Geschatte lees­tijd: 10 minu­ten
Kroonreductie en uitlichten van de kroon.
Al klimmend herknotten van een Paulownia tomentosa

Soorten snoei bij bomen: kroonreductie of uitlichten van de kroon

Welkom op de pagi­na over de ver­schil­len­de soor­ten snoei bij bomen.

Tot de drie meest voor­ko­men­de soor­ten snoei beho­ren de kroon­re­duc­tie, het uit­lich­ten kruin en de vei­lig­heids­snoei. Hierover lees je alvast alles.

Ook vindt je infor­ma­tie over bomen top­pen.  Wat hele­maal niet goed is voor bomen. En het daar­om vol­le­dig wordt uitgelegd.

 

 

Naast de ver­schil­len­de soor­ten snoei bij bomen, tref je veel bij­ko­men­de ach­ter­grond­in­for­ma­tie aan.

En wan­neer je bomen best gaat snoei­en, is ook erg belang­rijk natuur­lijk. Maar dat lees je op een apar­te pagi­na die er aan besteed is.

 

Soorten snoei bij bomen

Er zijn veel ver­schil­len­de soor­ten snoei. Elke soort snoei bij bomen heeft zijn doel en maakt gebruik van een spe­ci­fie­ke manier van snoeien.

Het is de ken­nis en kun­de van je boom­ver­zor­ger om te weten welk soort snoei je boom nodig heeft. Om tot het gewens­te eind­beeld te komen en je boom gezond te houden.

Vaak kan je best ver­schil­len­de soor­ten snoei com­bi­ne­ren. Zodat je tot een beter en mooi­er eind­re­sul­taat komt.

De ver­schil­len­de soor­ten snoei bij bomen zijn:

  • bege­lei­dings­snoei
  • beman­te­lings­snoei
  • uit­lich­ten kroon
  • inne­men kroon of kroonreductie
  • tak­vrij hou­den onderstam
  • tij­de­lij­ke kroon
  • onder­houds­snoei
  • vei­lig­heids­snoei
  • pro­bleem­tak­ken (uit­ge­scheur­de, dode, aan­ge­tas­te tak­ken, elle­boog­tak­ken, te dik­ke of groei­krach­ti­ge tak­ken, wrijf- en schuurtakken)
  • opbrengst­snoei bij fruitbomen
  • knot­ten
  • wis­sel­snoei

Hierna geven we over ieder soort van snoei bij bomen meer uit­leg. En waar­om we in wel­ke situ­a­tie kie­zen voor een bepaal­de soort van snoeien.

 

TIP voor het snoeien van bomen:

Als je bomen snoeit, gebruik je best een hand­zaag, en doe je dit niet met een ket­ting­zaag. Want snoei­en bete­kent: alleen klei­ne­re tak­ken weg­ne­men, en geen te gro­te en te dik­ke tak­ken afzagen.

Door het maken van te gro­te snoei­won­den, zal de boom slecht afgren­de­len en loop je het risi­co dat de boom infec­teert en een aan­tas­ting oploopt.

 

 

Bomen snoeien door de kroon uit te lichten

Bij het uit­lich­ten van de kruin wor­den één of meer­de­re zij­tak­ken aan de bui­ten­kant van de blij­ven­de kroon inge­kort tot op een leven­de zij­tak. Deze moet de taak van de weg­ge­snoei­de tak over­ne­men en moet dus een dia­me­ter heb­ben die min­stens 1/3 is van de dia­me­ter van de snoei­won­de. Vermijd naar boven gerich­te won­den. De kroon­vorm en de omvang van de boom blij­ven bij het uit­lich­ten nage­noeg ongewijzigd.

Door uit­lich­ten ver­groot de trans­pa­ran­tie van de kroon. De mecha­ni­sche belas­ting op de gesnoei­de tak­ken ver­kleint. Doordat er meer licht tot in de bin­nen­kroon komt, vor­men er zich daar meer bla­de­ren en dus min­der dood hout.

Bij het uit­lich­ten van de kroon wor­den de gesnoei­de tak­ken dus kor­ter en na ver­loop van tijd ook dik­ker en boven­dien wor­den ze min­der belast. Ze zak­ken dus min­der uit en het risi­co op uit­scheu­ren is kleiner.

Er wordt maxi­maal 20% van het blad­vo­lu­me weg­ge­haald. Door de sprei­ding van de snoei over veel dun­ne tak­ken is het aan­tal snoei­won­den meest­al wel groot en is uit­lich­ten een zeer arbeids­in­ten­sief werk.

Hieronder zie je de chro­no­lo­gi­sche foto’s van het uit­lich­ten en de kroon­re­duc­tie van een aan­ge­tas­te en ver­zwak­te soli­tai­re beuk in een park­tuin te Heist-op-den-Berg. Het uit­lich­ten van de kroon en de kroon­re­duc­tie (lees na de foto’s ver­der) was nodig om van de mecha­ni­sche krach­ten te verminderen.

 

Bomen snoeien kroonreductie en uitlichten kroon beuk

Bomen snoeien kroonreductie en uitlichten kroon beuk

Bomen snoeien kroonreductie en uitlichten kroon beuk

 

Voordelen van het snoeien door uit te lichten

Bij het uit­lich­ten van de kroon zijn de gesnoei­de tak­ken, afhan­ke­lijk van de boom­soort, maxi­maal 5 tot 10 cm dik. Zo wordt door­gaans enkel in het leven­de spint­hout gezaagd bij het uit­lich­ten van de kroon, wat de afgren­de­ling ten goe­de komt en het risi­co op infec­tie en rot verkleint.

Door uit­lich­ten is het ook moge­lijk de kroon­om­vang van een vol­was­sen boom iets te ver­klei­nen, ter­wijl toch een natuur­lij­ke kroon­vorm behou­den blijft. Dit is zeker het geval bij som­mi­ge soor­ten die op oude­re leef­tijd een natuur­lij­ke onder­kroon vor­men, zoals iepen, pla­ta­nen en de netel­boom (Celtis spp.).

Om een blij­vend effect te heb­ben, moet dit regel­ma­tig her­haald wor­den. Bomen in één snoei­beurt per­ma­nent ‘ver­klei­nen’ is onmo­ge­lijk. Teveel snoei­en in één keer kan lei­den tot het kap­pen van de boom na enke­le jaren.

 

Bomen snoeien: de kroonreductie of het innemen van de kroon

Bij een kroon­re­duc­tie wordt de kroon let­ter­lijk gere­du­ceerd. Maar slechts beperkt. Het inne­men van de kruin gebeurt door het inkor­ten van alle zij­tak­ken. Inkorten gebeurt met één der­de of één vier­de tot op een leven­de zijtak.

De kroon­vorm ver­an­dert niet qua vorm maar wel qua omvang. Waardoor de klei­ne­re kroon­om­vang lage­re mecha­ni­sche belas­tin­gen of klei­ne­re krach­ten (moment­krach­ten) ondergaat.

De boom­kroon inne­men of een kroon­re­duc­tie is een ultiem red­mid­del om een boom met een ver­min­der­de sta­bi­li­teit of een ver­zwak­te stam op een vei­li­ge manier te behou­den. Zo kun­nen waar­de­vol­le bomen gered wor­den van een vel­ling. Innemen is een uit­zon­de­rings­maat­re­gel en hoort dus vol­gens een Harmonisch Park- en Groenbeheer niet bij het nor­ma­le boom­be­heer.

Bij het inne­men of de kroon­re­duc­tie ver­dwijnt een groot deel van het blad­vo­lu­me. Te weten dat het groot­ste deel van de bla­de­ren van een loof­boom zich op het uit­ein­de van de tak­ken bevin­den. En het is nu juist dit deel van de tak­ken dat men gaat ver­wij­de­ren tij­dens een kroon­re­duc­tie. Het inne­men gebeurt dus het best tij­dens de win­ter­rust, om de boom toe te laten opnieuw uit te lopen uit sla­pen­de knop­pen of adven­tief­knop­pen. Takken uit sla­pen­de knop­pen zijn slechts zwak aan­ge­hecht en zeer breukgevoelig.

 

De kroonreductie vergt meer opvolging, maar heeft ook voordelen

Innemen van bomen gebeurt enkel bij bomen in goe­de con­di­tie. Door afta­ke­len­de bomen in te nemen, kun­nen ze niet gered worden.

Een boom waar­van de kroon is inge­no­men, zal van nabij opge­volgd moe­ten wor­den. Als de kruin blij­vend beperkt moet wor­den door de kroon­re­duc­tie, moet de boom elke 3 tot 5 jaar opnieuw gesnoeid wor­den. Als de boom vol­doen­de repa­ra­tie­weef­sel maakt zodat het risi­co ver­min­dert, kan de kroon lang­zaam opnieuw uit­groei­en. De nieu­we scheu­ten moe­ten opge­volgd wor­den zodat zij een vol­doen­de ster­ke ver­groei­ing krijgen.

Door één tak in te kor­ten kan de mecha­ni­sche belas­ting op de takaan­hech­ting en de stam ver­kleind wor­den. Bovendien wordt hier­door zijn groei geremd omdat hij in de scha­duw komt te lig­gen. Dergelijke onder­stan­di­ge snoei kan een manier zijn om een risi­co­tak vei­li­ger te maken. Bijvoorbeeld pla­kok­sels, zui­gers, elle­boog­tak­ken, wrijf­tak­ken of zwa­re hori­zon­ta­le takken.

 

De veiligheidssnoei van een boom

Met vei­lig­heids­snoei bedoe­len wij de werk­zaam­he­den in de kroon die nodig zijn om moge­lij­ke pro­ble­men met zowel de boom als deze naar de omge­ving weg te nemen.
Het ver­wij­de­ren van dood hout, afge­stor­ven of dode tak­ken bij­voor­beeld. Hierdoor zal de kans op het ver­won­den, door val­lend hout, van voet­gan­gers of fiet­sers of scha­de aan wagens op een par­keer­ter­rein veel klei­ner zijn.
Bij het inkor­ten van een codo­mi­nan­te top bij­voor­beeld, beschermt men de boom. De codo­mi­nan­te top of tak maakt veel min­der kans om uit te scheu­ren. Het uit­scheu­ren van een zwa­re codo­mi­nan­te top leidt tot een gro­te scheur­won­de die vaak ern­stig infec­teert, wat de levens­ver­wach­ting van de boom doet dalen. Door deze codo­mi­nan­te top of tak tij­dig te snoei­en voor­komt men dit probleem.

 

Het toppen van bomen is erg slecht

Dit is iets waar wij ons enkel wen­sen mee bezig te hou­den als het niet anders kan voor de boom.  En alle ande­re moge­lijk­he­den zijn uitgeput.

Het is heel erg slecht voor een boom. Voor erg veel boom­soor­ten bete­kent dit het ein­de van de boom. Deze sterft vaak af aan zijn zwa­re ver­won­ding, door het “top­pen”.

 

Wat is toppen van bomen. En dit is zeker niet snoeien!

Met top­pen bedoelt men het weg­za­gen van een zeer groot kruin­deel boven­aan de boom, door het maken van een zeer gro­te zaag­won­de in de stam of zwa­re gestel­tak. De boom wordt let­ter­lijk van­af de top voor vele meters ingekort.

Bij het top­pen maakt men zulk der­ma­te gro­te snoei­won­de in de stam, dat deze nooit tij­dig kan dicht­groei­en. Een para­si­tai­re schim­mel­in­fec­tie zal de boom op ter­mijn dan onder­mij­nen. Niet alleen de gro­te snoei­won­de, maar ook de enor­me ver­zwak­king van de boom, omdat een zeer en groot voor­naam deel van zijn blad­mas­sa, die de ener­gie levert voor het dage­lijk­se onder­houd, is weggezaagd.

Bomen top­pen leidt dik­wijls tot het nood­za­ke­lijk vel­len jaren later. Echter, soms kan het niet anders. Lees hier­na meer over het top­pen van bomen.

 

Toppen van bomen enkel indien het niet anders kan

Enkel wan­neer een boom de gro­te mecha­ni­sche belas­ting van zijn hoog­te niet meer aan­kan kan top­pen een optie zijn. Bijvoorbeeld omwil­le van een ver­zwak­king door een para­si­tai­re schimmelinfectie.

Toppen is dan een moge­lij­ke oplos­sing om de boom als­nog lan­ger te behou­den. En dat draagt dan bij aan eco­lo­gisch waar­de­vol beheer.

Een boom snoei­en is zeker niet het­zelf­de als een boom toppen!

Als wij een boom top­pen, zal dit heel erg en wel over­wo­gen zijn.

 

Bomen snoeien in functie van de boom zelf

Bij bomen snoei­en of ande­re snoei­wer­ken han­de­len wij steeds in func­tie van het wel­zijn van de boom en zijn omgeving.

Iedere boom is in een ande­re levens­fa­se, heeft een ande­re con­di­tie en behoort tot een spe­ci­fie­ke boom­soort. Daarom hou­den wij met tal van fac­to­ren reke­ning bij het snoei­en van bomen:

  • Is de boom vol­doen­de vitaal om gesnoeid te wor­den (wij geven je eerst advies en inspec­te­ren de bomen eerst)?
  • Kan de boom een kroon­re­duc­tie aan?
  • Mogen we deze boom­soort op dit moment van het jaar snoeien?
  • Hoe gaan we deze boom snoei­en en wat wenst de klant?
  • Mogen we wel een gro­te tak afza­gen tij­dens het snoei­en van de boom en wan­neer of hoe doen we dit?
  • Zijn er omge­vings­fac­to­ren waar­mee we reke­ning moe­ten houden?
  • Welk eind­beeld wens je als klant?
  • Wat is het langetermijnresultaat?
  • Hoe dik­wijls zal de boom de komen­de jaren door de hui­di­ge snoei­beurt opnieuw moe­ten gesnoeid worden?

 

Snoeien in functie van de mens en de boom

Echter, daar het samen­le­ven van mens en boom zo goed moge­lijk die­nen op elkaar afge­stemd te zijn voor bei­de par­tij­en, is het dik­wijls nodig een boom te snoeien.

Vooral in bij­voor­beeld ver­ste­de­lijkt gebied en in de nabij­heid van wonin­gen en gebouwen.

Bomen snoei­en, is het nu het uit­lich­ten van de kruin, een kroon­re­duc­tie of een vei­lig­heids­snoei, het gebeurt dan ook best op een vak­kun­di­ge manier. Waarbij men reke­ning houdt met het tijd­stip waar­op een bepaal­de soort mag gesnoeid wor­den. Welk eind­re­sul­taat en eind­beeld men wenst te berei­ken. De manier waar­op een tak wordt afge­zaagd. De dia­me­ter van de tak­ken die men afzaagt. De hui­di­ge vita­li­teit en het even­tu­e­le con­di­tie­ver­lies van de boom. En nog veel meer.

 

Het beoogde resultaat van bomen snoeien is steeds verschillend

In ver­ste­de­lijkt gebied is een gro­te wens aan bomen en groen. Aanwezigheid van bomen brengt voor het ver­keer dan weer hin­der met zich mee. Het tak­vrij hou­den van de onder­stam is hier een reden voor het snoei­en van de straat­bo­men en laanbomen.

Bij het snoei­en van fruit­bo­men is de opbrengst dan weer belang­rijk. Hier doet men geen vorm­snoei, maar snoeit men in func­tie van de opbrengst.

Bij te groot en te zwaar gewor­den zij­tak­ken, snoeit men best om uit­scheu­ren van deze codo­mi­nan­te tak­ken dan weer te voor­ko­men. Een gro­te scheur­won­de zal de boom infec­te­ren en moge­lijk een ver­lies van de boom bete­ke­nen. Dit is ook een reden om te snoei­en. Het komt vaker voor dan je mis­schien denkt. Grote oude bomen vin­den op deze manier dik­wijls hun intre­de naar hun eind­fa­se. Door tij­dig deze codo­mi­nan­te tak in te kor­ten, voor­komt men uit­scheu­ren en voor­komt men infec­tie en voor­komt men dus ook intre­de naar de eindfase.

 

Bomen snoeien maakt verwondingen; hoe infecties en aantastingen voorkomen?

Als er aan een boom gesnoeid wordt, maakt men steeds ver­won­din­gen. Deze ver­won­din­gen moet de boom te boven komen door de won­den af te gren­de­len. En op deze manier infec­ties en aan­tas­tin­gen bui­ten houden.

Tevens zal de boom de won­den ook trach­ten af te dek­ken door wond­over­groei­ing (call­us­vor­ming). De afgren­de­ling en de wond­over­groei­ing kos­ten de boom extra ener­gie. Daar er nu een deel van de ener­gie­re­ser­ves die de boom hier­voor moet aan­spre­ken, ook in de afge­snoei­de tak­ken zit, kan je je best inbeel­den dat het in zeer veel geval­len niet goed is een boom te snoeien.

Als er gesnoeid wordt, om wel­ke reden ook, is het erg belang­rijk dat de tak­ken op de juis­te plaats, op de juis­te manier en op het juis­te moment (voor de soort) wor­den gesnoeid. Met ande­re woor­den wan­neer je de boom snoeit. Ook de manier van het ont­smet­ten van het snoei­ge­reed­schap is erg belang­rijk om infec­ties of aan­tas­tin­gen te voorkomen.

Bomen snoei­en vergt veel vakkennis.

 

Beste snoeitijdstip voor de bomen zelf

Dit is uiter­aard afhan­ke­lijk van het soort snoei dat je toe­past bij de boom.

Maar het bes­te snoei­tijd­stip voor het snoei­en van de mees­te loof­bo­men en coni­fe­ren is de late len­te of zomer.

De afgren­de­ling van de snoei­won­den is dan veel actie­ver, met veel min­der kans op infec­ties of aan­doe­nin­gen achteraf.

Noch tij­dens de blad­vor­ming (begin len­te) als tij­dens de blad­val (herfst) is het aan­ge­we­zen te snoei­en. De boom doet dan een beroep op zijn ener­gie­re­ser­ves, die hij dan min­der ter beschik­king heeft om aan wond­af­dich­ting te doen.

Rond het snoei­tijd­stip bestaan zeer veel mis­ver­stan­den, voor­al met als oor­zaak wan­neer er tijd ter beschik­king is in de agenda’s (meest­al de herfst­win­ter­pe­ri­o­de wan­neer er min­der werk is voor groendiensten).

Andere zaken die het snoei­tijd­stip bepa­len zijn: het soort snoei, bloe­dings­ge­voe­lig­heid van de boom­soort, bloei­tijd­stip (bij sier­bo­men bv.), weers­ge­steld­heid en tem­pe­ra­tuur (vries­weer?) en het beoog­de doel van de snoei.

Het uit­lich­ten van de kroon gebeurt vaak het bes­te in de zomer­pe­ri­o­de. De boom heeft dan hoge­re ener­gie­re­ser­ves en kan nog een deel actie­ve afgren­de­ling rea­li­se­ren voor de winter.

De kroon­re­duc­tie voert men daar­en­te­gen best in de win­ter­pe­ri­o­de uit. Er kun­nen dan meer sla­pen­de knop­pen geac­ti­veerd worden.

Bomen snoei­en doe je alleen op het juis­te moment. Op die manier voor­kom je pro­ble­men die vaak pas jaren later tot uiting komen. Vaak 10, 20 of 30 jaar later.

 

treurwilg-snoeien

 

 

In welke regio’s werken wij om bomen te snoeien

In de vol­gen­de regio’s kan je op b‑Tree Boomverzorging beroep doen voor het snoei­en van bomen. Namelijk regio’s Antwerpen, Brussel, Aarschot, Leuven en Turnhout.
In vol­gen­de gemeen­ten zijn wij erg veel werk­zaam: Putte, Beerzel, Peulis, Grasheide, Heist-op-den-Berg, Keerbergen, Bonheiden en Rijmenam.

 

Contacteer ons van­daag nog met je vraag.

 

Contacteer ons vandaag nog voor een eerste vrijblijvend gesprek of bezoek

Als je op zoek bent naar een pro­fes­si­o­ne­le boom­ver­zor­ger of iemand die voor jou als de bes­ten bomen kan snoei­en, dan staat b‑Tree Boomverzorging voor je klaar.

En ben je aan het juis­te adres. Vooral op de lan­ge termijn.

Neem dan van­daag nog con­tact met ons op om je wen­sen te bespre­ken, een beoor­de­ling in te plan­nen of meer infor­ma­tie te krij­gen over hoe wij bomen snoei­en en welk soort snoei er nodig is. Ons toe­ge­wij­de team staat klaar om je te hel­pen bij het behoud van je waar­de­vol­le bomen en land­schap­pe­lijk patrimonium.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart