Geschatte lees­tijd: 9 minu­ten
Wortelonderzoek onder leiding van een tree manager bij het individueel beheer van een Acer saccharinum in het kader van een Bomen Effect Analyse.
Wortelonderzoek onder lei­ding van een tree mana­ger bij het indi­vi­du­eel beheer van een Acer sac­cha­ri­num in het kader van een Bomen Effect Analyse.

Bomen Effect Analyse of BEA. Wat is het en hoe werkt het?

Bomen Effect Analyse voor boomvriendelijk ontwerpen en ontwikkelen

De Bomen Effect Analyse helpt je bij het bepa­len van wel­ke moge­lijk­he­den en oppor­tu­ni­tei­ten er zijn, bij het ont­wer­pen en de ont­wik­ke­ling van een pro­ject. En met het maxi­maal moge­lij­ke behoud van de bestaan­de bomen, bin­nen de pro­ject­zo­ne of bouwzone.

Een Bomen Effect Analyse of kort­weg BEA is name­lijk een gede­tail­leerd onder­zoek en pro­ces dat zowel de bestaan­de bomen en hun eigen­schap­pen, als de impact van een bouw­pro­ject of ande­re civie­le wer­ken in de buurt van de bomen, in kaart brengt.

En de knel­pun­ten tus­sen deze twee bepaalt. Alsook maat­re­ge­len aan­reikt die je kan nemen om zowel de meest gezon­de bomen, en bomen met toe­komst­ver­wach­ting, maxi­maal te behou­den. Om de pro­ject­ont­wik­ke­ling of bouw­wer­ken te kun­nen realiseren.

De Bomen Effect Analyse ana­ly­seert niet alleen uit­voe­rig de impact van de geplan­de ont­wik­ke­lin­gen of bouw­ac­ti­vi­tei­ten op de aan­we­zi­ge bomen in de omge­ving, maar beschrijft ook het waar­om van de gemaak­te keu­zes. En beschrijft ook het waar­om van de te nemen maat­re­ge­len. Aan de hand van onder­bouw­de boom­tech­ni­sche ken­nis en advies.

 

Om bomen mooi en gezond te integreren

Als je je ooit hebt afge­vraagd hoe we onze groe­ne vrien­den, de bomen, kun­nen inte­gre­ren bij pro­ject­ont­wik­ke­ling, bouw­wer­ken of de aan­leg van een plein of weg, dan kom je bij een Bomen Effect Analyse, ofte­wel BEA terecht. Dewelke je het best aan­vangt van­af de ont­werp­fa­se, zodat je de mees­te impact hebt op zowel het bomen­be­stand als de ontwerpplannen.

Op dat moment zijn alle moge­lijk­he­den nog vrij van al geno­men beslis­sin­gen, over­een­kom­sten of con­trac­ten. Hiermee zal je vele bespa­ren, als je de Bomen Effect Analyse tij­dig opstart en mee­neemt in je ont­werp­fa­se of ‑pro­ces.

Wanneer je ech­ter al een stap ver­der bent dan het ont­werp, en je je pro­ject gaat uit­voe­ren, zoals bij het bou­wen van de woning of ande­re bouw­werk­zaam­he­den, dan kom je terecht bij een boom­be­scher­mings­plan. Die de boom­be­scher­mings­maat­re­ge­len beschrijft.

 

Concrete voorbeelden wanneer je een Bomen Effect Analyse gebruikt

Als je betrok­ken bent als bouw­heer, archi­tect of aan­ne­mer bij bouw­pro­jec­ten, infra­struc­tuur­wer­ken, ste­den­bouw­kun­di­ge plan­nen, of gewoon je tuin reno­veert, biedt een Bomen Effect Analyse inzicht in hoe jouw pro­ject het bestaan­de bomen­be­stand kan en zal beïnvloeden.

Door gebruik te maken van een Bomen Effect Analyse begrijp je beter wel­ke voor­zorgs­maat­re­ge­len je moet nemen om scha­de aan de bomen te voor­ko­men of te mini­ma­li­se­ren, in voor­noem­de situaties.

Je hebt dan de keu­ze om je ont­werp­plan aan te pas­sen in func­tie van een maxi­maal te behou­den toe­komst­boom bij­voor­beeld. Of wan­neer een boom geen toe­komst­ver­wach­ting heeft, kan je zijn ruim­te mis­schien beter laten benut­ten door je bouw­kun­dig pro­ject. En op die manier een ande­re zone, van wel een toe­komst­boom bij­voor­beeld, vrij­wa­ren en niet bebouwen.

Finaal zal je pro­ject door het gebruik van een Bomen Effect Analyse, mooi en duur­zaam geïn­te­greerd zijn tus­sen de bestaan­de bomen. En zal je door het inven­ta­ri­se­ren van geschik­te open ruim­ten en goed door­wor­tel­ba­re ruim­ten, oppor­tu­ni­tei­ten kun­nen benut­ten om nieu­we toe­komst­bo­men te planten.

 

Waarom is een BEA cruciaal bij civiele werken en bouwprojecten?

Bij civie­le con­struc­ties, van de aan­leg van wegen tot de bouw van nieu­we woon­wij­ken, speelt de BEA of Bomen Effect Analyse een sleu­tel­rol. Dus zowel op gro­te schaal. Maar ook te mid­den van druk­ke con­struc­tie­werk­zaam­he­den, infra­struc­tu­re­le ont­wik­ke­lin­gen of zelfs klei­ne­re ingre­pen. Zoals het plaat­sen van onder­grond­se nutsvoorzieningen.

Het garan­deert ener­zijds dat de levens­vat­baar­heid en gezond­heid van bomen niet over het hoofd wor­den gezien tij­dens de ont­werp­fa­se. Anderzijds voor­kom je ern­sti­ge scha­de aan bomen. En beperk je de nood­zaak van vaak duur­de­re boombeschermingsmaatregelen.

Dit zijn de twee belang­rijk­ste rede­nen waar­om een Bomen Effect Analyse belang­rijk is bij pro­ject­ont­wik­ke­ling en civie­le wer­ken. Van wel­ke aard ook.

Bomen wor­te­len nu een­maal in de bodem en civie­le wer­ken gaan haast altijd gepaard met grond­wer­ken. Die zich uiter­aard ook in de bodem afspe­len. Om nu zowel te vol­doen aan de behoef­ten van de civie­le wer­ken, als de noden van de bomen, en zon­der blij­ven­de en fata­le scha­de te maken aan boom­wor­tels, is het cru­ci­aal tij­dig de impact van de wer­ken op de bomen te kennen.

En dit niet alleen onder­gronds, maar ook boven­gronds. Zitten er geen gro­te gestel­tak­ken in de weg? Die mis­schien niet kun­nen gesnoeid wor­den of spe­ci­a­le tech­nie­ken ver­ei­sen? Of kan het trans­port­plan en kra­nen­plan aan­ge­past worden?

Een Bomen Effect ana­ly­se is cru­ci­aal omdat je dan nog tij­dens de ont­werp­fa­se moge­lijk­he­den hebt, om maat­re­ge­len te nemen en keu­zes te maken. Om zowel het ont­werp als de bomen maxi­maal en duur­zaam te inte­gre­ren met elkaar.

 

Doelen van een Bomen Effect Analyse of BEA

Het voor­naams­te doel van een BEA is het waar­bor­gen van een har­mo­ni­eu­ze co-existentie tus­sen bomen en ste­de­lij­ke ontwikkelingen.

Maar ook de moti­va­tie van de gemaak­te keu­zes is een doel van de Bomen Effect Analyse. Omdat je hier­mee al de betrok­ken par­tij­en infor­meert en over­tuigt van de geno­men beslis­sin­gen. Zodat je pro­ject veel beter gedra­gen wordt. En de rea­li­sa­tie mak­ke­lij­ker verloopt.

De Bomen Effect Analyse streeft ernaar een even­wicht te vin­den. Waarbij zowel jouw pro­ject als de bomen om je heen kun­nen flo­re­ren. Door poten­ti­ë­le risi­co’s, knel­pun­ten en effec­ten op voor­hand te iden­ti­fi­ce­ren. Zodat je de nodi­ge aan­pas­sin­gen kan maken in het ont­werp, om de impact op bomen te minimaliseren.

 

Waarom zou je altijd een BEA moeten overwegen?

Elke keer dat je een pro­ject start dat in de buurt van bomen plaats­vindt, is het ver­stan­dig een BEA of Bomen Effect Analyse te overwegen.

Het is niet alleen een kwes­tie van eco­lo­gi­sche ver­ant­woor­de­lijk­heid. Maar ook van prak­ti­sche voorzichtigheid.

Beschadiging van bomen kan en zal lei­den tot extra kos­ten en ver­tra­gin­gen in het pro­ject. En heden ten dage vaak zelfs met juri­di­sche gevolgen.

Vaak wordt een Bomen Effect Analyse ook wet­te­lijk opge­legd in de omge­vings­ver­gun­ning. Of kan je niet anders, omdat bomen wet­te­lijk moe­ten behou­den blij­ven. En er vaak een garan­tie van de goe­de con­di­tie van de bomen na de wer­ken, wordt geëist van de opdrachtgevers.

Ingrijpen van­af de ont­werp­fa­se is dan ook een erg krach­tig instru­ment, om deze doel­stel­lin­gen te behalen.

Bovendien draagt het behoud van bomen bij aan de bio­di­ver­si­teit, de esthe­tiek van de omge­ving en de alge­he­le kwa­li­teit van leven door al de eco­sys­teem­dien­sten die bomen leve­ren. Een reden te meer om steeds een Bomen Effect Analyse op te lij­nen in het begin van de projectfase.

 

Het belang van de BEA bij ontwikkelingsprojecten

Wanneer je aan de slag gaat met een ont­wik­ke­lings­pro­ject, onge­acht de schaal, is het cru­ci­aal om de eco­lo­gi­sche voet­af­druk die je ach­ter­laat te mini­ma­li­se­ren. Zie maar naar de wet­te­lij­ke ver­plich­ting van een MER (Milieu Effecten Rapport) waar­bij ook de bomen in beeld komen.

Een Bomen Effect Analyse helpt je pre­cies dat te doen, door te fun­ge­ren als een brug tus­sen duur­za­me ont­wik­ke­ling en mili­eu­be­houd, om je eco­lo­gi­sche voet­af­druk te beperken.

Het biedt een gestruc­tu­reerd kader waar­mee je door­heen de inter­ac­ties tus­sen je bouw­plan­nen en de bestaan­de boom­po­pu­la­tie kan navi­ge­ren. En waar­door je een ver­ant­woor­de bur­ger en ont­wik­ke­laar bent. Die zijn pro­ject ook zal gedra­gen wor­den door de gemeen­schap. Met alle voor­de­len van dien.

 

Onderdelen van een BEA, het stappenplan

Een Bomen Effect Analyse of BEA is niet zomaar een rap­port; het is een pro­ces dat best begint bij de vroe­ge ont­werp­fa­se van je pro­ject. En bij­ge­stuurd wordt naar­ma­te je ont­werp­fa­se vor­dert naar de bestek­fa­se en uitvoeringsfase.

Op de ver­schil­len­de momen­ten van de pro­ject­fa­se is input van­uit de Bomen Effect Analyse nut­tig en wenselijk.

Volgende stap­pen tref je aan in een Bomen Effect Analyse:

 

Identificatie en inventarisatie van bomen en opportuniteiten

Het omvat de iden­ti­fi­ca­tie en inven­ta­ri­sa­tie van bomen. De beoor­de­ling van hun gezond­heid en levens­vat­baar­heid. En hun hui­di­ge risico’s en toe­komst­ver­wach­tin­gen. Samen de bomen­toets genaamd.

Onze pagi­na over de bomen­toets geeft je veel meer inzicht over hoe we komen tot het beoor­de­len en cate­go­ri­se­ren van de bestaan­de bomen.

 

Bepalen welke bomen het waard zijn om te behouden

Wanneer alle bomen, betrok­ken bij het pro­ject zijn geïn­ven­ta­ri­seerd, ga je bepa­len wel­ke bomen, zon­der impact van het pro­ject, te behou­den zijn, of wel­ke omwil­le van lage toe­komst­ver­wach­tin­gen en slech­te con­di­tie, beter ineens ver­wij­derd wor­den. En plaats maken voor het nieu­we project.

 

Studie van de impact van het project, belangrijk onderdeel van de Bomen Effect Analyse

Nadien volgt de ana­ly­se van de impact van het pro­ject of de geplan­de wer­ken op het bestaan­de bomenbestand.

Je zoekt hier­bij de knel­pun­ten op tus­sen het ont­werp en de aan­we­zig bomen op het ter­rein. Knelpunten zijn bij­voor­beeld grond­werk­zaam­he­den voor de bouw van fun­de­rin­gen in de boom­be­scher­mings­zo­ne van bomen. Of erger nog; wer­ken in de boomverankeringszone.

Lees meer over de boom­be­scher­mings­zo­ne en de boomverankeringszone.

 

Bepalen van de maatregelen

En finaal biedt de Bomen Effect Analyse voor­stel­len van maat­re­ge­len om nega­tie­ve de effec­ten van je pro­ject op de bomen te ver­min­de­ren of vol­le­dig te vermijden.

Maatregelen kun­nen inhou­den dat je het ont­werp aan­past, of dat je op een boom­spa­ren­de manier gaat wer­ken zodat geen scha­de gemaakt wordt in bij­voor­beeld de boom­be­scher­mings­zo­ne. In geval van het voor­beeld van het plaat­sen van een fun­de­ring, kan een geschik­te maat­re­gel zijn dat je met paal­fun­de­ring werkt. Met een daar­op een dra­gen­de en zwe­ven­de beton­plaat. In plaats van de te plaat­sen op de bodem, en hier­voor graaf­wer­ken moet uitvoeren.

 

Deze stap­pen zor­gen voor een gron­di­ge eva­lu­a­tie. En leve­ren con­cre­te aan­be­ve­lin­gen op die je kunt inte­gre­ren in je ont­werp en bouwplannen.

 

Start met een Bomen Effect Analyse vroeg in de projectfase

Het is het meest effec­tief om een Bomen Effect Analyse (BEA) zo vroeg moge­lijk in de pro­ject­fa­se te star­ten. Idealiter tij­dens de con­cep­tu­e­le of plan­nings­fa­se. Vóórdat er defi­ni­tie­ve ont­wer­pen of bouw­plan­nen zijn vast­ge­steld. Dit heeft meer­de­re voordelen.

Redenen waar­om je best vroeg start met een BEA:

 

Integratie in het ontwerp

Door vroeg met een BEA te begin­nen, kun je de bevin­din­gen en aan­be­ve­lin­gen inte­gre­ren in het ont­werp van je pro­ject. Dit voor­komt dat je later in het pro­ject kost­ba­re aan­pas­sin­gen moet maken.

 

Voorkomen van onnodige conflicten

Je iden­ti­fi­ceert vroeg­tij­dig poten­ti­ë­le con­flic­ten tus­sen de geplan­de ont­wik­ke­ling en bestaan­de bomen. Wat je in staat stelt om ont­wer­pop­los­sin­gen te beden­ken die deze con­flic­ten mini­ma­li­se­ren of elimineren.

 

Kostenbesparing

Het ver­mij­den van scha­de aan waar­de­vol­le bomen. Of het moe­ten her­zien van bouw­plan­nen op een later tijd­stip kan lei­den tot aan­zien­lij­ke kostenbesparingen.

 

Compliance en vergunningen

Een vroe­ge BEA kan hel­pen bij het ver­krij­gen van de nodi­ge bouw- en kap­ver­gun­nin­gen. Aangezien je kunt aan­to­nen dat je de impact op bomen hebt over­wo­gen en maat­re­ge­len hebt geno­men om deze te minimaliseren.

 

Publieke en stakeholder goedkeuring

Het vroeg­tij­dig tonen van je inzet voor het behoud van bomen kan hel­pen bij het ver­krij­gen van publie­ke steun. En de goed­keu­ring van belang­heb­ben­den, wat cru­ci­aal kan zijn voor het suc­ces van je project.

 

Welke maatregelen biedt een Bomen Effect Analyse?

Een Bomen Effect Analyse kan diver­se maat­re­ge­len voor­stel­len om de nega­tie­ve impact op bomen te beper­ken of geheel te ver­mij­den, zoals:

 

Beschermingszones

Het instel­len van dui­de­lijk gemar­keer­de bescher­mings­zo­nes rond bomen. Om te voor­ko­men dat bouw­ac­ti­vi­tei­ten de wor­tels, stam of kroon beschadigen.

 

Aanpassing van het ontwerp

Het wij­zi­gen van de lay-out, het ont­werp of de posi­ti­o­ne­ring van geplan­de struc­tu­ren of voor­zie­nin­gen. Om belang­rij­ke bomen te behou­den. Denk hier­bij ook aan het ont­wer­pen van onder­grond­se groei­plaats­con­struc­ties die dub­bel gebruik van de bodem moge­lijk maken. En zor­gen voor toe­komst­bo­men.

 

Bouwmethoden

Het aan­be­ve­len van spe­ci­fie­ke bouw­tech­nie­ken of ‑metho­den die de impact op bomen mini­ma­li­se­ren. Zoals het ver­mij­den van graaf­werk in de wortelzone.

 

Snoeien van bomen en groeiplaatsverbetering

Wanneer er con­flic­ten zijn met boven­grond­se delen kan het nodig zijn gro­te bomen te snoei­en, of om de condi­tie van de boom te vrij­wa­ren ze te voor­zien van een groei­plaats­ver­be­te­ring.

 

Verplanten van bomen

Bomen die ver­plant­baar zijn, kun­nen ver­plaats wor­den, zodat ze niet meer in con­flict komen met de wer­ken of het bouwproject.

 

Aanpassen transportplan en kranenplan

Door een door­dacht trans­port­plan en kra­nen­plan op te stel­len, kan de impact op bomen vaak sterk ver­min­derd worden.

 

Tijdelijke voorzieningen

Het toe­pas­sen van tij­de­lij­ke maat­re­ge­len tij­dens de bouw­fa­se, zoals wor­tel­ge­lei­dings­sys­te­men, boom­be­scher­mings­bar­ri­è­res en het voor­ko­men van bodem­scha­de, wor­tel­scha­de en bodem­ver­dich­ting, zijn belang­rij­ke maat­re­ge­len. Ze zijn vaak lokaal en tij­de­lijk. Volledig in func­tie van de wer­ken die er op dat moment wor­den uitgevoerd.

 

Compensatie en heraanplanting

Wanneer het ver­wij­de­ren van bomen onver­mij­de­lijk is, kan een BEA com­pen­se­ren­de her­be­plan­ting of ande­re eco­lo­gi­sche com­pen­sa­tie­maat­re­ge­len voorstellen.

 

Door deze maat­re­ge­len te inte­gre­ren, zorgt een Bomen Effect Analyse of BEA niet alleen voor de bescher­ming van bomen tij­dens je pro­ject. Maar draagt het ook bij aan de lan­ge­re ter­mijn duur­zaam­heid en leef­baar­heid van de omgeving.

Het zorgt ervoor dat je pro­ject mooi inte­greert in de omge­ving. En bomen toe­komst heb­ben. Waardoor je pro­ject nog waar­de­vol­ler wordt. Zeker nu meer en meer men­sen belang hech­ten aan een groe­ne omge­ving. En terecht.

 

Voordelen van een BEA voor de bouwheer en de gemeenschap

De voor­de­len van een BEA strek­ken zich ver­der uit dan alleen het behoud van bomen; ze raken aan de bre­de­re gemeen­schap en het milieu.

Groene ruim­tes spe­len een cru­ci­a­le rol in ste­de­lij­ke omge­vin­gen door lucht­zui­ve­ring, tem­pe­ra­tuur­re­gu­la­tie, en het bie­den van recre­a­tie­ve ruimtes.

Door mid­del van een BEA zorg je ervoor dat de voor­de­len van deze eco­sys­teem­dien­sten die bomen leve­ren, behou­den blij­ven. Zelfs wan­neer nieu­we ont­wik­ke­lin­gen plaatsvinden.

 

Een oproep tot actie

Het laten uit­voe­ren van een Bomen Effect Analyse zou geen nage­dach­te moe­ten zijn, maar een inte­graal onder­deel van je projectplanning.

Door van­af het begin reke­ning te hou­den met de impact op bomen, ver­mijd je niet alleen moge­lij­ke com­pli­ca­ties. Maar draag je ook bij aan een groe­ne­re en duur­za­me­re toekomst.

Dus, of je nu een pro­ject­lei­der, archi­tect, bouw­heer of huis­ei­ge­naar bent die droomt van een aan­bouw, denk aan de bomen. En hoe een BEA jouw pro­ject kan verrijken.

 

Veel meer dan een checklist

De Bomen Effect Analyse is meer dan een check­list. Het is een essen­ti­ë­le stap in het plan­nen van elk pro­ject. Dat de poten­tie heeft om de natuur­lij­ke omge­ving te beïnvloeden.

Door reke­ning te hou­den met de bomen in en rond jouw pro­ject­ge­bied, draag je niet alleen bij aan de bescher­ming van het mili­eu. Maar zorg je ook voor een vlot­ter ver­loop van je werkzaamheden.

Dus, de vol­gen­de keer dat je aan de slag gaat, ont­houd dan dat een BEA niet alleen een goe­de prak­tijk is, maar ook een slimme.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart