Groeiplaatsinrichting en groeiplaatsconstructies bij planten van bomen
Een kwalitatieve groeiplaatsinrichting zorgt dat de boom groeit
Niets is mooier en aangenamer dan een grote vitale boom in de stad of in de tuin, en dat kan alleen met een goede groeiplaatsinrichting.
Dan is het genieten van de schaduw bij heet weer. Je komt er mensen tegen op de bank en er spelen kinderen. Altijd fijn in de buurt van een grote mooie boom.
Inhoudsopgave
Toggle
De boom geeft veel. Maar bomen hebben ook noden. En daar zorg je voor met een goede groeiplaatsinrichting of groeiplaatsconstructie. Zeker bij dubbel gebruik van de bodem. Bijvoorbeeld als je zowel een parkeerplaats wenst, en een mooie goed grooeiende boom.
Want als de boom over meer doorwortelbare ruimte beschikt ondergronds, die hij met zijn wortels kan koloniseren en benutten, wordt de boom groot. En blijft hij vitaal, wordt het een toekomstboom en geeft hij ons veel in de plaats.
Om een goede groeiplaatsinrichting te maken voor een boom, dient men zowel de bovengrondse als ondergrondse noden te kennen.
Wanneer we een grote boom te midden van een plein met veel parkeermogelijkheid planten, zal een ondergrondse groeiplaatsconstructie de oplossing bieden. De bodem kan dan zowel gebruikt worden door de boom. Als door de gebruikers van de parkeerplaatsen. Zonder dat de bodem in de wortelzone van de boom compacteert. Wat nadelig is voor de groeiomstandigheden.
Tip achterstallig onderhoud
Lees meer over het opkuisen of opknappen van je tuin, en voer eerst achterstallige snoei uit, vooraleer je begint aan een groeiplaatsinrichting. Zo krijg je een beter zicht waar je best bomen plant. En kom je tot een fraaier eindbeeld.
Het met een air-spade puinvrij blazen van de wortels van een boom ter hoogte van nutsleidingen, ter voorbereiding van de groeiplaatsinrichting met drukspreidende constructie van sandwichelementen. Dit om de bodem terug doorwortelbaar te maken onder de toekomstige oprit en parkeerplaatsen.
Een groeiplaatsinrichting heeft meerdere functies
Een geschikte groeiplaatsinrichting heeft meerdere functies. Naast het voorzien in voldoende doorwortelbare ruimte en nutriënten voor de boom, zorgt deze ook voor stormwateropvang en buffering van water.
Het stormwater komt niet in de riolering terecht en de boom wordt op een natuurlijke manier van water voorzien.
Door de klimaatverandering komen naar verwachting vijftig- en honderdjarige stormen vier keer meer voor vanaf 2030. Een uitgekiende ondergrondse groeiplaatsconstructie vangt stormwater op. En leidt het naar de groeiplaats van de boom. Er zijn dan twee voordelen. Enerzijds krijgt de boom tijdig voldoende water. Anderzijds loopt al het hemelwater niet naar de riolering of beek. Waardoor overstromingen voorkomen worden.
Hoe beter en hoe meer hemelwater een groeiplaatsinrichting kan opvangen, hoe minder overlast. En hoe beter voor de boom en het aanvullen van de ondergrondse waterreserves. Het water kan in de bodem trekken met andere woorden.
Overweeg zeker bij het planten van grote bomen in een stedelijke omgeving, om deze ineens te voorzien van een ondergrondse groeiplaatsinrichting. Dat rendeert onmiddellijk en bevordert de goede en gezonde ontwikkeling van je investering.
Dubbel gebruik van de bodem met een groeiplaatsconstructie
Wat betekent dubbel gebruik van de bodem
Met dubbel gebruik van de bodem bedoelen we letterlijk dat de bodem op één plaats twee keer, en dan zelfs op de meest geschikte manier, gebruikt wordt. Het maaiveld wordt als het ware ontkoppeld van de bodem. En bij systeemgedragen groeiplaatsconstructies wordt voor de boom zelfs een volledig onafhankelijk tweede maaiveld gecreëerd onder de bestrating.
Ondergronds om de boom die we planten van kwalitatieve doorwortelbare te voorzien. En bovengronds door de gebruikers van de bestrating of parking van een draagkrachtige bodem te voorzien. Die netjes kan onderhouden worden.
Verwijderen van het niet doorwortelbare steenpuin in de bodem naast de boom, om de bodem nadien van bomenzand te voorzien voor de ondergrondse groeiplaatsinrichting.
Kwaliteit van een groeiplaatsconstructie of groeiplaatsinrichting
De kwaliteit van een groeiplaatsinrichting moet optimaal zijn voor de boom. De bodem waar een boom in wortelt moet naast de geschikte samenstelling en hoeveelheid nutriënten, ook de juiste structuur en luchtigheid hebben. Hij mag niet te compact zijn, moet vocht en veel zuurstof bevatten.
Een bodem van een boom in de stad of aan een oprit van een woning, waar auto’s of ander verkeer rijdt, zal snel compacteren. Dan zit er geen zuurstof meer in de poriën van de bodem en kan er haast geen water insijpelen. De regen spoelt eraf, runoff genaamd, in plaats van erin te dringen. De bestaande wortels van de boom zullen afsterven. Of nieuwe wortels raken met hun wortelmuts niet in de harde bodem. In beiden gevallen zorgt dit voor stress voor de boom en neemt zijn conditie af. En dient de boom een standplaatsverbetering of groeiplaatsverbetering te krijgen om te voorkomen dat hij afsterft.
Ondergrondse groeiplaatsconstructie als oplossing voor plaatsgebrek
Door ondergronds een geschikte groeiplaatsconstructie te maken, geven we aan de uitdaging van plaatsgebrek een oplossing.
Er zijn verschillende mogelijkheden of soorten van groeiplaatsconstructie om plaatsgebrek weg te werken. En zowel de boom doorwortelbare ruimte te bieden ondergronds. Als bovengronds gebuik te kunnen maken van de gepaste bestrating.
Wat bepaalt de keuze van groeiplaatsconstructie?
De keuze van groeiplaatsconstructie maak je nn functie waarvoor de bodem bovenop moet dienen. En in functie van de benodigde doorwortelbare ruimte voor de boom.
Zo maak je al een onderscheid tussen het gebruik door zwaar verkeer of licht verkeer of fietsers en voetgangers. Ook is er verschil tussen zelfdragende en niet-zelfdragende of drukspreidende constructies. Later meer over de voor- en nadelen van verschillende soorten groeiplaatsconstructies.
Bij de keuzes van materialen voor een groeiplaatsinrichting houden we rekening met het beoogde resultaat en de kostprijs van de groeiplaatsconstructie. Er is een groot verschil in budget tussen de verschillende groeiplaatsconstructies per m² en per m³. Zodoende kiezen we steeds de budgettair meest geschikte, maar met het behalen van de voorwaarden waaraan de groeiplaatsinrichting moet voldoen. Zoals bijvoorbeeld de belasting in combinatie met de frequentie die de groeiplaatsinrichting moet aankunnen.
Soorten groeiplaatsinrichtingen en hun voor- en nadelen
Zoals eerder vermeld zijn er twee belangrijke soorten groeiplaatsconstructies die bruikbaar zijn bij het aanplanten van bomen in civiel drukke omgevingen. Enerzijds de zelfdragende of granulaatgedragen groeiplaatsinrichtingen. Anderzijds de niet-zelfdragende, drukspreidende of systeemgedragen groeiplaatsinrichtingen.
Een granulaatgedragen bodem bestaat uit een granulaat zoals gesteente, dat grotere bodemdruk aankan, met ertussen grond, al dan niet verrijkt met organisch materiaal, waar de wortels kunnen in groeien. Of uit bomenzand. Dat bestaat uit bijvoorbeeld eentoppig zand, verrijkt met organische stof en mineralen. Met erbovenop een drukspreidende sandwichconstructie die voor een tweede maaiveld zorgt.
Verspreiden van het met organische stof verrijkte bomenzand voor de granulaatgedragen groeiplaatsconstructie waar de toekomstige oprit en parking komt.
Voor een systeemgedragen groeiplaatsconstructie zijn er ook meerdere mogelijkheden.
Deze kan bestaan uit zogenaamde boombunkers. Deze bestaan uit kunststof elementen of kratten die aan en naast elkaar vastgemaakt worden tot ze één geheel vormen. De boombunkers hebben een open structuur binnenin aan de zijkanten zodat de bodem doorheen al de kratten in zijn geheel kan gekoloniseerd worden door boomwortels. De bovenzijde van de boombunkers is ook open, zodat er regenwater en lucht door kan. Maar de bovenzijde is wel erg draagkrachtig.
Naast een boombunkersysteem bestaat er ook een Watershell-systeem en een Treebox-systeem. Allemaal systemen met een draagkrachtige structuur met eronder en ertussen de bodem voor de bomen.
Voordelen en nadelen van de twee soorten groeiplaatsconstructies
Een granulaatgedragen groeiplaatsinrichting heeft als voordeel dat het tot verschillende malen goedkoper is dan een systeemgedragen groeiplaatsinrichting. Echter zijn er ook nadelen. Bij een granulaat gedragen groeiplaatsinrichting is er beperktere doorwortelbare ruimte. En kan deze veel minder verkeersdruk aan dan een systeemgedragen of drukspreidende groeiplaatsconstructie.
Als we een bestaande groeiplaats verbeteren door toepassing van een groeiplaatsinrichting, is een systeemgedragen oplossing dan weer minder flexibel tegenover een granulaatgedragen oplossing. Merk op als er nutsleidingen aanwezig zijn op een bestaande groeiplaats, het soms onmogelijk is prefab elementen van een systeemgedragen groeiplaatsconstructie aan te brengen.
Berekenen van een groeiplaatsconstructie en ontwerp
Een groeiplaatsconstructie moeten we berekenen in functie van de omgevingsvariabelen en het doel. Hierbij houden we rekening dat een boom tot maximaal 1,3 meter diep zal wortelen. We nemen aan dat er tot deze diepte voldoende zuurstof aanwezig is. Ondanks dat bomen op sommige plaatsen veel dieper kunnen wortelen. Er zit dus marge aan de goede kant.
Afhankelijk van de boomsoortkeuze bij de aanplant en het te verwachten eindbeeld in de volwassen fase van de boom, kan men berekenen hoe groot de totale groeiplaatsinrichting moet zijn. Mede in functie van de investeringskosten gekoppeld aan een bepaald systeem en de te behalen voorgeschreven kenmerken waaraan de groeiplaatsinrichting moet voldoen, wordt de soort groeiplaatsconstructie gekozen.
Onze Certified Tree Manager zet het totale ontwerp van gekozen systeem, de manier van opbouw en de berekeningen, in een gedetailleerde motiverende nota. Net als de benodigde materialen en bijkomende systemen zoals watervoorziening en/of waterafvoer.
Andere boomverzorgingsingrepen bij de aanleg van een groeiplaatsconstructie
Wanneer je bij een bestaande toekomstboom een groeipplaatsconstructie moet aanbrengen, is er voorafgaandelijk wortelonderzoek nodig. Dit om een zicht te krijgen hoe de bodem gekoloniseerd is, hoe groot de wortels er zijn, en waar er wortelsnoei mogelijk is. Om dan de groeiplaatsconstructie finaal te bepalen.
Ook bovengrondse snoei kan dan nodig zijn. Lees er meer over op onze pagina over de verschillende soorten snoei bij bomen.
Contacteer ons vandaag nog voor een eerste vrijblijvend gesprek of bezoek
Als je op zoek bent naar een professionele boomverzorger of iemand die voor jou de perfecte groeiplaatsconstructie of groeiplaatsinrichting kan maken, dan staat b‑Tree Boomverzorging voor je klaar.
Neem dan vandaag nog contact met ons op om je wensen te bespreken, een beoordeling in te plannen of meer informatie te krijgen over groeiplaatsinrichtingen en groeiplaatsconstructies. Ons toegewijde team staat klaar om je te helpen bij het behoud en de ondersteuning van je waardevolle bomen tijdens een uitdagende klimaatverandering.