Bomen snoeien. b-Tree boomverzorging voor alle soorten snoei.

bomen snoeien

Standplaatsverbetering: uw boom terug gezond en vitaal

Een boom kan verzwakken, tijdelijk of langdurig, en dit is zichtbaar en verlaagd de levensverwachting van de boom. Door een standplaatsverbetering uit te voeren maakt u een boom terug gezond en vitaal en verhogen zijn levenskansen.

Standplaatsverbetering: wat is de standplaats van een boom? Wat is het verschil met de groeiplaats?

De standplaats van een boom is de geografische plaats waar de boom staat. Dit kan een bos, een perk, een berm langsheen de straat of stoep, een dijk of een weide zijn. De term standplaats zegt niets over de kwaliteit van de plaats waar de boom staat.

Hierbij komen we dan aan de term ‘groeiplaats’, waarmee de (kwalitatieve) eigenschappen van de standplaats bedoeld worden. Een geschikte groeiplaats voor een boom is een standplaats die niet te nat en niet te droog is, die voldoende doorwortelbare ruimte voor de wortels heeft, de juiste nutirenten (mineralen, sporenelementen) bevat, voldoende zuurstof doorlaat en nog vele andere eigenschappen die afgestemd zijn op het welzijn voor een gezonde boom. Een goede standplaats (groeiplaats) bied ontwikkelingsmogelijkheden voor de boom.

Over het algemeen gebruikt men enkel de term standplaats, en worden er ook de eigenschappen van de plaats waar de boom staat mee bedoelt.

 

Waarom is de standplaats van een boom zo belangrijk? Welke factoren verstoren de standplaats?

De standplaats van een boom is uitermate belangrijk voor het welzijn, de gezondheid, de conditie en de vitaliteit van de boom.

Wanneer er problemen zijn met de standplaats van een boom zal dit snel te zien zijn aan de conditie (en het conditieverlies) van de boom en zal deze boom gemakkelijker ten prooi vallen voor ziekten en aantastingen. Het is vergelijkbaar met ons menselijk lichaam: als we te weinig water drinken, niet genoeg slapen, slechte voeding gebruiken, niet voldoende bewegen, maken we meer kans om ziek te worden.

Conditieverlies is herkenbaar aan o.a. volgende elementen:

 • geen normale bladzetting (minderen bladeren dan normaal, je kan van onder de boom doorheen de kruin makkelijk de blauwe hemel zien),
 • gedeeltelijk verdroogde bladeren,
 • sneller bladverlies dan normaal,
 • geen bladverlies in de herfst,
 • takken die in het licht staan en toch op het uiteinde geen bladeren hebben staan.

Bladverlies en taksterfte

Taksterfte en bladverlies

 

De meest voorkomende verstorende factoren voor de standplaats van een boom zijn:

 

 • bodemverdichting (beperkt de doorwortelbare ruimte),
 • te kleine doorwortelbare ruimte (volume),
 • te natte of te droge standplaats (waterhuishouding),
 • veranderen van grondwaterniveau (bij in- en uitschakelen van een grondwaterbemaling bv.),
 • bodemkwalitieit (vermesting, strooizoutbelasting, vruchtbaarheid,…),
 • grond- en graafwerkzaamheden (met wortelschade),
 • zuurstofgebrek,
 • ophoging van het maaiveld of terrein,
 • concurrentie van andere gewassen, planten (gras onder en rond boom en/of boomspiegel bv.),
 • combinaties van bovenvernoemde factoren.

Zuurstofgebrek bij een dode berk, te zien aan de donkere(blauwe) verkleuring in de secties van de zaagsneden.

 

Daarom is het van crusiaal belang dat de standplaats van de boom onderzocht wordt bij eerste tekenen van conditieverlies. Bij het aantreffen van één van bovenvermelde verstorende factoren is een standplaatsverbetering aangewezen.

 

Door de boom terug van een goede standplaats te voorzien (standplaatsverbetering), zal de boom terug gezond en vitaal worden, zal de conditie en de vitaliteit van de boom opnieuw toenemen, en kunnen aantastingen en ziekteverwekkers door de boom zelf beter geweerd worden en afgeremd worden. De levensverwachting van de boom zal hierdoor toenemen, tegenover er niets zou gebeuren.

 

Maak nu een afspraak met b-Tree boomverzorging voor een vrijblijvende offerte.

 

De standplaatsverbetering: hoe maakt b-Tree boomverzorging uw boom terug gezond en vitaal?

Bij een standplaatsverbetering doen wij eerst een onderzoek naar de reden van de kwijnende conditie van uw boom of bomen. Dit onderzoek zal ons uitsluitsel geven over alle aanwezige storende elementen op de standplaats van de boom (bomen).

Nadien, wordt in overleg met u besproken wat de mogelijke oplossingen zijn om uw boom terug gezond en vitaal te krijgen:

 • gronduitwisseling,
 • ploffen,
 • drainage aanbrengen,
 • vergroten doorwortelbare ruimte,
 • vergroten boomspiegel en aanbrengen compostlaag en hakselhoutlaag,
 • aanbrengen irrigatiesysteem,
 • plaatsen voedingskokers,
 • of een combinatie van bovenstaande.

Dit brengt steeds kleine civile werken met zicht mee, welke absoluut niet tot wortelschade mogen leiden.

Het uitvoeren van een geslaagde standplaatsverbetering is dan ook specialistenwerk wat u best aan ons overlaat; u dient met teveel factoren rekening te houden voor een geslaagd resultaat met een boom die vitaal en gezond zal zijn.

Een geslaagde standplaatsverbetering zal u zien aan een jaar op jaar toenemende conditie van uw boom. Een rijkere bladzetting, geen dood hout meer aan de buitenzijde van de kroon en een diepgroenere bladkleur van de bladeren.

Stel gerust en vrijblijvend uw vraag. Wij beantwoorden ze graag.

 

Achtergrond van het aanbrengen van een boomspiegel met compostlaag en hakselhoutlaag als standplaatsverbetering:

Wanneer b-Tree boomverzorging rond een boom een boomspiegel aanbrengt, met in deze boomspiegel een compostlaag met daarop hakselhout, zijn er vele voordelen voor de boom.

De compostlaag is reeds gedeeltelijk verteerd organisch materiaal, met laag stikstofgehalte, dat door de trage afbraak (vertering) de boom iedere dag druppelsgewijs van voeding gaat voorzien (en dus niet met een boost zoals bij een meststof het geval is) en dit voor vele jaren.

Het hakselhout, dat niet verteerd organisch materiaal is zorgt voor een tweede laag bovenop de compost laag en heeft meerdere functies. Zo zal de hakselhoutlaag met erg droog en heet zomerweer als isoaltie dienst doen en voorkomen dat er water uit de bodem (compostlaag en dieper) verdampt, zodat de boom water te beschikking heeft, ook bij droog weer. Bij een heel natte periode, zal de hakselhoutlaag het regenwater gedeeltelijk bufferen, en omdat de bodem onder het hakselhout altijd vochtig is en er regenwormen gaan huizen, zullen de gangen die de regenwormen graven het water ook beter afvoeren.

Vliegenzwammen als ectomicorrhizavormende symbionten nabij een berk (goede schimmels).

In de hakselhoutlaag zullen ook schimmels komen huizen (saprofieten en symbionten) die het hakselhout zeer langzaam zullen afbreken en omzetten in opneembare nutrienten voor de boom. De symbionten (voor onze inheemse bomen ectomycorrhizavormende symbionten) zullen dan op hun beurt de bomen beschermen met natuurlijke antibiotica en natuurlijke fungiciden tegen respectievelijke bacteriën en parasitaire schimmels. De symbionten zullen van de boom suikers krijgen.

Deze standplaatsverbetering zorgt voor een kwalitatieve standplaats op lange termijn voor de boom, als ook de andere storende factoren weggenomen worden.

 

Is iedere boom te redden met een standplaatsverbetering?

Tot ons spijt is dit hellaas niet het geval.

Wanneer een boom is aangetast door de echte honingzwam, de sombere honingzwam, de tonderzwam, een zwavelzwam of een andere agressieve parasiet, zal een standplaatsverbetering de boom niet meer kunnen redden. Het rekken van de levensduur van de boom is, afhankelijk van het stadium van de aantasting, de standplaats en de boomsoort, soms nog wel mogelijk.

Zwavelzwam op prunus serotina

Zwavelzwam op prunus serotina (vogelkers).

 

Hier moet dan overwogen worden of de investering de moeite loont of niet. Dit zal afhankelijk zijn van hoeveel jaren de boom meer weerstand kan bieden door de standplaatsverbetering en wat dit betekend in levensverwachting voor de boom.

De mycologische kennis van boomverzorger Bert Janssens kan u een heel eind verder helpen in het correct beoordelen van de situatie en het correct adviseren.

 

Prijs van een standplaatsverbetering: vraag het ons vrijblijvend.

Iedere standplaats van een boom is anders; zowel in soort als in grootte. Daarom vragen wij u vriendelijk, wanneer u denkt dat uw boom een standplaatsverbetering nodig heeft, ons vrijblijvend te contacteren via ons contactformulier.

Wij komen graag vrijblijvend langs om onze beste oplossing en prijs aan te bieden.

 

Foto’s van geslaagde standplaatsverbeteringen:

Standplaatsverbetering van een boom (pinaceae silvestris) te Brussel

Standplaatsverbetering van een wilg (salix) te Hulshout

Standplaatsverbetering van een Liriodendron tulipifera te Lier (foto 1)

Standplaatsverbetering van een Liriodendron tulipifera te Lier (foto 2)

 

Stel gerust en vrijblijvend uw vraag. Wij beantwoorden ze graag.

 

Top

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart