Geschatte lees­tijd: 7 minu­ten
Grote bomen planten in een bestaande rij.
Plaatsen van de kluitboom in het plantgat en verankeren van de kluit.

Grote bomen planten en wat je best allemaal weet

Grote bomen plan­ten zorgt ervoor dat je ineens uit­stra­ling en ver­ster­king van het ruim­te­lijk effect aan je tuin en land­schap geeft.

Het kan een krach­ti­ge manier zijn om onmid­del­lijk schoon­heid, scha­duw en eco­lo­gi­sche waar­de toe te voe­gen aan je omgeving.

Grote vol­was­sen bomen bren­gen jaren­lan­ge groei en karak­ter met zich mee.

Maar het suc­ces­vol plan­ten en ver­zor­gen ervan ver­eist aan­dacht voor detail en zorg­vul­di­ge voor­be­rei­ding en planning.

In dit arti­kel zul­len we de voor­de­len van het plan­ten van gro­te bomen bespre­ken. Net als de stap­pen die nodig zijn voor een suc­ces­vol­le aan­plan­ting. En de nood­za­ke­lij­ke boom­tech­ni­sche details.

En tot slot geven we prij­zen mee, van enke­le gro­te bomen die we al heb­ben aangeplant.

 

Eindbeeld enkele jaren na de aanplant van grote bomen in een parktuin te Beerzel

Eindbeeld enke­le jaren na de aan­plant van gro­te bomen in een park­tuin te Beerzel.

 

 

 

Waarom grote bomen planten?

De voordelen van het planten van grote volwassen bomen

 

Het plan­ten van gro­te bomen, biedt naast het esthe­ti­sche voor­deel ook voor­de­len op het gebied van eco­sys­teem­dien­sten, het mili­eu en uw patrimonium.

 

Onmiddellijke impact

In tegen­stel­ling tot het plan­ten van jon­ge bomen, bie­den gro­te bomen onmid­del­lij­ke schoon­heid, scha­duw en pri­va­cy. Ze ver­ho­gen ook de waar­de van uw eigendom.

 

Milieuvoordelen

Volwassen bomen dra­gen bij aan de lucht­kwa­li­teit, ver­min­de­ren de kool­stof­voet­af­druk en bie­den habi­tat voor wil­de die­ren en insec­ten. Ook hel­pen ze bodem­ero­sie tegen te gaan en dra­gen ze bij aan een kli­maat­re­sis­ten­te­re tuin. Want hoe gro­ter de kroon­pro­jec­tie, des te beter.

 

Schaduw en energiebesparing

Grote bomen plan­ten heeft ook als voor­deel dat ze ineens uw huis bescher­men tegen direct zon­licht en de zomer­hit­te. Het ver­min­dert de nood­zaak van air­con­di­ti­o­ning, zodat je aan­zien­lij­ke kan bespa­ren op je energierekening.

 

Biodiversiteit

Kleinere en jon­ge­re bomen heb­ben een vrij lage bio­di­ver­si­teit. Hoe gro­te bomen wor­den met de tijd, des te meer insec­ten leven van de boom. Ook trek­ken gro­te bomen meer vogels aan en bevor­de­ren ze zo de bio­di­ver­si­teit in uw omge­ving. Een gro­te bio­di­ver­si­teit zorgt er dan weer voor dat je min­der last hebt van ziek­ten en pla­gen in je tuin.

 

Visuele aantrekkingskracht van grote bomen

Volwassen bomen voe­gen karak­ter en visu­e­le aan­trek­kings­kracht toe aan het land­schap. Het sti­mu­leert rust en ont­span­ning. En zorgt voor fij­ne plaat­sen voor ontmoetingen.

 

 

Kan je grote bomen planten?

 

Het is geen pro­bleem om ineens gro­te bomen te plan­ten. Maar je moet dit goed plan­nen en voor­be­rei­den. Dat leg­gen we later uit in het stuk over hoe je gro­te bomen plant.

Weet dat je vele voor­de­len hebt bij het plan­ten van gro­te bomen.

Maar dat er meer werk komt bij zien. En de inves­te­ring gro­ter is. Zeker als je wenst dat de bomen aan­slaan, gezond blij­ven en ze snel op eind­beeld komen.

 

Planten van een grote boom in een ruim plangat met daarrond goed losgemaakte grond.

Planten van een gro­te boom in een ruim plan­gat met daar­rond goed los­ge­maak­te bodem. Zodat de wor­tels ineens over vol­doen­de door­wor­tel­ba­re bodem beschik­ken en er geen bloem­po­t­ef­fect optreedt. Bemerk ook dat de boom hier zeker niet te diep gepland wordt, zoals het hoort.

 

 

Hoe plant je een grote boom?

 

Kies de juiste boomsoort

Selecteer boom­soor­ten die geschikt zijn voor het kli­maat, bodem­ge­steld­heid en de beschik­ba­re ruimte.

Vraag jezelf ook af wat het doel van de gro­te boom op die loca­tie is. Moet de boom veel scha­duw geven? Moet de boom ook pri­va­cy geven in de winter?

Overleg met onze cer­ti­fied tree mana­ger die jou de juis­te keu­ze helpt maken.

 

Kies bomen bij een gerenommeerde en kwalitatieve boomkweker

Grote bomen plan­ten kost veel. Enerzijds zijn de bomen in aan­koop duur­der dan jon­ge bomen. En er komt meer werk aan te pas om de gro­te bomen suc­ces­vol aan te plan­ten. Daarom is het erg belang­rijk dat je kwa­li­ta­tief goe­de bomen kiest. Die ter­de­ge voor­be­reid zijn op een verplanting.

Een gere­nom­meer­de boom­kwe­ker zal zijn gro­te bomen tij­dig onder­snij­den in de kwe­ke­rij en tij­dig snoei­en. Dit jaren op een stuk, tot de boom op beeld is. Zodat zowel de kluit als de kruin kwa­li­ta­tief hoog­staand zijn.

 

Onderzoek van de nieuwe groeiplaats

Niets is zo belang­rijk als een kwa­li­ta­tief geschik­te groei­plaats. Als de bodem geschikt is, zal de boom groei­en en ont­wik­ke­len. Daarom zal onze cer­ti­fied tree mana­ger eerst een pro­fiel­kuil gra­ven waar de nieu­we gro­te bomen zul­len gepland worden.

Alleen op die manier is gewe­ten of er geen pro­ble­men zijn in de bodem, en waar de bomen water zul­len kun­nen nemen. Wat dan weer de nazorg mee bepaald; meer of vaker (of net niet) water geven.

 

Voorbereiden van de nieuwe groeiplaats

b‑Tree Boomverzorging zorgt ervoor dat de bodem goed drai­neert, kijkt na dat er geen sto­ren­de lagen aan­we­zig zijn, en zorgt dat de bodem goed door­wor­tel­baar is. En indien nodig ver­be­te­ren we de bodem met uit­ge­werk­te orga­ni­sche stof. Of boren we gro­te kokers om drai­na­ge te ver­be­te­ren of meer zuur­stof te voor­zien nabij de klui­ten van de nieu­we bomen.

En wan­neer er bestaan­de bomen aan­we­zig zijn, gebrui­ken wij enkel tech­nie­ken, zoals een air­s­pa­de of grond­zuig­wa­gen, om de wor­tels van de bestaan­de bomen mini­maal te beschadigen.

 

Grote bomen voorbereiden en op transport plaatsen

De plan­ning voor het plan­ten van de gro­te bomen wordt nauw­keu­rig en in detail vast­ge­legd met de boom­kwe­ker. Op de kwe­ke­rij bereidt men de bomen voor op hun trans­port en ver­pak­ken ze de bomen, zodat ze scha­de­vrij op loca­tie raken.

In som­mi­ge geval­len betrek­ken we een sig­na­li­sa­tie­fir­ma die het tra­ject over de weg uit­stip­pelt en de nodi­ge omlei­din­gen organiseert.

 

Graven van het plantgat

We gra­ven de plant­ga­ten tot twee à drie keer zo breed en even diep als de wor­tel­klui­ten van de bomen. Dit biedt vol­doen­de ruim­te voor de wor­tels om zich uit te sprei­den op ter­mijn, en ver­kleint de kans op het bloem­po­t­ef­fect net als het badkuipeffect.

Wij let­ten erg goed op dat de boom niet te diep geplant wordt. Want bij te diep plan­ten heeft de boom zuur­stof­ge­brek en groei­en zijn wor­tels niet. En dan gaat de con­di­tie van de boom ach­ter­uit en sterft de boom op termijn.

 

Verwijderen van de jute en draadkluit

Als de boom mooi recht­op staat in het plant­gat ver­wij­de­ren we de draad­kluit en de jute.

Hoe beter het con­tact van de wor­tels uit de kluit met de bodem van de groei­plaats, hoe snel­ler de boom aanslaat.

En bemerk dat het ver­te­ren van jute uit de bodem zuur­stof ont­trekt. En dit heb­ben de nieu­we wor­tels nu net nodig om te groeien.

Dus jute eruit; wat ande­ren ook zeggen.

 

Verankeren van de boom

Omdat de boom zijn jon­ge wor­tels moe­ten kun­nen ont­wik­ke­len en vol­doen­de sterk moe­ten wor­den, en dus niet mogen bescha­digd wor­den bij te veel wind, ver­an­ke­ren we de kluit.

Dit kan gebeu­ren door mid­del van het instal­le­ren van boom­pa­len zoals je op de foto ziet.

Of door onder het maai­veld hou­ten palen rond de kluit aan te bren­gen. En met een span­sys­teem de kluit en hier­door ook de boom te verankeren.

Dit span­sys­teem nemen we na enke­le jaren weg. De hou­ten palen blij­ven zit­ten en zul­len met de jaren weg­rot­ten en vor­men ineens voed­sel voor de boom.

 

Boom aanplanten met boompalen, als verankering, zodat de nieuwe wortels niet loskomen bij de minste windbelasting en ze in de bodem goed kunnen vergroeien.

Grote boom met boom­pa­len als ver­an­ke­ring. Zodat de nieu­we wor­tels niet los­ko­men bij de min­ste wind­be­las­ting en ze in de bodem goed kun­nen ver­groei­en. Ook ene kluit­ver­an­ke­ring (die niet zicht­baar is), is natuur­lijk ook mogelijk.

 

 

Aanbrengen luchtkokers en watergeefsysteem rond de kluit

Een pas ver­plan­te gro­te boom heeft veel zuur­stof nodig in de bodem, en moet in dro­ge peri­o­den tij­dig en de juis­te hoe­veel­heid water krij­gen. Door geper­fo­reer­de bui­zen aan te bren­gen rond de klui­ten van de pas aan­ge­plan­te bomen, voor­zien we ze met omge­vings­lucht en dus zuur­stof. En het water­geef­sys­teem zorgt ervoor dat water ineens in de bodem, ter hoog­te van de nieu­we wor­tels, beschik­baar is.

 

Opvullen van het plantgat met teelaarde

Wij vul­len het plant­gat op met de grond die we heb­ben ver­wij­derd, en druk­ken de grond gedeel­te­lij­ke ste­vig en gedeel­te­lijk iets zach­ter aan. Dit is res­pec­tie­ve­lijk om de nieu­we aan­plant zowel in dro­ge­re peri­o­den als nat­te­re peri­o­den over geschik­te bodem te laten beschikken.

En aan­druk­ken is nodig om de wor­tel­kluit over­al con­tact te laten maken met de bodem en alle lucht te ver­wij­de­ren. Want in lucht kan een wor­tel niet groeien.

 

Mulch en Water

Nadien bren­gen we een laag mulch aan rond de basis van de boom om vocht vast te hou­den. Ook geven we de bomen roy­aal water, voor­al tij­dens het eer­ste groei­sei­zoen. Maar ook niet te veel, want dat is nog slech­ter. Daarom plaat­sen we in de kluit van de bomen een vocht­sen­sor die we van op afstand moni­to­ren.

Zodat we exact weten wan­neer we hoe­veel water moe­ten geven.

 

Nazorg bij het planten van grote bomen

Mee één van de meest belang­rij­ke ele­men­ten in het verhaal!

Om voor een geslaag­de aan­plant te zor­gen, vol­gen we de bomen nauw op. Zowel qua con­di­tie als vita­li­teit. Een gere­gel­de boom­in­spec­tie laat ons toe tij­dig in te grij­pen als er din­gen drei­gen fout te gaan.

Ook het boom­be­heer nadien, behoort tot de nazorg. Zoals het opkro­nen, bege­lei­dings­snoei, snoei­wer­ken in de tij­de­lij­ke en blij­ven­de kroon. Voor de snoei­wer­ken kan je uiter­aard op onze gepas­si­o­neer­de boom­ver­zor­gers rekenen.

Daarnaast moni­to­ren wij de bomen de eer­ste vijf jaar wat betreft vocht­be­hoef­te. En bemerk dat de laat­ste zeven jaren er zes met extre­me en lang­du­ri­ge droog­te waren. Dat is dus echt nodig.

En wan­neer uw bomen snel aan­slaan en ze kun­nen ont­wik­ke­len tot hun eind­beeld, zal ook uw tuin snel­ler onder­houds­vrien­de­lijk zijn, en je min­der tuin­on­der­houd heb­ben. Want vol­was­sen bomen met een matu­re boom­spie­gel vra­gen haast geen onder­houd meer.

 

 

Wat is de prijs om een grote boom te planten?

 

De inves­te­ring om een gro­te boom te plan­ten is erg in ver­hou­ding met wat je er voor krijgt. Want als je weet dat een gro­te boom al vele jaren is opge­kweekt in de kwe­ke­rij, valt de prijs voor de boom vaak nog erg goed mee.

Waar je wel reke­ning moet mee hou­den is dat de tota­le inves­te­ring oook nog uit een hoe­veel­heid werk bestaat. Die nodig is om de boom op de cor­rec­te manier te plan­ten, zodat hij goed aan­slaat. Deze hoe­veel­heid werk is vaak een even gro­te inves­te­ring. De ver­hou­ding tus­sen de aan­koop van de boom en het werk is natuur­lijk afhan­ke­lijk van de geko­zen boom­soort, boom­groot­te, omstan­dig­he­den op de plant­lo­ca­tie en plant­lo­ca­tie zelf.

Om een richt­waar­de te geven kan het aan­plan­ten van gro­te bomen vari­ë­ren tus­sen de € 1.000 en € 20.000 per boom.

En in Scherpenheuvel bij­voor­beeld, heb­ben we een zeer sta­ti­ge lin­de met maat 40/45 aan­ge­plant. Samem met een vol­le­di­ge groei­plaats­ver­be­te­ring en alle trans­por­ten voor slechts €2.767,00 .

Wenst je exac­te prij­zen te ken­nen voor jouw pro­ject, twij­fel dan niet ons vrij­blij­vend te con­tac­te­ren.

 

 

Grote bomen planten in een ondergrondse groeiplaatsconstructie

 

Wanneer je de boom op een beperk­te­re boven­grond­se plaats wenst te plan­ten en waar­bij er ver­har­din­gen nodig zijn zoals een par­king of oprit, dan is het ook moge­lijk om een gro­te boom duur­zaam aan te planten.

Lees onze web­pa­gi­na over onder­grond­se groei­plaats­con­struc­ties om te zien wat de moge­lijk­he­den zijn.

Een onder­grond­se groei­plaats­con­struc­tie zorgt voor een goe­de door­wor­tel­ba­re bodem voor de boom, en voor een dege­lij­ke bestra­ting, die de bodem niet meer kan compacteren.

Win, win.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart