Wat is een Tree Manager en wat zijn zijn skills?
Wat is een tree manager en wat doet hij?
Een tree manager is een gewone boomverzorger kan je denken, maar het verschil tussen een boombeheerder of tree manager en een boomverzorger ligt in de aard en het niveau van hun verantwoordelijkheden en taken.
Beide beroepen spelen een belangrijke rol in het beheer en onderhoud van bomen, maar ze hebben verschillende focusgebieden en vereisen daarom verschillende vaardigheden en kennis.
Een tree manager heeft een breder en vaak meer strategisch gericht takenpakket. De rol van de tree manager omvat overwegend het beheer van een geheel bomenbestand in een bepaalde omgeving, zoals een stad of een groot park.
Inhoudsopgave
Toggle
Praktisch
Een tree manager ontfermt zich ook wel over individuele bomen. Maar meer over de grotere bomenbestanden, zoals bij stedelijk boombeheer of Urban Forestry.
De tree manager met zijn team doet en superviseert het onderzoek van bomen, de analyse en verwerking van de verzamelde gegevens, en zorgt voor het gepaste boomadvies en boombeheer.
Daarnaast kan je beroep doen op een tree manager voor het gestructureerd aanpakken van boomtechnische vraagstukken. Zoals de berekening en ontwerp van groeiplaatsinrichtingen en het georganiseerd plannen en aansturen van stedelijke groendiensten, hun uitvoerders en boomverzorgers.
Een tree manager beschikt, naast zijn praktische ervaring in de uitvoerende en adviserende boomverzorging, dan ook over een breed gala aan skills. Zoals communicatievaardigheden, organisatietalent en een brede waaier aan kennis.
Kennisdomeinen van een tree manager
- anatomie en morfologie van bomen,
- fysiologie van bomen,
- bodem-voedselweb en het belang van schimmels,
- bodemkunde (abiotiek en biotiek) en groeiplaatsonderzoek,
- kroonarchitectuur van bomen en ARCHI,
- wortelonderzoek,
- soortenkennis en hun toepassing,
- SB250 (Standaard Bestek 250).
Vaardigheden tree manager
- inventarisatietechnieken en dataverwerking met GIS-systeem,
- inventarisatiemethodiek,
- groeiplaatsinrichting, zowel bovengronds als ondergronds,
- standplaatsverbetering of groeiplaatsverbetering,
- keuze en berekenen van ondergrondse groeiplaatsinrichtingen,
- herkennen van ziekten en plagen en pestcontrole,
- boombeheer op micro- en macroschaal,
- urban forestry en ecosysteemdiensten,
- iTree,
- het opmaken van een bomenplan,
- het maken en opstellen van BEA’s oftewel Bomen Effect Analyses,
- boombescherming bij werken, analyse, voorbereiding en uitvoering,
- het opstellen van expertise verslagen. Zowel in het kader van oplossingsgericht problemen aan te pakken, als juridische bijstand als technisch raadsman in rechtszaken,
- taxatie van bomen en schadegevallen,
- opstellen van bestekken voor boomwerken,
- keuring van plantgoed (plantkwaliteit),
- aansturen van complexe boomwerken bij werven,
- VTA-controle en inspectie van bomen,
- kroonverankeringen, kluitverankeringen en boomdynamica,
- bomen planten en verplanten,
- snoeien, soorten snoei tijdens alle levensfasen,
- vellen, demonteren en afvangen,
- beheer van veteraanbomen,
- werforganisatie en signalisatie,
- veiligheid op verschillende niveaus, net als bij werken langsheen de weg,
Overzicht totaal bomenbestand en de toestand ervan
De Tree Manager heeft vooral een zeer goed overzicht over het totale plaatje bij het boombeheer. Zowel boomtechnisch, organisatorisch als budgettair. Hij weet hoe, en met welke tools hij de juiste prioriteiten kan en moet stellen, in functie van het beoogde streefdoel op lange termijn.
Stedelijk groen, urban forestry en de tree manager als lead
Urban forestry of stadsbosbouw vertaald uit https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page Urban_forestry is:
“De verzorging en het beheer van individuele bomen en boompopulaties in stedelijke omgevingen met als doel het verbeteren van het stedelijk milieu. Stadsbosbouw omvat zowel planning als beheer, inclusief de planning van zorg- en onderhoudswerkzaamheden aan het stadsbos.[1]
Stadsbosbouw pleit voor de rol van bomen als cruciaal onderdeel van de stedelijke infrastructuur. Stedelijke boomverzorgers planten en onderhouden bomen, ondersteunen het behoud van bomen en bossen, doen onderzoek en promoten de vele voordelen die bomen bieden. Stadsbosbouw wordt beoefend door gemeentelijke en commerciële boomverzorgers, gemeentelijke en nutsbosbouwers, milieubeleidsmakers, stadsplanners, adviseurs, opvoeders, onderzoekers en activisten.”
[1] Caves, R. W. (2004). Encyclopedia of the City. Routledge. p. 695. ISBN 978 – 0415862875.
Urban Forestry legt de focus op het stedelijke bosbeheer met als doel de ecosysteemdiensten van dit stedelijk bos te verbeteren. Het is niet hetzelfde als boomverzorging. Urban forestry gaat verder dan het beheer van individuele bomen alleen, het overschouwt het ganse plaatje op stedelijk niveau.
Een meer beknopte definitie van Urban Forestry en hun ecosysteemdiensten
(citaat cursus Urban forestry I – ‘leefomgeving’ ecosysteemdiensten – verantwoordelijke: ir. Bregt Roobroeck – Biotechniek
Bachelor in de agro- en biotechnologie – Academiejaar: 2021 – 2022):
“Urban forestry of stedelijk bosbeheer is de wetenschap, technologie en kunde van het beheren van bomen en hun ecosysteemdiensten in een stedelijke omgeving.”
De Tree Manager is de persoon die beschikt over al deze skills om het Urban Forest, samen met de bijhorende ecosysteemdiensten goed te beheren.
Stedelijk groen en de stad als bos en bossen in de stad (beiden zijn mogelijk), worden alsmaar belangrijker. Dit om een antwoord te bieden op de vele uitdagingen die een stad met de huidige klimaatverandering vraagt. En om op die manier, met het voordeel van de ecosysteemdiensten die bomen leveren, de stad meer leefbaar te maken voor mens en dier.
Welke ecosysteemdiensten leveren bomen?
- Leveren van schaduw en bescherming tegen het hitte-eilandeffect,
- Ze geven verkoeling van de omgeving (dit is niet hetzelfde als schaduw geleverd door de boom) door verdamping van water via de bladeren waardoor de omgevingstemperatuur daalt,
- Bomen voorzien in een plek voor meer sociaal contact (zitbank in de buurt van monumentale boom),
- Ze voorzien in habitat voor insecten, vogels en andere dieren,
- Door hun groeiplaatsen bieden bomen bescherming tegen overstroming door de natuurlijke wateropvang,
- Verbeteren (zuiveren) van de luchtkwaliteit en waterkwaliteit,
- Veiligheid,
- Esthetische waarden en beleving,
- En nog vele andere voordelen voor mens en dier.
Eén van de uitdagingen is dat steden meer opwarmen dan het platte land
In een stad of in de dorpskern is al gauw warmer in de zomer dan op het platte land. Dit scheelt verschillende graden Celsius. In de zomer geeft dit daarom sneller hittestress bij de bewoners.
De stad is warmer doordat er meer hittestraling is van gebouwen en wegen. Maar er zijn ook meer warmteproducenten zoals voertuigen, trein en metro en airconditioningsystemen. En vaak minder afkoelende elementen zoals waterpartijen of bomen.
Door meer bomen te voorzien op de meest geschikte plaatsen en ervoor te zorgen dat ze volledig tot hun natuurlijke eindbeeld kunnen uitgroeien, zorgen ze voor een grote “canopy cover” of kroonprojectie. Met als resultaat dat er meer schaduw is en de gevoelstemperatuur lokaal daalt tot soms wel 15° C.
Een boom geeft niet alleen schaduw onder zijn bladerdek, maar de bladeren van een boom verdampen ook veel water. En het is nu juist het verdampen van water dat warmte onttrekt aan de omgeving. Dit is naast de schaduw, een tweede element dat voor verkoeling zorgt.
Impact van de tree manager als voorbeeld bij heraanleg straat of wijk
De taak van de Tree Manager bestaat er in om bij heraanleg van een straat of wijk in de stad, zijn input te geven, om er voor te zorgen dat de bestaande belangrijke bomen maximaal behouden blijven. Maar ook het in kaart brengen van de nieuwe opportuniteiten.
En dat bij het planten van nieuwe bomen, deze kunnen uitgroeien tot volwaardige bomen en zelfs toekomstbomen. Zodat de bomen maximaal hun ecosysteemdiensten leveren, ten goede van de samenleving.
Als voorbeeld: in regio’s of wijken waar veel hitteklachten of klachten over lawaai zijn door de bewoners, kan er maximaal worden ingezet op een grotere “canopy cover”.
Een andere uitdaging in steden is overstroming omwille van uitgebreide aanwezigheid van verhardingen.
Hierdoor ontstaat water runoff bij felle regen. Het water kan niet in de bodem trekken en loopt in grote hoeveelheden naar de riolering. Die dit bij stormweer vaak niet kan verwerken. Waardoor er overstroming ontstaat van straten, wijken of hele gebieden.
Door de groeiplaatsen van bomen zo in te richten dat er naast een geschikt doorwortelbaar bodemvolume om de bomen tot hun natuurlijk eindbeeld te laten ontwikkelen, ook de mogelijkheid wordt voorzien om stormwater op te vangen, worden meerdere doelen tezamen gediend. Namelijk voldoende doorwortelbare ruimte en voorkomen van water runoff bij felle regen of storm, waardoor overstroming wordt vermeden.
De Tree Manager heeft kennis over de mogelijke technische oplossingen voor zulke (ondergrondse) groeiplaatsinrichtingen en welk systeem de beste keuze is voor welke situatie. Ook budgettair, zodat er maximaal rendement is bij de keuze.
Heeft u vragen, stel deze gerust aan Certified Tree Manager Bert Janssens en neem contact met ons op.
Boombeheer op stedelijk niveau. De tree manager pakt het gestructureerd aan
Individueel boombeheer verschilt erg van stedelijk boombeheer of het beheer van grotere groepen. Grotere groepen bomen beheren die meer wijd verspreid staan over een grotere oppervlakte is moeilijker en complexer.
Bij het beheer van grotere groepen bomen, dient men daarom gestructureerd en weloverwogen te werk te gaan. Na grondig overleg met de overheidsdiensten of private opdrachtgevers, het bespreken van de mogelijkheden, verwachtingen en doelstellingen, wordt vaak gestart met een inventarisatie. Om zicht te krijgen op wat er aanwezig is op het terrein.
Wanneer deze gegevens beschikbaar zijn, is een belangrijke, maar vaak grote taak volbracht en kan men gaan bepalen waar de hoogste noden aanwezig zijn. Dit is steeds veiligheid naar de omgeving toe. Daarna komen de andere prioriteiten.
Omdat het inventariseren een erg grote job is, en hoe meer parameters er worden geïnventariseerd van iedere boom, hoe groter de taak en tijdsbesteding wordt. Ook hier is goed overleg tussen de tree manager en de betrokken overheid of opdrachtgever dan noodzakelijk. Om met een minimum aan middelen, een maximaal bruikbare dataset samen te stellen. Zodat het boombeheer nadien maximaal rendeert.
Contacteer ons vandaag nog als u advies wenst van een Certified Tree Manager.