Geschatte lees­tijd: 4 minu­ten

Probabilistische benadering van boomveiligheidsrisico’s

Een pro­ba­bi­lis­ti­sche bena­de­ring van boomrisico’s laat ons toe om onze­ker­he­den en risico’s objec­tief en sys­te­ma­tisch te beoor­de­len en te kwantificeren.

Hierdoor kun­nen we risico’s op een rea­lis­ti­sche en rede­lij­ke manier afwe­gen tegen de maat­schap­pe­lij­ke, eco­lo­gi­sche en eco­no­mi­sche voor­de­len van bomen.

Dit zorgt voor even­wich­ti­ge, goed onder­bouw­de beslis­sin­gen waar­bij we accep­te­ren dat een vol­le­dig nul­ri­si­co onmo­ge­lijk is, maar dat het risi­co wel kan wor­den terug­ge­bracht tot een maat­schap­pe­lijk aan­vaard­baar niveau.

 

 

Deze aan­pak maakt dui­de­lijk waar extra maat­re­ge­len zin­vol zijn en waar ze dis­pro­por­ti­o­neel zou­den zijn.

 

 

Wat is een gevaar en wat is een risico?

Een gevaar is de intrin­sie­ke eigen­schap van een situ­a­tie, object of toe­stand die moge­lijk scha­de kan ver­oor­za­ken. In de con­text van bomen bete­kent dit dat een boom of boom­on­der­deel poten­ti­eel scha­de kan ver­oor­za­ken door te vallen.

Een risi­co daar­en­te­gen is de com­bi­na­tie van de kans dat dit gevaar zich voor­doet en de ernst van de gevol­gen wan­neer het daad­wer­ke­lijk gebeurt. Een gevaar alleen bete­kent dus nog niet auto­ma­tisch dat er een groot risi­co is.

 

Het verschil tussen gevaar en risico

Het ver­schil tus­sen gevaar en risi­co ligt dus in het feit dat een gevaar een eigen­schap van de boom zelf is, ter­wijl een risi­co spe­ci­fiek ver­wijst naar de waar­schijn­lijk­heid dat er daad­wer­ke­lijk iets gebeurt en hoe ern­stig die gebeur­te­nis zou zijn.

Een boom kan bij­voor­beeld te hol of te ver­zwakt zijn (gevaar), maar het risi­co hangt sterk af van de loca­tie, zoals nabij­heid van wegen, wan­del­pa­den of gebou­wen waar je men­sen kan raken (doel­wit­ten).

 

 

Wat is probabiliteit?

Probabiliteit, of kans­be­re­ke­ning, is een wis­kun­di­ge aan­pak waar­mee je onze­ker­he­den en kan­sen sys­te­ma­tisch kwantificeert.

Bij boom­vei­lig­heid gaat het om de kans dat een boom of boom­deel bin­nen een bepaald tijds­be­stek zal falen en scha­de ver­oor­zaakt. Omdat er in het ech­te leven nooit abso­lu­te vei­lig­heid of nul­ri­si­co bestaat, biedt een pro­ba­bi­lis­ti­sche aan­pak een rea­lis­tisch kader om risico’s af te wegen tegen maat­schap­pe­lij­ke en eco­lo­gi­sche voor­de­len van bomen of eco­sys­teem­dien­sten die ze leveren.

 

Kans op falen van bomen

De kans op falen is de waar­schijn­lijk­heid dat een boom of een onder­deel daar­van bin­nen een bepaal­de peri­o­de bezwijkt.

Bij het beoor­de­len hier­van dien je ver­schil­len­de fac­to­ren mee te nemen, zoals gebeurt bij de VTA-controle bij­voor­beeld. Namelijk de hui­di­ge con­di­ti­o­ne­le en mecha­ni­sche toe­stand van de boom, zicht­ba­re gebre­ken (zoals rot, scheu­ren, pla­kok­sels, …), en de manier waar­op de boom zich aan­past aan zijn gebre­ken en omge­ving (com­pen­sa­tie­hout en archi­tec­tu­ra­le groei).

De kans op falen kan je dan bij­voor­beeld inde­len in klas­sen, vari­ë­rend van zeer waar­schijn­lijk (bij­voor­beeld 1 op 10) tot zeer onwaar­schijn­lijk (bij­voor­beeld 1 op 10.000.000).

 

 

De rol van het doelwit

Het doel­wit is zeer essen­ti­eel bij het bepa­len van boomrisico’s.

Dit zijn de objec­ten, men­sen of infra­struc­tuur die je met een val­len­de boom of tak kan raken.

Zonder een sig­ni­fi­cant doel­wit is er nau­we­lijks spra­ke van een hoog risi­co, zelfs als een boom ern­stig ver­zwakt is. Daarom kijk je eerst naar de aan­we­zig­heid en waar­de van doel­wit­ten zoals druk­be­zoch­te wegen, fiets­pa­den, voet­pa­den of gebouwen.

Hoe hoger de gebruik­s­in­ten­si­teit van een gebied, hoe gro­ter het risico.

Daarnaast dien je ook reke­ning te hou­den met de duur­tijd van aan­we­zig­heid van men­sen en auto’s. Hoe lan­ger en fre­quen­ter de aan­we­zig­heid, hoe gro­ter het risi­co in ver­hou­ding is.

 

 

Hoe wordt het boomrisico uiteindelijk berekend?

Het uit­ein­de­lij­ke boom­vei­lig­heids­ri­si­co op scha­de wordt bepaald door drie fac­to­ren te combineren:

  1. Doelwit: hoe waar­schijn­lijk is het dat de boom of onder­deel het doel­wit treft?
  2. Grootte van boom of tak: wat zijn de gevol­gen wan­neer de boom of tak daad­wer­ke­lijk valt?
  3. Kans op falen: hoe groot is de kans dat dit daad­wer­ke­lijk gebeurt bin­nen een bepaald tijds­be­stek van één jaar bijvoorbeeld?

Door deze fac­to­ren te com­bi­ne­ren ont­staat er een gekwan­ti­fi­ceerd risi­co, uit­ge­drukt als een jaar­lijk­se kans op schade.

 

Herleiden tot een aanvaardbaar boomrisico

Een belang­rijk onder­deel van risi­co­ma­na­ge­ment is het her­lei­den van risico’s tot een aan­vaard­baar niveau.

Dit bete­kent ech­ter niet dat je risico’s vol­le­dig kan eli­mi­ne­ren. Want een boom­ri­si­co kan nooit vol­le­dig nul zijn. Zelfs gezon­de bomen kun­nen in uit­zon­der­lij­ke weers­om­stan­dig­he­den falen.

Daarom is het cru­ci­aal om een even­wicht te vin­den tus­sen vei­lig­heid en behoud van boom­voor­de­len, reke­ning hou­dend met wat maat­schap­pe­lijk en eco­lo­gisch ver­ant­woord is.

Bij het her­lei­den tot een aan­vaard­baar risi­co beoor­deel je risico’s op basis van hun waar­schijn­lijk­heid, impact en de kos­ten en baten van even­tu­e­le maat­re­ge­len om het risi­co ver­der te verminderen.

 

Evenwicht tussen het boomveiligheidsrisico en de baten van bomen

Het behe­ren van boomveiligheidsrisico’s bete­kent niet sim­pel­weg het mini­ma­li­se­ren van risico’s, maar eer­der het zoe­ken naar een even­wicht tus­sen vei­lig­heid en behoud van de vele voor­de­len die bomen ons bie­den, zoals bio­di­ver­si­teit, lucht­kwa­li­teit, recre­a­tie en esthe­ti­sche waarde.

Daarom is het essen­ti­eel om boomrisico’s te bena­de­ren van­uit een pro­ba­bi­lis­tisch per­spec­tief, waar­bij dui­de­lijk wordt gemaakt wan­neer risico’s aan­vaard­baar, toe­laat­baar of onaan­vaard­baar zijn.

Door deze pro­ba­bi­lis­ti­sche bena­de­ring kun­nen ver­ant­woor­de en pro­por­ti­o­ne­le beslis­sin­gen wor­den geno­men, die reke­ning hou­den met maat­schap­pe­lij­ke, eco­lo­gi­sche en eco­no­mi­sche factoren.

Dit leidt tot een duur­zaam en ver­ant­woord beheer van bomen en de omge­ving waar­in ze groeien.

 

Vergelijking met andere sectoren

De pro­ba­bi­lis­ti­sche bena­de­ring die gebruikt wordt om boomveiligheidsrisico’s te beoor­de­len, is ver­ge­lijk­baar met risi­co­be­oor­de­lin­gen die wor­den toe­ge­past in de indu­strie en het verzekeringswezen.

In deze sec­to­ren wordt risi­co even­eens bepaald aan de hand van kans­be­re­ke­nin­gen en impactanalyses.

Bijvoorbeeld, ver­ze­ke­raars bere­ke­nen risico’s op basis van sta­tis­ti­sche gege­vens over inci­den­ten, zoals ver­keers­on­ge­val­len of natuur­ram­pen. Ook indu­stri­ë­le vei­lig­heids­ana­ly­ses, zoals risico’s van machi­ne­fa­len of che­mi­sche lek­ken, maken gebruik van pro­ba­bi­lis­ti­sche tech­nie­ken om risico’s sys­te­ma­tisch in kaart te brengen.

Deze gemeen­schap­pe­lij­ke aan­pak volgt inter­na­ti­o­na­le stan­daar­den, zoals de ISO 31000-norm voor risi­co­be­heer, wat zorgt voor een gestan­daar­di­seer­de, trans­pa­ran­te en repro­du­ceer­ba­re risicobeoordeling.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart