vellen-boom-telescoopkraan

Boom vellen met telescoopkraan

Een door honingzwam aangetaste beuk, met een volledig rotte onderstam en stamvoet. En ingesloten tussen een gebouw en andere te bewaren bomen. Is er geen andere oplossing dan de boom te vellen met een telescoopkraan?

 

 

Wat zijn de andere mogelijkheden, of toch niet?

 

Klimmen in de beuk kan niet meer, te gevaarlijk. Er kan tijdens het klimmen en afvangen van takken en stukken stam, stambreuk optreden. Met een ernstig ongeval tot gevolg.

Met de hoogtewerker er gaan naast staan is eveneens gevaarlijk.
Als de boom valt tijdens de werken met hoogtewerker, valt de boom op de korf of de arm van de hoogtewerker. Dan komt alles naar beneden. Ook de uitvoerders.

Is het toepassen van een 3D-rigging dan mogelijk? Neen, want de te demonteren beuk is veel hoger dan de bomen ernaast. Het ankerpunt van de 3D-rigging is daardoor onvoldoende hoog.

 

 

Wat is dan de oplossing? De boom vellen of demonteren met telescoopkraan.

 

De enige veilige oplossing die rest is de boom verankeren met lijnen en dan met een telescoopkraan (of ook telekraan genoemd) de boom demonteren. En zo geschiedde dan ook. Eerst verankerden we de te demonteren boom en nadien is het vellen met telescoopkraan gestart.

Om te voorkomen dat de beuk kan vallen (stamvoetbreuk of windworp) is de boom met een treklijn en katrolsysteem verankert. Hiermee voorkomen we dat de boom in de richting van het naaststaande gebouw kan vallen of de telescoopkraan.

Ook een horizontale vanglijn is doorheen de kroon gespannen om te voorkomen dat de boom kan wegdraaien tijdens een breuk in de stamvoet.

Dit is mogelijk omdat de naaste bomen voldoende sterk zijn om de zwaar aangetaste beuk te ondersteunen tijdens een breuk; mede door de hulp van de treklijn met katrolsysteem.

Deze acties werden asap uitgevoerd om het risico op schade zo snel mogelijk te beperken.
Een roll-out van het vellen met telescoopkraan werd dan opgelijnd en uitgewerkt, om de boom te vellen (demonteren).

 

 

b-Tree in actie

 

Na het opmeten van de situatie en het voorbereidende werk zijn menige zaken bekeken, overwogen en beantwoord:

  • Zijn er omgevingsfactoren waarmee we rekening moeten houden?
  • Hoe ver moet de telekraan reiken?
  • Welk gewicht dient de telekraan te heisen op de maximum afstand?
  • Hoe groot mogen de stukken dan zijn die we ineens wegnemen?
  • Komt dit overeen met de demontage mogelijkheid van de boom (verliest deze zijn evenwicht niet tijdens het kappen)?
  • Waar is de landingsplaats van de kruindelen en stam bij het vellen en is deze bereikbaar met de telekraan?
  • Is de aanrij route gepast voor het type kraan en welke voorbereidingen dienen hier getroffen te worden (rijplaten, verbreden doorgangen, opsnoeien andere bomen,…)?
  • Wat is het totale gewicht van de kraan, kan de ondergrond dit dragen?

Voor de werf hier in Noorderwijk moesten we rekening houden met een oude brug die we moesten passeren. Dit is de enige weg om de telescoopkraan binnen het domein en bij de boom te krijgen. Gelukkig was de constructie meer dan stevig genoeg om het gewicht van de telescoopkraan te houden.

 

boom-vellen-telescoopkraan

 

Daar de boom die we gingen vellen reeds verankerd was, konden we na het opstellen van de telekraan, onmiddellijk beginnen aan de velling. Eerst werden er drie kruindelen van de zwaar aangetaste beuk weggenomen. Daarna werd de stam getakeld en aan de kant gelegd om verder te verzagen.

 

 

In slechts enkele uren tijd hebben we de boom volledig kunnen afbreken (demonteren, kappen of vellen,… hoe je het maar zeggen wil…).

 

boom-vellen-telescoopkraan

 

boom-vellen-telescoopkraan

 

 

Hoeveel kost een boom vellen met telescoopkraan? Wat is de prijs?

 

Iedere boom is anders om te vellen, u kan vrijblijvend de prijs aanvragen om bomen te vellen of te kappen met telekraan via ons contactformulier.

Voor het kappen van een boom met telekraan, of zelfs meerdere bomen na elkaar, is de prijs slechts beperkt hoger (dan bij een standaard velling met hoogtewrker), als door het gebruik van de telekraan veel manuele arbeid kan uitgespaard worden. Laat ons steeds de situatie vrijblijvend bekijken zodat we u een correcte offerte kunnen bezorgen.

U kiest uiteraard wat er gebeurd met het hout, het hakselhout en de takken.

 

 

Een boom demonteren op deze manier vraagt om veiligheid, vakkennis, certificering, ervaring, inzicht en een degelijk plan van aanpak.

 

Een boom vellen vergt kennis van zaken, zeker als het over het kappen van een boom met telekraan gaat.

Bert Janssens heeft vele opleidingen gevolgt waaronder het vellen van bomen met telekraan (of telescoopkraan). Tevens heeft Bert Janssens een VOL-VCA-certificaat (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden), heeft hij verschillende europees erkende bekwwaamheidsattesten voor het hanteren van kettingzagen en vellen van bomen (ECC1, ECC2, ECC3), is hij hulpverlener, heeft hij meerdere attesten voor het klimmen met touwen en heeft hij sinds 1988 ervaring in meerdere projecten van grotere omvang dan het alleen maar werken met telekraan.

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende offerte.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart