Wat betekent amfitonie in de kroonarchitectuur van bomen?
Wat betekent amfitonie? Naar welk groeipatroon verwijst dit?
Amfitonie in de kroonarchitectuur van bomen verwijst naar een groeipatroon waarbij zowel de apicale (bovenste) als de basale (onderste) delen van de boom of tak actieve groei vertonen, maar met een relatieve balans tussen deze twee groeirichtingen.
Dit betekent dat de groei niet uitsluitend geconcentreerd is aan de top (zoals bij acrotonie) of aan de basis (zoals bij basitonie), maar eerder een evenwichtige ontwikkeling tussen boven- en onderkant vertoont.
In de praktijk kan amfitonie zich manifesteren in bomen waarbij zowel de onderste takken als de takken in de bovenste kroonlaag vitale groei laten zien. Wat bijdraagt aan een vollere, meer uniforme kroonstructuur.
Dit groeipatroon kan voordelig zijn voor de algehele gezondheid en stabiliteit van de boom, omdat het een gelijkmatige lichtverdeling en een efficiënt gebruik van hulpbronnen binnen de hele kroon bevordert.
Het beheer van bomen met een amfitone groeiwijze kan gericht zijn op het handhaven van dit evenwicht, door middel van snoeitechnieken die zowel de groei in de bovenkant van de kroon als de vitaliteit van de lagere takken ondersteunen. Om zo een harmonieuze en stabiele kroonarchitectuur te bevorderen.
Architecturale modellen
Lees meer over de verschillende architecturale modellen in de kroonarchitectuur.
Bemerk dat ieder model één of meerdere groei-eigenschappen kan bezitten zoals, sterk apicale groei, acrotone groei, amfitone groei, sympodiale groei, …
En dat afhankelijk van de levensfase een specifieke boomsoort, deze boomsoort in één of meerdere modellen dient ondergebracht te worden. Zo kan je bijvoorbeeld een opgroeiende zomereik onderbrengen vanaf het model van Leeuwenberg, Koriba tot Rauh. En dit vanaf zaailing, tot jonge boom en uiteindelijke als volwassen boom.