Wat bete­kent age­o­troop in de kroonarchitectuur?

Wat bete­kent age­o­troop in de kroon­ar­chi­tec­tuur van bomen?

 

Age­o­troop in de con­text van kroon­ar­chi­tec­tuur van bomen ver­wijst naar groei­rich­tin­gen of struc­tu­ren die niet direct wor­den beïn­vloed of geleid door de zwaartekracht.

In de plan­ten­bi­o­lo­gie is geo­tro­pis­me de groei van plan­ten­de­len als reac­tie op de zwaar­te­kracht. Posi­tief geo­tro­pis­me houdt in dat een plan­ten­deel naar de zwaar­te­kracht toe groeit (zoals wor­tels), ter­wijl nega­tief geo­tro­pis­me inhoudt dat een plan­ten­deel van de zwaar­te­kracht af groeit (zoals sten­gels en de mees­te scheuten).

Age­o­tro­pe groei in bomen kan wor­den waar­ge­no­men in bepaal­de tak­ken of struc­tu­ren die in ver­schil­len­de rich­tin­gen groei­en zon­der een dui­de­lij­ke opwaart­se of neer­waart­se ori­ën­ta­tie ten opzich­te van de zwaartekracht.

Dit kan resul­te­ren in unie­ke en soms com­plexe vor­men van kroon­ar­chi­tec­tuur, waar­bij tak­ken in ver­schil­len­de hoe­ken kun­nen uitstrekken.

Age­o­troop gebruikt men in de kroon­ar­chi­tec­tuur voor­al voor de groei­wij­ze van water­lot te beschrij­ven. Zo is age­o­troop water­lot, water­lot dat klein, gedron­gen en in alle rich­tin­gen groei, zon­der dui­de­lijk hori­zon­taal of ver­ti­kaal te ont­wik­ke­len. Age­o­troop water­lot duidt vaak op bomen met ver­min­der­de con­di­tie en ver­min­der­de of geen veer­kracht of vita­li­teit.

 

 

 

Age­o­tro­pe groei kan ver­schil­len­de func­ties heb­ben in bomen

 

  1. Licht­vang: door tak­ken in ver­schil­len­de rich­tin­gen uit te sprei­den, kun­nen bomen hun bla­de­ren stra­te­gisch posi­ti­o­ne­ren om het beschik­ba­re licht te maximaliseren.
  2. Ruim­te­be­nut­ting: age­o­tro­pe tak­ken kun­nen hel­pen om ruim­te-effi­ci­ënt te zijn, voor­al in dicht­be­bla­de­r­e­de en com­pe­ti­tie­ve omge­vin­gen. Door zich te ont­wik­ke­len en uit te sprei­den over gebie­den met min­der concurrentie.
  3. Sta­bi­li­teit: in som­mi­ge geval­len kan age­o­tro­pe groei bij­dra­gen aan de struc­tu­re­le sta­bi­li­teit van de boom, door een bre­der steun­ba­sis te bieden.

 

Age­o­tro­pe groei is een voor­beeld van de com­plexi­teit en diver­si­teit in groei­stra­te­gie­ën die bomen gebrui­ken om zich aan te pas­sen aan hun omge­ving. En om om te gaan met de con­cur­ren­tie voor hulp­bron­nen, zoals licht en ruimte.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart