Wat is een houthakker? En wat is verschil met een boomverzorger?
Wat doet een houthakker?
Een houthakker is iemand die gespecialiseerd is in het kappen en oogsten van bomen uit bijvoorbeeld een productiebos. En hout verzamelt. De taken van een houthakker bestaan vooral uit:
- Bomen kappen: houthakkers selecteren en kappen bomen voor verschillende doeleinden, zoals houtproductie, bouwmaterialen of brandhout.
- Boomstammen verplaatsen: ze zorgen voor het vervoer van de gekapte boomstammen naar de verwerkingsplaats.
- Bomen verwerken: houthakkers zagen, splijten en schillen boomstammen om verschillende houtproducten te produceren, zoals planken, balken, en fineer.
Inhoudsopgave
Toggle
Hoe is het beroep houthakker ontstaan?
Het beroep van houthakker heeft diepe historische wortels. Houthakkers bestonden al in de oudheid, maar de industrialisatie en de groeiende vraag naar hout in de 18e en 19e eeuw hebben het beroep verder geprofessionaliseerd. In de Verenigde Staten was het houthakken in de 19e eeuw een essentieel onderdeel van westwaartse expansie en het opbouwen van nederzettingen.
Houthakkers gebruikten oorspronkelijk handgereedschap zoals bijlen en zagen, maar in de moderne tijd maken ze gebruik van geavanceerde machines en apparatuur, waaronder kettingzagen en skidders, om het werk te versnellen en te vergemakkelijken.
Wat is het verschil tussen een houthakker en een boomverzorger?
Een boomverzorger is daarentegen iemand die vooral bezig is met het welzijn en het langetermijnbehoud van de bomen.
Een boomverzorger, ook wel een arborist genoemd, richt zich op het behoud en de gezondheid van bomen in stedelijke en natuurlijke omgevingen. Hun taken zijn:
- Boomverzorging en ‑onderhoud: arboristen snoeien bomen, verwijderen dode takken, voeren groeiplaatsverbeteringen uit en andere maatregelen om bomen langer te behouden en gezond te houden.
- Diagnose en behandeling van boomziekten: boomverzorgers identificeren en behandelen ziekten en plagen die bomen kunnen aantasten.
- Bomen verwijderen: boomverzorgers verwijderen bomen op een veilige manier wanneer dat nodig is, meestal in stedelijke omgevingen waar veiligheid primeert en de beperkte ruimte om het werk uit te voeren een grote rol spelen.
- Bomen planten: boomverzorgers planten nieuwe bomen en zorgen voor de nazorg zoals het geven van water in droge perioden, begeleidingssnoei en groeiplaatsinrichting.
- Boomadvies: arboristen geven boomadvies over boombeheer en behoud.
- Tuinonderhoud met respect voor de bomen: arboristen voeren steeds tuinonderhoud uit met respect voor de bomen, gebruiken geen herbiciden of pesticiden, veroorzaken geen maaischade of wortelschade en snoeien bomen volgens de Europese Tree Pruning Standaard.
Arboristen vragen zich steeds af hoe je de boom eventueel nog kan behouden
Boomverzorgers zullen zich steeds afvragen bij een gevaarlijke boom of je deze kan behouden door te snoeien of je deze echt moet vellen. En enkel als het echt nodig is, als de boom volledig in zijn eindfase is en gevaarlijk is, kan hij de boom ook schadevrij verwijderen.
Het is niet dat een boomverzorger alleen maar bezig is met boom advies, inspectie van bomen of het uitvoeren van standplaatsverbeteringen om bomen langer te kunnen behouden.
Een boomverzorger is ook gespecialiseerd in het verwijderen en kappen van bomen op de meest moeilijke plaatsen.
Dit door middel van efficiënte en ingenieuze riggingtechnieken en andere touwtechnieken.
Een houthakker daartegenover is meer bezig met het kappen en rooien, je mag gerust zeggen “oogsten” van bomen. En dit vooral voor volumeopbrengst.
Vaak betreft dit makkelijkere vellingen, zoals bomenrijen vellen, rij per rij. Of bossen rooien, en de bomen boom per boom vellen.
En het gaat ook steeds gepaard met zware machines zoals verreikers, tractors, zware karren en diepladers.
Houthakkers gebruiken zware machines
Boomverzorgers proberen zware machines echter te vermijden
Boomverzorgers daarentegen ontfermen zich niet alleen over de bomen.
Maar ook over de standplaats en omgeving, zodat ze de groeiplaats van de bomen niet beschadigen.
Zo trachten zij een dode boom netjes en schadevrij te vellen, zonder gebruik te maken van deze zware machines.
Maar door gebruik te maken van touwtechnieken. En gebruik te maken van het aanbrengen van valkerf en velsnede. Dus geen gebruik van zware machines. Zodat de groeiplaats van de omliggende bomen niet wordt beschadigd.
Waardoor deze omliggende bomen ook niet moeten gekapt worden op termijn.
Het schadevrij werken naar de bodem toe, valt echter vaak buiten de opdracht van een houthakker.
Houthakkers daarentegen gebruiken steeds vaker zwaardere en zwaardere machines.
Hierdoor stijgt de efficiëntie van het werk wel als het over grotere partijen bomen gaat.
Echter veroorzaken de zware machines bodemverdichting, wat dan weer het boomsoorteigen ecosysteem kapot maakt.
Wat op zijn beurt dan weer erg slecht is voor de overblijvende en omliggende bomen. Zowel op korte als op lange termijn.
Bodemherstel duurt tot 100 jaar. Ja, je leest het goed. 100 jaar en meer.
Kijk maar naar de criteria voor een kapmachtiging van ANB. Welke vergunning u vaak moet aanvragen voor het hakken van een boom. Daar vindt u uitdrukkelijk “Welke maatregelen stelt u voor om schade aan de natuur en de bodem, veroorzaakt door de kapping, te voorkomen?”. Deze vraag wordt niet zomaar gesteld. Het is wel degelijk om de natuur en de bodem te sparen en beschermen.
b‑Tree Boomverzorging houdt als vakkundig boomverzorger hier sowieso rekening mee. Namelijk dat er geen bijkomende schade wordt veroorzaakt. Het gebruik van lichte en kleine gereedschappen, in combinatie met uitgekiende riggingtechnieken en touwtechnieken maakt hier het verschil.
Houthakkers maken veel minder gebruik van deze lichte, maar wel boomvriendelijke en bodemvriendelijke technieken. Kies daarom voor b‑Tree Boomverzorging.
Een boomverzorger is goedkoper en zeker op lange termijn
Denk niet dat het meer zal kosten om met een boomverzorger samen te werken. In tegendeel.
Op termijn is het goedkoper.
Je zal namelijk een gezond en vitaal bomenbestand overhouden en het juiste boomadvies krijgen.
Waardoor u gespaard blijft van bijkomende vellingen op termijn, omwille van bodemschade door zware machines. Of omwille van gebrek aan kennis.
Kies voor de vakkundige boomverzorger b‑Tree en zijn enthousiast en gepassioneerd team.
En contacteer ons vrijblijvend.
Of bel ons ineens 0495 53 60 80.
Het ganse jaar door.
Alvast bedankt!!