Geschatte lees­tijd: 6 minu­ten

Een tuin met achterstallig onderhoud opkuisen of opknappen

Een ver­waar­loos­de tuin met ach­ter­stal­lig onder­houd en ach­ter­stal­li­ge snoei kan over­wel­di­gend lij­ken, maar door het opkui­sen en opknap­pen van je tuin, met res­pect voor de bestaan­de bomen en strui­ken, kom je al een heel eind.

Met het juis­te plan en veel res­pect voor al deze natuur­lij­ke ele­men­ten kan je je tuin weer tot zijn oor­spron­ke­lij­ke glo­rie her­stel­len. Want bestaan­de bomen en strui­ken, die al groot zijn, kan je niet zomaar opnieuw aanplanten.

Door het opkui­sen van je tuin zul­len je bomen en strui­ken ook een veel bete­re con­di­tie krij­gen. Zeker wan­neer je dit op een boom­vrien­de­lij­ke manier doet. Hierdoor gaan ze beter groei­en en prach­ti­ger zijn. En je zal bomen en strui­ken lan­ger kun­nen behou­den. Zelfs met een lage­re onderhoudskost.

 

 

 

Je tuin opkui­sen en nieu­we leven inbla­zen, zal je opnieuw doen genie­ten van de prach­ti­ge natuur.

 

Hoe begin je aan het opkuisen van een tuin met achterstallig onderhoud

Terugbrengen van pracht en praal in een verwaarloosde tuin. Gids voor zorgvuldig herstel en achterstallig onderhoud

Om je tuin te her­stel­len van ach­ter­stal­lig onder­houd zal deze web­pa­gi­na je bege­lei­den bij het terug­bren­gen van struc­tuur in je tuin. En hier­bij hech­ten we alle belang aan het res­pect­vol aspect van onder­houd en je tuin opkui­sen. Zowel van de per­ken, bor­ders, het gazon als de bomen en strui­ken. En bij het ver­wij­de­ren van onkruid op een eco­lo­gi­sche en door­dach­te manier.

Want enkel op die manier zal het ook ten goe­de komen van de bomen. En ver­mijd je bij­voor­beeld bij de heraan­leg van het gazon, dat je wor­tel­scha­de zal maken. Erg belang­rijk voor het lan­ge ter­mijn behoud van de bomen.

 

1. Begin met een zorgvuldige inventarisatie bij het opkuisen van je tuin

Voordat je begint met het her­stel­len van je ver­waar­loos­de tuin, is het van cru­ci­aal belang om een gron­di­ge inven­ta­ri­sa­tie te maken van de bestaan­de vegetatie.

Identificeer alle bomen en strui­ken en maak noti­ties over hun hui­di­ge toe­stand. Let op dode tak­ken, ziek­ten of pla­gen, en poten­ti­ë­le veiligheidsrisico’s.

Wanneer je dode bomen tegen­komt die je tuin onvei­lig maken, laat dan de bomen vak­kun­dig ver­wij­de­ren of vel­len. Let wel, dood hout in je tuin is belang­rijk voor de bio­di­ver­si­teit. Je kan dit dus zeker ergens ter plaat­se laten lig­gen bij het opknap­pen van je tuin.

 

2. Snoeien met respect voor de habitus

Bij het snoei­en van bomen en strui­ken is het essen­ti­eel om de habi­tus (de natuur­lij­ke groei­wij­ze) van elke plant te respecteren.

Snoei eerst alleen dode tak­ken en bescha­dig­de tak­ken en nadien kort je pas de leven­de tak­ken in, zodat bomen en strui­ken elk terug over vol­doen­de licht beschik­ken. Gebruik scher­pe en scho­ne snoei­scha­ren of hand­zaag om nauw­keu­rig te werken.

En snoei nooit meer dan 20% van de tota­le blad­mas­sa van de boom of struik in één sei­zoen om stress te minimaliseren.

 

3. Herstel de tuinstructuur bij het opknappen van je tuin

Een tuin met ach­ter­stal­lig onder­houd heeft vaak zijn struc­tuur ver­lo­ren. Breng de struc­tuur terug door de beplan­ting zoveel als moge­lijk vrij te snoei­en van elkaar en terug struc­tuur te bren­gen op basis van groot­te, vorm en functie.

Wanneer je bij­ko­men­de bomen gaat plan­ten, plaats de bomen op stra­te­gi­sche plaat­sen om scha­duw te bie­den, pri­va­cy te waar­bor­gen en aan­trek­ke­lij­ke gezichts­pun­ten te creëren.

 

4. Respectvol onkruid verwijderen

Het ver­wij­de­ren van onkruid is van cru­ci­aal belang om de esthe­ti­sche waar­de van je tuin te verhogen.

Gebruik ech­ter geen che­mi­sche her­bi­ci­den. Want ze zijn ook scha­de­lijk voor je ande­re plan­ten, de omge­ving, het mili­eu en het bodemleven.

In plaats daar­van kan je onkruid met de hand uit­trek­ken. Of breng je een laag orga­nisch mul­ch­ma­te­ri­aal aan, zoals hout­snip­pers om de groei van onkruid te onderdrukken.

Je tuin opknap­pen en in per­ken hak­sel­hout aan­bren­gen heeft hier een drie­dub­bel voordeel:

  • Je voor­komt uit­dro­ging van de bodem, want er ligt een iso­la­tie­laag­je op
  • Het bodem­le­ven wordt erg gesti­mu­leerd omdat het hak­sel­hout ene voe­dings­bron is voor vele micro-organismen, en
  • Onkruid krijgt min­der kans en kan je veel mak­ke­lij­ker uit­trek­ken want de bodem ligt los­ser als er hak­sel­hout aan­we­zig is.

 

5. Natuurlijke mulch voor voeding en bescherming

Gebruik natuur­lij­ke mulch, zoals bla­de­ren, stro of com­post, in de boom­spie­gels van bomen en strui­ken om op con­ti­nu basis voe­ding af te geven. En onkruid­groei te ver­min­de­ren. En de bodem te bescher­men tegen extre­me tem­pe­ra­tu­ren en dus uitdroging.

Mulch helpt ook om het bodem­le­ven te sti­mu­le­ren en de bio­di­ver­si­teit te bevorderen.

 

6. Ondersteuning van klimmende planten

Als je tuin klim­men­de plan­ten bevat, zoals klim­ro­zen of klim­op, zorg er dan voor dat je geschik­te struc­tu­ren biedt voor hun onder­steu­ning. Plaats trel­lis­sen of klim­rek­ken tegen muren, hek­ken of los­staand in je tuin om deze plan­ten te bege­lei­den. En een visu­eel aan­trek­ke­lijk ele­ment aan je tuin toe te voegen.

Veel klim­plan­ten bloe­men rij­ke­lijk en zijn dan ook erg nut­tig als nect­ar­bron voor insecten.

Wanneer je bij het opknap­pen van je tuin een dode boom aan­treft, over­weeg dan de stam gedeel­te­lijk te behou­den. Want het is erg eco­lo­gisch, niet meer gevaar­lijk en je kan deze gebrui­ken als onder­steu­ning voor klimplanten.

 

7. Water geven met zorg

Na het her­stel van je tuin is het essen­ti­eel om plan­ten op de juis­te manier van water te voorzien.

Geef je tuin enkel water, tij­dens erg dro­ge peri­o­des. En ver­mijd over­be­wa­te­ring. Omdat dit scha­de­lijk is voor de wor­tels van bomen en struiken.

Geef bij voor­keur vroeg in de och­tend of laat in de avond water. Enerzijds om ver­dam­ping te mini­ma­li­se­ren. En ander­zijds om de opna­me van water door de bodem te maximaliseren.

Je tuin opkui­sen gaat gepaard met wer­ken in de bodem en hoe voor­zich­tig je ook bent, maak je beperk­te wor­tel­scha­de. Omdat je de wor­tel­groei wenst te sti­mu­le­ren mag je ook niet te veel water geven en zeker niet dage­lijks. Het is vele beter dat je in één giet­beurt veel water geeft. Zodat het water tot aan de wor­tels geraakt. En dan een peri­o­de niet. Op deze manier trig­ger je wor­tels om op zoek te gaan naar water en te groeien.

 

8. Bemesting voor gezonde groei en sterke planten

Om de gezond­heid en groei van je bomen en strui­ken te bevor­de­ren, is mis­schien nodig om te bemes­ten. Gebruik enkel orga­ni­sche mest­stof­fen om de bodem te ver­rij­ken met essen­ti­ë­le voedingsstoffen.

Bemest bij voor­keur in het voor­jaar en niet in het najaar om de groei te sti­mu­le­ren en de win­ter­hard­heid te vergroten.

 

9. Je tuin opknappen: onderhoud van gazons en paden

Een ver­zorgd gazon en goed onder­hou­den paden dra­gen bij aan de alge­he­le uit­stra­ling van je tuin.

Maai het gras pas van­af juni, zodat bloem­dra­gen­de krui­den nog kun­nen bloe­men. En let op met mest­stof­fen. Gebruik ze niet te dicht in de buurt van jouw bomen.

Bomen hou­den niet van te hoge stik­stof­con­cen­tra­ties. Want hier­door gaan de ecto­my­cho­r­ri­za­vor­men­de schim­mels in de bodem ach­ter­uit. En op ter­mijn hier­door ook de con­di­tie van je bomen.

Houd de paden vrij van begroei­ing en repa­reer even­tu­e­le bescha­di­gin­gen om een net­te uit­stra­ling te behouden.

Let zeker op wan­neer je het gazon opnieuw wenst aan te leg­gen. Want vaak denk je dat het mooi fre­zen van de bodem niet erg is, omdat je maar de top­laag van de bodem bewerkt. Maar niet is min­der waar. In de top­laag van de bodem zit­ten de meest acti­ve wor­tels van de bomen. En deze maak je dan kapot.

Omdat wor­tel­scha­de bij de aan­leg van gazon ene veel voor­ko­men­de pro­bleem is, wen­sen we dit erg te bena­druk­ken, dat je in de buurt van bomen enkel manu­eel mag wer­ken. En pas enke­le meters bui­ten de kroon­pro­jec­tie, machi­naal mag wer­ken en fre­zen bijvoorbeeld.

 

10. Vogel- en insectenvriendelijke tuin

Ondersteun bio­di­ver­si­teit in je tuin door het cre­ë­ren van een vogel- en insec­ten­vrien­de­lij­ke omgeving.

Plaats bes­sen­dra­gen­de strui­ken bij en noten­bo­men of haze­laars om vogels aan te trek­ken. En plant bloe­men en bloem­dra­gen­de strui­ken die vlin­ders en bij­en aan­trek­ken. Het bevor­de­ren van een gezond eco­sys­teem in je tuin zal bij­dra­gen aan het natuur­lij­ke even­wicht en de natuur­lij­ke bestrij­ding van plagen.

 

11. Regelmatige inspectie en verzorging

Blijf je tuin regel­ma­tig inspec­te­ren op teke­nen van ziek­ten, pla­gen of ande­re pro­ble­men. Vroegtijdige detec­tie kan hel­pen om snel actie te onder­ne­men en ver­de­re scha­de te voor­ko­men. Wees alert op afwij­ken­de blad­kleu­ren, vreem­de insec­ten­ac­ti­vi­teit of ande­re onge­brui­ke­lij­ke symptomen.

 

12. Jouw tuin opknappen: duurzaam en ecologisch

Een belang­rijk aspect van het res­pect­vol her­stel­len en onder­hou­den van je tuin is duur­zaam tuinieren.

Gebruik inheem­se plan­ten die goed aan­ge­past zijn aan de loka­le omge­ving, bodem en min­der water en onder­houd vereisen.

Gebruik geen che­mi­sche bestrij­dings­mid­de­len en kies voor natuur­lij­ke metho­den om pla­gen en ziek­ten te beheersen.

 

 

Tuin opkuisen? Wat te onthouden bij een tuin met achterstallig onderhoud?

Het her­stel­len van een ver­waar­loos­de tuin met ach­ter­stal­lig onder­houd en ach­ter­stal­li­ge snoei is een waar­de­vol pro­ject dat een prach­tig resul­taat kan opleveren.

Door met zorg en res­pect voor de bomen, strui­ken en de gehe­le habi­tus van je tuin te han­de­len, zal je een har­mo­ni­eu­ze bui­ten­ruim­te cre­ë­ren. Die een bron van vreug­de en ont­span­ning zal zijn.

Onthoud dat tui­nie­ren een door­lo­pend pro­ces is, waar­bij regel­ma­tig onder­houd en aan­dacht voor de natuur­lij­ke ele­men­ten de sleu­tel zijn tot een bloei­en­de tuin vol leven en schoonheid.

 

Contacteer ons vrijblijvend

Heb je vra­gen over jouw tuin met ach­ter­stal­lig onder­houd of ach­ter­stal­li­ge snoei, en wens je zeker te zijn van de goe­de en meest kwa­li­ta­tie­ve aan­pak, twij­fel dan niet om ons vrij­blij­vend te con­tac­te­ren.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart