Geschatte lees­tijd: 4 minu­ten
fixeren van de brandharen van processierupsen met behulp van lijm
processierupsen verwijderen - nabranden met gasbrander
eikenprocessierupsnest
processierupsen bestrijden of verwijderen met speciale stofzuiger

Processierupsen bestrijden of verwijderen

Misschien heb je een nest zien han­gen in jouw eiken­boom of heb je huid-en oogir­ri­ta­tie met alle gevol­gen vandien.

Dan ben je hier aan het juis­te adres. b‑Tree Boomverzorging ver­wij­dert erg pro­fes­si­o­neel eiken­pro­ces­sie­rup­sen en eikenprocessierupsnesten.

Processierupsen bestrij­den kan op ver­schil­len­de manie­ren. Echter mag er nooit een con­ta­mi­na­tie van de brand­ha­ren met de omge­ving ont­staan. Daarom moet het ver­wij­de­ren van de  eiken­pro­ces­sie­rups op de juis­te manier gebeu­ren. Wij gaan op een zeer spe­ci­fie­ke manier te werk, zodat geen, of toch zeker zo wei­nig moge­lijk, brand­ha­ren van de eiken­pro­ces­sie­rup­sen vrij komen tij­dens de werken.

 

 

 

Eerst iets over de effecten en gevolgen van eikenprocessierupsen

De eiken­pro­ces­sie­rups is een klein insect met gro­te gevol­gen voor mens en natuur.

Elk voor­jaar zorgt deze rups voor over­last door zijn micro­sco­pisch klei­ne brand­ha­ren, die zich voor­al bevin­den op de rug van de rups. Deze brand­ha­ren die­nen als ver­de­di­ging tegen roof­die­ren, maar ver­oor­za­ken bij con­tact ver­ve­len­de klach­ten bij men­sen en dieren.

Wanneer men­sen in aan­ra­king komen met de brand­ha­ren, kun­nen ze last krij­gen van hevi­ge irritatie.

Dit gebeurt door­dat de brand­ha­ren een gif­ti­ge stof bevat­ten die vrij­komt wan­neer ze afbre­ken of wor­den ver­spreid door de wind. Contact met deze haar­tjes leidt meest­al tot jeuk, rood­heid en huid­uit­slag. Vooral de huid rond armen, benen, nek en gezicht is kwets­baar omdat deze gebie­den vaak onbe­schermd zijn.

Niet alleen de huid, maar ook ogen en lucht­we­gen kun­nen geïr­ri­teerd raken. Mensen die brand­ha­ren ina­de­men, kun­nen last krij­gen van benauwd­heid, hoes­ten of zelfs ast­ma­ti­sche klach­ten. Oogirritatie uit zich meest­al in rood­heid, zwel­lin­gen en een bran­de­rig gevoel. In ern­sti­ge geval­len kun­nen aller­gi­sche reac­ties optre­den die medi­sche behan­de­ling nood­za­ke­lijk maken.

 

Overlast wanneer eikenprocessierups niet bestreden wordt

Naast de direc­te gezond­heids­klach­ten zor­gen eiken­pro­ces­sie­rup­sen ook voor over­last in open­ba­re ruim­ten zoals par­ken, speel­plaat­sen en langs fiets­pa­den. Dit leidt ertoe dat men­sen deze plek­ken tij­de­lijk ver­mij­den, wat impact heeft op het dage­lijk­se leven en recreatie.

Om deze pro­ble­men te beper­ken, wor­den gemeen­ten steeds actie­ver in de bestrij­ding van de rup­sen, bij­voor­beeld door nes­ten weg te zui­gen of natuur­lij­ke vij­an­den in te zetten.

Bewustzijn en pre­ven­tie­ve maat­re­ge­len zijn essen­ti­eel om hin­der te minimaliseren.

Het ver­mij­den van besmet­te gebie­den en het dra­gen van bescher­men­de kle­ding tij­dens peri­o­den met veel rup­sen zijn een­vou­di­ge manie­ren om klach­ten te voorkomen.

 

 

Wat zijn processierupsen of eikenprocessierupsen?

 

De pro­ces­sie­rup­sen leven zowel hoog in de krui­nen van inland­se eiken, als op en in de bodem in de omge­ving van eiken.

De nes­ten komen meest­al voor aan de onder­zij­de van de takken.

Erg vaak juist onder­aan een takok­sel van gestel­tak­ken of klei­ne­re tak­ken. Ook kan je nes­ten vin­den op de stam.

De rup­sen heb­ben elk tot wel 700.000 brand­ha­ren die vre­se­lij­ke luchtweg‑, huid- en oogir­ri­ta­tie ver­oor­za­ken, zoals je al kon lezen.

Omdat de pro­ces­sie­rup­sen in nes­ten leven, komen ook daar deze brand­ha­ren voor. Zelfs als de nes­ten ver­la­ten zijn, blij­ven de brand­ha­ren nog tot 7 tot 8 jaar nadien erg irri­te­rend. Daarom is ook belang­rijk oude nes­ten van eiken­pro­ces­sie­rups te verwijderen.

 

processierupsen bestrijden - detail van eikenprocessierupsnest

 

Vooral jon­ge kin­de­ren heb­ben vaak snel­ler last van de eiken­pro­ces­sie­rups omdat hun huid dun­ner is. En omdat zij bui­ten spe­len in de nabij­heid van eiken­bo­men die aan­ge­tast zijn door processierupsen.

Meer infor­ma­tie over de pro­ces­sie­rups en wat je kan doen bij over­last kan je hier terugvinden.

 

 

Processierupsen verwijderen

 

Omdat wij zo wei­nig moge­lijk brand­ha­ren van de eiken­pro­ces­sie­rups in de omge­ving wen­sen te laten rond vlie­gen tij­dens het ver­wij­de­ren van de rup­sen gaan wij de nest eerst inspui­ten met lijm. Daarna nemen wij de nest weg door er een plas­tiek zak­je over te leg­gen en de nest in het zak­je te trek­ken. Het zak­je wordt afge­knoopt en in een twee­de zak­je gesto­ken en opnieuw afge­knoopt. Hierdoor is er geen con­ta­mi­na­tie met de omge­ving tij­dens het ver­wij­de­ren van de eiken­pro­ces­sie­rup­sen. De zak­jes nemen wij mee en voe­ren wij nadien af. We laten de pro­ces­sie­rups­nes­ten dus nooit achter!

Nu blij­ven er enkel nog brand­ha­ren ach­ter op de plaats waar de nest zich bevond. En omdat de brand­ha­ren een smelt tem­pe­ra­tuur heb­ben boven de 600 °C, gebrui­ken wij een gas­bran­der met vlam­tem­pe­ra­tuur van 1.920 °C om de res­tan­ten op de kur­klaag van de tak­ken weg te bran­den. Dit gebeurt ech­ter in een frac­tie van enke­le secon­den, waar­door er hoe­ge­naamd geen scha­de ont­staat aan de boom.

Wanneer wij een hoog­te­wer­ker kun­nen inzet­ten, maken wij gebruik van een spe­ci­a­le stof­zui­ger om de pro­ces­sie­rup­sen te ver­wij­de­ren. Met de stof­zui­ger zui­gen wij de vol­le­di­ge nes­ten weg. En ook de res­tan­ten aan brand­ha­ren die anders op de tak­ken of stam van de boom achterblijven.

 

eikenprocessierups verwijderen door middel van stofzuigen

Uit vei­lig­heids­over­we­ging bran­den wij met onze gas­bran­der de plaats van de nest nog­maals na. Met de wind zou­den ach­ter­ge­ble­ven brand­ha­ren anders nog kun­nen ver­spreid worden.

Wenst u meer infor­ma­tie of uit­leg over het bestrij­den van pro­ces­sie­rup­sen, twij­fel dan niet ons vrij­blij­vend te con­tac­te­ren.

 

 

Eikenprocessierups bestrijden doe je met de nodige bescherming

 

Eikenprocessierups ver­wij­de­ren, daar begin je best niet zelf aan. Het is erg belang­rijk dat er geen enkel con­tact met de brand­ha­ren tij­dens het bestrij­den kan plaats vin­den. Om irri­ta­tie en aller­gi­sche reac­tie te voorkomen.

Daarom zijn wij steeds voor­zien van een weg­werp over­al, adem­be­scher­ming (FFP3 weg­werp stof­mas­ker of over­druk gelaats­mas­ker) en handschoenen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart