Grote bomen planten en wat je best allemaal weet
Als je grote bomen gaat planten, geeft dit ineens uitstraling aan je tuin en het landschap.
Het kan een krachtige manier zijn om onmiddellijk schoonheid, schaduw en ecologische waarde toe te voegen aan uw omgeving.
Grote volwassen bomen brengen jarenlange groei en karakter met zich mee.
Maar het succesvol planten en verzorgen ervan vereist aandacht voor detail en zorgvuldige voorbereiding en planning.
In dit artikel zullen we de voordelen van het planten van grote bomen bespreken. Net als de stappen die nodig zijn voor een succesvolle aanplanting. En de noodzakelijke boomtechnische details.
Waarom grote bomen planten?
De voordelen van het planten van grote volwassen bomen
Het planten van grote bomen, biedt naast het esthetische voordeel ook voordelen op het gebied van ecosysteemdiensten, het milieu en uw patrimonium.
Onmiddellijke Impact
In tegenstelling tot het planten van jonge bomen, bieden grote bomen onmiddellijke schoonheid, schaduw en privacy. Ze verhogen ook de waarde van uw eigendom.
Milieuvoordelen
Volwassen bomen dragen bij aan de luchtkwaliteit, verminderen de koolstofvoetafdruk en bieden habitat voor wilde dieren en insecten. Ook helpen ze bodemerosie tegen te gaan en dragen ze bij aan een klimaatresistentere tuin. Want hoe groter de kroonprojectie, des te beter.
Schaduw en Energiebesparing
Grote bomen planten heeft ook als voordeel dat ze ineens uw huis beschermen tegen direct zonlicht en de zomerhitte. Het vermindert de noodzaak van airconditioning, zodat je aanzienlijke kan besparen op je energierekening.
Biodiversiteit
Kleinere en jongere bomen hebben een vrij lage biodiversiteit. Hoe grote bomen worden met de tijd, des te meer insecten leven van de boom. Ook trekken grote bomen meer vogels aan en bevorderen ze zo de biodiversiteit in uw omgeving. Een grote biodiversiteit zorgt er dan weer voor dat je minder last hebt van ziekten en plagen in je tuin.
Visuele aantrekkingskracht van grote bomen
Volwassen bomen voegen karakter en visuele aantrekkingskracht toe aan het landschap. Het stimuleert rust en ontspanning. En zorgt voor fijne plaatsen voor ontmoetingen.
Kan je grote bomen planten?
Het is geen probleem om ineens grote bomen te planten. Maar je moet dit goed plannen en voorbereiden. Dat leggen we later uit in het stuk over hoe je grote bomen plant.
Weet dat je vele voordelen hebt bij het planten van grote bomen.
Maar dat er meer werk komt bij zien. En de investering grote is. Zeker als je wenst dat de bomen aanslaan, gezond blijven en ze snel op eindbeeld komen.
Hoe plant je een grote boom?
Kies de juiste boomsoort
Selecteer boomsoorten die geschikt zijn voor het klimaat, bodemgesteldheid en de beschikbare ruimte.
Vraag jezelf ook af wat het doel van de grote boom op die locatie is. Moet de boom veel schaduw geven? Moet de boom ook privacy geven in de winter?
Overleg met onze certified tree manager die jou de juiste keuze helpt maken.
Kies bomen bij een gerenommeerde en kwalitatieve boomkweker
Grote bomen planten kost veel. Enerzijds zijn de bomen in aankoop duurder dan jonge bomen. En er komt meer werk aan te pas om de grote bomen succesvol aan te planten. Daarom is het erg belangrijk dat je kwalitatief goede bomen kiest. Die terdege voorbereid zijn op een verplanting.
Een gerenommeerde boomkweker zal zijn grote bomen tijdig ondersnijden in de kwekerij en tijdig snoeien. Dit jaren op een stuk, tot de boom op beeld is. Zodat zowel de kluit als de kruin kwalitatief hoogstaand zijn.
Onderzoek van de nieuwe groeiplaats
Niets is zo belangrijk als een kwalitatief geschikte groeiplaats. Als de bodem geschikt is, zal de boom groeien en ontwikkelen. Daarom zal onze certified tree manager eerst een profielkuil graven waar de nieuwe grote bomen zullen gepland worden.
Alleen op die manier is geweten of er geen problemen zijn in de bodem, en waar de bomen water zullen kunnen nemen. Wat dan weer de nazorg mee bepaald; meer of vaker (of net niet) water geven.
Voorbereiden van de nieuwe groeiplaats
b‑Tree Boomverzorging zorgt ervoor dat de bodem goed draineert, er geen storende lagen aanwezig zijn, en goed doorwortelbaar is. En indien nodig verbeteren we de bodem met uitgewerkte organische stof. Of boren we grote kokers om drainage te verbeteren of meer zuurstof te voorzien nabij de kluiten van de nieuwe bomen.
En wanneer er bestaande bomen aanwezig zijn, gebruiken wij enkel technieken, zoals een air-spade of grondzuigwagen, om de wortels van de bestaande bomen minimaal te beschadigen.
Grote bomen voorbereiden en op transport plaatsen
De planning voor het planten van de grote bomen wordt nauwkeurig en in detail vastgelegd met de boomkweker. Op de kwekerij bereidt men de bomen voor op hun transport en verpakken ze de bomen, zodat ze schadevrij op locatie raken.
In sommige gevallen betrekken we een signalisatiefirma die het traject over de weg uitstippelt en de nodige omleidingen organiseert.
Graven van het plantgat
We graven de plantgaten tot twee à drie keer zo breed en even diep als de wortelkluiten van de bomen. Dit biedt voldoende ruimte voor de wortels om zich uit te spreiden op termijn, en verkleint de kans op het bloempoteffect net als het badkuipeffect.
Wij letten erg goed op dat de boom niet te diep geplant wordt. Want bij te diep planten heeft de boom zuurstofgebrek en groeien zijn wortels niet. En dan gaat de conditie van de boom achteruit en sterft de boom op termijn.
Verwijderen van de jute en draadkluit
Als de boom mooi rechtop staat in het plantgat verwijderen we de draadkluit en de jute.
Hoe beter het contact van de wortels uit de kluit met de bodem van de groeiplaats, hoe sneller de boom aanslaat.
En bemerk dat het verteren van jute uit de bodem zuurstof onttrekt. En dit hebben de nieuwe wortels nu net nodig om te groeien.
Dus jute eruit; wat anderen ook zeggen.
Verankeren van de boom
Omdat de boom zijn jonge wortels moeten kunnen ontwikkelen en voldoende sterk moeten worden, en dus niet mogen beschadigd worden bij te veel wind, verankeren we de kluit. Dit doen we door onder het maaiveld houten palen rond de kluit aan te brengen en met een spansysteem de boom te verankeren.
Dit spansysteem nemen we na enkele jaren weg. De houten palen blijven zitten en zullen met de jaren wegrotten en vormen ineens voedsel voor de boom.
Aanbrengen luchtkokers en watergeefsysteem rond de kluit
Een pas verplante grote boom heeft veel zuurstof nodig in de bodem, en moet in droge perioden tijdig en de juiste hoeveelheid water krijgen. Door geperforeerde buizen aan te brengen rond de kluiten van de pas aangeplante bomen, voorzien we ze met omgevingslucht en dus zuurstof. En het watergeefsysteem zorgt ervoor dat water ineens in de bodem, ter hoogte van de nieuwe wortels, beschikbaar is.
Opvullen van het plantgat met teelaarde
Wij vullen het plantgat op met de grond die we hebben verwijderd, en drukken de grond gedeeltelijke stevig en gedeeltelijk iets zachter aan. Dit is respectievelijk om de nieuwe aanplant zowel in drogere perioden als nattere perioden over geschikte bodem te laten beschikken.
En aandrukken is nodig om de wortelkluit overal contact te laten maken met de bodem en alle lucht te verwijderen. Want in lucht kan een wortel niet groeien.
Mulch en Water
Nadien brengen we een laag mulch aan rond de basis van de boom om vocht vast te houden. Ook geven we de bomen royaal water, vooral tijdens het eerste groeiseizoen. Maar ook niet te veel, want dat is nog slechter. Daarom plaatsen we in de kluit van de bomen een vochtsensor die we van op afstand monitoren.
Zodat we exact weten wanneer we hoeveel water moeten geven.
Nazorg bij het planten van grote bomen
Mee één van de meest belangrijke elementen in het verhaal!
Om voor een geslaagde aanplant te zorgen, volgen we de bomen nauw op. Zowel qua conditie als vitaliteit. Een geregelde boominspectie laat ons toe tijdig in te grijpen als er dingen dreigen fout te gaan.
Ook het boombeheer nadien, behoort tot de nazorg. Zoals het opkronen, begeleidingssnoei, snoeiwerken in de tijdelijke en blijvende kroon. Voor de snoeiwerken kan je uiteraard op onze gepassioneerde boomverzorgers rekenen.
Daarnaast monitoren wij de bomen de eerste vijf jaar wat betreft vochtbehoefte. En bemerk dat de laatste zeven jaren er zes met extreme en langdurige droogte waren. Dat is dus echt nodig.
Wat kost een grote boom planten?
Een grote boom planten kost algauw veel geld. Zoals reeds vermeldt, is er naast de aankoopprijs, ook een grote hoeveelheid werk.
Je mag rekenen dat de hoeveelheid werk even groot of groter is als de aankoop van de boom. Dat hangt af van de gekozen boomsoort, boomgrootte, omstandigheden op de plantlocatie en plantlocatie zelf.
Om een richtwaarde te geven kan het aanplanten van grote bomen variëren tussen de € 1.000 en € 20.000 per boom.
Maar de prijs kan ook nog veel hoger zijn.
Wenst u exacte prijzen te kennen, twijfel dan niet ons vrijblijvend te contacteren.
Grote bomen planten in een ondergrondse groeiplaatsconstructie
Wanneer je de boom op een beperktere bovengrondse plaats wenst te planten en waarbij er verhardingen nodig zijn zoals een parking of oprit, dan is het ook mogelijk om een grote boom duurzaam aan te planten.
Lees onze webpagina over ondergrondse groeiplaatsconstructies om te zien wat de mogelijkheden zijn.
Een ondergrondse groeiplaatsconstructie zorgt voor een goede doorwortelbare bodem voor de boom, en voor een degelijke bestrating, die de bodem niet meer kan compacteren.
Win, win.