Bomen knotten. Hoe ga je te werk?
Bomen knotten en praktisch gids voor onderhoud van knotbomen
Bomen knotten is een eeuwenoude praktijk die je nog steeds toepast om bomen te beheren en te behouden.
Deze techniek houdt in dat je de bovenste takken of de gehele bovenste kruin van de boom gaat verwijderen. Waardoor de kruin enkel nog een karakteristieke ‘knobbel’ of ‘knot’ krijgt. Met daarop vrij rechtopgaande nieuwe takken.
In deze gids leggen we je uit hoe, waarom en wanneer het knotten en herknotten plaatsvindt.
Inhoudsopgave
Toggle
Hoe bomen knotten?
Hoe ga je te werk bij het herknotten van bomen?
Het knotten van bomen is een bekwame en zorgvuldige soort van snoei, die je meestal laat uitvoeren door ervaren boomverzorgers of arboristen.
Het knotten of herknotten omvat meestal de volgende stappen:
Evaluatie
Eerst voer je een grondige evaluatie van de boom uit. Om te bepalen of deze geschikt is voor het knotten. De gezondheid van de boom, de soort en de locatie spelen hierbij een rol. Alleen gezonde bomen met een goede conditie en vitaliteit lenen zich tot knotten en herknotten.
Selectie van de takken
De takken die je gaat knotten moet je zorgvuldig selecteren, als de boom nog nooit werd geknot. Dit kunnen de bovenste takken zijn of takken die te dicht bij gebouwen of elektriciteitsleidingen groeien. Bomen die je herknot, snoei je steeds terug tot op de bestaande knot.
Snoeien
Met behulp van speciaal gereedschap zoals een handzaag, kettingzaag en snoeischaar, verwijder je de geselecteerde takken. Steeds tot zo dicht mogelijk bij een gesteltak of de stam. En je zaagt net naast de takkraag, maar nooit in de takkraag. Dit snoeiwerk moet met precisie worden uitgevoerd om schade aan de boom te voorkomen.
Onderhoud
De jaren na het knotten van de boom is regelmatig onderhoud belangrijk. Dit omvat het verwijderen van eventuele nieuwe groei die zich onder de knotten vormt, het verwijderen van dode takken en het monitoren van de gezondheid van de boom. Herknotten mag je pas na vier tot vijf jaar later. Anders verzwakt de boom te veel.
Waarom bomen knotten?
Het knotten van bomen heeft verschillende belangrijke doelen en voordelen, maar heeft ook nadelen:
Veiligheid
Het knotten van bomen kan gevaarlijke situaties voorkomen, vooral wanneer bomen te dicht bij gebouwen of infrastructuur groeien. Door takken te verwijderen, wordt het risico op schade aan eigendommen en letsel verminderd.
Behoud van bomen
Knotten kan de levensduur van een boom verlengen en de risico’s ervan beperken. Het verwijderen van verzwakte of dode takken of stamdelen, kan het risico op volledig falen (breken) verminderen. Waardoor de boom in zijn knotvorm nog wel lang kan behouden blijven.
Landschappelijke, ecologische en erfgoed waarde
Geknotte bomen zijn vaak historisch ontstaan omwille van het gebruik van de twijgen of het hakhout dat ze produceren. En geven vaak een unieke esthetische en karakteristiek uitstraling aan het landschap. Ook vormen ze habitat voor vleermuizen, insecten en zwammen. Waardoor knotbomen een belangrijke waarde hebben op verschillende vlakken.
Houtproductie
In sommige gevallen wordt knotten toegepast om houtproductie te bevorderen. Geknotte bomen kunnen regelmatig geoogst worden voor brandhout of andere houtproducten.
Zet bomen alleen in knotbeheer als er geen andere optie is
Straatbomen en laanbomen zet je vaak beter niet in knotbeheer. Omdat de onderhoudskost hierdoor enorm oploopt met de jaren, tegenover reguliere onderhoudssnoei. Een gezonde boom, die geen veiligheidsrisico vormt, kan je gewoon laten uitgroeien als er de plaats voor is. En hoef je dus niet in knotbeheer te zetten.
Wanneer is het knotten van bomen nodig?
Het juiste moment om bomen te knotten varieert afhankelijk van de boomsoort en het doel van het knotten. Over het algemeen zijn de volgende richtlijnen van toepassing:
Knotten doe je in de winter
Bomen knotten doe je in de winter. Want dan stimuleer je meer slapende knoppen en adventiefknoppen. Zodat de boom meer twijgen heeft het volgende groeiseizoen en de boom beter terug aan fotosynthese kan doen en opnieuw energie kan opbouwen.
Jonge bomen knotten
Het knotten van jonge bomen kan je in een vroege levensfaze van de boom uitvoeren, om een gewenste vorm te ontwikkelen. Dit kan je om de paar jaar herhalen om zo de gewenste structuur te bekomen.
Volwassen bomen
Het knotten van volwassen bomen moet je maximaal vermijden. Tenzij je niet anders kan.
Volwassen bomen hebben al dikke takken en dikke takken snoeien is slecht voor de conditie van de boom. Want als je dikke takken snoeit is de kans op infectie groter. En dit is omdat de afgrendeling dan weer slechter is, dan bij kleinere takken.
Dode of verzwakte takken
Dode of verzwakte takken kan je best verwijderen als ze een veiligheidsrisico vormen.
Herknotten van bomen doe je pas om de vier tot vijf jaar
Wanneer een boom in knotbeheer staat, mag je deze niet ieder jaar herknotten.
Want na een knotbeurt heeft de boom veel energie nodig om te herstellen. Zijn wonden af te grendelen en nieuwe takken (twijgen in dit geval) te maken tegen het volgende groeiseizoen. En omdat het vier tot vijf jaar duurt vooraleer de boom opnieuw op zijn originele energieniveau zit van voorheen het knotten.
Als je dan ieder jaar of om de twee jaar gaat knotten, zakt het energieniveau steeds dieper en dieper weg. Zodat de boom veel meer kans maak op aantastingen en inrottingen.
Wat dan weer kan leiden tot het verlies van de boom.
Knotten van specifieke boomsoorten
Het knotten van bomen kan je bij verschillende boomsoorten toepassen. Maar sommige soorten lenen zich er beter voor dan andere. Hier zijn enkele voorbeelden van boomsoorten die vaak worden geknot:
1. Wilgen (Salix): wilgen zijn bekende kandidaten voor het knotten vanwege hun snelle groei en flexibele takken. Wilgen worden vaak geknot voor houtproductie, zoals het verkrijgen van wilgentenen voor vlechtwerk.
2. Eiken (Quercus): eiken kunnen worden geknot voor houtproductie of behoudsdoeleinden. Het knotten van eiken kan hun levensduur verlengen en ze behouden een majestueuze uitstraling.
3. Esdoorns (Acer): in sommige gevallen worden esdoorns geknot om hun vorm en grootte te beheren, vooral wanneer ze dicht bij gebouwen staan.
4. Elzen (Alnus): elzen worden vaak geknot voor houtproductie, met name voor brandhout.
5. Populieren (Populus): populieren zijn een veelvoorkomende keuze voor het knotten vanwege hun snelle groei en het gebruik van het hout voor diverse doeleinden.
6. Linde (Tilia): dit is een veel geknotte soort, die ook erg vaak als een combinatie van leiboom en knotboom wordt beheerd. Ze fungeren dan als groen scherm dat relatief weinig volume inneemt, maar de bomen vertegenwoordigen toch een behoorlijke hoogte.
Professionele boomverzorger voor het knotten van bomen
Het knotten van bomen is een delicate taak die zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Het is sterk aan te bevelen om een professionele boomverzorger zoals b‑Tree in te schakelen. Niet alleen om het werk juist te beoordelen en uit te voeren, maar omdat we het ook veilig kunnen uitvoeren. Want als je bij het knotten lange takken wegsnoeit, moet je ze goed begeleiden en op de juiste manier inzagen, zodat ze geen schade maken. Of tegen je lichaam of ladder vallen.
Als professionals hebben we de expertise en ervaring om te bepalen of knotten nodig is. Welke takken je moet knotten en hoe je dit op een veilige en effectieve manier uitvoert.
Het knotten van bomen kan zowel een praktische oplossing zijn voor het behoud en de veiligheid van bomen. Als een esthetische aanvulling op je landschap.
Door de juiste benadering en het zorgvuldig onderhoud kan je genieten van de voordelen van geknotte bomen. En bijdragen aan duurzaam boombeheer en het behoud van groene ruimtes.
Contacteer ons vrijblijvend.