Hallo, ik ben Bert, jouw boomverzorger voor de regio Antwerpen over Leuven, Turnhout en Brussel

Van kinds af ben ik een buitenmens. Mijn moeder moest me naar binnen roepen toen mijn handen en lippen blauw waren – helemaal verkleumd door de kou. Maar ik vond het heerlijk om buiten te zijn. Het contact met de natuur vind ik onbeschrijfelijk.

Na mijn ICT-opleiding werkte ik 27 jaar met hart en ziel in een raffinaderij (petrochemie). Maar ik ben heel graag buiten en ik hou van fysiek werk. Daardoor vond je me in mijn vrije tijd vaak in het bos. En af en toe velde ik een boom voor brandhout. Al snel kreeg ik de vraag van familie, vrienden en kennissen om hen te helpen bij het snoeien of vellen van bomen.

“Hoog in een boom ben ik het gelukkigst: het contact met de natuur is onbetaalbaar.”

Op een dag zag ik een boom die ik niet kon vellen. Ik begon mij meteen bij te scholen tot boomverzorger en de boommicrobe kreeg mij helemaal te pakken. Wie mij kent weet dat ik een ‘hevige’ ben wanneer ik door iets gepassioneerd geraak. Ik volgde een batterij aan opleidingen over klimmen, boomverzorging en veilig kettingzaaggebruik (ECC1, 2 en 3), en ik las elk boek dat ik te pakken kon krijgen. Bovendien zocht ik overal in het land experts op om les bij te volgen: van specialisten in fruitbomen tot mycologen (schimmelexperten).

“Hoe meer kennis ik verzamelde, hoe meer ik om bomen begon te geven, omdat ik zag hoeveel er met bomen geknoeid wordt.”

Boomverzorging of boomchirurgie is veel meer dan bomen kappen. Je hebt kennis en inzicht nodig. Je moet weten hoe de boom fysiologisch en mechanisch in elkaar zit. Anders maak je fouten. Om een boom met schimmels of zwammen correct te behandelen moet je mycologie kennen. Want verschillende paddenstoelen hebben een andere inwerking: is het een parasiet of niet? Daarom wil ik alles weten en vergaar ik zoveel mogelijk knowhow. Om elke volgende boom nog beter te verzorgen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart