Eindbeeld van een boom na de snoei (uitlichten en kroonreductie) van een beuk in een parktuin.

Land­schaps­ver­zor­ging, onder­houd land­schap­pe­lijk erf­goed, premiebeheer

Inhouds­op­ga­ve toon

 

Op deze pagi­na lees je waar­om het onder­houd van land­schap­pe­lijk erf­goed belang­rijk is. Hoe je dit best doet. En waar­mee je best reke­ning houdt om het duur­zaam en kost­vrien­de­lijk te doen.

Erf­goed­tui­nen en park­tui­nen zijn prach­ti­ge cre­a­ties die ons ver­bin­den met het ver­le­den en getui­gen van de rij­ke geschie­de­nis van landschapsarchitectuur.

Deze tui­nen, vaak geken­merkt door hun monu­men­ta­le bomen, for­me­le struc­tu­ren en sier­lij­ke water­par­tij­en, zijn van onschat­ba­re waar­de en moe­ten zorg­vul­dig wor­den behou­den voor toe­kom­sti­ge generaties.

Het behoud van ons cul­tu­reel en his­to­risch erf­goed is van onschat­ba­re waarde.

Onroe­rend land­schap­pe­lijk erf­goed, zoals his­to­ri­sche tui­nen, par­ken en land­goe­de­ren, speelt een cru­ci­a­le rol in het bewa­ren van onze geschie­de­nis en identiteit.

Een effec­tief pre­mie­be­heer voor het onder­houd van dit erf­goed is essen­ti­eel om ervoor te zor­gen dat deze waar­de­vol­le stuk­ken grond en natuur behou­den blij­ven voor toe­kom­sti­ge generaties.

Hier­na bespre­ken we de belang­rij­ke rol van de des­kun­di­ge boom­ver­zor­gers en hove­niers b‑Tree, bij het omgaan met pre­mies voor het onder­houd van land­schap­pe­lijk erfgoed.

En hoe hun ken­nis bij­draagt aan kos­ten­be­spa­ring en duur­zaam beheer.

Ook bespre­ken we het belang van het onder­houd van erf­goed­tui­nen en parktuinen.

Hier­na geven wij ook in ons uit­ge­breid rap­port tal van over­zich­te­lij­ke tips voor het ver­zor­gen en behou­den van deze tijd­lo­ze landschappen.

 

 

Onder­houd land­schap­pe­lijk erf­goed, his­to­ri­sche tuin en premiebeheer

 

Het belang van erf­goed­tuin onderhoud

 

1. His­to­risch Bewustzijn

Erf­goed­tui­nen zijn een ven­ster naar het ver­le­den en weer­spie­ge­len de tuin­ont­wer­pen en tui­nidee­ën van ver­vlo­gen tijden.

Door hun onder­houd te waar­bor­gen, kun­nen we ons his­to­risch bewust­zijn behou­den en ons cul­tu­reel erf­goed beschermen.

 

2. Bio­di­ver­si­teit en Eco­lo­gi­sche Waarde

Erf­goed­tui­nen kun­nen een over­vloed aan bio­di­ver­si­teit onder­steu­nen, waar­on­der zeld­za­me plan­ten, die­ren en insec­ten. Het behoud van deze tui­nen draagt bij aan het behoud van de eco­lo­gi­sche waar­de en het biedt kan­sen voor natuurbehoud.

 

3. Soci­aal en Cul­tu­reel Belang

Erf­goed­tui­nen zijn vaak toe­gan­ke­lijk voor het publiek en fun­ge­ren als plek­ken van recre­a­tie en ont­span­ning. Ze die­nen als een soci­aal en cul­tu­reel cen­trum voor gemeen­schap­pen en bie­den edu­ca­tie­ve mogelijkheden.

 

4. Erf­goed en Toerisme

Goed onder­hou­den erf­goed­tui­nen trek­ken bezoe­kers aan en dra­gen bij aan het toe­ris­me. Ze zijn een waar­de­vol­le bron van inkom­sten voor de loka­le eco­no­mie en ver­ster­ken het erfgoedtoerisme.

 

 

Spe­ci­fie­ke Aspec­ten van Erf­goed­tuin Onderhoud

 

1. Exper­ti­se van Tuinarchitectuur

Het onder­houd van erf­goed­tui­nen ver­eist een diep­gaand begrip van tuin­ar­chi­tec­tuur en de his­to­ri­sche con­text ervan. Het is essen­ti­eel om te wer­ken met tuin­ar­chi­tec­ten en his­to­ri­sche experts om de authen­ti­ci­teit te behouden.

 

2. Behoud van Monu­men­ta­le Bomen

Monu­men­ta­le bomen zijn ken­mer­kend voor erf­goed­tui­nen en ver­die­nen bij­zon­de­re zorg en aan­dacht. Regel­ma­tig onder­houd, snoei­werk en gezond­heids­in­spec­ties zijn cru­ci­aal om hun lan­ge levens­duur te waarborgen.

 

3. Water­be­heer

Erf­goed­tui­nen bevat­ten vaak vij­vers, fon­tei­nen of water­par­tij­en. Een effec­tief water­be­heer is belang­rijk om te voor­ko­men dat water­li­cha­men ver­ont­rei­nigd raken of uitdrogen.

 

4. Res­tau­ra­tie en Conservatie

In som­mi­ge geval­len ver­ei­sen erf­goed­tui­nen res­tau­ra­tie en con­ser­va­tie om hun oude glo­rie te her­stel­len. Het is van belang om his­to­ri­sche mate­ri­a­len en tech­nie­ken te gebrui­ken om de oor­spron­ke­lij­ke inten­tie van het ont­werp te respecteren.

 

5. Plan­ten en Bomen

Een zorg­vul­dig beheer van plan­ten en bomen is van vitaal belang. Behoud van zeld­za­me of his­to­ri­sche plan­ten­soor­ten en het voor­ko­men van inva­sie­ve soor­ten zijn belang­rij­ke overwegingen.

 

6. Onder­houd van For­me­le Elementen

For­me­le ele­men­ten, zoals hagen, gazons, pergola’s en paden, zijn ken­mer­kend voor erf­goed­tui­nen. Ze moe­ten regel­ma­tig wor­den onder­hou­den om hun sym­me­trie en ele­gan­tie te behouden.

 

7. Duur­zaam Beheer

Bij het onder­houd van erf­goed­tui­nen is duur­zaam beheer essen­ti­eel. Het gebruik van mili­eu­vrien­de­lij­ke prak­tij­ken, zoals com­pos­te­ring, orga­ni­sche bemes­ting en natuur­lij­ke plaag­be­strij­ding, mini­ma­li­seert de impact op het milieu.

 

 

Sei­zoens­ge­bon­den Onder­houd van Erfgoedtuinen

 

 

1. Len­te

In de len­te is het belang­rijk om te begin­nen met een gron­di­ge inspec­tie van de tuin. Con­tro­leer de gezond­heid van bomen en plan­ten, ver­wij­der dode tak­ken en start met snoei­en waar nodig. Ver­zorg het gazon, her­stel paden en con­tro­leer waterpartijen.

 

2. Zomer

Tij­dens de zomer­pe­ri­o­de is het cru­ci­aal om regel­ma­tig water te geven, voor­al tij­dens dro­ge peri­o­des. Blijf het gazon en de bloem­per­ken onder­hou­den, dode­kop bloe­men en ver­wij­der onkruid.

 

3. Herfst

In de herfst bereidt u de tuin voor op het komen­de sei­zoen. Ruim bla­de­ren op, bescherm gevoe­li­ge plan­ten en bomen tegen vorst en start met het plan­ten van bloem­bol­len voor het vol­gen­de voorjaar.

 

4. Win­ter

In de win­ter zijn de tuin­werk­zaam­he­den beperk­ter. Zorg voor de bescher­ming van vorst­ge­voe­li­ge plan­ten, con­tro­leer de sta­bi­li­teit van bomen en bereid het onder­houds­plan voor het vol­gen­de jaar voor.

 

 

Behoud van his­to­ri­sche ele­men­ten en unie­ke kenmerken

 

Bij het onder­houd van een erf­goed­tuin is het van groot belang om de waar­de en de unie­ke ken­mer­ken van het his­to­ri­sche land­schap te behou­den. Hier zijn enke­le aan­vul­len­de aspec­ten van het onder­houd van erfgoedtuinen:

 

1. Bewust­zijn van Cul­tu­re­le en His­to­ri­sche Waarde

Het onder­houd van een erf­goed­tuin begint met een gron­dig begrip van de cul­tu­re­le en his­to­ri­sche waar­de ervan. Iden­ti­fi­ceer de ont­werp­ken­mer­ken die type­rend zijn voor de tijd waar­in de tuin werd aan­ge­legd, zoals spe­ci­fie­ke plan­ten­com­bi­na­ties, for­me­le of infor­me­le struc­tu­ren, en water­par­tij­en. Het behou­den van deze ori­gi­ne­le ken­mer­ken is van groot belang om de authen­ti­ci­teit van de erf­goed­tuin te waarborgen.

 

2. Docu­men­ta­tie en Archivering

Het is essen­ti­eel om de ont­wik­ke­ling en ver­an­de­rin­gen in de erf­goed­tuin in de loop der jaren goed te docu­men­te­ren en te archiveren.

Oude foto’s, teke­nin­gen, en his­to­ri­sche docu­men­ten kun­nen waar­de­vol­le bron­nen zijn om inzicht te krij­gen in het oor­spron­ke­lij­ke ont­werp. En kun­nen bij­dra­gen aan de res­tau­ra­tie en het behoud.

 

3. Res­tau­ra­tie met Res­pect voor het Verleden

Als er delen van de erf­goed­tuin in ver­val zijn geraakt of ver­lo­ren zijn gegaan, kan res­tau­ra­tie nodig zijn. Bij het uit­voe­ren van res­tau­ra­tie­werk­zaam­he­den is het van cru­ci­aal belang om te wer­ken met his­to­risch bewust­zijn en res­pect voor het ver­le­den. Gebruik mate­ri­a­len en tech­nie­ken die in lijn zijn met de ori­gi­ne­le con­struc­tie en ver­mijd het gebruik van moder­ne ele­men­ten die afbreuk kun­nen doen aan de his­to­ri­sche waarde.

 

4. Behoud van His­to­ri­sche Plantensoorten

Veel erf­goed­tui­nen heb­ben zeld­za­me en his­to­ri­sche plan­ten­soor­ten die van onschat­ba­re waar­de zijn voor het cul­tu­reel erf­goed. Het behoud van deze plan­ten is van groot belang voor het behoud van de tuin. Als een bepaal­de plan­ten­soort dreigt uit te ster­ven, over­weeg dan om ze te ver­meer­de­ren en te ver­sprei­den om hun voort­be­staan te waarborgen.

 

5. Vak­be­kwa­me Hove­niers en Boomverzorgers

Het onder­houd van een erf­goed­tuin ver­eist een hoog niveau van exper­ti­se. Werk samen met vak­be­kwa­me hove­niers en boom­ver­zor­gers die erva­ring heb­ben met het wer­ken in his­to­ri­sche tui­nen. Zij kun­nen de spe­ci­fie­ke behoef­ten van de erf­goed­tuin begrij­pen en de juis­te onder­houds­tech­nie­ken toe­pas­sen om de gezond­heid en schoon­heid van de tuin te behouden.

 

6. Publie­ke Toe­gan­ke­lijk­heid en Educatie

Veel erf­goed­tui­nen zijn toe­gan­ke­lijk voor het publiek, en het bevor­de­ren van bewust­zijn en edu­ca­tie over het belang van deze his­to­ri­sche land­schap­pen is van groot belang. Orga­ni­seer rond­lei­din­gen, work­shops en edu­ca­tie­ve eve­ne­men­ten om men­sen te infor­me­ren over de geschie­de­nis en het onder­houd van de erfgoedtuin.

 

7. Samen­wer­king en Partnerschappen

Het onder­houd van een erf­goed­tuin ver­eist vaak de samen­wer­king van ver­schil­len­de belang­heb­ben­den, zoals over­heids­in­stan­ties, erf­goed­or­ga­ni­sa­ties, en loka­le gemeen­schap­pen. Het aan­gaan van part­ner­schap­pen kan lei­den tot gedeel­de ver­ant­woor­de­lijk­heid en mid­de­len, wat het behoud van de erf­goed­tuin ten goe­de komt.

 

 

Pre­mies voor het onder­houd van land­schap­pe­lijk erfgoed

 

Over­he­den en instel­lin­gen erken­nen het belang van het behoud van ons land­schap­pe­lijk erf­goed en bie­den daar­om vaak finan­ci­ë­le onder­steu­ning in de vorm van pre­mies voor het onder­houd ervan. Deze pre­mies kun­nen vari­ë­ren van sub­si­dies voor res­tau­ra­tie­werk­zaam­he­den tot ver­goe­din­gen voor duur­zaam onder­houd en beheer. Het cor­rect benut­ten van deze pre­mies kan de finan­ci­ë­le last voor eige­naars van land­schap­pe­lijk erf­goed aan­zien­lijk ver­min­de­ren, en hier komt de rol van des­kun­di­ge boom­ver­zor­gers en hove­niers om de hoek kijken.

 

 

De rol van des­kun­di­ge boom­ver­zor­gers en hoveniers

 

Een des­kun­di­ge boom­ver­zor­ger en hove­nier met ken­nis van pre­mie­be­heer en land­schap­pe­lijk erf­goed kan een onschat­ba­re bron van bege­lei­ding zijn voor eige­naars die stre­ven naar effi­ci­ënt en kos­ten­ef­fec­tief onder­houd. Hier zijn enke­le manie­ren waar­op hun exper­ti­se kan bijdragen:

  1. Ken­nis van Beschik­ba­re Pre­mies: Des­kun­di­gen in boom­ver­zor­ging en tuin­on­der­houd zijn goed op de hoog­te van de beschik­ba­re pre­mies en sub­si­dies voor het behoud van land­schap­pe­lijk erf­goed. Ze kun­nen eige­naars advi­se­ren over wel­ke finan­ci­ë­le onder­steu­ning ze kun­nen aan­vra­gen en wel­ke cri­te­ria ze moe­ten vervullen.
  2. Opti­ma­le Plan­ning: Een erva­ren boom­ver­zor­ger en hove­nier kun­nen een gede­tail­leerd onder­houds­plan opstel­len dat reke­ning houdt met zowel de behoef­ten van het erf­goed als de voor­waar­den van de pre­mies. Dit zorgt ervoor dat het onder­houd effec­tief wordt uit­ge­voerd en aan alle ver­eis­ten voldoet.
  3. Kos­ten­be­heer­sing: Door hun exper­ti­se kun­nen deze pro­fes­si­o­nals kos­ten­ef­fi­ci­ën­te onder­houds­stra­te­gie­ën ont­wik­ke­len, waar­bij ze reke­ning hou­den met de beschik­ba­re pre­mies. Dit kan lei­den tot aan­zien­lij­ke kos­ten­be­spa­rin­gen voor de eigenaar.
  4. Docu­men­ta­tie en Rap­por­ta­ge: Het ver­krij­gen van pre­mies ver­eist vaak gede­tail­leer­de docu­men­ta­tie en rap­por­ta­ge over het uit­ge­voer­de werk. Des­kun­di­ge boom­ver­zor­gers en hove­niers kun­nen nauw­keu­ri­ge ver­sla­gen bij­hou­den en rap­por­ten gene­re­ren die vol­doen aan de eisen van de premie-aanvragen.

 

Toe­komst­per­spec­tie­ven

Naast het direc­te voor­deel van kos­ten­be­spa­ring en effi­ci­ën­tie op kor­te ter­mijn, biedt de betrok­ken­heid van des­kun­di­ge boom­ver­zor­gers en hove­niers bij het pre­mie­be­heer voor land­schap­pe­lijk erf­goed ook lan­ge­ter­mijn­voor­de­len. Hier zijn enke­le toe­komst­per­spec­tie­ven om te overwegen:

  1. Eco­lo­gisch Duur­zaam Beheer: Des­kun­di­ge boom­ver­zor­gers en hove­niers heb­ben een diep­gaand begrip van eco­lo­gi­sche even­wich­ten en duur­zaam­heids­prin­ci­pes. Ze kun­nen advi­se­ren over mili­eu­vrien­de­lij­ke prak­tij­ken voor onder­houd, zoals natuur­lij­ke bestrij­dings­me­tho­den en inheem­se beplan­ting, die bij­dra­gen aan het behoud van de bio­di­ver­si­teit en de gezond­heid van het landschap.
  2. Lan­ge Levens­duur van Erf­goed: Door te inves­te­ren in regel­ma­tig en goed onder­houd, kun­nen eige­naars de levens­duur van het land­schap­pe­lijk erf­goed ver­len­gen. Hier­door blijft het erf­goed in opti­ma­le staat en kun­nen toe­kom­sti­ge gene­ra­ties ervan genieten.
  3. Edu­ca­tie en Bewust­wor­ding: Het betrek­ken van des­kun­di­ge pro­fes­si­o­nals kan bij­dra­gen aan het ver­gro­ten van bewust­zijn en edu­ca­tie over land­schap­pe­lijk erf­goed en het belang van behoud. Zij kun­nen eige­naars en het publiek infor­me­ren over his­to­ri­sche waar­de, cul­tu­re­le bete­ke­nis en eco­lo­gi­sche waar­de van deze gebieden.
  4. Net­wer­ken en Samen­wer­king: Boom­ver­zor­gers, hove­niers en erf­goed­spe­ci­a­lis­ten wer­ken vaak nauw samen met erf­goed­in­stel­lin­gen, over­heids­in­stan­ties en ande­re belang­heb­ben­den. Deze samen­wer­king kan lei­den tot uit­wis­se­ling van ken­nis, mid­de­len en best prac­ti­ces, waar­door de impact van het erf­goed­be­houd wordt vergroot.

 

 

Nauw­keu­rig onder­houds­log­boek, sleu­tel tot kwa­li­ta­tief erfgoedbeheer

 

Een goed onder­houds­log­boek vormt een essen­ti­eel instru­ment bij het behoud en beheer van onroe­rend land­schap­pe­lijk erf­goed. Het biedt een gede­tail­leerd ver­slag van alle uit­ge­voer­de onder­houds­ac­ti­vi­tei­ten, inspec­ties, repa­ra­ties en ver­an­de­rin­gen die in de loop der tijd plaats­vin­den. Dit log­boek fun­geert als een waar­de­vol­le bron van infor­ma­tie voor eige­naars, beheer­ders en toe­kom­sti­ge gene­ra­ties, en draagt bij aan de duur­zaam­heid en inte­gri­teit van het erfgoed.

 

 

Belang­rij­ke Ele­men­ten van een Onderhoudslogboek

 

1. Datum en Details: Elk onder­houd moet nauw­keu­rig wor­den geda­teerd en van vol­doen­de details wor­den voor­zien. Dit omvat een beschrij­ving van de uit­ge­voer­de werk­zaam­he­den, gebruik­te mate­ri­a­len, betrok­ken pro­fes­si­o­nals en de duur van de activiteiten.

2. Inspec­tie en Eva­lu­a­tie: Het log­boek moet ook die­nen als een plek om peri­o­die­ke inspec­ties en eva­lu­a­ties vast te leg­gen. Dit omvat het beoor­de­len van de alge­me­ne con­di­tie van het erf­goed, iden­ti­fi­ce­ren van poten­ti­ë­le pro­ble­men en het for­mu­le­ren van aan­be­ve­lin­gen voor toe­kom­stig onderhoud.

3. Weers­om­stan­dig­he­den: Regi­stra­tie van weers­om­stan­dig­he­den tij­dens onder­houds­ac­ti­vi­tei­ten is van groot belang. Extre­me weers­om­stan­dig­he­den, zoals stor­men of lang­du­ri­ge regen, kun­nen invloed heb­ben op het erf­goed en moe­ten wor­den gedocumenteerd.

4. Foto’s en Dia­gram­men: Visu­e­le docu­men­ta­tie, zoals foto’s en dia­gram­men, ver­sterkt de infor­ma­tie in het log­boek. Deze beel­den kun­nen ver­an­de­rin­gen in de loop van de tijd illu­stre­ren en kun­nen van onschat­ba­re waar­de zijn bij toe­kom­sti­ge restauratie-inspanningen.

5. Gebruik­te Mate­ri­a­len en Tech­nie­ken: Het ver­mel­den van de gebruik­te mate­ri­a­len en tech­nie­ken bij onder­houd en res­tau­ra­tie is van groot belang. Dit helpt bij het begrij­pen van de toe­ge­pas­te metho­den en zorgt ervoor dat toe­kom­sti­ge onder­houds­in­span­nin­gen con­sis­tent en effec­tief zijn.

 

 

Voor­de­len van een Onderhoudslogboek

 

1. His­to­ri­sche Refe­ren­tie: Een goed bij­ge­hou­den log­boek biedt een his­to­ri­sche refe­ren­tie voor het erf­goed. Toe­kom­sti­ge gene­ra­ties kun­nen leren over de evo­lu­tie en ont­wik­ke­ling van het land­schap­pe­lijk erf­goed door terug te kij­ken naar de gedo­cu­men­teer­de onderhoudsactiviteiten.

2. Beheer en Plan­ning: Het log­boek fun­geert als een lei­draad voor toe­kom­stig beheer en onder­houd. Het helpt eige­naars en beheer­ders om pri­o­ri­tei­ten te stel­len, geïn­for­meer­de beslis­sin­gen te nemen en bud­get­ten op te stel­len voor toe­kom­sti­ge werkzaamheden.

3. Authen­ti­ci­teit en Erf­goed­waar­de: Een gede­tail­leerd log­boek draagt bij aan de authen­ti­ci­teit en erf­goed­waar­de van het ter­rein. Het bewijst de inspan­nin­gen die zijn gele­verd om het erf­goed te behou­den en bena­drukt het belang ervan voor de gemeenschap.

 

Een goed onder­houds­log­boek is een onschat­ba­re aan­vul­ling op het beheer van onroe­rend land­schap­pe­lijk erf­goed. Het biedt een gede­tail­leerd over­zicht van onder­houds­ac­ti­vi­tei­ten, inspec­ties en ver­an­de­rin­gen, en vormt een waar­de­vol­le bron van infor­ma­tie voor hui­di­ge en toe­kom­sti­ge gene­ra­ties. Door het bij­hou­den van een nauw­keu­rig onder­houds­log­boek kun­nen eige­naars en beheer­ders ervoor zor­gen dat het erf­goed op ver­ant­woor­de wij­ze wordt behou­den en beschermd, en dat de erfe­nis van het land­schap wordt door­ge­ge­ven aan de vol­gen­de generaties.

 

 

Samen­vat­ting

 

Erf­goed­tui­nen zijn kost­ba­re getui­gen van onze geschie­de­nis en bie­den ons onge­ken­de schoon­heid, bio­di­ver­si­teit en cul­tuur. Om deze tijd­lo­ze land­schap­pen te behou­den, is een zorg­vul­dig en des­kun­dig onder­houd essentieel.

Het wer­ken met tuin­ar­chi­tec­ten, his­to­ri­sche experts en gespe­ci­a­li­seer­de hove­niers zal hel­pen om de authen­ti­ci­teit en unie­ke ken­mer­ken van de erf­goed­tuin te behou­den en ervoor te zor­gen dat deze tui­nen een blij­vend erf­goed met hoge his­to­ri­sche waar­de blij­ven voor de komen­de generaties.

Het onder­houd van een land­schap­pe­lijk bescherm­de erf­goed­tuin of park­tuin is een uit­da­gen­de taak die een diep­gaand begrip van de geschie­de­nis, ont­werp­ken­mer­ken en cul­tu­re­le waar­de vereist.

Met zorg­vul­dig onder­houd, res­pect voor het ver­le­den, en de betrok­ken­heid van des­kun­di­ge hove­niers en boom­ver­zor­gers, kun­nen we deze tijd­lo­ze land­schap­pen koes­te­ren en genie­ten van de prach­ti­ge erfe­nis die ze vertegenwoordigen.

Het pre­mie­be­heer van onroe­rend land­schap­pe­lijk erf­goed is van groot belang voor het behoud van onze geschie­de­nis en cultuur.

Het inscha­ke­len van des­kun­di­ge boom­ver­zor­gers en hove­niers die bekend zijn met pre­mie­be­heer kan lei­den tot een effec­tie­ver en kos­ten­ef­fi­ci­ën­ter onder­houd van land­schap­pe­lijk erfgoed.

Door hun ken­nis kun­nen eige­naars de beschik­ba­re finan­ci­ë­le onder­steu­ning ten vol­le benut­ten en tege­lij­ker­tijd zor­gen voor duur­zaam beheer en behoud van deze waar­de­vol­le stuk­ken grond en natuur voor de komen­de generaties.

Het pre­mie­be­heer van onroe­rend land­schap­pe­lijk erf­goed is dan ook een com­plexe en belang­rij­ke taak.

 

 

Con­tac­teer ons vrijblijvend

 

Heeft u vra­gen over uw land­schap­pe­lijk erf­goed en hoe u dit best onder­houd, en de juis­te pre­mie­aan­vra­gen doet voor de meest kwa­li­ta­tie­ve aan­pak? Twij­fel dan niet om ons vrij­blij­vend te con­tac­te­ren.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart