Geschatte lees­tijd: 7 minu­ten
Statische kroonverankering om uitbreken plakoksel onderaan de twee kroondelen te voorkomen.

Kroonverankeringen bij bomen: statische en dynamische kroonankers

Kroonverankering bij bomen als maatregel

Voor stabiliteit en tegen breukgevoeligheid

Kroonverankering bij bomen is een tech­niek die gebruikt wordt om de sta­bi­li­teit en breuk­ge­voe­lig­heid van een boom of kruin­deel te verbeteren.

Door het onder­steu­nen of bevei­li­gen van zwak­ke tak­ken en het redu­ce­ren van de bewe­gings­vrij­heid tus­sen tak­ken en stam­de­len. Zodat je breuk kan voor­ko­men, of gebro­ken delen niet kun­nen val­len en zodoen­de geen scha­de kun­nen maken.

Kroonverankering pas je vaak toe bij waar­de­vol­le, his­to­ri­sche of vete­ra­ne bomen. Waarbij het behoud van belang is. Of in situ­a­ties waar het risi­co van gro­te val­len­de tak­ken een gevaar vormt voor men­sen, eigen­dom­men of de omgeving.

Bemerk dat je je best eerst laat advi­se­ren door onze cer­ti­fied tree mana­ger, voor­al­eer over te gaan tot het plaat­sen van een kroon­ver­an­ke­ring. Je dient deze op de juis­te plaats en de juis­te manier aan te bren­gen. Om het risi­co op breuk cor­rect te ver­min­de­ren. Ook de sterk­te van de mate­ri­a­len moet afge­stemd zijn op de boom, zijn groot­te en zijn gebreken.

 

Het verankeren van takken uit de kroon of stamdelen, kan zowel statisch als dynamisch

Waarbij de voor­keur meest­al naar een dyna­mi­sche kroon­ver­an­ke­ring gaat. Omdat de bevei­lig­de delen (lees tak­ken en kroon­de­len) dan nog behoor­lijk vrij kun­nen bewe­gen. En zodoen­de vol­doen­de dik­te­groei kun­nen maken. Waardoor ze ster­ker wor­den, wat een voor­deel is en je dan uiter­aard wenst.

 

Gespleten stam die beveiligd zal worden door een statisch kroonanker, omdat de stamdelen anders niet meer aan elkaar kunnen groeien

Gespleten sta­mein­de (vork, pla­kok­sel) die bevei­ligd zal wor­den door een sta­tisch kroon­an­ker (zie foto hier­na). Omdat de stam­de­len anders niet meer bij elkaar kun­nen gehou­den wor­den. En je wil voor­ko­men dat één of twee kroon­de­len zou­den uit­bre­ken.

 

 

Statische kroonverankering bij bomen

Statische kroon­ver­an­ke­ring maakt gebruik van star­re sys­te­men om delen van de boom aan elkaar of aan een extern steun­punt vast te maken.

Dit type ver­an­ke­ring beperkt de natuur­lij­ke bewe­ging van de boom of de kruin­de­len aanzienlijk.

Statische sys­te­men gebruik je wan­neer een direc­te en ster­ke onder­steu­ning nood­za­ke­lijk is. Zoals bij het sta­bi­li­se­ren van een bij­na gesple­ten stam of zwa­re pla­kok­sel. Of het onder­steu­nen van zwa­re, over­han­gen­de tak­ken, die een direct risi­co op uit­scheu­ren vormen.

Het plaat­sen van sta­ti­sche kroon­an­kers is ont­staan in de vroe­ge­re “boom­chi­rugie”. Waarbij men vaak gebruik maak­te van kabels of sta­len assen tus­sen twee of meer­de­re gro­te kruindelen.

Toen besef­te men nog niet dat de dik­te­groei van deze delen ver­min­der­de. Tegenover zon­der deze sta­ti­sche kroonverankering.

Door het sta­ti­sche karak­ter van dit type kroon­ver­an­ke­ring inves­te­ren de bevei­lig­de delen van de boom meer in leng­te­groei. In plaats van in dik­te­groei. Waardoor het pro­bleem dat je wenst op te los­sen, vaak onge­wild gro­ter wordt. Omwille van de gro­te­re moment­krach­ten die hier­door gaan inwer­ken op de takaan­zet (of oksel) die je juist wenst te bevei­li­gen. En de hoge­re breuk­ge­voe­lig­heid van het bevei­lig­de deel, omdat de lengte/dikte ver­hou­ding ervan te groot wordt.

 

Later zijn dan, om dit probleem te voorkomen, dynamische kroonankers ontstaan

Bemerk dat oude sta­ti­sche kroon­an­kers enkel kun­nen ver­van­gen wor­den door nieu­we sta­ti­sche kroon­ver­an­ke­rin­gen. En niet door een dyna­misch kroonanker.

De kroon­de­len of tak­ken heb­ben hier­voor de voor­bije jaren dan te wei­nig dik­te­groei gemaakt.

 

Statische kroonverankering, door middel van stalen draadstangen, die doorheen de gebarsten vork (plakoksel) van een plataan zijn aangebracht om de twee kruindelen boven de vork bij elkaar te houden en te voorkomen dat één of twee delen uitscheuren.

Statische kroon­ver­an­ke­ring, door mid­del van sta­len draad­stan­gen, die door­heen de gebar­sten vork (pla­kok­sel) van een pla­taan zijn aan­ge­bracht om de twee kruin­de­len boven de vork bij elkaar te hou­den en te voor­ko­men dat één of twee delen uitscheuren.

 

 

Dynamische kroonverankering bij bomen

Dynamische kroon­ver­an­ke­ring biedt daar­en­te­gen meer flexi­bi­li­teit en laat een bepaal­de mate van natuur­lij­ke bewe­ging toe.

Deze metho­de gebruikt vaak flexi­be­le mate­ri­a­len zoals tou­wen of spe­ci­a­le ban­den die uit­rek­ken onder span­ning of druk.

Dynamische sys­te­men zijn bedoeld om de boom te onder­steu­nen in zijn natuur­lij­ke groei en bewe­gin­gen, wat de vor­ming van ster­ker hout bevor­dert, door de dik­te­groei die dan nog op ene nor­maal niveau plaats­vindt. En de kans op breuk wel erg vermindert.

Dit type ver­an­ke­ring is geschikt voor het onder­steu­nen en bevei­li­gen van tak­ken en kruin­de­len die ver­sterkt moe­ten wor­den, maar op zich nog vol­doen­de juve­niel zijn.

 

Dynamische kroonverankering tussen de kroondelen van een oude eik.

Dynamische kroon­ver­an­ke­ring tus­sen de kroon­de­len van een oude eik. De kroon­ver­an­ke­ring doet tevens dienst als een vanganker.

 

Toepassing van kroonankers

De keu­ze tus­sen sta­ti­sche en dyna­mi­sche kroon­ver­an­ke­ring hangt af van de spe­ci­fie­ke situ­a­tie. En de behoef­ten van de boom.

Statische ver­an­ke­ring wordt gebruikt in meer urgen­te, risi­co­vol­le situ­a­ties waar­bij onmid­del­lij­ke sta­bi­li­sa­tie ver­eist is.

Dynamische ver­an­ke­ring wordt daar­en­te­gen vaker gebruikt voor pre­ven­tie­ve maat­re­ge­len en lan­ge­ter­mijn­on­der­steu­ning. Waarbij de gezond­heid en natuur­lij­ke groei van de boom voor­op­staan en dik­te­groei gestaag kan teonemen.

 

EAC Best Practices voor Tree Cabling

Het European Arboricultural Council (EAC) stelt best prac­ti­ces vast voor “Tree Cabling” (het aan­bren­gen van kabels en ver­an­ke­rin­gen in bomen), om te zor­gen voor effec­tie­ve en vei­li­ge onder­steu­ning. Enkele van deze richt­lij­nen zijn:

 

Grondige inspectie van de boom, analyse en maatregelen bepalen

Voordat kabels wor­den aan­ge­bracht, moet een gede­tail­leer­de inspec­tie wor­den uit­ge­voerd door onze cer­ti­fied tree mana­ger om de gezond­heid van de boom, de kroon­struc­tuur, en de spe­ci­fie­ke behoef­ten te beoor­de­len. Alsmede de mees­te geschik­te maat­re­ge­len te bepalen.

Vaak is het niet alleen vol­doen­de om één enke­le maat­re­gel op te leg­gen. Maar dien je, na het vin­den van de oor­za­ken, de meest doel­tref­fen­de maat­re­ge­len te selecteren.

 

Juiste materialen

Gebruik enkel mate­ri­a­len die ont­wor­pen zijn voor kroon­ver­an­ke­ring, zoals UV-bestendige kabels en cor­ro­sie­be­sten­di­ge hard­wa­re, om de duur­zaam­heid en effec­ti­vi­teit te garanderen.

 

Plaatsing van een kroonanker

De plaat­sing en loca­tie van de aan­grij­pings­pun­ten van kabels en hard­wa­re, zowel voor dyna­mi­sche bevei­li­ging als sta­ti­sche bevei­li­ging, moet je zorg­vul­dig over­we­gen. Zodat je effec­tie­ve onder­steu­ning biedt, zon­der de groei en gezond­heid van de boom te belem­me­ren. En zodat je geen bij­ko­men­de over­be­las­ting van tak­ken of kroon­de­len “zelf” organiseerd.

 

Monitoring en onderhoud kroonverankeringen bij bomen

Na instal­la­tie is regel­ma­ti­ge inspec­tie en onder­houd van de kabel­sys­te­men nood­za­ke­lijk. Om te zor­gen dat ze in goe­de staat ver­ke­ren, blij­ven en effec­tief func­ti­o­ne­ren. Een jaar­lijk­se inspec­tie is een mini­ma­le noodzaak.

 

Veiligheid

Veiligheidsmaatregelen moe­ten altijd voor­op staan. Zeker bij het wer­ken in en rond bomen. Om risico’s voor de omge­ving, werk­ne­mers en bezoe­kers te minimaliseren.

Door de “best prac­ti­ces” te vol­gen, kan je kroon­ver­an­ke­rin­gen suc­ces­vol toe­pas­sen, om de levens­duur van bomen te ver­len­gen en de vei­lig­heid van de omge­ving te waarborgen.

 

Snoeien in combinatie met kroonverankering

Bij het toe­pas­sen van tree cabling, ofte­wel het aan­bren­gen van kroon­an­kers, zal je ook vaak snoei­en. Om de kroon van de boom te opti­ma­li­se­ren. En te zor­gen dat de kabels en ankers effec­tief hun werk kun­nen doen, maar voor­al om delen te ont­las­ten qua gewicht en om voor de juis­te licht­in­val te zorgen.

Dit pro­ces ver­eist zorg­vul­di­ge ana­ly­se, plan­ning en uit­voe­ring. Om zowel de struc­tu­re­le inte­gri­teit van de boom te ver­be­te­ren, als de gezond­heid en con­di­tie van de boom te behouden.

Het snoei­en van de boom in com­bi­na­tie met het plaat­sen van kroon­an­kers is een belang­rij­ke stap die meer­de­re doe­len dient:

 

Vermindering van belasting

Door selec­tief tak­ken te snoei­en, wordt de belas­ting op de kroon­ver­an­ke­ring ver­min­derd. Dit helpt bij het voor­ko­men van over­be­las­ting van de ankers en kabels, wat de kans op falen van de takaan­zet­ten of takaan­hech­tin­gen en het sys­teem zelf verkleinen.

 

Verbetering van de boomstructuur

Snoeien helpt bij het vorm­ge­ven van de boom en het cor­ri­ge­ren van struc­tu­re­le zwak­he­den. Zoals con­cur­re­ren­de lei­ders, schu­ren­de tak­ken, pla­kok­sels, die de sta­bi­li­teit van de boom kun­nen ver­min­de­ren of onder­mij­nen. Ook door de licht­in­val in de kruin opti­maal te orga­ni­se­ren door snoei, ver­be­ter je de toe­kom­sti­ge kroon­struc­tuur.

 

Verwijdering van beschadigde delen

Beschadigde, dode of zie­ke tak­ken kan je ver­wij­de­ren om de alge­he­le vei­lig­heid van de boom te bevor­de­ren. En even­tu­e­le ver­sprei­ding van ziek­tes of aan­tas­tin­gen te voorkomen.

 

Best Practices voor snoeien bij het plaatsen van kroonverankering

Bij het uit­voe­ren van snoei- en kroon­ver­an­ke­rings­werk­zaam­he­den zijn er ver­schil­len­de best prac­ti­ces om in gedach­ten te houden:

 

Grondige inspectie

Vooraleer over te gaan tot het beslui­ten en plaat­sen van een kroon­ver­an­ke­ring, wel­ke type ook, voer je een gron­di­ge inspec­tie van de boom uit. Om te bepa­len wel­ke tak­ken gesnoeid moe­ten wor­den en waar de aan­ge­rij­pings­pun­ten van de kroon­an­kers geplaatst moe­ten wor­den. Om op die manier voor opti­ma­le onder­steu­ning en groei te zorgen.

 

Snoeitechnieken

Gebruik de juis­te snoei­tech­nie­ken om scha­de aan de boom te mini­ma­li­se­ren. Dit omvat het maken van scho­ne zaag­sne­den, op de juis­te plaat­sen. Om de natuur­lij­ke gene­zing van de boom te bevor­de­ren en infec­ties te voorkomen.

 

Tijdstip van het snoeien

Het ide­a­le tijd­stip voor snoei­en kan vari­ë­ren afhan­ke­lijk van de boom­soort. Over het alge­meen is snoei­en tij­dens de zomer het bes­te, omdat de boom dan op zijn maxi­ma­le ener­gie­ni­veau zit. Soms kan men ech­ter niet anders dan in te grij­pen op het moment dat er zich met de boom een inci­dent voor doet.

 

Beperk de snoeiomvang

Snoei niet meer dan nood­za­ke­lijk. Overmatig snoei­en kan stress ver­oor­za­ken en de gezond­heid en con­di­tie van de boom aan­tas­ten. Een alge­me­ne regel is om niet meer dan 25% van de blad­mas­sa van een vol­was­sen boom in één sei­zoen te ver­wij­de­ren. Snoei ook niet ieder jaar; laat de boom terug op zijn nor­ma­le ener­gie­ni­veau komen.

 

Deskundig advies snoeien en kroonankers

Vraag ons des­kun­dig advies, van onze tree mana­ger, zeker wan­neer het over pro­ble­men met gro­te bomen gaat. Zowel voor het plaat­sen van kroon­an­kers als het snoei­en. Ons pro­fes­si­o­neel team kan des­kun­dig advies geven en ervoor zor­gen dat de werk­zaam­he­den op een vei­li­ge en effec­tie­ve manier wor­den uitgevoerd.

Door deze richt­lij­nen te vol­gen, kun­nen bomen effec­tief wor­den onder­steund en bevei­ligd door het plaat­sen van kroon­an­kers ter­wijl hun gezond­heid en struc­tuur wor­den behouden.

Het com­bi­ne­ren van kroon­ver­an­ke­ring met zorg­vul­dig en stra­te­gisch snoei­en leidt tot ster­ke, sta­bie­le bomen. Die beter bestand zijn tegen de natuur­ele­men­ten en een lan­ge­re levens­duur hebben.

 

Prijs kroonverankering: ontwerp en plaatsing door boomdeskundig adviseur

De prijs voor de mate­ri­a­len, het ont­werp en de plaat­sing door een boom­des­kun­dig advi­seur, van een dyna­mi­sche kroon­ver­an­ke­ring vari­eert tus­sen de € 500 en € 3.500. Afhankelijk van de groot­te en sterk­te van het kroon­an­ker. Alsook van de complexiteit.

Enkele voor­beel­den en richt­prij­zen (niet bin­dend; iede­re situ­a­tie moet bere­kend worden):

  • Kroonverankering voor boom tot 20 meter hoog en kroon­pro­jec­tie van 10 meter: € 500.
  • Kroonverankering voor boom tot 30 meter hoog en kroon­pro­jec­tie van 15 meter: € 1.750.
  • Meerdere kroon­ver­an­ke­ring of com­plexe opstel­ling en gro­te boom met meer­de­re gebre­ken: € 3.500.

De prij­zen voor de plaat­sing van sta­ti­sche kroon­ver­an­ke­rin­gen zijn hoger dan deze van dyna­mi­sche kroon­ver­an­ke­rin­gen. Omdat er meer en duur­der mate­ri­aal (maat­werk) voor nodig is. En de instal­la­tie moei­lij­ker en dus ook meer tijd in beslag neemt.

Prijzen voor sta­ti­sche kroon­ver­an­ke­rin­gen of sta­ti­sche ver­an­ke­rin­gen begin­nen vaak van­af € 1.500. Ook hier is iede­re situ­a­tie anders en moet alle sin detail beke­ken wor­den om een cor­rec­te prijs te kun­nen bepalen.

 

Contacteer ons vrij­blij­vend voor meer informatie.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart