Geschatte lees­tijd: 6 minu­ten
Boomverzorging van 120 jaar oude monumentale bomen door boomverzorgers van b-Tree: de bomen zijn gesnoeid en hebben nieuwe kroonankers gekregen na 30 jaar.

Wat is boomverzorging en het verschil met boomchirurgie?

Standplaatsverbetering of groeiplaatsverbetering te Lier. Detail boomspiegels midden.

Wat is boomverzorging?

 

Boomverzorging is het geheel van zorg­dra­gen­de han­de­lin­gen en maat­re­ge­len voor bomen.

Gedurende gans hun leven en erna.

Het begint van­af het kie­zen van een geschik­te boom­soort voor een bepaal­de stand­plaats en het aan­plan­ten van de bomen.

Daarna volgt het bege­lei­den en ver­zor­gen tij­dens de groei ervan. Vanaf hun jeugd­fa­se tot de vol­was­sen, vete­ra­ne en eind­fa­se. Steeds met de maxi­ma­le aan­dacht voor het wel­zijn van de bomen, hun con­di­tie en vita­li­teit en hun eco­sys­teem (omge­ving).

De bege­lei­ding van bomen tij­dens iede­re levens­fa­se is een belang­rij­ke bezig­heid in de boom­ver­zor­ging. Tijdens iede­re levens­fa­se heeft een boom, al dan niet in moei­lijk­he­den, ande­re noden. Een gron­di­ge ana­ly­se, samen met de ken­nis van de fysi­o­lo­gie, mor­fo­lo­gie en het eco­sys­teem van een boom, lei­den tot vak­kun­di­ge boomverzorging.

Ook het uit­ein­de­lijk scha­de­vrij ver­wij­de­ren van een onge­nees­lij­ke zie­ke boom, dode boom of gevaar­lij­ke boom in zijn eind­fa­se behoort tot het werk in de boomverzorging.

 

 

Wat is het verschil tussen boomverzorging en boomchirurgie?

 

Vroeger, voor de jaren 1970, bestond boom­ver­zor­ging niet. Het is een gevolg van de bete­re inzich­ten en ken­nis die voort­komt uit de weten­schap inza­ke de mor­fo­lo­gi­sche, fysi­o­lo­gi­sche en mecha­ni­sche wer­king van bomen. Net als de bete­re ken­nis over hun bij­ho­ren­de eco­sys­te­men. Of zoals Gerrit J. Keizer zegt “het boom­soort­ei­gen eco­sys­teem”. Het ver­schil is dat men in de boom­chi­rur­gie niet beschik­te over deze inzich­ten en kennis.

Boomchirurgie bestond bij­voor­beeld uit het mecha­nisch ver­ste­vi­gen van bomen of kruin­de­len. Door in hol­ten beton te gie­ten of met­sel­wer­ken met ijze­ren sta­ven erin aan te bren­gen. Ook het weg­za­gen van rot­te delen of uit­fre­zen van door para­si­tai­re schim­mels aan­ge­tas­te delen. Tevens bracht men in de boom­chi­rur­gie soms sta­len kabels aan. Om uit­scheu­ren van zwaar over­be­las­te kruin­de­len of pla­kok­sels in deze bomen te vermijden.

Ook het aan­bren­gen van wond­af­dek­mid­del is een oude prak­tijk uit de boomchirurgie.

 

 

Enkele voorbeelden van deze oude praktijken

 

Vele van deze prak­tij­ken in de boom­chi­rur­gie zijn vol­le­dig achterhaalt.

Om een voor­beeld te geven, is het uit­fre­zen of weg­za­gen van rot­te delen van een boom erg slecht. Omdat hier­door de afgren­de­lings­zo­ne die gevormd zijn in het hout, om het gezon­de hout af te scher­men van de para­si­tai­re schim­mel­in­fec­tie, wor­den door­bro­ken. Hierdoor kan de schim­mel veel snel­ler bij­ko­mend gezond hout aan­tas­ten en ver­snelt dit de aan­tas­ting van de boom.

boomchirurgie-uitfrezen van inrotting in beuk

Hier ziet u de hol­te onder­aan in de stam­voet van een oude beuk. Deze is ont­staan door der­tig jaar voor­heen er een rot stuk hout uit weg te zagen met een ket­ting­zaag. Nu is de stam­voet vol­le­dig aan­ge­tast (zie de vrucht­li­cha­men in de hol­te van de plat­te ton­der­zwam). Om de boom mecha­nisch te ont­las­ten was het nodig de beuk te snoei­en

 

 

 

Een tweede voorbeeld van deze oude praktijken uit de boomchirurgie

 

Een ander voor­beeld is het aan­bren­gen van sta­len kabels in bomen als kroon­ver­an­ke­ring. Deze vor­men sta­ti­sche kroon­an­kers waar­door de kruin­de­len min­der bewe­gen. Dan is er min­der dik­te­groei, maar nog wel leng­te­groei, de jaren nadien. Het gevolg is dat deze kruin­de­len dan breuk­ge­voe­li­ger worden.

boomchirurgie-stalen-kabel-statisch-kroonanker

Staalkabels hou­den de kruin van deze monu­men­ta­le lin­de samen. Het is een sta­ti­sche kroon­ver­an­ke­ring die in de boom­chi­rur­gie gebruikt werd.

 

 

 

Een derde voorbeeld uit de boomchirurgie; gebruik van wondafdekmiddel

Het aan­bren­gen van wond­af­dek­mid­del ver­snelt het inrot­ten ach­ter de plaats waar het is aan­ge­bracht. Achter het wond­af­dek­mid­del blijft het voch­tig (de snoei­wond kan niet uit­dro­gen). Dit is wat nodig is om een schim­mel te kwe­ken en in leven te hou­den. De bar­sten die in het wond­af­dek­mid­del komen, zor­gen dat er ook lucht en dus zuur­stof bij de schim­mel kan. Nu heeft de para­si­tai­re schim­mel alles om zijn werk te doen. De boom zal naar bin­nen toe begin­nen te rotten.

Er zijn nog tien­tal­len voor­beel­den te geven.

De ken­nis in de boom­ver­zor­ging neemt iede­re dag nog toe en dit zal zo blij­ven. Daarom volgt b‑Tree Boomverzorging vele cur­sus­sen en vak­bla­den. Ieder jaar, iede­re week, dag na dag.

 

 

 

Het snoeien van bomen als voorbeeld van boomverzorging.

 

Tijdens de groei van een boom is de bege­lei­dings­snoei belang­rijk. Om de gewens­te groot­te en vorm te beko­men en om in een vroeg­tij­dig sta­di­um pro­bleem­tak­ken te voorkomen.

Bij bege­lei­dings­snoei, snoeit men klei­ner tak­ken en scheu­ten weg. Dit is gans anders bij onder­houds­snoei of ach­ter­stal­li­ge snoei.

Door een bege­lei­dings­snoei uit te voe­ren, van­af een vroeg sta­di­um in de jeugd­fa­se, wordt het risi­co op aan­doe­nin­gen zoals para­si­tai­re schim­mel­in­fec­ties, bij het weg­snoei­en van tak­ken, in een late­re levens­fa­se van de boom, verkleind.

Bij de bege­lei­dings­snoei snoeit men enkel en alleen klei­ne­re tak­ken (klei­ner in dia­me­ter). Hierdoor zijn de snoei­won­den klei­ner en dus ook het risi­co op ziek­ten en aan­tas­tin­gen ver­kleint. Hierdoor ver­be­te­ren dan weer  het wel­zijn en de levens­kan­sen van de boom op lan­ge termijn.

Bij late­re onder­houds­snoei of ach­ter­stal­li­ge snoei, die dus ont­staan indien de bege­lei­dings­snoei niet werd uit­ge­voerd, moe­ten er gro­te­re snoei­won­den gemaakt wor­den. Omwille van deze gro­te­re snoei­won­den is het risi­co op infec­ties ook groter.

 

Contacteer ons nu voor het tij­dig snoei­en van uw bomen.

 

 

 

Een aftakelende boom, wat kan de boomverzorger betekenen voor uw boom?

 

Als er peri­o­den zijn dat een boom het moei­lijk heeft, door bijvoorbeeld:

  • bloot­stel­ling aan een stren­ge win­ter met lang­du­ri­ge en ste­vi­ge vorst,
  • of door bloot­stel­lin­gen aan een heet en droog voor­jaar of hete zomer,
  • of door een infectie,

nemen we in de boom­ver­zor­ging tij­dig maat­re­ge­len om de boom terug in goe­de con­di­tie te krij­gen. En alzo erger te voor­ko­men (afster­ven in het slecht­ste geval). Hier is de ken­nis van de boom­ver­zor­ger belang­rijk om het gewens­te resul­taat te beha­len. Een cor­rec­te en juist uit­ge­voer­de stand­plaats­ver­be­te­ring biedt vaak de oplossing.

Bomen die met de jaren sterk zijn afge­ta­keld door te beperk­te door­wor­tel­ba­re ruim­te, ziek­te of een para­si­tai­re schim­mel­aan­tas­ting, kun­nen gevoe­lig zijn aan wind­worp, stam­breuk, of tak­breuk. Deze bomen vor­men dan een risi­co voor de mens en de omgeving.

 

 

 

Juist inschatten van de slechte conditie van de boom en de omkeerbaarheid is het vakwerk van de boomverzorger

 

Het vak­kun­dig kun­nen inschat­ten of een stand­plaats­ver­be­te­ring nog zijn nut heeft, of niet meer aan de orde is, omdat de boom bij­voor­beeld getrof­fen is door een agres­sie­ve zwak­te­pa­ra­siet, is tevens onze taak bij b‑Tree boom­ver­zor­ging.

Investeer tij­dig in een stand­plaats­ver­be­te­ring of het plaat­sen van ver­luch­tings­ko­kers of voe­dings­son­den als het voor de boom nodig is. Wacht niet tot het te laat is. Als de con­di­tie van de boom zo ver is ach­ter­uit gegaan, dat het afta­ke­lings­pro­ces onom­keer­baar is, is het te laat en moet u de boom kap­pen. U wenst toch ook niet te lang te wach­ten om een dok­ter te con­tac­te­ren als u ziek bent.

b‑Tree boom­ver­zor­ging kan u daar­bij het bes­te advies geven en de bes­te oplos­sin­gen aanbieden.

 

Contacteer ons vrijblijvend.

 

 

 

Waarom vooral touwtechniek gebruiken in de boomchirurgie. Wat zijn de voor- en de nadelen?

 

Bij het snoei­en en ver­zor­gen van bomen betre­den wij deze hoofd­za­ke­lijk door gebruik te maken van touw­tech­nie­ken (rope access).

Waarom met behulp van touwtechnieken?

Wanneer bomen op een zeer moei­lij­ke en slecht bereik­ba­re plaats staan, bv. in een park, een bos of in een totaal inge­slo­ten plaats is dit inte­res­sant. Ook wan­neer er zich tak­ken bevin­den boven naast­lig­gen­de gebou­wen, daken, veranda’s is het vaak met de klas­sie­ke metho­den onmo­ge­lijk om de wer­ken op een kost­vrien­de­lij­ke en boom­vrien­de­lij­ke manier uit te voe­ren. Het gebruik van touw­tech­nie­ken heeft als gro­te voor­deel dat er geen zwaar rol­lend mate­ri­eel zoals bv. een hoog­te­wer­ker of kraan dient gebruikt te worden.

 

 

 

En waarom wij een hoogtewerker vaak niet gebruiken

 

Een hoog­te­wer­ker of kraan brengt in veel geval­len bescha­di­gin­gen aan. Aan het wor­tel­stel­sel van de boom en aan de omge­ving. Zoals bv. oprit­ten, onder­grond­se lei­din­gen, per­ken en gazon. Bij gebruik van zwaar rol­lend mate­ri­eel treedt er een gro­te druk op de grond. Hierdoor dus ook op het wor­tel­stel­sel van de boom. Als gevolg treedt er ver­dich­ting van de bodem op. Wat op zijn beurt zuur­stof­ge­brek ver­oor­zaakt in de bodem. Met wor­tel­sterf­te en dus ook con­di­tie­ver­lies van de boom tot gevolg.

Door de bodem­ver­dich­ting kun­nen bomen en plan­ten veel slech­ter bodem­gas­sen uit­wis­se­len met de omge­ving. Wat tot con­di­tie­ver­lies en zwa­re scha­de leidt. Zelfs vaak tot het vol­le­dig afster­ven van de boom. Dit pro­ces kan zich over ver­schil­len­de jaren sprei­den. Meestal lei­den de fou­ten van 10 tot 20 jaar gele­den tot de heden­daag­se pro­ble­men en gevolgen.

 

 

 

Tweede groot voordeel van touwtechnieken

 

Een twee­de zeer groot voor­deel van de touw­tech­nie­ken voor het betre­den van de te snoei­en en ver­zor­gen bomen is dat de bast van de bomen niet bescha­digd wordt. Tegenover betre­ding met klimsporen.

Het betre­den van bomen met klim­spo­ren ver­oor­zaakt klei­ne, maar zeer veel kra­ter­vor­mi­ge bescha­di­gin­gen in de bast van de boom. Deze kra­ter­vor­mi­ge bescha­di­gin­gen vor­men een ide­a­le poort voor onge­wens­te para­si­tai­re schim­mel­in­fec­ties of zwam­men. En ande­re besmet­tin­gen zoals bac­te­ri­ën of virus­sen. Schimmelinfecties kun­nen aan­lei­ding geven tot het inwen­dig weg­rot­ten van de stam. Wat een totaal ver­lies van de boom kan bete­ke­nen op termijn.

Voor de moei­lijkst bereik­ba­re plaat­sen heb­ben wij een oplos­sing. Geef ons gerust een nieu­we uit­da­ging. We love it!

 

Contacteer ons nu voor een afspraak.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart