Boombeschermingsplan voor werken rond bomen
Welkom op onze webpagina over het boombeschermingsplan om bomen te beschermen op de bouwwerf of andere bouwlocaties.
We beschrijven wat ons boombeschermingsplan omvat. Vanaf alle voorafgaandelijke onderzoeken en effectieve maatregelen. Tot het beëindigen van de werken en de nazorg voor de bomen. Om de bestaande bomen maximaal te kunnen behouden op lange termijn.
Ons boombeschermingsplan beschrijft in detail alle stappen die gedurende de ganse periode van de werken nodig zijn.
Waarom een boombeschermingsplan?
Een effectief boombeschermingsplan is van cruciaal belang om het welzijn en behoud van bomen op lange termijn te waarborgen. Omdat zowel bovengrondse als ondergrondse schade aan de bomen moet voorkomen worden.
Bomen vormen een essentieel onderdeel van onze leefomgeving.
Ze bieden schaduw, zuiveren de lucht, bevorderen biodiversiteit. En dragen bij aan het esthetische karakter van steden, dorpen en woonomgevingen.
Het belang van het beschermen en verzorgen van bestaande bomen is steeds duidelijker. Zeker wanneer je werken gaat uitvoeren in de buurt van bomen.
En dan heb je nu eenmaal een boombeschermingsplan nodig. Omdat er altijd vele betrokken partijen zijn. Zoals de bouwheer, aannemer, nutsmaatschappijen, grondwerker, tuinaanlegger, en ga zo maar door.
En iedereen moet weten wat mag, niet mag en moet, om schade te voorkomen.
Wat is een boombeschermingsplan?
Een boombeschermingsplan is een strategisch plan. Dat is ontworpen om bestaande bomen, te behouden, beschermen en beheren binnen een specifiek gebied. Zoals een stad, park, bouwterrein, bronbemaling zone, of natuurgebied. En om de bomen hun gezondheid, veiligheid en groeimogelijkheden te waarborgen. Ondanks mogelijke bedreigingen zoals bouwwerkzaamheden, ziekten, plagen, of andere menselijke activiteiten.
Een boombeschermingsplan omvat onderzoeken en maatregelen. Die moeten genomen worden om ervoor te zorgen dat bomen goed kunnen gedijen en geen schade ondervinden. Zelfs te midden van al de menselijke activiteiten en veranderende omstandigheden, die een bouwwerf of bouwproject met zich mee brengen.
TIP
Betrek ons zo vroeg mogelijk bij uw project. Dan kunnen wij nog de meeste impact hebben.
En kunnen we jou het meeste geld besparen.
Ook kunnen we het meeste betekenen voor het gezond behoud van de bestaande bomen.
Waaruit bestaat ons boombeschermingsplan?
Inventarisatie, boominspectie en diagnose
Eerst worden grondige boominspecties uitgevoerd door onze gekwalificeerde boomverzorgers. Ze vormen de basis van het boombeschermingsplan.
Dit omvat zowel het identificeren en inventariseren van alle bestaande bomen. En ook eventueel de locaties die opportuniteiten bieden om nieuwe bomen aan te planten.
Van de bestaande bomen worden conditie, omvang en alle eventuele gebreken, zoals ziekten, structuurproblemen, schimmelaantastingen en dergelijke genoteerd. Ook andere gezondheidskwesties die de bomen hun toekomstverwachting beïnvloeden nemen we mee. Zo voeren wij ook een Picus geluidstomografie uit als nader onderzoek nodig is.
Daarnaast bepalen we de waarde van de bomen. Deze boomtaxatie dient als nulmeting in geval er toch schade zou optreden.
Bepalen van de boombeschermingszones en boomverankeringszone
We definiëren aan de hand van de boominventarisatie zowel de beschermingszones als de boomverankeringszone. Die we mee aanduiden op de kaart.
De boombeschermingszone is de zone rond de bomen die je gaat afschermen om fysieke schade te voorkomen tijdens werken in de buurt van de bomen. Deze zone houdt rekening met de wortelzone en de ruimte die bomen nodig hebben om te groeien zonder beperkingen.
De boomverankeringszone is de minimale wortelzone die een boom nodig heeft om nooit in stabiliteitsproblemen te raken. Binnen deze zone mogen nooit wortels gesnoeid worden. Anders kan de boom met mechanische instabiliteit te maken krijgen.
Aftoetsing ten opzichte van het project en de haalbaarheid
Nadien maken we een synthesekaart van de inventarisatieplannen en de bouwplannen. Op die manier identificeren we mogelijke problemen, waar bomen en bouwwerken met elkaar in conflict komen.
Dit betreft nog voornamelijk een desktopstudie. Uiteraard met gegevens uit het veld van de inventarisatie en de bouwplannen.
Het effectief boombeschermingsplan houdt ook rekening met de omringende omgeving, zoals gebouwen, wegen, water en infrastructuur.
Wortelonderzoek en onderzoek bewortelingspatroon
Omdat bij de oprichting van een bouwwerk er steeds werken gebeuren in de bodem, moet je weten waar er zich boomwortels bevinden en hoe groot ze zijn.
Grote boomwortels mag je niet snoeien en hun aanwezigheid bepalen mee het bouwplan.
Kleinere diameters van wortels snoeien we preventief, net zoals bij het snoeien van de kruin, zodat er zich nieuwe fijne wortels kunnen vormen. Waardoor de boom zich tijdig kan aanpassen aan de nieuwe situatie.
De ondergrondse groeiruimte van de boom beschermen we om wortelproblemen en verstoringen in de bodem te voorkomen.
Snoeiplannen
Omdat er bovengronds vaak takken in de weg komen te zitten voor het oprichten van het gebouw, of omdat er machines moeten kunnen werken, is snoei van de kroon soms nodig. Deze snoei beschrijven we nauwkeurig, net als de uitvoering ervan verzorgen we deskundig.
Beheerstrategieën
Alle verschillende beheerstrategieën zetten we nauwkeurig op papier. En deze zijn afhankelijk van de staat en behoeften van elke individuele boom.
Het betreft:
- het snoeien van bomen, zoals hierboven beschreven,
- plaatsen van afschermingen,
- sensibiliseringscampagnes,
- het plaatsen van infoborden,
- het plaatsen van stambescherming,
- irrigatie van de boomspiegel bij bronbemaling,
- opstellen van aansprakelijkheidsclausules en te vergoeden bedragen in geval van schade,
- monitoring van bodemvocht in de wortelzone,
- preventieve groeiplaatsverbetering,
- nazorg na de werken,
- monitoring bij het afschakelen van de bronbemaling,
- …
Waterbeheer
Specifiek bij projecten met bronbemaling gaan we na hoe ver de invloedssfeer van de bemaling reikt. En aan de hand van het bewortelingspatroon in de bodem, gaan we de bomen bewateren en monitoren.
Zowel te weinig water, als teveel water is schadelijk voor de bomen. Het waterbeheerplan beschrijft hoe je ervoor zorgt dat de bomen op het juiste moment de correcte hoeveelheid water krijgen.
Sensibilisering of bewustwording
We creëren bewustwording binnen de lokale gemeenschap over het belang van bomen en hoe ze als bewoners kunnen bijdragen aan het boombeschermingsplan. We organiseren educatieve momenten, eventueel samen met de stad of bouwheer, om mensen te informeren over de plannen en de gemaakte keuzes.
Dit helpt bij het aanvaarden en omgaan met de wijzigingen die een project met zich mee brengen.
Regelmatige evaluatie en bijstelling
Een boombeschermingsplan is dynamisch, we volgen het op en stellen het regelmatig bij na evaluaties tijdens de werken. Omwille van veranderende omstandigheden, wijzigingen in conditie van bomen, de weersomstandigheden of de bouwwerken zelf, is het belangrijk tijdig te reageren en in te grijpen. Zodat het boombeschermingsplan effectief blijft en zijn doel bereikt.
De opvolging gebeurt door onze tree manager die alles bespreekt met de betrokken partijen en rapporteert.
Boommonitoring in het boombeschermingsplan
Een regelmatige monitoring van de gezondheid van de bomen is essentieel om vroegtijdig te kunnen ingrijpen bij eventuele problemen. Dit omvat het observeren van bladkleur, bladval, taksterfte en andere tekenen van mogelijke stress. Door proactieve maatregelen te nemen, zoals ingrijpen op de irrigatie, de bronbemaling, groeiplaatsverbeteringen, of de boombeschermingszone verminderen we problemen voordat ze ernstiger worden.
Technologische innovaties die helpen bij boombeschermingsplannen
Via onderaanneming kunnen we beschikken over moderne technologieën, zoals LIDAR 3D-scanners, drones en grondradar of bodemradar, om nauwkeurige gegevens te verzamelen over de boom en zijn bewortelingspatroon.
Deze gegevens kunnen vervolgens worden geanalyseerd in het kader van het project en de haalbaarheid van oplossingen.
Wettelijke verplichtingen vereisen vaak een boombeschermingsplan
Omwille van bestemmingsplannen en vergunningseisen is het vaak nodig een boombeschermingsplan op te stellen. Omdat de bestaande bomen maximaal moeten behouden blijven.
Soms is het mogelijk om bouwontwerpen gefundeerd aan te passen om bomen te kunnen behouden. Wat waardevol is voor zowel het milieu als het esthetische aspect van de omgeving.
Economische voordelen van een boombeschermingsplan
Naast ecologische en esthetische voordelen geven goed onderhouden bomen met toekomstperspectief ook economische voordelen.
Bomen verhogen de waarde van onroerend goed, verminderen energiekosten door schaduw en verminderen wateroverlast door het absorberen van regenwater en stormwater runoff.
Een goed doordacht boombeschermingsplan met ene goede ondergrondse groeiplaatsinrichting kan dus indirect bijdragen aan de lokale economie.
Samenwerking met onze certified tree manager en andere experten
Een boombeschermingsplan vereist samenwerking met gekwalificeerde boomverzorgers en andere experts.
Kennis over de fysiologische werking van bomen, de behoeften van bomen om ze te kunnen laten ontwikkelen en de mogelijkheden om ze te beschermen, leiden tot een duurzaam eindresultaat.
Onze certified tree manager werkt samen met architecten, ingenieurs, landschapsarchitecten en ecologen. Hun inzichten en kennis dragen samen bij aan een duurzame aanpak van de bomen.
Toekomstperspectief
Naarmate stedelijke gebieden groeien en de impact van klimaatverandering toeneemt, wordt een effectief boombeschermingsplan steeds belangrijker. Het behoud van bomen is niet alleen een taak voor de overheid, maar ook voor individuen en organisaties. Met een gezamenlijke inspanning kunnen we onze steden groen houden en de vele voordelen van bomen voor de komende generaties veiligstellen.
Een doordacht boombeschermingsplan is van onschatbare waarde voor het behoud van onze kostbare bomen. Door middel van zorgvuldige inspecties, gepaste behandelingen en het bewustzijn van hun omgeving, kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten.
Een goed uitgevoerd boombeschermingsplan gaat verder dan alleen het behoud van individuele bomen. Het draagt bij aan een gezonde leefomgeving, bevordert biodiversiteit, verfraait onze omgeving en draagt bij aan de kwaliteit van ons leven.
Het is onze verantwoordelijkheid om de schoonheid en functionaliteit van bomen te behouden en te koesteren, en met een goed doordacht boombeschermingsplan kunnen we deze missie met succes volbrengen.
Een goed boombeschermingsplan combineert wetenschappelijke kennis, technische expertise en lokale inzichten om een gebalanceerde aanpak te bieden. Die zowel de bomen als de omgeving ten goede komen.
Het is belangrijk om samen te werken met alle vakbekwame ambachten en gemeenschappen om een succesvol plan te ontwikkelen en uit te voeren.
Neem vandaag nog contact met ons op voor uw boombeschermingsplan!
Als je op zoek bent naar een professioneel boombeschermingsplan voor werven of bouwprojecten, ben je bij ons aan het juiste adres.
Neem contact met ons op om je project te bespreken en te ontdekken hoe we je kunnen helpen bij het behoud van waardevolle bomen tijdens bouwactiviteiten.
Samen kunnen we een duurzame toekomst creëren waarin bomen en constructies hand in hand gaan.