Snoeien hagen en heggen
Hoe hagen snoeien of scheren en hoe heggen onderhouden
Eerst misschien iets over het verschil tussen een haag en een heg. En daarna meer over het snoeien of scheren van hagen en hoe je best heggen snoeit en onderhoud.
Inhoudsopgave
Toggle
Wat is het verschil tussen een haag en een heg?
Hagen en heggen zijn twee veelvoorkomende elementen in tuinontwerp en landschapsarchitectuur, maar ze worden vaak door elkaar gehaald. Hoewel ze vergelijkbaar zijn in hun doel om afscheidingen te creëren en privacy te bieden, zijn er subtiele verschillen tussen beide. Hier leggen we het gedetailleerde verschil uit tussen hagen en heggen. En aan de hand van duidelijke voorbeelden krijgt u een beter beeld van hun specifieke kenmerken en toepassingen.
Wat is een haag?
Een haag verwijst naar een lineaire aanplant van struiken, meestal van dezelfde soort, die op regelmatige afstanden zijn aangeplant. Ze worden gesnoeid om een dichte en uniforme barrière te vormen. Hagen hebben meestal een formele uitstraling, zijn strak en kunnen worden gebruikt als grensafscheidingen, privacywanden of om verschillende delen van een tuin te definiëren. Ze kunnen ook worden gebruikt om wind te breken en geluid te dempen. Hagen kunnen zowel groenblijvend als bladverliezend zijn, afhankelijk van de gekozen plantensoorten.
Wat is een heg?
Een heg is een meer informele en natuurlijke afscheiding, meestal bestaande uit een mix van bomen, struiken en soms klimplanten. Ze zijn veel minder strak en eerder organisch van vorm. Heggen zijn minder formeel dan hagen en hebben dan vaak een meer natuurlijke en ongedwongen uitstraling. Ze kunnen worden gebruikt om eigendomsgrenzen te markeren, beschutting te bieden aan wilde dieren en een rustieke sfeer aan een landschap toe te voegen. Heggen zijn meestal minder rigide in hun vorm en vereisen minder regelmatig snoeien dan hagen.
Voorbeelden van hagen
1. Buxushaag (Buxus sempervirens): een veelvoorkomende keuze voor formele hagen vanwege de compacte groei en dichte bladeren. Buxushagen worden vaak gebruikt in geometrische patronen en ze kunnen in strakke lijnen gesnoeid worden om formelere uitstraling te geven.
2. Laurierkers (Prunus laurocerasus): ook een veelvoorkomende en een groenblijvende haag die snel groeit en een weelderige barrière vormt. Laurierkershagen worden gesnoeid om een nette uitstraling te behouden.
3. Taxushaag (Taxus baccata): een langzaam groeiende, groenblijvende haag met donkergroene naalden. Taxushagen worden vaak gebruikt in formele tuinen en kunnen indrukwekkende, strakke lijnen creëren. Taxushagen kan je ook veel hoger en massiever laten worden dan bijvoorbeeld buxushagen.
Voorbeelden van heggen
1. De gemengde bloeiende heg: een informele heg bestaande uit verschillende bloeiende struiken zoals vlinderstruiken, weigela’s en hortensia’s. Deze bloeiende heggen geven kleur en aantrekkingskracht aan een landschap. Ze zijn ook erg nuttig voor vliegende insecten die er hun nectar komen halen. Wat dan weer de biodiversiteit ondersteunt en ten goede komt.
2. Een meidoorn heg (Crataegus spp.): dit is een natuurlijke heg gemaakt van meidoornstruiken met kleine witte of roze bloemen (afhankelijk van de soort) en die rode bessen produceren. Meidoornheggen bieden beschutting en voedsel voor kleine vogels. Omdat de kleine vogels makkelijk langsheen de stekels, die de meidoornhaag heeft op zijn takken, kan passeren, maar grote roofvogels niet.
3. Klimop heg (Hedera spp.): dit is een mix van klimopvariëteiten die langs een draad of hek worden geleid om een groene, levende afscheiding te creëren. Klimopheggen kunnen een rustieke uitstraling toevoegen aan een tuin.
En zijn enorm nuttig omdat deze inheemse plant tot twee keer per seizoen bloeit en nectar biedt voor insecten, net als nestgelegenheid voor vogels.
Hoewel hagen en heggen beide dienen om grenzen te markeren en privacy te bieden, verschillen ze in hun formele karakter en plantenkeuze. Hagen worden meestal gemaakt van één soort struik en hebben een formele uitstraling, terwijl heggen een meer informele en natuurlijke barrière vormen met een mix van planten. Door het begrijpen van deze soms subtiele verschillen, kunnen tuiniers en landschapsarchitecten de juiste keuze maken tussen hagen en heggen op basis van het gewenste uiterlijk, hun functie en het onderhoudsniveau.
Snoeien van hagen, hoe ga je te werk en waar hou je rekening mee?
Heggen en hagen zijn belangrijke elementen in een tuin, ze bieden privacy, structuur en een aantrekkelijk groen decor. Het snoeien van heggen en hagen is van vitaal belang om hun vorm te behouden en ze gezond te houden. Hier zijn enkele zaken waar je best rekening mee houdt voor het respectvol snoeien van uw hagen en heggen.
Wanneer best uw haag of heg snoeien?
Het juiste moment van snoeien varieert afhankelijk van het type haag. Over het algemeen is het het beste om de snoei uit te voeren in de late lente of vroege zomer, wanneer de groei actief is. Vermijd echter te snoeien tijdens het broedseizoen, omdat dit vogels verstoort die in de heggen hun nestplaats hebben.
Geleidelijk snoeien of gefaseerd snoeien
Bij het snoeien van heggen en hagen is het beter om geleidelijk te werk te gaan. Snoei niet te veel in één keer, maar behoudt de natuurlijke vorm en contour van de haag. Een regelmatige lichte snoei is doorgaans effectiever en minder stressvol voor de planten dan een zware snoeibeurt. Met andere woorden, als u groeikrachtige heggen of hagen hebt, snoei dan meer dan eens per groeiseizoen.
Gebruik het juiste gereedschap
Zorg ervoor dat u scherpe en schone snoeischaar of heggenschaar gebruikt om nette sneden te maken. Botte gereedschappen kunnen de planten beschadigen en ongelijke en uitgerafelde snoeiwonden achterlaten, waardoor de snoeiwonden veel meer uitdrogen. Wat dan weer de genezing van de snoeiwonden vertraagt.
Rechte lijnen en organische vormen
Als u een formele haag heeft, kunt u gebruikmaken van een touw of een lat om rechte lijnen te creëren tijdens het snoeien. Bij informele heggen volgt u gewoon de natuurlijke groeivorm en snoeit u voorzichtig om een nette en verzorgde uitstraling te behouden. Maak bij organische vormen geen te kleine krommingen, maar maak zachte en grotere krommingen, dat resulteert in een rustgevender eindbeeld.
Vermijd het snoeien van hagen en heggen in direct zonlicht
Probeer te snoeien op bewolkte dagen of in de vroege ochtend of late namiddag, om te voorkomen dat de zon de gesnoeide delen uitdroogt voordat de planten de kans krijgen om zich te herstellen.
Opruimen en verwerken van snoeiafval
Verwijder na het snoeien alle takken en bladeren om te voorkomen dat de haag ziektes of plagen aantrekt. Als je kan, haksel en composteer het snoeiafval. Voer het nadien terug als mulch tussen uw perken. Dat is dan ineens een bodemverbetering en nutriëntenbuffer voor de komende jaren.
Het snoeien van heggen en hagen vereist geduld en aandacht voor detail. Het doel is om een goed gedefinieerde vorm te behouden terwijl u tegelijkertijd de natuurlijke habitus van de plant respecteert. Met zorgvuldige en regelmatige snoei zullen uw heggen en hagen gedijen en een prachtige elementen vormen in uw tuinlandschap.
Specifieke snoeitechnieken voor verschillende haagsoorten
Afhankelijk van het type haag dat u in uw tuin heeft, zijn er verschillende snoeitechnieken die u kunt toepassen om de optimale groei en vorm te bevorderen.
Scheren van bladverliezende hagen
Hagen zoals beukenhagen (Fagus sylvatica en Fagus sylvatica purpurea), haagbeuk (Carpinus betulus) en liguster (Ligustrum vulgare of Ligustrum ovalifolium) zijn bladverliezende soorten. Snoei deze hagen in het late voorjaar of vroege zomer, net na de periode van actieve groei. Verwijder alleen het nieuwe groen dat is uitgelopen en vermijd het terugsnoeien van oud hout, omdat dit kan leiden tot kaalheid in de haag. Tenzij er achterstallig snoei is, dan is het vaak nodig om meer te snoeien. Wees hier echter voorzichtig mee.
Groenblijvende hagen scheren
Groenblijvende hagen, zoals taxus (Taxus baccata), buxus (Buxus sempervirens) en coniferen (Cupressocypares leylandii, Thuja occidentalis, Thuja plicata, Chamaecyparis lawsoniana), behouden hun bladeren gedurende het hele jaar. Deze hagen kunnen worden gesnoeid in het late voorjaar en opnieuw in de vroege herfst, indien nodig. Het is belangrijk om nooit verder te snoeien dan het groene bladgedeelte, aangezien bruine delen niet meer zullen teruggroeien. De meeste, zo niet haast alle coniferen, zijn niet regeneratief.
Vormsnoei
Voor formele hagen, zoals buxushagen, kunt u vormsnoei toepassen om specifieke geometrische vormen te creëren, zoals bollen, kegels of rechte lijnen. Gebruik sjablonen of frames als hulpmiddel om gelijkmatige en symmetrische vormen te krijgen. Voer de vormsnoei geleidelijk uit, zodat de haag zich aan de nieuwe vorm kan aanpassen. En opnieuw kan ingroeien.
Informele haag snoeien
Informele hagen hebben vaak een natuurlijke en losse uitstraling. Om hun natuurlijke charme te behouden, is het voldoende om lichtjes bij te snoeien om een nette en verzorgde uitstraling te behouden zonder hun natuurlijke vorm te verstoren. Soms is het voldoende om alleen de sterk uitschietende takken in te korten. Maar denk er wel aan om achterstallige snoei te voorkomen.
Contour snoeien
Contour snoeien is het behouden van de natuurlijke rondingen en lijnen van de haag. Werk geleidelijk en volg de contour van de haag om een natuurlijke, organische vorm te behouden.
Onderhoud van de haagschaar of heggenschaar en het snoeigereedschap
Om ervoor te zorgen dat het snoeien van uw heggen en hagen succesvol verloopt, is het belangrijk om uw snoeigereedschap goed te onderhouden. Scherpe en schone messen maken nette snoeiwonden en minimaliseren de kans op schade aan de planten.
Smeer en reinig de messen regelmatig, ook tijdens de snoeibeurten van de dag door, met bijvoorbeeld een (biologische) harsverwijderaar. En maak de heggenschaar op het einde van de dag, na elk gebruik, schoon om roestvorming te voorkomen.
Tip: leg een pas ingespoten heggenschaar nooit op natuursteen op een terras bijvoorbeeld. Dit kan hardnekkige vlekken maken. Of met de messen in het zand van de bodem. Zandkorrels maken uw heggenschaar snel bot.
Samenvatting snoeien hagen en heggen
Het snoeien van heggen en hagen is een cruciaal onderdeel van het onderhoud van uw tuin en draagt bij aan de structuur en aantrekkingskracht van het landschap. Door de juiste timing en technieken toe te passen, respecteert u de natuurlijke habitus van de planten en bevordert u gezonde groei. Vergeet niet om geduldig en zorgvuldig te werk te gaan, en uw tuin zal u belonen met prachtig stralende en bloeiende hagen die een bron van trots en vreugde zijn.
Contacteer ons vrijblijvend voor het snoeien van hagen en heggen
Heeft u vragen over het snoeien van hagen en heggen, ook de eventuele achterstallige snoei ervan, en wenst u zeker te zijn van de goede en meest kwalitatieve aanpak van de snoeiwerken, twijfel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren.