Wat is een archi­tec­tu­ra­le een­heid in de kroonarchitectuur?

Wat bete­kent een archi­tec­tu­ra­le een­heid in de kroon­ar­chi­tec­tuur bij bomen?

 

Een archi­tec­tu­ra­le een­heid in de kroon­ar­chi­tec­tuur van bomen ver­wijst naar een her­haal­baar seg­ment of modu­le van groei dat een spe­ci­fie­ke struc­tuur en func­tie bin­nen de kroon van een boom heeft. Het geeft al de eigen­schap­pen en ken­mer­ken weer van een archi­tec­tu­raal model voor een spe­ci­fie­ke boomsoort.

Deze een­he­den bestaan uit een deel van de stam of een hoofd­tak, samen met de daar­uit voort­ko­men­de zij­tak­ken, bla­de­ren, en soms bloe­men en vruchten.

De archi­tec­tu­ra­le een­heid weer­spie­gelt de manier waar­op een boom zijn kroon opbouwt door her­haal­de patro­nen van groei en ver­tak­king.

Elke archi­tec­tu­ra­le een­heid wordt geken­merkt door een bepaal­de groei­wij­ze of ‑patroon, dat wordt gere­gu­leerd door de gene­ti­sche aan­leg van de boom en beïn­vloed wordt door omgevingsfactoren.

De iden­ti­fi­ca­tie van archi­tec­tu­ra­le een­he­den bin­nen de kroon van een boom helpt bij het begrij­pen van de groei­stra­te­gie­ën en aan­pas­sings­me­cha­nis­men van ver­schil­len­de boomsoorten.

Bij­voor­beeld, in het con­cept van modu­lai­re archi­tec­tuur, zoals beschre­ven door bota­ni­ci zoals Fran­cis Hal­lé, wor­den bomen gezien als opge­bouwd uit her­haal­ba­re een­he­den die “modu­les” wor­den genoemd. Deze kun­nen een­vou­di­ge struc­tu­ren zijn, zoals een enke­le blad­knop en het daar­uit voort­ko­men­de blad en sten­gel, of meer com­plexe struc­tu­ren zoals een hele scheut met meer­de­re bla­de­ren en zijtakken.

Het con­cept van archi­tec­tu­ra­le een­he­den is voor­al nut­tig voor het ana­ly­se­ren en model­le­ren van de groei en ont­wik­ke­ling van bomen. En het begrij­pen van de inter­ac­ties tus­sen bomen en hun omge­ving. Als­ook voor het toe­pas­sen van deze ken­nis in de bos­bouw, land­schaps­ar­chi­tec­tuur, boom­ver­zor­ging en eco­lo­gisch onderzoek.

Het stelt onder­zoe­kers en beheer­ders in staat om de struc­tuur en dyna­miek van boom­kro­nen te voor­spel­len en te mani­pu­le­ren voor ver­schil­len­de doel­ein­den. Zoals het opti­ma­li­se­ren van licht­vang, het ver­be­te­ren van de esthe­ti­sche waar­de, of het ver­ho­gen van de weer­stand tegen ziek­ten en plagen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart