Wat is boomverzorging en het verschil met boomchirurgie?
Wat is boomverzorging?
Boomverzorging is het geheel van zorgdragende handelingen en maatregelen voor bomen.
Gedurende gans hun leven en erna.
Het begint vanaf het kiezen van een geschikte boomsoort voor een bepaalde standplaats en het aanplanten van de bomen.
Inhoudsopgave
ToggleDaarna volgt het begeleiden en verzorgen tijdens de groei ervan. Vanaf hun jeugdfase tot de volwassen, veterane en eindfase. Steeds met de maximale aandacht voor het welzijn van de bomen, hun conditie en vitaliteit en hun ecosysteem (omgeving).
De begeleiding van bomen tijdens iedere levensfase is een belangrijke bezigheid in de boomverzorging. Tijdens iedere levensfase heeft een boom, al dan niet in moeilijkheden, andere noden. Een grondige analyse, samen met de kennis van de fysiologie, morfologie en het ecosysteem van een boom, leiden tot vakkundige boomverzorging.
Ook het uiteindelijk schadevrij verwijderen van een ongeneeslijke zieke boom, dode boom of gevaarlijke boom in zijn eindfase behoort tot het werk in de boomverzorging.
Wat is het verschil tussen boomverzorging en boomchirurgie?
Vroeger, voor de jaren 1970, bestond boomverzorging niet. Het is een gevolg van de betere inzichten en kennis die voortkomt uit de wetenschap inzake de morfologische, fysiologische en mechanische werking van bomen. Net als de betere kennis over hun bijhorende ecosystemen. Of zoals Gerrit J. Keizer zegt “het boomsoorteigen ecosysteem”. Het verschil is dat men in de boomchirurgie niet beschikte over deze inzichten en kennis.
Boomchirurgie bestond bijvoorbeeld uit het mechanisch verstevigen van bomen of kruindelen. Door in holten beton te gieten of metselwerken met ijzeren staven erin aan te brengen. Ook het wegzagen van rotte delen of uitfrezen van door parasitaire schimmels aangetaste delen. Tevens bracht men in de boomchirurgie soms stalen kabels aan. Om uitscheuren van zwaar overbelaste kruindelen of plakoksels in deze bomen te vermijden.
Ook het aanbrengen van wondafdekmiddel is een oude praktijk uit de boomchirurgie.
Enkele voorbeelden van deze oude praktijken
Vele van deze praktijken in de boomchirurgie zijn volledig achterhaalt.
Om een voorbeeld te geven, is het uitfrezen of wegzagen van rotte delen van een boom erg slecht. Omdat hierdoor de afgrendelingszone die gevormd zijn in het hout, om het gezonde hout af te schermen van de parasitaire schimmelinfectie, worden doorbroken. Hierdoor kan de schimmel veel sneller bijkomend gezond hout aantasten en versnelt dit de aantasting van de boom.
Een tweede voorbeeld van deze oude praktijken uit de boomchirurgie
Een ander voorbeeld is het aanbrengen van stalen kabels in bomen als kroonverankering. Deze vormen statische kroonankers waardoor de kruindelen minder bewegen. Dan is er minder diktegroei, maar nog wel lengtegroei, de jaren nadien. Het gevolg is dat deze kruindelen dan breukgevoeliger worden.
Een derde voorbeeld uit de boomchirurgie; gebruik van wondafdekmiddel
Het aanbrengen van wondafdekmiddel versnelt het inrotten achter de plaats waar het is aangebracht. Achter het wondafdekmiddel blijft het vochtig (de snoeiwond kan niet uitdrogen). Dit is wat nodig is om een schimmel te kweken en in leven te houden. De barsten die in het wondafdekmiddel komen, zorgen dat er ook lucht en dus zuurstof bij de schimmel kan. Nu heeft de parasitaire schimmel alles om zijn werk te doen. De boom zal naar binnen toe beginnen te rotten.
Er zijn nog tientallen voorbeelden te geven.
De kennis in de boomverzorging neemt iedere dag nog toe en dit zal zo blijven. Daarom volgt b‑Tree Boomverzorging vele cursussen en vakbladen. Ieder jaar, iedere week, dag na dag.
Het snoeien van bomen als voorbeeld van boomverzorging.
Tijdens de groei van een boom is de begeleidingssnoei belangrijk. Om de gewenste grootte en vorm te bekomen en om in een vroegtijdig stadium probleemtakken te voorkomen.
Bij begeleidingssnoei, snoeit men kleiner takken en scheuten weg. Dit is gans anders bij onderhoudssnoei of achterstallige snoei.
Door een begeleidingssnoei uit te voeren, vanaf een vroeg stadium in de jeugdfase, wordt het risico op aandoeningen zoals parasitaire schimmelinfecties, bij het wegsnoeien van takken, in een latere levensfase van de boom, verkleind.
Bij de begeleidingssnoei snoeit men enkel en alleen kleinere takken (kleiner in diameter). Hierdoor zijn de snoeiwonden kleiner en dus ook het risico op ziekten en aantastingen verkleint. Hierdoor verbeteren dan weer het welzijn en de levenskansen van de boom op lange termijn.
Bij latere onderhoudssnoei of achterstallige snoei, die dus ontstaan indien de begeleidingssnoei niet werd uitgevoerd, moeten er grotere snoeiwonden gemaakt worden. Omwille van deze grotere snoeiwonden is het risico op infecties ook groter.
Contacteer ons nu voor het tijdig snoeien van uw bomen.
Een aftakelende boom, wat kan de boomverzorger betekenen voor uw boom?
Als er perioden zijn dat een boom het moeilijk heeft, door bijvoorbeeld:
- blootstelling aan een strenge winter met langdurige en stevige vorst,
- of door blootstellingen aan een heet en droog voorjaar of hete zomer,
- of door een infectie,
nemen we in de boomverzorging tijdig maatregelen om de boom terug in goede conditie te krijgen. En alzo erger te voorkomen (afsterven in het slechtste geval). Hier is de kennis van de boomverzorger belangrijk om het gewenste resultaat te behalen. Een correcte en juist uitgevoerde standplaatsverbetering biedt vaak de oplossing.
Bomen die met de jaren sterk zijn afgetakeld door te beperkte doorwortelbare ruimte, ziekte of een parasitaire schimmelaantasting, kunnen gevoelig zijn aan windworp, stambreuk, of takbreuk. Deze bomen vormen dan een risico voor de mens en de omgeving.
Juist inschatten van de slechte conditie van de boom en de omkeerbaarheid is het vakwerk van de boomverzorger
Het vakkundig kunnen inschatten of een standplaatsverbetering nog zijn nut heeft, of niet meer aan de orde is, omdat de boom bijvoorbeeld getroffen is door een agressieve zwakteparasiet, is tevens onze taak bij b‑Tree boomverzorging.
Investeer tijdig in een standplaatsverbetering of het plaatsen van verluchtingskokers of voedingssonden als het voor de boom nodig is. Wacht niet tot het te laat is. Als de conditie van de boom zo ver is achteruit gegaan, dat het aftakelingsproces onomkeerbaar is, is het te laat en moet u de boom kappen. U wenst toch ook niet te lang te wachten om een dokter te contacteren als u ziek bent.
b‑Tree boomverzorging kan u daarbij het beste advies geven en de beste oplossingen aanbieden.
Contacteer ons vrijblijvend.
Waarom vooral touwtechniek gebruiken in de boomchirurgie. Wat zijn de voor- en de nadelen?
Bij het snoeien en verzorgen van bomen betreden wij deze hoofdzakelijk door gebruik te maken van touwtechnieken (rope access).
Waarom met behulp van touwtechnieken?
Wanneer bomen op een zeer moeilijke en slecht bereikbare plaats staan, bv. in een park, een bos of in een totaal ingesloten plaats is dit interessant. Ook wanneer er zich takken bevinden boven naastliggende gebouwen, daken, veranda’s is het vaak met de klassieke methoden onmogelijk om de werken op een kostvriendelijke en boomvriendelijke manier uit te voeren. Het gebruik van touwtechnieken heeft als grote voordeel dat er geen zwaar rollend materieel zoals bv. een hoogtewerker of kraan dient gebruikt te worden.
En waarom wij een hoogtewerker vaak niet gebruiken
Een hoogtewerker of kraan brengt in veel gevallen beschadigingen aan. Aan het wortelstelsel van de boom en aan de omgeving. Zoals bv. opritten, ondergrondse leidingen, perken en gazon. Bij gebruik van zwaar rollend materieel treedt er een grote druk op de grond. Hierdoor dus ook op het wortelstelsel van de boom. Als gevolg treedt er verdichting van de bodem op. Wat op zijn beurt zuurstofgebrek veroorzaakt in de bodem. Met wortelsterfte en dus ook conditieverlies van de boom tot gevolg.
Door de bodemverdichting kunnen bomen en planten veel slechter bodemgassen uitwisselen met de omgeving. Wat tot conditieverlies en zware schade leidt. Zelfs vaak tot het volledig afsterven van de boom. Dit proces kan zich over verschillende jaren spreiden. Meestal leiden de fouten van 10 tot 20 jaar geleden tot de hedendaagse problemen en gevolgen.
Tweede groot voordeel van touwtechnieken
Een tweede zeer groot voordeel van de touwtechnieken voor het betreden van de te snoeien en verzorgen bomen is dat de bast van de bomen niet beschadigd wordt. Tegenover betreding met klimsporen.
Het betreden van bomen met klimsporen veroorzaakt kleine, maar zeer veel kratervormige beschadigingen in de bast van de boom. Deze kratervormige beschadigingen vormen een ideale poort voor ongewenste parasitaire schimmelinfecties of zwammen. En andere besmettingen zoals bacteriën of virussen. Schimmelinfecties kunnen aanleiding geven tot het inwendig wegrotten van de stam. Wat een totaal verlies van de boom kan betekenen op termijn.
Voor de moeilijkst bereikbare plaatsen hebben wij een oplossing. Geef ons gerust een nieuwe uitdaging. We love it!
Contacteer ons nu voor een afspraak.