Geschatte lees­tijd: 6 minu­ten

Boominspectie: inspecteren van bomen

Waarom een boominspectie uitvoeren?

De behoef­te voor de inspec­tie van bomen, komt vaak boven wan­neer eige­naars of beheer­ders zich zor­gen maken over de vei­lig­heid van bomen.

Of wan­neer er al een onge­val met een boom is gebeurd. Of je een pro­ject in de buurt van bomen wenst te rea­li­se­ren, is het vaak nood­za­ke­lijk om een gron­di­ge boom­in­spec­tie uit te voeren.

En wan­neer er vrucht­li­cha­men van schim­mels aan­we­zig zijn op of in de buurt van een boom. Niet alleen omdat schim­mels vaak van invloed zijn op de mecha­ni­sche sterk­te (lees ver­zwak­king). Maar omdat ze ook veel bij­ko­men­de infor­ma­tie verschaffen.

 

 

En terecht, want wan­neer er een onge­luk zou gebeu­ren met de breuk of wind­worp een boom, kun­nen de eige­naars of beheer­ders aan­spra­ke­lijk gesteld wor­den voor de scha­de.

Maar wan­neer de boo­mei­ge­naar of beheer­der over een boom­vei­lig­heids­con­tro­le of boom­in­spec­tie beschikt, heeft hij gehan­deld als goe­de huis­va­der. En wordt de kans al veel klei­ner dat er onver­wach­te din­gen gebeu­ren met de eerst­ko­men­de storm. Want een boom­in­spec­tie voor­ziet ook in maat­re­ge­len, zoals bij­voor­beeld het tij­dig kap­pen van mecha­nisch sterk ver­zwak­te bomen.

 

 

 

Andere redenen om bomen te inspecteren

Daarnaast zijn er nog ande­re belang­rij­ke rede­nen waar­om je een boom­in­spec­tie uit­voert. Zo doe je bij boom­be­heer op gro­te schaal, zoals bij het opstel­len van een bomen­plan, of bij het opstel­len van een Bomen Effect Analyse, op iede­re boom een gron­di­ge inspectie.

Hierdoor krijg je het juis­te over­zicht van wel­ke bomen om de hoog­ste pri­o­ri­teit vra­gen in ver­band met boomveiligheid.

Ook als boom tech­nisch raad­ge­ver voe­ren we boom­in­spec­ties uit, om in juri­di­sche geschil­len de juis­te toe­dracht van de con­di­tie en vita­li­teit van een boom te kun­nen aan­to­nen. Bijkomend star­ten we een bezwaar­schrift tegen het kap­pen van bomen met een dege­lij­ke inven­ta­ri­sa­tie van de bomen (en habi­tats van o.a. vleer­mui­zen), omdat op die manier alle betrok­ke­nen in het dos­sier een dui­de­lijk zicht krij­gen waar­over we spreken.

 

 

Als boomverzorger inspecteer je de boom vooraleer eraan te werken

Vooraleer je als boom­ver­zor­ger begint met wer­ken aan of rond bomen, wens je te weten of je de juis­te pri­o­ri­tei­ten stelt. En de juis­te maat­re­ge­len treft.

Zowel met de keu­ze aan wel­ke bomen je eerst je aan­dacht geeft, als wat je juist gaat uit­voe­ren bij een indi­vi­du­eel exemplaar.

Met het inspec­te­ren van de bomen kan je de ver­schil­len­de pri­o­ri­tei­ten goed in kaart bren­gen. Je inves­teert je geld dan ook met de maxi­ma­le opbrengst.

Maximale boom­vei­lig­heid tegen de laag­ste kost. Omdat je de juis­te pri­o­ri­tei­ten dui­de­lijk kan stel­len en afwe­gen tegen­over elkaar. De boom­in­spec­ties en het stel­len van de pri­o­ri­tei­ten gebeurt steeds door onze Certified Tree Manager.

En ga je een boom snoei­en, ook dan voer je steeds een boom­in­spec­tie uit. Zodat je zeker weet dat de boom wel of niet mag gesnoeid wor­den. En dat deze vei­lig is om in te klimmen.

 

 

Bijkomende redenen voor het inspecteren van bomen

Ook wens je de con­di­tie en de vita­li­teit van een boom te ken­nen voor­al­eer je deze gaat snoei­en of er gaat in klim­men. Je wenst te weten dat de boom de snoei­won­den nadien gaat kun­nen over­groei­en (call­us­vor­ming) of niet gaat bre­ken als je al klim­mend werkt in de kruin als boom­ver­zor­ger. Een boom met een slech­te con­di­tie of een slech­te vita­li­teit heeft name­lijk ande­re noden dan een zeer vita­le boom. Een boom met een slech­te con­di­tie ga je niet snoei­en, maar geef je een groei­plaats­ver­be­te­ring.

En bij­ko­men­de reden voor het uit­voe­ren van een boom­in­spec­tie en het maken van een inspec­tie­rap­port is, dat je tij­dig merkt dat bomen in hun eind­fa­se zijn. En dan kan je al tij­dig inplan­nen om jon­ge bomen, als opvol­gers, aan te plan­ten. Die dus met de tijd, als toe­komst­boom, de plaats inne­men van de afster­ven­de boom.

Samengevat, voor­al­eer er wer­ken wor­den uit­ge­voerd aan of rond bomen, wens je hun con­di­tie en vita­li­teit te ken­nen. Dit om de juis­te pri­o­ri­tei­ten te kun­nen stel­len. Van snoei­en, tot kap­pen of ver­wij­de­ren of nieu­we bomen aan­plan­ten. Dit doe je door eerst een boom­in­spec­tie of boom­vei­lig­heids­con­tro­le uit te voe­ren. Boominspecties wor­den uit­ge­voerd door onze Certified Tree Manager en onze vak­be­kwa­me boomverzorgers.

 

 

Een voorbeeld van een boominspectie

Wanneer een boom een afta­ke­len­de kroon heeft, is de con­di­tie van de boom slecht. De boom heeft in zijn kruin tak­ken met dode uit­ein­den; geen bla­de­ren en rot hout. Dit heeft een oor­zaak. Vaak is dit te wij­ten aan een slech­te stand­plaats of bodem­ver­dich­ting.

Stel dat men de boom nu nog eens dras­tisch zou gaan snoei­en, om lou­ter tij­de­lij­ke esthe­ti­sche rede­nen, en de afster­ven­de uit­ein­den ver­wij­dert. Dan wordt de boom fysi­o­lo­gisch en patho­lo­gisch alleen maar extre­mer belast door de bij­ko­men­de snoei­won­den. Naast de slech­te stand­plaats die de boom al aan het onder­mij­nen is en al wor­tel­scha­de veroorzaakt.

Het gron­dig inspec­te­ren van de boom en zijn omge­ving, legt dan de ech­te de basisoor­zaak van de slech­te con­di­tie bloot. Hierdoor zal snel gewe­ten zijn dat er bij­voor­beeld een stand­plaats­ver­be­te­ring nodig is in plaats van een snoei­beurt.

Dit voor­beeld is heel dui­de­lijk. Maar vaak zijn er ande­re gebre­ken of fac­to­ren die moei­lij­ker te vin­den zijn bij de inspec­tie van bomen.

Het mee­ne­men van de kwa­li­ta­tie­ve eigen­schap­pen van de omge­ving van de boom, infor­ma­tie over zijn stand­plaats en groei­plaats en de his­to­riek ervan, tot tien­tal­len jaren terug van wat er gebeurd is in de wor­tel­zo­ne, is dan ook nood­za­ke­lijk bij een boominspectie.

Meer en cor­rec­te gege­vens lei­den tot een bete­re ana­ly­se en meer gepas­te aan­pak van de bomen.

Stel een boom­in­spec­tie dus niet uit, maar neem tij­dig con­tact met ons op.

 

 

Kennis, het verschil tussen de correcte of foutieve beoordeling over de boom

Er zijn schim­mels die in sym­bi­o­se leven met bomen. Laat ons die even de “goe­de schim­mels noe­men”, maar de ande­re zijn dat even­goed. Zo dade­lijk meer daar­over. De sym­bi­on­ten onder­steu­nen de bomen en voor­zien ze van meer water, nutri­ën­ten, natuur­lij­ke fun­gi­ci­den en ande­re stof­fen die ze bescher­men tegen insec­ten en plagen.

En er zijn schim­mels die leven van het leven­de hout van bomen, de para­sie­ten of “oprui­mers”. Zij zijn pro­ces­ver­snel­lers in het boom­soort­ei­gen eco­sys­teem en hel­pen ver­zwak­te bomen snel­ler aan hun eind. Zodat het hout te eten wordt gege­ven aan de nog leven­de bomen, via de sym­bi­on­ten, in gan­se het recy­cling­pro­ces van voe­dings­stof­fen in het bodem­voed­sel­web. Dus even goed goe­de schimmels.

Beiden soor­ten schim­mels heb­ben hun func­tie en bei­den zijn ze even belang­rijk. Want zon­der de sym­bi­on­ten geen bomen, en zon­der de oprui­mers geen nutri­ën­ten voor de leven­de bomen. Dus ook geen bomen.

Bij een boom­in­spec­tie is het dan ook belang­rijk om de para­si­tai­re schim­mels, die levend hout kun­nen aan­tas­ten, en dit mecha­nisch ver­zwak­ken, cor­rect te her­ken­nen. Zodat tij­dig kan gean­ti­ci­peerd wor­den op een mecha­nisch insta­bie­le boom. Door de boom te snoei­en bij­voor­beeld of door de boom te vel­len.

 

 

Het effect van iedere schimmel op de boom verschilt, ook van de boomsoort

De schim­mels die aan­we­zig zijn, moe­ten dus cor­rect her­kend en geca­ta­lo­geerd tij­dens het inspec­te­ren van bomen.

Dit is nodig om een juist beeld te krij­gen over de con­di­tie waar­in de boom zich bevindt.

En een cor­rec­te beoor­de­ling te maken van het al dan niet moge­lij­ke lan­ge­ter­mijn­be­houd van een indi­vi­du­e­le boom.

Onze tree mana­ger is goed op de hoog­te over het myco­lo­gisch gebeu­ren tus­sen bomen en zwam­men en kan u cor­rect boom­ad­vies verlenen.

Want iede­re schim­mel heeft een ande­re inwer­king op een spe­ci­fie­ke hout­soort. Sommige schim­mels ver­oor­za­ken wit­rot, bruin­rot, simul­taan­rot of wit­rot met selec­tie­ve delig­ni­fi­ca­tie. Al deze soor­ten hout­rot heb­ben een ande­re invloed op de mecha­ni­sche sta­bi­li­teit, een ande­re aan­tas­tings­snel­heid en ver­ei­sen dus ook ande­re veiligheidsmaatregelen.

Iedere aan­we­zi­ge schim­mel ver­teld dus iets over de con­di­tie van de boom. Op die manier wor­den ook de noden voor de boom ken­baar. En kan door de juis­te dia­gno­se, de meest geschik­te behan­de­ling of maat­re­ge­len gesteld wor­den. Zeker als men de boom zo lang moge­lijk op een vei­li­ge manier wenst te behouden.

Bij de inspec­tie van bomen is ken­nis over schim­mels, de vele ande­re fysi­o­lo­gi­sche en mecha­ni­sche fac­to­ren, en het samen­spel ervan dus onont­beer­lijk. Het is één van de hoofd­ta­ken van een tree mana­ger, om een boom cor­rect te kun­nen beoordelen.

 

 

Voorbeelden van inspecteren van bomen

Uit deze inspec­tie kan dan blij­ken dat de boom bv. zeer onsta­biel is geworden.

Of gevoe­lig is aan wind­worp, stam­breuk of tak­breuk. Ook ande­re ken­mer­ken van de boom, zoals een zwa­re elle­boog­tak of pla­kok­sel kun­nen op ter­mijn voor pro­ble­men of een onvei­li­ge situ­a­tie zorgen.

Al deze ver­za­mel­de gege­vens bewa­ren we in één ver­slag, samen met de advie­zen en miti­ge­ren­de maat­re­ge­len. Om nadien de juis­te acties te onder­ne­men, ook voor de opvol­ging over de vol­gen­de jaren.

Het kan ook zijn dat de levens­ver­wach­tin­gen van een boom nog maar beperkt zijn. Omwille van bij­voor­beeld een schimmelaantasting.

Zoals bij de ver­ge­vor­der­de staat van een ton­der­zwa­m­aan­tas­ting, waar­bij de vrucht­li­cha­men al vol­le­dig zijn ont­wik­keld en meer­de­re jaren oud zijn.

Of zoals bij de aan­tas­ting door een hars­lak­zwam, of vuurzwam.

En als deze vrucht­li­cha­men vol­groeid en tal­rijk aan­we­zig zijn op de boom, is het hout bin­nen­in de boom vol­le­dig geko­lo­ni­seerd door de zwamvlok.

Waardoor er geen gezond hout meer overblijft.

Wat maakt dat er zich ern­sti­ge sta­bi­li­teits­pro­ble­men aan­die­nen. De boom zal je dan drin­gend moe­ten kap­pen om veiligheidsredenen.

 

 

Wenst u uw boom te laten inspec­te­ren, twij­fel dan niet ons te con­tac­te­ren.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart