Geschatte lees­tijd: 2 minu­ten

Wat is cellulose in hout?

Wat is cellulose en waarvoor dient deze stof in hout?

 

Cellulose is een orga­ni­sche ver­bin­ding en een polysa­cha­ri­de bestaan­de uit een lan­ge keten van bèta-glucosemoleculen.

Het is het meest voor­ko­men­de orga­ni­sche poly­meer op aar­de en speelt een cru­ci­a­le rol in de struc­tuur van plan­ten­cel­len, met name in bomen. Samen met lig­ni­ne, een ande­re bouw­stof van hout.

 

 

Morfologische benadering

 

Vanuit een mor­fo­lo­gisch per­spec­tief is cel­lu­lo­se de pri­mai­re com­po­nent van de cel­wand van plan­ten­cel­len, inclu­sief die van bomen.

Het ver­leent mecha­ni­sche sterk­te en sta­bi­li­teit aan de cel, wat essen­ti­eel is voor het onder­steu­nen van de plan­ten­struc­tuur en kroon­ar­chi­tec­tuur, zoals sten­gels, tak­ken en bladeren.

In hout draagt cel­lu­lo­se bij aan de ste­vig­heid en het ver­mo­gen om mecha­ni­sche belas­ting te weer­staan, waar­door bomen in staat zijn om groot en sterk te groei­en. En te bui­gen zon­der te bre­ken (tot op een bepaald punt uiteraard).

 

Structuur en Stevigheid

Cellulosevezels in de cel­wan­den zijn sterk en rigi­de, wat bij­draagt aan de struc­tu­re­le inte­gri­teit van hout. Ze zijn ver­ge­lijk­baar met de beton­ij­zers in gewa­pend beton; ze zor­gen voor dezelf­de manier van struc­tu­re­le stevigheid.

 

Vorming van Hout

In de secun­dai­re cel­wand van xyleem­cel­len (hout­cel­len) is cel­lu­lo­se over­vloe­dig aan­we­zig, waar­door het hout zijn sterk­te krijgt.

 

 

Fysiologische benadering

 

Fysiologisch gezien is cel­lu­lo­se essen­ti­eel voor de water­huis­hou­ding en sta­bi­li­teit van bomen. De struc­tuur van cel­lu­lo­se in de cel­wan­den maakt het moge­lijk voor bomen om water en voe­dings­stof­fen effi­ci­ënt door hun weef­sels te trans­por­te­ren, met name door het xyleem.

 

Watertransport

De rigi­de struc­tuur van cel­lu­lo­se helpt bij het hand­ha­ven van de open kana­len in het xyleem, waar­door water en opge­los­te mine­ra­len van de wor­tels naar de bla­de­ren kun­nen wor­den getransporteerd.

Weerstand tegen pathogenen

De ster­ke cel­lu­lo­se­wan­den bie­den ook een bar­ri­è­re tegen patho­ge­nen, waar­door de boom beschermd wordt tegen ver­schil­len­de ziek­ten en aantstingen.

 

 

Belang van cellulose voor hout

 

In hout speelt cel­lu­lo­se een dub­be­le rol. Morfologisch gezien draagt het bij aan de fysie­ke eigen­schap­pen van hout, zoals sterk­te, hard­heid en duur­zaam­heid, wat hout een waar­de­vol mate­ri­aal maakt voor con­struc­tie en vervaardiging.

Fysiologisch gezien onder­steunt het de func­ties van levend hout, inclu­sief het trans­port van water en voedingsstoffen.

Zonder cel­lu­lo­se zou­den bomen en ande­re plan­ten niet in staat zijn om te groei­en tot de groot­te en vorm die we gewend zijn. En zou­den ze niet de mecha­ni­sche ste­vig­heid heb­ben die nodig is om te over­le­ven in ver­schil­len­de omgevingen.

Dit maakt cel­lu­lo­se tot een onmis­ba­re bouw­steen in zowel de mor­fo­lo­gi­sche struc­tuur als de fysi­o­lo­gi­sche func­ties van bomen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart