Bomen planten, bomen verplanten, juiste boom op de juiste plaats
Bomen planten of boom verplanten; alles start met goed boomadvies en een doordacht plan
Het planten van bomen in je tuin, geeft je tuin karakter. Bomen zijn en vormen de levende monumenten die, nog meer met de tijd, maken tot wat uw tuin of stadskern uitstraalt. En als u een mooie boom heeft met persoonlijke waarde dan wil u die boom misschien verplanten. Ook dat kan.
Als je wenst dat de bomen goed uitgroeien tot wat u verwacht, zal u bij het aanplanten of verplanten van uw bomen met heel wat zaken rekening moeten houden. En in civiel drukke omgevingen ook een ondergrondse groeiplaatsconstructie moeten bouwen om de geplante bomen voldoende en kwalitatieve doorwortelbare ruimte te verschaffen.
Om bomen te laten ontwikkelen tot waardige toekomstbomen met weinig onderhoud komt er veel kennis en kunde kijken. Het is niet zomaar even een boom in de grond steken en klaar! Nee, dat is het zeker niet. En toch komen we het spijtig genoeg vaak tegen dat klanten ons bellen met de vraag waarom hun pas aangeplante bomen niet groeien, verdorren of met conditieverlies kampen.
Overleg daarom met ons en laat onze Tree Manager u het beste boomadvies geven voor de aanplanting van start gaat.
TIP:
Plant een boom nooit te diep, want dan zal de boom niet aanslaan en misschien afsterven. Weet dat een zaadje van een boom in het bos ook gewoon boven op de bodem valt en van daaruit begint te groeien.
Plant best geen grote boomsoort op een te beperkte ruimte. Want dan zal hij te veel plaats innemen en zal u de boom vaker willen laten snoeien.
Plan van aanpak
Vooraleer wij voor u een boom gaan aanplanten, overleggen wij verschillende zaken met u. Wij denken onder andere al zeker aan de volgende zaken:
- Wat is uw doelstelling? Welk eindbeeld wenst u dat de bomen bereiken op termijn?
- Welke soort en variëteit wenst u te planten? Of kunnen wij u misschien een groot en ongekend gamma voorstellen?
- Is de groeiplaats en de standplaats voor deze keuze verstandig? Of is het beter een andere boom te kiezen? De geschikte boomsoort kiezen vraagt veel kennis over de ontwikkelingsfase en het eindbeeld van de boom totdat deze volgroeid is.
- Hoe is het met de bodemgesteldheid? Zit er een storende laag in de bodem die het aanplanten van bomen bemoeilijkt en ze nooit echt, zonder bijkomende maatregelen, kunnen uitgroeien tot gezonde volwassen bomen?
- Welke nazorg hebben de bomen de komende jaren nodig na het planten? Wie gaat deze nazorg geven?
- Hoe bewaakt u de goede ontwikkeling van de bomen?
Wij adviseren u hierin graag en zo goed mogelijk. Rekening houdende met zoveel mogelijk factoren die belangrijk zijn voor een succesvolle aanplant.
b‑Tree Boomverzorging zorgt eerst voor een goed en doordacht plan. Nadien voor een perfecte aanplant op maat, met kwaliteitsvol plantgoed. En met succes op de goede en gezonde ontwikkeling van de bomen de jaren daarna.
Kies de juiste boomsoort en variëteit voor de juiste standplaats en groeiplaats
Maak de juiste keuze van boomsoort en variëteit voor jouw tuin en jouw bodem.
Kies de juiste standplaats voor de boom. Of kies de boomsoort in functie van zijn standplaats. Niet iedere boom is qua vorm geschikt voor zijn standplaats. En niet iedere boomsoort is geschikt voor het type bodem of groeiplaats waar u wenst aan te planten.
Lees zeker even wat het verschil is tussen standplaats en groeiplaats voor u hieronder verder leest. Dat verduidelijkt beter wat we bedoelen.
Impact van de standplaats of omgevingslocatie waar je bomen gaat planten
Heeft u een kleine stadstuin van slechts enkele meters breedte, plant dan bijvoorbeeld geen okkernoot. Deze bomen worden tot 15 meter breed en meer. En ze kunnen snoei slechter verdragen dan andere soorten. Er zijn dus andere boomsoorten die hier meer aangewezen zijn. We denken dan bijvoorbeeld aan kleinere boomsoorten, waarvan het eindbeeld beperkter is in grootte. Bomen van 2de grootte, die tussen de 6 en 12 meter hoog worden, zijn dan meer geschikt om aan te planten. Tot deze boomsoorten behoren onder andere kornoelje, lijsterbes, veldesdoorn, krentenboompje, meidoorn, magnolia en vele andere soorten.
Langs wegen en lanen waar de bermruimte beperkt is, is het vaak aangewezen om een “fastigiata” variëteit aan te planten. Het is dan niet nodig deze bomen frequent te snoeien. Wat dan weer op onderhoudskosten bespaart bij de openbare groendienst.
Is er ruimte genoeg, zoals bijvoorbeeld in een parktuin of kasteeltuin, dan kunnen bomen van 1ste grootte aangeplant worden. Deze worden veel groter. Zowel in de hoogte als breedte. Tot deze soorten behoren linde, eik, beuk, esdoorn, … . Deze bomen kunnen op hun standplaats dan uitgroeien tot volwaardige toekomstboom en hun maximaal natuurlijk bereikbaar eindbeeld behalen met de jaren.
Als er bovengronds ruimte genoeg is, is het niet altijd zo dat er ook ondergronds voldoende ruimte is.
Op een stadsplein kan er bovengronds erg veel ruimte zijn. Maar als er overal parkeerplaatsen nodig zijn, is er geen ruimte voor een levensnoodzakelijke boomspiegel. Hier kan door middel van een ondergrondse groeiplaatsconstructie de groeiplaats van de boom perfect ingericht worden dat dubbel gebruik van de bodem mogelijk is. Ter hoogte van het maaiveld heeft men de drukbestendige parkeerplaatsen. En eronder een volledig ontkoppelde boomspiegel die de boom van voldoende doorwortelbare ruimte, vocht, nutriënten en zuurstof voorziet.
Hoe is de groeiplaats van invloed op de soortkeuze bij het planten van bomen
Om even te herhalen bedoelen we met groeiplaats vooral de kwalitatieve eigenschappen van de bodem waar een boom groeit. En hoe goed het bodemvoedselweb floreert. De bodemsoort is dus mede, samen met de bodemkwaliteit, van belang voor de toekomst en ontwikkeling van de aangeplante boom.
De bodemsoort kan gaan van erg lichte zandgrond tot zware kleigrond. Wel, niet iedere boomsoort vindt een zandgrond geschikt om zich te ontwikkelen en te groeien. Zo verkiezen sommige soorten, zoals grove den, valse Christusdoorn, Japanse lork, ratelpopulier, Douglasspar en sommige eiken een droge zandgrond.
Daarentegen zijn er andere soorten die eerder een zware leem- of kleigrond verkiezen die vochtig is. Tot deze soorten behoren de echte tulpenboom (Liriodendron tulipifera), witte paardenkastanje, Japanse notenboom, plataan, mammoetboom, tamme kastanje, … .
Bemerk dat met een groeiplaatsverbetering iedere bodem kan verbeterd worden. Als er bepaalde verstorende elementen aanwezig zijn in de bodem waar u bomen gaat planten, worden die best voor of tezamen met het aanplanten ineens opgelost. Het geeft meer toekomstperspectief voor de bomen.
Bomen planten doe je best op het juiste moment en met kwaliteitsvol plantgoed
Plant je boom ook in het juiste seizoen, namelijk de winter, en ook gedurende de beste weersomstandigheden. Ook mag de boom nog niet aan het uitlopen zijn. Dit om een succesvolle aanplant te garanderen.
Koop ook enkel kwaliteitsvol plantgoed. Kijk dat de boom niet beschadigd is, geen dubbele toppen heeft, een begeleidssnoei heeft gehad, een goed doorwortelde kluit heeft, … en ga zo maar door.
Heb je twijfels, koop dan je boom via ons. Wij keuren steeds het plantgoed dat wij aankopen van kwaliteitsvolle kwekers. Dan bent u ook zeker van kwalitatief hoogstaand plantgoed. En wij kiezen vaak een kweker uit uw buurt met soortgelijke bodem als waar de boom bij u zal geplant worden. Dit laatste is dan weer belangrijk voor het goed aanslaan van de boom. De boom ondervindt dan geen grote wijziging in bodem.
Wij geven u graag uitgebreid advies en helpen u graag met het planten of verplanten van bomen. Wij planten zowel bomen aan in een kleine stadstuin als in een uitgestrekte parktuin of stedelijk gebied. En zowel kleine bomen, als grote bomen. Zelfs met een telescoopkraan als dit nodig is.
Vertrouw daarom op ons, zodat je investering niet verloren gaat.
Ook de nazorg na het planten van bomen is erg belangrijk
Wij planten steeds met de meeste zorg, maar ook de beste nazorg! Soms tot vijf jaar na de aanplant.
Met de klimaatwijziging is dit vaak meer dan nodig. Zo hebben wij de laatste jaren al onze nieuwe aanplantingen water gegeven in de super droge zomers. Zonder jonge bomen of pas aangeplante bomen water te geven tijdens deze voorbije extreme zomers, zouden veel bomen het begeven hebben. Omdat jonge bomen of pas verplante bomen nog onvoldoende wortels hebben om in extreem droge perioden gans de kruin van vocht te voorzien. Daarom moeten ze ondersteunt worden met water geven totdat hun wortelpakket voldoende gegroeid en ontwikkeld is.
Als u de nazorg door ons laat uitvoeren, houden wij een logboek bij zodat u zeker weet wanneer er welke acties ondernomen zijn. En als u de nazorg zelf wenst te doen of aan derden uitbesteedt, dan kunnen wij de juiste richtlijnen van de nazorg voorschrijven.
Hoe beter de nazorg en opvolging van een nieuwe aanplant, hoe groter het slaagkanspercentage en hoe minder uitval er zal zijn. Dat brengt steeds op. Want uitval betekent dat de boom moet vervangen worden door een nieuwe. En dat kost tijd en geld.
Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en vraag om advies voor het correct aanplanten van uw bomen.
Aanplant van een rij Ilex aquifolium langsheen de perceelsgrens en het heraanleggen van de strook gazon ernaast. De jonge bomen komen finaal in een strook strooisellaag te staan.
Uitgelegde en gesorteerde jonge kleine bomen met blote wortel. De jonge bomen moeten rijkelijk voorzien zijn van vele kleine en fijne wortels om goed te kunnen aanslaan. En moeten steeds vochtig gehouden worden tijdens het plantwerk, anders drogen ze uit door de wind en de zon.
Boomverzorger Bert sorteert het plantgoed en controleert de hoeveelheden en de kwaliteit van het plantgoed. Dit volgens het tuinplan.
Indelen van de plantvakken en het uitzetten van plantgoed.
Toch even iets over water geven
Om bomen te laten groeien is er zuurstof en water nodig in de bodem. En dit in de juiste verhouding. Als een bodem verzadigd is met water, is er geen plaats meer voor zuurstof. Bij zuurstofgebrek gaat een boom erg snel achteruit. Dit is maar een kwestie van dagen tot een paar weken. Zelfs dan is er al aanzienlijke schade gemaakt.
Te veel water (geven) is dus erg slecht. Kijk de vochtigheid van de bodem en de bodemsoort na vooraleer water te geven.
Daarentegen, als het nodig is om te gieten, is het beter om per gietbuurt meer water te geven, maar dan wel niet te dikwijls. Minder gietbeurten dus. Op die manier heeft de boom in één gietbeurt zeker voldoende water gekregen. En zal dit water ook in de kluit kunnen dringen, tot aan de fijne wortels. Waar het water nodig is en opgenomen wordt. En omdat het water in de grond sijpelt, zal er opnieuw lucht met zuurstof achterna komen, zodat de bodem ook zuurstof bevat.
Bij frequentere gietbeurten met telkens maar een beetje water, dringt het water niet voldoende diep in de grond en heeft het geen effect. Het zal verdampen in plaats van opgenomen te worden door de boom.
Bomen verplanten vraagt om een grondige voorbereiding
Een boom verplanten doe je niet zomaar. Dat is net hetzelfde als bij bomen aanplanten. Heel wat factoren beïnvloeden de kansen op een succesvolle verplanting. Laat het verplanten van je bomen dus over aan een specialist. Zo vermijd je het risico dat je inspanningen een maat voor niets zijn.
Wij bereiden zowel je boom als de nieuwe groeiplaats en bodem grondig voor op de verplanting. Dit gefaseerd voorbereidingsproces kan tot wel een jaar tijd in beslag nemen bij grote bomen. Maar het garandeert het succesvol verplanten van uw boom.
Net zoals bij bomen aanplanten, denk je best goed na over de nieuwe standplaats die de te verplanten boom gaat krijgen.
Het zou zonde zijn indien door een slechte voorbereiding of slecht werk u uw boom achteraf zou moeten vellen.
Boom verplanten? Vraag vrijblijvend advies of vul ons contactformulier in.
Wat zijn de eerste stappen?
Om te weten of je een bepaalde boom kan verplanten gebeurt er een verplantbaarheidsonderzoek. Met dit onderzoek willen we te weten komen hoe groot de slaagkans van de verplanting is.
De slaagkans hangt af van verschillende factoren. Zoals de boomsoort, de conditie van de boom, zijn grootte, de bereikbaarheid en de huidige ondergrondse infrastructuur. Ook het benodigde transport, de nieuwe standplaats en groeiplaatskwaliteit, de nazorg en extra maatregelen voor het goed aanslaan zijn allen van belang. Daarnaast moeten de kosten en tijdsplanning op voorhand ingeschat worden om de haalbaarheid af te toetsen aan de situatie.
Sommige boomsoorten laten zich gemakkelijker verplanten dan andere. Zo zijn paardenkastanje, veldesdoorn, Europese linde of Hollandse linde, winterlinde en moeraseik bijvoorbeeld goed verplantbaar.
Andere soorten zoals kers, beuk, zomerlinde, Noorse esdoorn, berk en Amerikaanse eik zijn dan weer slecht of zeer moeilijk verplantbaar.
Conditie van de boom en ondergrond op de vertrekplaats bij verplanten van bomen
Een boom met een slechte conditie is niet verplantbaar. Een boom met een goede conditie en geschikte kroonarchitectuur, zonder abnormaal weid uitgroeiende takken, is dan weer wel geschikt. Wanneer de te verplanten boom erg zware gesteltakken heeft die ver buiten de stam zwaar ontwikkeld zijn, kan dit een probleem vormen voor het transport over de weg.
Als onder de boom op de huidige standplaats een leidingentracé aanwezig is, zal het ook niet mogelijk zijn om deze boom te verplaatsen. De wortels groeien immers tussen de leidingen tussendoor. Er zouden bij de werken leidingen kunnen beschadigd worden. Of er zouden teveel wortels moeten verwijdert worden, waardoor de boom het achteraf niet overleeft.
Bij aanwezigheid van funderingsrestanten kan er dan weer geen structuur onder de boom aangebracht worden om deze op te tillen of te hijsen.
Vóór het planten of verplanten van een boom denk aan de groeiplaats
De kwaliteit van de groeiplaats van een boom is één van de belangrijkste zaken om de ontwikkelingsmogelijkheden van een boom te garanderen. Zo zal een boom met een grote doorwortelbare ruimte, een humusrijke en bladrijke bodem in zijn boomspiegel, het veel beter doen qua groei en conditie. Tegenover een boom met als standplaats een betegelde stoep zonder enige bodem, en met alleen maar verharding rond de boom. Deze laatste boom is dan niet goed aangeplant en zal sneller conditieverlies hebben.
Een problematische groeiplaats kan ook ontstaan door verdichting van de bodem door verkeer over de wortelzone van de boom of enkel gazon als onderbeplanting onder de boom.
Lees waarom de groeiplaats of standplaats van een boom zo belangrijk zijn en welke verstorende factoren er kunnen aanwezig zijn of optreden.
Het wegnemen van alle storende factoren en het optimaliseren van de groeiplaats voor normale ontwikkelingsmogelijkheden noemt men standplaatsverbetering.
Vooraleer een boom te planten of te verplanten, dient een standplaatsverbetering overwogen te worden. Om de te verplanten boom terug in goede conditie te brengen en zo een succesvolle verplanting te kunnen garanderen.
Meer informatie over standplaatsverbetering.
We hebben nog niet gesproken over verankering
Een eerste wens is dat de nieuwe wortels die een boom gaat maken nadat hij is verplant of aangeplant, niet los komen of afbreken bij te veel wind. Daarom gaan we bomen verankeren na het planten of verplanten.
Er is nog een tweede wens. Namelijk dat de bomen zoveel mogelijk stimulatie krijgen om te groeien en wortels te maken. Dit gebeurt dan weer door de boom te laten bewegen. Door de wind. Twee tegenstrijdigheden op het eerste zicht. Maar dat kan op de juiste manier opgelost worden.
Wanneer bij een verankering met boompalen, deze palen niet hoger komen dan 1/3 van de takvrije stam komen, zal de boom nog voldoende kunnen bewegen, maar de kluit voldoende stabiel in de bodem blijven zitten bij enige wind. Boompalen mogen dus niet te hoog zijn. Bomen moeten eerder laag aangebonden zijn. Dit geeft voldoende stabiliteit naar de kluit en de boom kan nog bewegen, wat zijn groei stimuleert.
Naast boompalen bestaan er ook kluitankers. Hierbij worden spanbanden, gemonteerd tussen ondergrondse boompalen, over de kluit getrokken. Deze zitten onder het maaiveld en is dus visueel aantrekkelijker. Ook hier zit de kluit stevig vast, maar kan de boom nog bewegen.
Bomen kiezen: bezoek onze showtuin in Beerzel en parktuin in Heist-op-den-Berg
De juiste bomen kiezen voor je tuin is geen sinecure, zoals u hierboven kon lezen.
Zoek je een boom voor een compacte stadstuin of een uitgestrekte parktuin? Ga jij je bomen planten in zandgrond of in kleigrond?
En zullen je bomen dicht bij je woning of tussen andere bomen staan?
Laat je dan adviseren door jouw boomverzorger en Tree Manager met kennis van zaken. Wij luisteren aandachtig naar jouw wensen en gidsen jou vakkundig naar de juiste bomen voor je tuin – voor een groen, onderhoudsvriendelijk resultaat.
Bomen kiezen? Bezoek onze showtuin met de mooiste bomen, perken en planten, inclusief imposante vijver te Beerzel. Of bezoek onze parktuin te Heist-op-den-Berg. We nemen je ook mee naar een geschikte boomkweker, om jou exemplaren uit te kiezen.
Wat valt er te zien?
Van solitaire inlandse bomen tot een waaier aan bomen en struiken voor duurzaam bosbeheer. Kijken en kiezen kan hier naar hartenlust midden de prachtige beplantingen en bomen, borders en perken. Laat je dus volop inspireren en adviseren voor je kleine stadstuin of uitgestrekte kasteeltuin. Het uiterst gevarieerde, strakke kleurenpalet toont hoe ook jouw tuin rust en genot kan brengen.
Maak gerust nu een afspraak voor jouw tuinbezoek.