tabellen of diagrammen.
Taxatiewaarden van de bomen kunnen preventief mee deel uitmaken van ons rapport. Afhankelijk van waar een dossier mogelijk kan eindigen. Je bent maar beter goed voorbereid. Maar na alles eerst duidelijk te bespreken met de opdrachtgevers.
De conclusie van onze boomdeskundige is onderbouwd, gevat en krachtig
Bij de uiteenzetting van de antwoorden op de vragen en het boomtechnisch advies op zich, wordt er duidelijk vermeld waarom er een bepaalde keuze werd gemaakt. En op basis van welke informatie of wetenschappelijk werk dit antwoord of boomtechnisch advies is gesteund.
Ook zijn onze conclusies duidelijk onderbouwd. Maar ook nog apart en kort samengevat. Voor diegene die niet de tijd heeft om heel het verslag te lezen. En toch snel de essentie wil vatten.
Onze boom deskundige doet dit gestructureerd, de opdracht niet uit het oog verliezende, krachtig en visueel duidelijk.
Wij hopen hiermee heel wat meer duidelijkheid te brengen waarvoor u ons als boom deskundige of boomtechnisch adviseur kan raadplegen.
En heeft u nog vragen, twijfel dan niet ons te contacteren.