Geschatte lees­tijd: 15 minu­ten

Wortelschade bij bomen en hoe voorkomen

Effect van wortelschade bij bomen, en hoe te voorkomen

 

Wortelschade bij bomen kan sig­ni­fi­cant zijn en heeft zowel mor­fo­lo­gi­sche als fysi­o­lo­gi­sche gevol­gen voor de bomen. Bovendien is het belang­rijk te weten hoe der­ge­lij­ke scha­de kan wor­den voorkomen.

Hierna leg­gen we je in detail uit waar­om wor­tel­scha­de zo slecht is voor het wel­zijn van de boom. En wel­ke scha­de de boom er op ter­mijn zal van oplopen.

Als mens den­ken we vaak op te kor­te ter­mijn als het over bomen gaat. Een eik kan als hij onaan­ge­roerd blijft 500 jaar oud wor­den. Wanneer er wor­tel­scha­de gemaakt wordt en deze is niet te groot van omvang, kan de boom pas 10 jaar later of 20 jaar later er boven­gronds de gevol­gen van laten zien. Daarom wil­len we je infor­me­ren wat wor­tel­scha­de bij bomen bete­kend op mor­fo­lo­gisch vlak (zijn opbouw) en fysi­o­lo­gisch vlak (zijn werking).

Onderaan deze pagi­na is nog spe­ci­fiek aan­dacht besteed aan het voor­ko­men van wor­tel­scha­de bij grond­wer­ken en tuin­aan­leg. Omdat dit een veel voor­ko­men­de situ­a­tie is waar­bij vaak ern­sti­ge wor­tel­scha­de ver­oor­zaakt wordt.

 

 

Morfologische verklaring waarom wortelschade slecht is

Wortelschade kan lei­den tot ver­schil­len­de mor­fo­lo­gi­sche ver­an­de­rin­gen bij bomen. Vooral de struc­tuur (of opbouw) van hun wor­tel­sys­teem ver­an­dert hierdoor.

Wanneer je gestel­wor­tels bescha­digt, resul­teert dit in ver­min­der­de sta­bi­li­teit van de boom. Wat wil zeg­gen dat de boom gevoe­li­ger is voor wind­worp (ont­wor­te­ling). Waardoor de boom gemak­ke­lij­ker kan omval­len. Gestelwortels zijn name­lijk dik­ke wor­tels die zich kort bij de stam­voet van de boom bevin­den. En voor­al voor de steun en ver­an­ke­ring in de bodem zor­gen. Ze kun­nen erg dik zijn, tot meer dan 30 cm dia­me­ter bij gro­te bomen.

Wortelschade aan explo­ra­tie­wor­tels en exploi­ta­tie­wor­tels zor­gen daar­en­te­gen voor ver­min­der­de effi­ci­ën­tie in water- en voedingsstoffenopname.

Exploratiewortels zijn wor­tels die haast altijd recht­door lopen, weg van de boom, om de bodem te ver­ken­nen. Op zoek naar nutri­ën­ten (humus­rij­ke bodem bij­voor­beeld). Wanneer ze een geschik­te bodem berei­ken, zal deze wor­tel over­gaan naar een exploi­ta­tie­wor­tel. Een geheel van klei­ne en fij­ne ver­tak­te wor­tels die er dan lokaal de bodem kolo­ni­se­ren. Om er nutri­ën­ten en vocht op te nemen.

 

Wortelschade bij een boom verstoort de fysiologische werking

Wortelschade beïn­vloedt de fysi­o­lo­gi­sche pro­ces­sen van bomen, waar­on­der water- en nutri­ën­ten­op­na­me, foto­syn­the­se en ademhaling.

Beschadigde wor­tels zul­len de effi­ci­ën­tie van water­trans­port en voe­dings­stof­fe­n­op­na­me ver­min­de­ren. Wat leidt tot ver­min­der­de groei en vita­li­teit van de boom.

Bovendien zal wor­tel­scha­de de pro­duc­tie van wor­te­lexu­daten, zoals bij­voor­beeld de in de bla­de­ren gepro­du­ceer­de sui­kers, beïn­vloe­den. Die een cru­ci­a­le rol spe­len in de com­mu­ni­ca­tie met bodemmicro-organismen en de weder­zijd­se beschik­baar­heid van voe­dings­stof­fen, zowel voor de boom als het bodem­le­ven (I. C. Meier et al., 2019).

 

Voorbeelden hoe wortelschade kan ontstaan

Wortelschade bij bomen kan op ver­schil­len­de manie­ren ont­staan, vaak als gevolg van men­se­lij­ke acti­vi­tei­ten of natuur­lij­ke factoren.

Hier zijn enke­le veel­voor­ko­men­de voorbeelden.

 

Menselijke activiteiten

Spijtig genoeg heb­ben veel men­sen geen weet van de ernst van het maken van wor­tel­scha­de. En hier komen we later op terug. Maar vaak ont­staat wor­tel­scha­de bij bomen door men­se­lij­ke activiteiten.

Bemerk wel dat je deze scha­de vaak kan voor­ko­men door je bomen te bescher­min­gen voor­al­eer je gaat bou­wen. Zodat je weet wat er zich afspeelt in de bodem. En wel­ke behoef­ten, lees hoe­veel wor­tels, de bestaan­de bomen mini­maal nodig heb­ben.  Om zowel sta­biel als gezond te blij­ven. En waar deze wor­tels zich bevinden.

 

Bouw- en constructiewerkzaamheden

Graafwerkzaamheden, het leg­gen van fun­de­rin­gen, het gra­ven van kabel­geu­len, en het rij­den met zwa­re machi­nes over de wor­tel­zo­ne, kun­nen fysie­ke scha­de aan wor­tels ver­oor­za­ken. Zoals het over­trek­ken of bre­ken van wor­tels. En het uit­scheu­ren van wor­tels tot aan de stam zelfs. Door zwa­re machi­nes ont­staat de scha­de niet alleen door fysie­ke bescha­di­ging. Maar ook door bodem­com­pac­tie. Waarbij zuur­stof­ge­brek optreedt in de bodem en nadien wortelsterfte.

Al deze scha­de ver­stoort de water- en nutri­ën­ten­op­na­me en kan lei­den tot de desta­bi­li­sa­tie van bomen.

Ontbreken van boombescherming heeft tot grote wortelschade geleid. De schadebepaling van de bomen is erg hoog in dit geval.

Omdat er geen boom­be­scher­ming werd voor­zien gedu­ren­de deze werf, zijn de wor­tels van bei­de bomen langs weer­zij­den weg­ge­gra­ven. Ook de bodem is zwaar beschadigd.

 

Bestratingswerkzaamheden

Het aan­leg­gen van wegen, trot­toirs en ande­re bestra­ting dicht bij bomen kan, naast fysie­ke wor­tel­scha­de, ook wor­tel­groei beper­ken. En lei­den tot ver­dich­ting van de bodem. Waardoor het door­wor­tel­ba­re bodem­vo­lu­me afneemt en de boom hier­door een lager toe­komst­ver­wach­ting krijgt. Een boom heeft, alge­meen geno­men, onge­veer 1 m³ door­wor­tel­ba­re bodem nodig per jaar. Om zich op een nor­ma­le manier te kun­nen onder­hou­den en ontwikkelen.

Ook gas­uit­wis­se­ling tus­sen wor­tels en de bodem wordt belem­merd bij bodemverdichting.

Verstoring van de bodem

Landbouwpraktijken, zoals ploe­gen, het aan­leg­gen van drai­na­ge of het fre­zen van de top­laag van de bodem voor de aan­leg van gazon kun­nen het wor­tel­stel­sel bescha­di­gen. Afhankelijk van de wer­ken en weers­om­stan­dig­he­den (te nat bij­voor­beeld) kan de struc­tuur van de bodem nega­tief beïn­vloed wor­den. Wat bei­de nega­tie­ve gevol­gen heeft voor de gezond­heid van de boom.

Bemerk dat van veel boom­soor­ten onge­veer 70% van hun wor­tel­sys­teem aan­we­zig is in de boven­ste 20 cm van de bodem. Dit wil zeg­gen, als je 20 cm diep freest om gazon aan te leg­gen, dat je zo goed als haast alle wor­tels van de boom bescha­digd hebt. En dat is ook zicht­baar boven­gronds; je zal dit de jaren nadien dui­de­lijk zien aan de boom. Zijn con­di­tie zal sterk afne­men. De boom zal top­sterf­te ver­to­nen en min­der bla­de­ren krijgen.

Aanplanten in de wortelzone en kroonprojectie van bomen

Wanneer je een aan­plan­ting doet van bodem­be­dek­kers, strui­ken of ande­re bomen in de zone rond een boom, name­lijk bin­nen of tot enke­le meters bui­ten de kroon­pro­jec­tie, houdt er dan best reke­ning mee dat je geen te gro­te wor­tels van de boom bescha­digd. Wortels gro­ter dan 2,5 cm bescha­dig je best niet. En zeker niet als het meer­de­re wor­tels van deze afme­ting zijn en van dezelf­de boom.

Opteer dan beter om met je aan­plant een beet­je op te schui­ven, zodat je geen te gro­te wor­tels tegen­komt. Of gebruik klei­ner plant­goed, zodat je min­der ruim­te nodig hebt.

Bronbemaling

Bronbemaling is erg slecht voor bomen, zeker als er geen pre­ven­tie­maat­re­ge­len wor­den geno­men. Hier is het niet zo zeer de fysie­ke bescha­di­ging in eer­ste instan­tie, maar het afster­ven van wor­tels door het gebrek aan water. En nadien, als de wor­tels zijn afge­stor­ven kun­nen de wor­tels ook rot wor­den. Waardoor ze hun mecha­ni­sche sterk­te ver­lie­zen en de boom in sta­bi­li­teits­pro­ble­men kan komen met de tijd.

Bemerk dat het gebrek aan water niet alleen voor de wor­tels, maar voor heel de boom op kor­te tijd nefast kan zijn.

Lees alles over bron­be­ma­lin­gen en bomen op onze spe­ci­aal daar­voor geschre­ven pagina.

 

Natuurlijke factoren

Naast men­se­lij­ke fac­to­ren die wor­tel­scha­de aan bomen ver­oor­za­ken, zijn er uiter­aard ook natuur­lij­ke fac­to­ren waar­door bomen wor­tel­scha­de kun­nen oplopen.

Vaak heb je die niet in de hand, ten­zij je je bomen laat inspec­te­ren op gebre­ken en er de nodi­ge maat­re­ge­len zijn genomen.

Dat maakt dan wel een ver­schil. Want bomen met bij­voor­beeld een te een­zij­di­ge kruin, zul­len we je aan­ra­den deze te snoei­en door het inne­men van de kroon. Zodat de boom min­der kans maakt op ontworteling.

 

Extreme weersomstandigheden

Langdurige droog­te, over­stro­min­gen, en zwa­re stor­men kun­nen wor­tel­scha­de ver­oor­za­ken door uit­dro­ging, zuur­stof­ge­brek of fysie­ke bescha­di­ging door het omval­len van de boom.

Erosie

Bodemerosie kan de boven­ste bodem­la­gen, die rijk zijn aan voe­dings­stof­fen en waar­in zich veel fij­ne wor­tels bevin­den, weg­spoe­len. Wat de groei en sta­bi­li­teit van bomen beïn­vloed en de bloot geko­men wor­tels uit­dro­gen en dis­func­ti­o­neel worden.

Wortelconcurrentie

In dicht­be­bos­te of over­be­plan­te gebie­den kun­nen bomen met elkaar con­cur­re­ren om ruim­te, water en voe­dings­stof­fen. Wat kan lei­den tot wor­tel­stel­sels die niet vol­le­dig kun­nen ont­wik­ke­len of bescha­digd raken, door bij­voor­beeld afknelling.

Aantasting door ziekten en plagen

Bepaalde bodem­pla­gen en wor­tel­ziek­ten (ver­oor­zaakt door schim­mels of bac­te­ri­ën) kun­nen de wor­tels aan­tas­ten, waar­door ze ver­zwak­ken, dis­func­ti­o­neel wor­den of afsterven.

 

Het begrij­pen van de oor­za­ken van wor­tel­scha­de is cru­ci­aal voor het ont­wik­ke­len van effec­tie­ve stra­te­gie­ën en maat­re­ge­len om bomen te bescher­men en te behou­den. Zowel in ste­de­lij­ke omge­vin­gen als in natuur­lij­ke ecosystemen.

Preventieve maat­re­ge­len en zorg­vul­dig beheer door des­kun­di­gen, zoals een tree mana­ger, zijn essen­ti­eel om de gezond­heid en levens­duur van je bomen te waarborgen.

 

 

Preventie en voorkomen van wortelschade bij bomen

Preventie van wor­tel­scha­de omvat een ver­schei­den­heid aan benaderingen.

Waaronder het selec­te­ren van geschik­te loca­ties voor het plan­ten van bomen om con­flic­ten met infra­struc­tuur te ver­mij­den. Of het gebruik van bescher­men­de bar­ri­è­res rond de wor­tel­zo­ne van bestaan­de bomen tij­dens bouw­werk­zaam­he­den. Of het regel­ma­tig water geven bij het gebruik van bron­be­ma­ling, zodat de bomen bin­nen de invloeds­feer van de bema­ling geen scha­de ondervinden.

Alles dus om de boom­wor­tels en boom zelf in goe­de con­di­tie en gezond­heid te hou­den. En ervoor te zor­gen dat bestaan­de en nieu­we bomen ont­wik­ke­lings­mo­ge­lijk­he­den heb­ben door de onder­grond­se en boven­grond­se ruim­te die ze ter beschik­king krij­gen, zon­der dat er blij­ven­de wor­tel­scha­de wordt aangericht.

Daarnaast kan het aan­bren­gen van die­pe rand­fun­de­rin­gen voor­ko­men dat wor­tels toe­gang krij­gen onder fun­de­rin­gen, wat scha­de aan zowel bomen als struc­tu­ren voor­komt (Day, 1991). Daarnaast kun­nen stra­te­gie­ën zoals het bie­den van vol­doen­de ruim­te voor wor­tel­groei onder bestra­ting en het ver­min­de­ren van bestra­tings­hef­fing door wor­tel­groei hel­pen bij het voor­ko­men van scha­de (G. Watson et al., 2014).

Het begrij­pen van de mor­fo­lo­gi­sche en fysi­o­lo­gi­sche effec­ten van wor­tel­scha­de en het imple­men­te­ren van pre­ven­tie­ve maat­re­ge­len zijn essen­ti­eel voor het behoud van gezon­de en sta­bie­le bomen. In zowel ste­de­lij­ke als natuur­lij­ke omge­vin­gen. En bescher­men ook de struc­tu­ren zoals de bestra­ting en gebou­wen in de buurt van de bomen.

Het voor­ko­men van wor­tel­scha­de bij bomen ver­eist een gespe­ci­a­li­seer­de aan­pak. Waarbij de exper­ti­se van een boom­des­kun­di­ge onmis­baar is.

Hieronder kan je lezen over de taken van een boom­des­kun­di­ge en de belang­rij­ke onder­de­len van boom­be­scher­mings­plan­nen, ver­plant­baar­heids­on­der­zoe­ken en bewortelingsonderzoeken.

 

Voorbeeld van preventie; proefgeul voor wortelonderzoek

 

Proefgeul gemaakt tijdens voorafgaandelijk wortelonderzoek om na te gaan of er geen te grote wortels aanwezig zijn, zodat er geen wortelschade wordt gemaakt tijdens graafwerken.

Proefgeul gemaakt tij­dens voor­af­gaan­de­lijk wor­tel­on­der­zoek om na te gaan of er geen te gro­te wor­tels aan­we­zig zijn. Zodat er geen wor­tel­scha­de wordt gemaakt tij­dens graaf­wer­ken. Op de afbeel­ding kan je zien dat er inder­daad enkel klei­ne wor­tels aan­we­zig zijn. Wat bete­kend dat van­af deze loca­tie op het ter­rein, en ver­der weg van de boom, kan gegra­ven wor­den voor het maken van civie­le con­struc­ties en bouwwerken.

 

Taak van een boomdeskundige om wortelschade bij bomen te voorkomen

Een boom­des­kun­di­ge speelt een cru­ci­a­le rol bij het voor­ko­men van wor­tel­scha­de door het uit­voe­ren van onder­zoe­ken en het opstel­len van de beno­dig­de maat­re­ge­len en werk­prak­tij­ken. Er zijn ver­schil­len­de stan­daard moge­lijk­he­den. Echter is iede­re situ­a­tie spe­ci­fiek, en vraagt het vaak om een aan­pak op maat.

 

Opstellen van een boombeschermingsplan

Dit plan iden­ti­fi­ceert en beschermt bestaan­de waar­de­vol­le bomen tij­dens bouw- en ont­wik­ke­lings­pro­jec­ten. Het omvat maat­re­ge­len om de bomen, hun tak­ken boven­gronds en hun wor­tels onder­gronds te bescher­men tegen mecha­ni­sche scha­de, ver­dich­ting van de bodem, en ver­an­de­rin­gen in het bodemwaterregime.

Het biedt een 3D-bescherming en bescher­ming in de tijd, aan de hand van goe­de plan­ning, aan­ge­pas­te werk­prak­tij­ken en bescher­mings­maat­re­ge­len, om de bomen gezond en zon­der scha­de door­heen het pro­ject te leiden.

Uitvoeren van een verplantbaarheidsonderzoek

Dit onder­zoek beoor­deelt of een boom kan wor­den ver­plaatst zon­der aan­zien­lij­ke scha­de te ver­oor­za­ken. Het houdt reke­ning met de gezond­heid, leef­tijd, soort en loca­tie van de boom en zijn toe­kom­sti­ge bestem­mingslo­ca­tie. Hiervoor is steeds wor­tel­on­der­zoek nodig om te weten of de boom ver­plant­baar is en hoe groot de kluit van de ver­plan­te boom zal moe­ten zijn.

Uitvoeren van een bewortelingsonderzoek

Dit onder­zoek eva­lu­eert de con­di­tie, struc­tuur, loca­tie en omvang van de wor­tels. En het geeft de opbouw van de bodem­la­gen weer, de bodem­soort en waar zicht de grond­wa­ter­ta­fel bevindt, ten opzich­te van de wor­tels van de boom. Zodat naast gege­vens van de wor­tels er ook gege­vens zijn over de het grond­wa­ter­pro­fiel waar­op de boom water opneemt.

Dit onder­zoek is steeds nodig wan­neer bomen gecon­fron­teerd wor­den met bron­be­ma­ling, waar­bij bomen vaak moe­ten geïr­ri­geerd wor­den.

Opstellen Bomen Effect Analyse

Dit onder­zoek gaat na wel­ke effect er op de bestaan­de bomen is in een omge­ving waar civie­le wer­ken, zoals bij­voor­beeld bouw­werk­zaam­he­den, zul­len plaats vin­den. En waar­mee er tij­dens de ont­werp­fa­se reke­ning moet gehou­den wor­den om beeld­be­pa­len­de en te behou­den bomen te vrij­wa­ren van wor­tel­scha­de en boven­grond­se schade.

De Bomen Effect Analyse of BEA is heden ten dage bij­na altijd een ver­eis­te van over­heids­we­gen, als onder­deel van een omge­vings­ver­gun­ning, zeker wan­ner er waar­de­vol­le bomen aan­we­zig zijn op het ter­rein of bij gro­te­re pro­jec­ten. Daarnaast zorgt dit onder­zoek er ook voor dat de reeds groe­ne omge­ving van het pro­ject kwa­li­teits­vol behou­den blijft op ter­mijn. Wat erg waar­de­vol is, zowel naar bele­ving als finan­ci­ë­le waarde.

 

Onderdelen van een boombeschermingsplan

Een boom­be­scher­mings­plan van b‑Tree Boomverzorging bevat mini­maal de vol­gen­de elementen:

Inventarisatie van bomen

Identificatie, inplan­ting en beoor­de­ling van alle para­me­ters (zoals con­di­tie, vita­li­teit, aan­tas­tin­gen, gebre­ken en ande­re pro­ble­men) van de bomen op de site. Dit gedeel­te van het rap­port wordt ook gebruikt als nul­me­ting als er ach­ter­af toch scha­de zou gemaakt zijn aan bomen tij­dens de bouw­werk­zaam­he­den, om deze boom­scha­de te begro­ten en taxe­ren.

 

Printscreen van een stuk van de bomendatabase, gekoppeld aan de boominventarisatie via het GIS-systeem

Print screen van een stuk van de bomen­da­ta­ba­se, gekop­peld aan de boom­in­ven­ta­ri­sa­tie via het GIS-systeem.

 

Beoordeling van de impact

Dit gedeel­te bevat de stu­die en ana­ly­se van hoe geplan­de acti­vi­tei­ten de bomen kun­nen beïn­vloe­den. En wel­ke maat­re­ge­len er die­nen geno­men te wor­den. Hoe vroe­ger we als boom­des­kun­di­ge bij het pro­ject betrok­ken kun­nen wor­den, hoe min­der tijd en geld er ver­lo­ren gaat, omdat er dan “right first time” beslis­sin­gen kun­nen geno­men wor­den. Tot hier loopt deze stu­die voor een groot stuk gelijk met de Bomen Effect Analyse.

Beschermende maatregelen

Er wordt eerst een stu­die gemaakt van de BVZ (boom­ver­an­ke­rings­zo­nes) en TBBZ (te bescher­men boom­zo­nes), zodat op de juis­te loca­ties bescher­mings­zo­nes rond de bomen kan wor­de ingesteld.

Bijkomende spe­ci­fi­ë­ren we boom­spa­ren­de tech­nie­ken en werk­pro­ce­du­res, om de bomen effec­tief te bescher­men tegen wor­tel­scha­de en boven­grond­se scha­de aan de kroonstructuur.

Eén van de boom­spa­ren­de tech­nie­ken is het gebruik van pers­lucht (air­s­pa­de tech­niek) of een grond­zuig­wa­gen om wor­tels bloot te leg­gen zon­der scha­de. Maar er komen ook veel ande­re zaken bij kij­ken. Zoals irri­ga­tie en opvol­ging van het bodem­vocht bij het gebruik van bron­be­ma­ling bijvoorbeeld.

 

Met air-spade puinvrij blazen van de wortel ter voorbereiding van een groeiplaatsinrichting, zonder schade te veroorzaken

Met een air­s­pa­de puin­vrij bla­zen van de wor­tels ter hoog­te van nuts­lei­din­gen, om bodem terug door­wor­tel­baar te maken ter voor­be­rei­ding van een groei­plaats­in­rich­ting en ervoor te zor­gen dat er geen scha­de is.

 

Tijdsplanning, opvolging en monitoring

Planning van de project- en bouw­ac­ti­vi­tei­ten zijn nood­za­ke­lijk om de impact van de wer­ken op de bomen, en de scha­de die de bomen hier­door zou­den kun­nen oplo­pen, te mini­ma­li­se­ren. Boomwortels onder­vin­den de min­ste scha­de als de bodem slechts een­maal, en na voor­af­gaan­de­lijk onder­zoek, hoeft aan­ge­roerd te wor­den en er zich snel nieu­we klei­ne wor­tels kun­nen vor­men. Slechte plan­ning of wer­ken op een ver­keerd moment uit­voe­ren, in het groei­sei­zoen de bodem krach­tig en lang bema­len bij­voor­beeld, heeft een nega­tie­ve impact op de bomen.

Alle wer­ken die­nen uiter­aard opge­volgd te wor­den door een boom­des­kun­di­ge, zodat je zeker bent van de cor­rec­te uit­voe­ring en nale­ving van de voor­ge­schre­ven werk­me­tho­den en bescher­mings­maat­re­ge­len. Ook kan er snel en cor­rect gean­ti­ci­peerd wor­den op onver­wach­te gebeur­te­nis­sen of hin­der­nis­sen in het pro­ject. Daarnaast is regel­ma­ti­ge moni­to­ring van de con­di­tie van de bomen tij­dens het pro­ject nood­za­ke­lijk. Omdat dit feed­back geeft over de cor­rec­te wer­king van de geno­men maatregelen.

 

Onderdelen van een verplantbaarheidsonderzoek

Een ver­plant­baar­heids­on­der­zoek omvat minimaal:

Gezondheids- en vitaliteitsbeoordeling

Evaluatie van de hui­di­ge gezond­heid en groei­po­ten­ti­eel van de boom. Dit is belang­rijk om weten, want in een boom die stag­na­tie ver­toont, geen goe­de con­di­tie heeft of niet vitaal is, wens je niet te inves­te­ren. Want weet dat een ver­plan­ting een aar­di­ge inves­te­ring is.

Wortelstelselbeoordeling

Inspectie van de struc­tuur en con­di­tie van het wor­tel­stel­sel. Bij het ver­plan­ten van een boom dien je de gro­te van de wor­tel­kluit te bepa­len, en deze moet groot genoeg zijn om de boom zo groot moge­lij­ke over­le­vings­kan­sen te geven. Maar de kluit kan of mag ook niet te groot zijn, want anders kan je hem moei­lijk ver­plaat­sen of is het trans­port over de weg onmo­ge­lijk. Hiervoor dien je dus de nodi­ge infor­ma­tie over het wor­tel­sys­teem van de te ver­plan­ten boom te verzamelen.

Ook de manier waar­op de boom zich voor­ziet in water (con­ti­nu grond­wa­ter pro­fiel, hang­wa­ter­pro­fiel, schijn­grond­wa­ter­pro­fiel, …) dient gekend te zijn, om te weten of de boom het op zijn bestem­ming zal kun­nen halen, en wel­ke nazorg er moet gege­ven wor­den de jaren nadien.

Standplaatsanalyses

Onderzoek naar de hui­di­ge en toe­kom­sti­ge stand­plaats­om­stan­dig­he­den. Wanneer je ver­plant, heb je een ver­trek­plaats en een bestem­mingslo­ca­tie. De kwa­li­ta­tie­ve eigen­schap­pen van de twee stand­plaat­sen of groei­plaat­sen mogen niet te extreem ver­schil­len van elkaar. En de bestem­mingslo­ca­tie moet zeker geschikt zijn.

Verplantingsmethodiek

Aanbevelingen voor ver­plan­tings­tech­nie­ken en ‑pro­ce­du­res. Dit is het geheel van de ver­schil­len­de metho­den die kun­nen gehan­teerd wor­den om de boom effec­tief uit de bodem te halen, in te klui­ten en te ver­plaat­sen en transporten.

Nazorgplan

Strategieën voor het beheer en onder­houd van de boom na ver­plan­ting. Waarbij zeker niet mag ver­ge­ten wor­den om de boom te irri­ge­ren. Want hij is veel wor­tels kwijt waar­door hij min­der gemak­ke­lijk water kan opnemen.

 

Onderdelen van een bewortelingsonderzoek

Een bewor­te­lings­on­der­zoek bevat typisch vol­gen­de elementen:

Gegevens wortelmorfologie

Onderzoek naar de vorm, omvang en sprei­ding van het wor­tel­stel­sel. Het is belang­rijk om weten bij het uit­voe­ren van pro­jec­ten in de buurt van bomen, waar zich juist hun wor­tels bevin­den en hoe groot ze zijn. Afhankelijk daar­van kan bepaald wor­den of struc­tu­ren zoals gebou­wen ver­der weg of dich­ter­bij kun­nen gere­a­li­seerd worden.

Wortelgezondheid

Beoordeling van de gezond­heid en func­tie van de wor­tels, inclu­sief de aan­we­zig­heid van ziek­ten of plagen.

Bodemgesteldheid

Analyse van de bodem­struc­tuur, ‑tex­tuur, ‑voch­tig­heid, ‑samen­stel­ling en ‑vrucht­baar­heid.

Waterhuishouding

Beoordeling van de water­be­schik­baar­heid en ‑dyna­miek in rela­tie tot de wortelzone.

Aanbevelingen voor beheer

Strategieën om de groei­om­stan­dig­he­den te opti­ma­li­se­ren en de gezond­heid van het wor­tel­stel­sel te verbeteren.

 

Structuur van Bomen Effect Analyse rapport

Deze ana­ly­se is gericht op het begrij­pen van de effec­ten van ver­schil­len­de fac­to­ren op bomen en het ana­ly­se­ren van de impact van bomen op hun omge­ving. Hieronder volgt een uit­leg over wel­ke onder­de­len vaak in zo’n type ana­ly­se voor­ko­men, hoe­wel dit ook afhan­ke­lijk zal zijn van de spe­ci­fie­ke doe­len van de analyse:

Inventarisatie en visuele inspectie

Dit is het visu­eel beoor­de­len van de boom op teke­nen van ziek­ten, pla­gen, struc­tu­re­le pro­ble­men of ande­re stres­sfac­to­ren die de gezond­heid of vei­lig­heid van de boom kun­nen beïnvloeden.

Groeiomstandigheden

Analyse van de bodem, beschik­baar­heid van water, licht, en ande­re omge­vings­fac­to­ren die de groei en gezond­heid van de boom beïnvloeden.

Boomstructuur

Beoordeling van de struc­tu­re­le inte­gri­teit van de boom, inclu­sief de stam, tak­ken en wor­tel­sys­teem, om poten­ti­ë­le risico’s zoals breuk of omval­len te identificeren.

Ziekte- en plaagbeoordeling

Identificatie van ziek­ten en pla­gen die de boom kun­nen beïn­vloe­den. Dit omvat het her­ken­nen van symp­to­men en het bepa­len van de ernst van de aantasting.

Impactanalyse

Evaluatie van hoe de boom inter­a­geert met zijn omge­ving, zoals de invloed op onder­lig­gen­de of omlig­gen­de infra­struc­tu­ren (bijv. gebou­wen, wegen) en vice ver­sa. En de bij­dra­ge die de bomen leve­ren aan het eco­sys­teem (bijv. habi­tat voor die­ren, luchtkwaliteit).

Als resul­taat weet je wel­ke bomen best maxi­maal behou­den blij­ven en wel­ke bomen je moge­lijk kan behou­den. Of wel­ke moe­ten ver­wij­derd wor­den, omdat ze vol­le­dig in con­flict lig­gen met het pro­ject, niet vei­lig meer zijn en het geen toe­komst­bo­men zijn. Zodat ze beter plaats maken voor het pro­ject of een geschik­te plaats vor­men om een nieu­we toe­komst­boom aan te plan­ten.

Risicobeoordeling

Beoordeling van het risi­co dat een boom vormt voor zijn omge­ving door mid­del van zijn hui­di­ge gezond­heid en struc­tuur. Dit is voor­al belang­rijk in ste­de­lij­ke en sub-urbane gebieden.

Beheer- en onderhoudsplannen

Opstellen van aan­be­ve­lin­gen voor het onder­houd en beheer van de boom om de gezond­heid te ver­be­te­ren en risico’s te verminderen.

Historische gegevens

Analyse van eer­de­re onder­houds­re­cords, groei­om­stan­dig­he­den, en eer­de­re inter­ven­ties om trends en patro­nen in de gezond­heid van de boom te identificeren.

 

Als boom­des­kun­di­ge gebrui­ken we deze onder­zoe­ken en plan­nen, om wel­over­wo­gen beslis­sin­gen te nemen, die de gezond­heid en sta­bi­li­teit van bomen waar­bor­gen. Terwijl de risico’s op wor­tel­scha­de gemi­ni­ma­li­seerd wor­den. Dit zorgt voor een even­wich­ti­ge co-existentie van bomen en men­se­lij­ke acti­vi­tei­ten in zowel ste­de­lij­ke als natuur­lij­ke omgevingen.

 

 

Voorkomen wortelschade bij bomen tijdens grondwerken en tuinaanleg

Het voor­ko­men van wor­tel­scha­de bij bomen tij­dens grond­wer­ken en tuin­aan­leg is essen­ti­eel om meer­de­re rede­nen, zoals je hier­bo­ven al kon lezen. Echter gebeurt het erg fre­quent, waar­schijn­lijk door onwetendheid.

 

Waarom wortelschade voorkomen

Naast de mor­fo­lo­gi­sche en fysi­o­lo­gi­sche rede­nen om wor­tel­scha­de bij bomen te voor­ko­men zijn er ook nog een deel ande­re fac­to­ren die je in acht moet nemen.

 

Bescherming van het (boomsoorteigen) ecosysteem

Bomen spe­len een sleu­tel­rol in hun eco­sys­teem door het bie­den van habi­tat en voed­sel voor insec­ten, die­ren, schim­mels en vele ande­re orga­nis­men. En in het onder­hou­den van de bodem­kwa­li­teit, en het onder­steu­nen van de bio­di­ver­si­teit. Schade aan wor­tels zal deze eco­lo­gi­sche voor­de­len ver­min­de­ren. En het niet alleen het boom­soort­ei­gen eco­sys­teem ver­sto­ren, maar het ook het gro­te­re ecosysteem.

Voorkomen van extra kosten

Beschadigde bomen zul­len lei­den tot boom­ver­zor­gings­in­gre­pen, zoals een toe­ne­men­de fre­quen­tie van boom­in­spec­ties, vei­lig­heids­snoei of ver­van­ging. En moge­lijk zelfs aan­spra­ke­lijk­heids­kwes­ties als een ver­zwak­te boom scha­de ver­oor­zaakt aan eigen­dom­men of per­so­nen.

Waterbeheer en ‑conservatie

Gezonde boom­wor­tels hel­pen bij het behe­ren van regen­wa­ter, ver­min­de­ren ero­sie en kun­nen bij­dra­gen aan de ver­min­de­ring van over­stro­mings­ri­si­co’s. Groeiplaatsen van bomen kun­nen veel water buf­fe­ren en zor­gen voor min­der water run-off.

Behoud van de esthetische waarde

Bomen dra­gen bij aan de esthe­ti­sche waar­de en het alge­he­le wel­zijn in zowel ste­de­lij­ke als lan­de­lij­ke omge­vin­gen. Ze leve­ren name­lijk vele eco­sys­teem­dien­sten. Het behou­den de gezond­heid en vita­li­teit van bomen, door onder ande­re geen wor­tel­scha­de te maken, is belang­rijk voor het behoud van land­schaps­waar­de en leefomgevingskwaliteit.

Regulatie van het klimaat

Bomen spe­len een cru­ci­a­le rol bij het regu­le­ren van het kli­maat door het opne­men van CO2, het pro­du­ce­ren van zuur­stof en het bie­den van scha­duw en ver­koe­ling, wat helpt bij het regu­le­ren van de omgevingstemperatuur.

 

Om deze rede­nen is het van belang dat grond­wer­ken en tuin­aan­leg zorg­vul­dig wor­den uit­ge­voerd. Met veel res­pect voor de bestaan­de bomen en hun wor­tel­stel­sels. Om hun voort­du­ren­de bij­dra­ge aan de eco­sys­teem­dien­sten die ze leve­ren te kun­nen waarborgen.

Door bomen zorg­vul­dig te inte­gre­ren in je pro­ject, ze te bescher­men tij­dens bouw­werk­zaam­he­den en dus geen wor­tel­scha­de te maken, draag je bij aan het behoud en de cre­a­tie van een natuur­lij­ke groen- of parkomgeving.

 

 

Hoe bomen fysiek beschermen tegen wortelschade in hun kroonprojectie?

Het fysiek bescher­men van bomen in hun wor­tel­zo­ne en het bescher­men tegen het betre­den van deze zone, is essen­ti­eel om wor­tel­scha­de te voor­ko­men. Dit zijn enke­le effec­tie­ve metho­den die werken:

 

Afzettingen of barrières

Plaats fysie­ke bar­ri­è­res zoals hek­ken of afzet­tin­gen rond de kri­tie­ke wor­tel­zo­ne (TBBZ – te bescher­men boom­zo­ne) van de boom, die vaak tot aan de drup­pel­lijn van de boom­kroon en zelfs ver­der reikt. Dit voor­komt direc­te betre­ding en mecha­ni­sche scha­de door voer­tui­gen, zwa­re machi­nes of inten­sie­ve voet­gan­gers­ac­ti­vi­teit. Ook voor­komt het onge­con­tro­leerd en onre­gel­ma­tig uit­voe­ren van werk­zaam­he­den in de bodem rond de boom.

Bodembedekking

Gebruik orga­ni­sche mulch, zoals hout­snip­pers of schors, om een bescher­men­de laag over de wor­tel­zo­ne te cre­ë­ren. Dit ver­min­dert bodem­ver­dich­ting door betre­ding, helpt vocht vast te hou­den, en biedt een visu­e­le aan­wij­zing om het gebied te ver­mij­den. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam ligt om vocht­pro­ble­men en ziek­tes te voorkomen.

Rijplaten

Bij tij­de­lij­ke nood­zaak voor zwaar ver­keer in de nabij­heid van bomen, gebruik rij­pla­ten om de druk op de bodem te ver­de­len en wor­tel­scha­de te mini­ma­li­se­ren. Zorg ervoor dat de rij­pla­ten zorg­vul­dig wor­den geplaatst en ver­wij­derd om ver­sto­ring van de wor­tels te voor­ko­men. Gebruik ook geschikt rij­pla­ten; zwaar ver­voer is alleen moge­lijk bij gebruik van zwa­re en dik­ke sta­len rij­plan­ten. Kunststof rij­pla­ten bie­den hier niet vol­doen­de bescher­ming. Deze zijn alleen geschikt voor lich­ter ver­keer zoals krui­wa­gens, voet­gan­gers, lich­te­re machi­nes tot bij­voor­beeld 500 kg.

Manuele werken in de wortelzones

Laat geen machi­na­le bodem­be­wer­kin­gen toe in de wor­tel­zo­nes rond bomen. Want met machi­na­le bewer­kin­gen van de bodem wordt maar al te vaak veel scha­de aan­ge­richt. Zo zal je door de top­laag van de bodem te fre­zen ern­sti­ge wor­tel­scha­de ver­oor­za­ken. Maak hier gebruik van pers­lucht­tech­nie­ken zoals een air­s­pa­de om bodem los te maken, en nivel­leer deze met hand­ge­reed­schap zoals de hark.

Verhoogde loopbruggen en platformen

In gebie­den met hoge voet­gan­gers­druk, over­weeg het instal­le­ren van ver­hoog­de loop­brug­gen of plat­for­men die boven de wor­tel­zo­ne uit­stij­gen. Dit ver­min­dert direc­te impact op de bodem en beschermt de onder­lig­gen­de wortelzones.

Bewustzijns‑, sensibiliserings- en educatieprogramma’s

Het ont­wik­ke­len van bewust­zijns­pro­gram­ma’s, sen­si­bi­li­se­rings­cam­pag­nes en edu­ca­tief mate­ri­aal voor de gemeen­schap en werk­ne­mers op bouw­plaat­sen kan hel­pen bij het bena­druk­ken van het belang van het bescher­men van boom­wor­tels. Het infor­me­ren over de gevoe­lig­heid van wor­tel­zo­nes en het aan­moe­di­gen van res­pect­vol gedrag kan fysie­ke scha­de verminderen.

Regelmatige monitoring en onderhoud

Regelmatige inspec­ties van de bescherm­de zones rond bomen zor­gen ervoor dat de pre­ven­tie­ve maat­re­ge­len effec­tief blij­ven. En niet wor­den omzeild of bescha­digd. Snelle repa­ra­ties of aan­pas­sin­gen aan bescher­mings­maat­re­ge­len zor­gen voor onon­der­bro­ken bescherming.

Het imple­men­te­ren van deze maat­re­ge­len ver­eist een zorg­vul­di­ge plan­ning en inves­te­ring. Maar de lan­ge ter­mijn voor­de­len voor de gezond­heid en levens­duur van bomen zijn aan­zien­lijk. Het bescher­men van de wor­tel­zo­ne is een essen­ti­eel onder­deel van goed boom­be­heer en land­schaps­be­houd en het voor­ko­men van wor­tel­scha­de bij bomen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart