Geschatte lees­tijd: 3 minu­ten

Arrest over het belang van een zorgvuldige soortentoets

Een zorgvuldige soortentoets – Arrest RVVB.A.2223.0072 van 29 september 2022

Het arrest RVVB.A.2223.0072 van 29 sep­tem­ber 2022 biedt een waar­de­vol­le lei­draad voor hoe een zorg­vul­di­ge soor­ten­toets uit­ge­voerd dient te wor­den. En onder­streept het belang van een gron­di­ge afwe­ging van belan­gen bin­nen dit kader.

Ook het zorg­vul­dig­heids­be­gin­sel speelt een cru­ci­a­le rol in het waar­bor­gen van een even­wich­ti­ge en juri­disch ver­ant­woor­de besluit­vor­ming. Zeker wan­neer het gaat om de bescher­ming van soor­ten en habitats.

Dit arrest maakt dui­de­lijk dat het zorg­vul­dig­heids­be­gin­sel niet alleen een the­o­re­tisch con­cept is. Maar een prak­tisch toe­pas­baar prin­ci­pe dat over­he­den en instan­ties ver­plicht tot een gede­tail­leer­de en even­wich­ti­ge toet­sing van moge­lij­ke effec­ten op bescherm­de soorten.

Het arrest RVVB.A.2223.0072 bena­drukt dat het nala­ten van een cor­rec­te en zorg­vul­di­ge soor­ten­toets kan lei­den tot juri­di­sche con­se­quen­ties. En bestuur­lij­ke tekortkomingen.

Op deze pagi­na ver­ken­nen we de con­text en de kern­pun­ten van het arrest RVVB.A.2223.0072.

Het biedt inzich­ten in hoe het zorg­vul­dig­heids­be­gin­sel de basis vormt voor het uit­voe­ren van een soor­ten­toets. En wel­ke stap­pen ver­eist zijn om deze toets op een juri­disch slui­ten­de manier te doorlopen.

Dit arrest is niet alleen rele­vant voor juri­di­sche pro­fes­si­o­nals en beleids­ma­kers. Maar ook voor ieder­een die betrok­ken is bij ruim­te­lij­ke orde­ning, natuur­be­heer en milieubescherming.

Het zorg­vul­dig­heids­be­gin­sel blijft een hoek­steen van een recht­vaar­di­ge besluit­vor­ming. En arrest RVVB.A.2223.0072 laat zien hoe dit begin­sel in de prak­tijk kan bij­dra­gen aan het behoud van onze natuur en biodiversiteit.

 

Samenvatting

Het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 29 sep­tem­ber 2022 gaat over een geschil met betrek­king tot een omge­vings­ver­gun­ning ver­leend voor hak­hout­be­heer langs de oevers van het kanaal Gent-Oostende (Evergem-Beernem).

Hier volgt een samen­vat­ting van de belang­rijk­ste punten.

 

Kern van de zaak

De vzw Bescherm Bomen & Natuur stel­de beroep in tegen de beslis­sing van het Vlaamse Gewest. Waarbij een omge­vings­ver­gun­ning werd ver­leend aan De Vlaamse Waterweg NV. De ver­gun­ning betrof een wij­zi­ging van de vege­ta­tie langs het kanaal om een hak­hout­be­heer met een zes­jaar­lijk­se cyclus moge­lijk te maken.

De ver­zoe­ken­de par­tij betoog­de dat:

  1. De afwij­king van de gebrui­ke­lij­ke onder­houds­fre­quen­tie van acht jaar in strijd is met de “Code goe­de natuurpraktijk”.
  2. De ver­gun­ning onvol­doen­de reke­ning hield met bescherm­de soor­ten zoals vleer­mui­zen en vogels.
  3. Een zorg­vul­di­ge natuur­toets ont­brak, en de voor­waar­den opge­legd door de beslis­sing zou­den niet vol­staan om eco­lo­gi­sche scha­de te vermijden.

 

Beoordeling door de Raad

 

Ontvankelijkheid

De Raad acht­te het beroep van de VZW ont­van­ke­lijk omdat de bescher­ming van natuur­waar­den tot haar sta­tu­tai­re doel­stel­lin­gen behoort. En omdat de aan­ge­voch­ten beslis­sing impact heeft op eco­lo­gisch waar­de­vol­le gebieden.

 

Schending van het Soortenbesluit

Volgens de Raad vol­deed de beslis­sing niet aan de ver­plich­tin­gen van het Soortenbesluit. Dit besluit ver­biedt het ver­nie­len of ver­sto­ren van rust- en voort­plan­tings­plaat­sen van bescherm­de soor­ten zon­der de ver­eis­te afwijkingen.

De beslis­sing voor­zag voor­waar­den voor het beheer. Zoals exclu­sies om vleer­mui­zen te ver­plaat­sen. Maar deze wer­den als ontoe­rei­kend beschouwd zon­der voor­af­gaand onder­zoek naar de aan­we­zig­heid van vleer­mui­zen en ande­re soorten.

 

Onzorgvuldigheid in de natuurtoets

De Raad stel­de vast dat de ver­gun­ning geen gede­gen stu­die bevat­te over de aan­we­zi­ge fau­na, zoals broed­vo­gels en vleermuizen.

De opge­leg­de maat­re­ge­len, zoals het ver­mij­den van kap­pin­gen tij­dens het broed­sei­zoen, boden geen vol­le­di­ge bescher­ming tegen de ver­nie­ti­ging van nes­ten en rustplaatsen.

 

Impact op biodiversiteit

Hoewel het hak­hout­be­heer op ter­mijn posi­tie­ve effec­ten kan heb­ben voor flo­ra en fau­na, zoals licht­toe­tre­ding en her­stel van stru­we­len, is de direc­te impact op bescherm­de soor­ten onvol­doen­de beoordeeld.

 

Conclusie

De Raad oor­deel­de dat de beslis­sing onzorg­vul­dig was voor­be­reid en niet vol­deed aan de eisen van het Soortenbesluit.

Het ver­nie­tig­de de omge­vings­ver­gun­ning, waar­bij het Vlaamse Gewest werd opge­dra­gen om beter reke­ning te hou­den met eco­lo­gi­sche waar­den en bescherm­de soor­ten bij toe­kom­sti­ge vergunningsbesluiten.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart