Wat is lignine?
Wat is lignine en waarvoor dient deze stof in hout?
Lignine is een complex organisch polymeer dat voorkomt in de celwanden van planten, met name in hout en schors. Het is na cellulose het meest voorkomende biopolymeer op aarde en speelt een cruciale rol in de ondersteuning en waterhuishouding van bomen en planten.
Als je gewapend beton zou vergelijken met hout, dan kan je cellulose best vergelijken met de betonijzers en lignine met het kiezelbeton ertussen.
Inhoudsopgave
Toggle
Morfologische benadering
Structuur en stevigheid
Lignine verleent stevigheid en structurele ondersteuning aan de boom, waardoor bomen rechtop kunnen staan en kunnen groeien tot aanzienlijke hoogten. Het verhoogt de rigiditeit van celwanden en helpt zo de plantenstructuur te versterken.
Waterbestendigheid
Lignine maakt de celwanden waterafstotend, wat bijdraagt aan de efficiënte geleiding van water door het xyleem van wortels naar bladeren en de weerstand tegen waterverlies.
Fysiologische benadering
Watertransport
Door bij te dragen aan de versteviging van xyleemvaten, ondersteunt lignine het transport van water en voedingsstoffen door de boom. Dit is essentieel voor fotosynthese en voedingstransport.
Bescherming
Lignine biedt weerstand tegen biotische en abiotische stressfactoren. Het helpt bij het beschermen tegen pathogenen en plaagdieren en biedt weerstand tegen mechanische schade en afbraak door UV-straling.
Lignine en houtrotschimmels
Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels die de componenten van hout kunnen afbreken, waaronder cellulose en lignine. Er zijn twee hoofdtypen houtrot die lignine kunnen aantasten.
Bruinrot
Bij bruinrot richten schimmels zich voornamelijk op cellulose en hemicellulose, waarbij lignine grotendeels intact blijft maar gemodificeerd wordt, wat resulteert in een donkerbruine, gekrompen en gebarsten structuur van het aangetaste hout. Het hout wordt broos en vertoont een kenmerkend kubusvormig breukpatroon. Waardoor bruinrot ook vaak kubiekrot wordt genoemd.
Witrot
Witrotschimmels zijn in staat om zowel cellulose als lignine af te breken, wat resulteert in een bleker, zachter en sponsachtig hout. Dit type rot kan lignine efficiënt afbreken, waardoor het cellulosevezelnetwerk bloot komt te liggen en het hout erg verzwakt.
Het beheer van lignine-inhoud in bomen en houtproducten is belangrijk voor verschillende toepassingen, waaronder de papierproductie, waar lignine vaak wordt verwijderd om de kwaliteit van het papier te verbeteren.
En in de bouw, waar de aanwezigheid van lignine bijdraagt aan de duurzaamheid en sterkte van houtconstructies.
Het begrijpen van de rol van lignine in bomen en hout is essentieel om duurzaam boombeheer mogelijk te maken, zeker als bomen zijn aangetast door houtrot.