Boombescherming, monitoring en irrigatie van bomen bij bronbemaling
Het doel van monitoring en irrigatie van bomen bij bronbemaling op projecten is het maximale behoud van een kwalitatief bomenbestand. En de groene ecosystemen. Zowel tijdens de projecten als lang erna.
Bij bouwprojecten waarbij je bronbemaling toegepast, is het essentieel om de impact op de omliggende natuur en in het bijzonder op bomen zorgvuldig te monitoren.
Bomen spelen een cruciale rol in onze ecosystemen. En het behoud ervan draagt bij aan de ecologische balans en de esthetische waarde van een gebied en project.
Inhoudsopgave
Toggle
Hier belichten we de belangrijkste aspecten van het monitoren en irrigeren van bomen tijdens bronbemaling. En geven aan welke maatregelen die je kan nemen om hun gezondheid, goede conditie, vitaliteit en overleving te waarborgen.
Het belang van bomen bij bouwprojecten
Bomen bieden talloze voordelen, waaronder het absorberen van koolstofdioxide. Het vasthouden van regenwater. Het bufferen van stormwater met speciaal daarvoor ontworpen groeiplaatsinrichtingen. Het bieden van schaduw. En het bevorderen van biodiversiteit.
Bij bouwprojecten is het behoud van bomen van cruciaal belang om deze voordelen te behouden. Daarom is het monitoren van bomen tijdens bronbemaling en ze tijdig te voorzien van de juiste hoeveelheid water, een belangrijk aspect van verantwoord bouwbeheer.
Risico’s voor bomen bij bronbemaling
Bronbemaling is het proces waarbij je grondwater verwijdert om bouwwerkzaamheden mogelijk te maken. Hoewel dit proces noodzakelijk is, kan het leiden tot aanzienlijke veranderingen in de waterhuishouding rondom bomen.
Het belangrijkste risico voor bomen bij bronbemaling is de verandering in de grondwaterstand. De grondwatertafel zal verlagen. Waardoor bomen niet meer met hun wortels aan het nodige water raken om hun levensprocessen te onderhouden. En waardoor ze op erg korte termijn kunnen afsterven.
Afhankelijk van het type waterhuishouding waarvan de bomen leven, zullen ze meer of minder last hebben van de verandering van de grondwaterstand.
Bomen die leven op een hangwaterprofiel, waarbij de wortels nooit de grondwatertafel bereiken, hebben van het verlagen van de grondwatertafel veel minder last. Dan tegenover bomen die leven op een continu grondwaterprofiel. Waarbij de wortels continu tot aan het water in de bodem reiken.
Wanneer we bij deze laatste de grondwaterstand verlagen, zullen de wortels ineens droog komen te zitten. En betekent dit voor de boom een erg grote verandering.
Bomen groeien met hun wortels de dalende grondwatertafel wel achterna. Maar kunnen dit enkel tijdig, als de verandering niet te snel plaats vindt. Dus als het op een natuurlijke manier gebeurt omwille van seizoensverandering bijvoorbeeld.
Bij bronbemaling zakt de grondwatertafel erg snel en komt de boom te laat.
Monitoring en irrigatie van bomen bij bronbemaling
Het monitoren van bomen tijdens bronbemaling is een proces dat gericht is op het voorkomen van veranderingen in de gezondheid en groei van bomen. Zodat met passende maatregelen zoals irrigatie hun overlevingskansen vergroten. Enkele belangrijke aspecten van het monitoringsproces zijn:
- Inventarisatie van de bomen: voordat de bouwwerkzaamheden beginnen, moet een gedetailleerde inventarisatie van alle aanwezige bomen maken. Inclusief hun soort, grootte, conditie en locatie.
- Visuele inspectie: een initiële VTA-controle voor de start van de werken als nulmeting. En nadien regelmatige inspecties van de bomen zijn belangrijk om eventuele tekenen van stress of schade tijdig te identificeren. Dit omvat het controleren van bladkleur, bladval, turgor of andere zichtbare tekenen van problemen omwille van droogte.
- Bodemonderzoek en wortelonderzoek: het uitvoeren van een bodemonderzoek en wortelonderzoek helpt bij het beoordelen van de bodemkwaliteit. En het waterbufferend vermogen van de bodem. Ook ken je dan het type van waterhuishouding waarop de boom leeft.
- Uitvoeren bemalingsstudie: deze studie die de architect oplegt, geeft weer, afhankelijk van het bodemtype, tot hoe ver de invloedssfeer van een bronbemaling reikt. Met deze gegevens uit de bemalingsnota kunnen wij als certified tree manager aan de slag, om een doeltreffend boombeschermingsplan op te stellen.
- Grondwatermonitoring: het monitoren van de grondwaterstand is van cruciaal belang om eventuele veranderingen te detecteren. Door het installeren van peilbuizen in de nabijheid van de bomen kan je de grondwaterstand nauwkeurig opvolgen. Op basis van deze gegevens kan je bepalen of de grondwaterstand binnen aanvaardbare grenzen blijft voor de bomen.
- Bodemvochtmetingen: door het bodemvocht in de wortelzone van de boom continu op te volgen, kan je tijdig bepalen wanneer je water moet geven, ter voorkoming van uitdroging.
Maatregelen voor het behoud van bomen
Op basis van de monitoringgegevens nemen we passende maatregelen, zoals de irrigatie van de bomen. Maar er zijn ook andere maatregelen mogelijk.
- Irrigatie van bomen: op basis van de gegevens van de bodemvochtsensoren kan je bomen met de exacte hoeveelheid water irrigeren. Wanneer je te weinig water geeft, drogen de bomen uit. Wanneer je te veel water geeft, verdrijf je de zuurstof uit de bodem, en dan sterven ze af omwille van zuurstofgebrek. Wat nog sneller gaat dan droogtestress.
- Beperken van grondwateronttrekking: als de monitoring aangeeft dat de grondwaterstand te veel daalt, kan je maatregelen nemen om de onttrekking te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de bemalingsintensiteit. Of het gebruik van damwanden. Of het aanleggen van drainagesystemen.
- Boomverzorging: het uitvoeren van boomverzorgingsmaatregelen, zoals groeiplaatsverbetering, kan de gezondheid en veerkracht van bomen verbeteren. Waardoor ze beter bestand zijn tegen de stress veroorzaakt door de bouwwerkzaamheden.
- Zuurstofmeting in de bodem: wanneer je te veel water geeft en de bodem te nat wordt, verdwijnt de lucht en dus ook de zuurstof uit de bodem. Een zuurstofmeting kan hier uitsluitsel over geven.
- Bewustmaking en educatie: het informeren van alle betrokken partijen, waaronder bouwprofessionals en arbeiders, over het belang van boombehoud en de juiste werkwijzen en communicatie tijdens bronbemaling is van groot belang. Door bewustwording te creëren en de juiste procedures te volgen, kan schade aan bomen worden geminimaliseerd.
Monitoring en irrigatie van bomen bij bronbemaling; water geven aan een grote linde, door middel van sproeiers.
Opvolging en evaluatie tijdens de bronbemaling
Het monitoren en irrigeren van bomen bij bronbemaling is een voortdurend proces. Dat je gedurende het hele bouwproject en de volledige duur van de bronbemaling moet verder zetten.
Op basis van regelmatige monitoringgegevens en evaluaties door onze tree manager, sturen we de maatregelen bij en kunnen we nieuwe maatregelen implementeren als nodig.
Dit zorgt ervoor dat we de eventuele negatieve effecten op de bomen tijdig aanpakken. En dat we hun gezondheid en overlevingskansen kunnen maximaliseren.
Samenwerking en expertise in monitoring en irrigatie van bomen bij bronbemaling
De monitoring en irrigatie van bomen bij bronbemaling vereist samenwerking tussen verschillende belanghebbenden. Zoals tussen bouwbedrijven, landschapsarchitecten, ecologen en boomverzorgers.
Het inschakelen van een boomverzorgingsexperts op het gebied van boombescherming op werven zoals b‑Tree, draagt bij aan een grondige beoordeling van de situatie en het bieden van passende oplossingen.
Conclusie bomen beschermen door monitoring en irrigatie
Het monitoren en irrigeren van bomen bij bronbemaling is van cruciaal belang voor het behoud van groene ecosystemen tijdens bouwprojecten. Door onze zorgvuldige monitoring van de grondwaterstand, visuele inspecties, bodemonderzoek en wortelonderzoek en bodemvochtmetingen merken we mogelijke risico’s en veranderingen tijdig op.
Met onze passende maatregelen, zoals het irrigeren, het beperken van grondwateronttrekking en het nemen van beschermingsmaatregelen, worden de gezondheid en overlevingskansen van bomen gemaximaliseerd.
En door samenwerking en onze expertise te benutten, kan u een duurzaam bouwproject, met het behoud van een kwaliteitsvol en waardevolle bomenbestand, vlekkeloos realiseren.