
Vergunning voor het kappen of vellen van bomen. De juiste vergunning.
Vergunning om een boom te kappen of vellen
Heeft u een vergunning nodig om een boom te kappen of vellen? Of te snoeien? Best dat u de juiste vergunning heeft. Anders kan u met een grote schadevergoeding opgezadeld raken. Omdat je een illegaal gekapte boom kan taxeren op waarde en zodoende ook de schade kan bepalen.
De wetgeving rond bomen is bijzonder complex. Je moet rekening houden met vele wetten. Zoals met de federale wet, de gemeentewetten, het veldwetboek, het natuurdecreet, verordeningen, bosdecreet, BPA’s, RUP’s, politiereglement, … En het verschilt vaak van perceel tot perceel binnen één gemeente of stad.
Bovendien staan er zware boetes en schuldvorderingen op het kappen of vellen van bomen zonder geldige vergunning.
Inhoudsopgave
ToggleWaar mag je een haag of een hoogstammige boom of struik aanplanten ten opzichte van de perceelsgrens?
Weet jij wat mag en niet mag en welke vergunningen je nodig hebt? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Vraag dan goede raad aan jouw boomverzorger b‑Tree. Wij kunnen u het juiste boomadvies geven!
En niet alleen voor het vellen van bomen heb je vaak een vergunning nodig. Ook voor het snoeien van bomen kan dit noodzakelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld bij het snoeien van monumentale bomen. Of bomen die een KLE (klein landschapselement) vormen of bij landschappelijk erfgoed bomen.
Wij helpen je graag op weg; lees hieronder verder over de vele reglementeringen en wetgevingen.
Tip 1
Vaak denken mensen dat een boom gevaarlijk is, en dat deze moet geveld worden. Dit is zeker niet altijd het geval. Lees daarom ook ons artikel over “Gevaarlijke boom vellen of snoeien”. Met het snoeien van de boom kan het probleem misschien volledig opgelost worden. Het is vaak goedkoper, en zeker beter voor het klimaat en de ecosysteemdiensten die de boom levert, omdat u de boom behoudt!
Tip 2
Als een boom is afgetakeld door de beperkte groeiruimte in de bodem en je moet hem vellen, denk er dan ook aan om een nieuwe boom te planten. Om een grote groeiplaatsruimte in de bodem beschikbaar te maken voor de nieuwe boom, is een ondergrondse groeiplaatsconstructie een mooie oplossing. De boom beschikt over groeipotentieel omwille van de grote doorwortelbare ruimte die ter beschikking komt. En bovengronds kan de bodem voor civiele doeleinden gebruikt worden zoals voetpad, parkeerplaats, speelruimte of straat. U kan deze compensatiemaatregel (van planten van een nieuwe boom) eventueel al mee nemen in de kapvergunningsaanvraag. Zeker omdat een compensatie meestal een voorwaarde van de geldigheid van de vergunning is.
Vergunning om boom te vellen: staat de boom in een bos of niet?
Zo zijn er verschillende reglementeringen rond het kappen van bomen. Afhankelijk van de standplaats van de boom en de situatie:
- Staat de boom in een bos?
- Staat deze niet in een bos?
- Betreft het een hoogstammige boom?
- Maakt de boom deel uit van een bomenrij of bomengroep?
- Staat de boom al dan niet in agrarisch gebied?
Het is allemaal verschillend en je zal het best allemaal uitzoeken.
Zo heeft u bijvoorbeeld een kapmachtiging nodig wanneer u een boom zou vellen in een bos waarbij het niet over een ontbossing gaat. Voor een ontbossing heeft u daarentegen een stedenbouwkundige vergunning nodig.
Wenst u een hoogstammige boom te vellen die geen deel uitmaakt van een bos? Dan is de algemene regel dat u een stedenbouwkundige vergunning nodig heeft, indien de boom op 1 meter hoogte (ten opzichte van het maaiveld) een omtrek heeft van 1 meter of meer.
Wanneer de boom echter op minder dan 15 meter van uw woning staat, is er, in sommige gevallen, vrijstelling van deze vergunning.
Opgelet met natuurgebied, agrarisch gebied en kleine landschapselementen
Stel dat een boom in een natuurgebied of agrarisch gebied staat. Dan behoort die dikwijls tot de kleine landschapselementen. En het kan verboden zijn deze boom te rooien. Tenzij op voorwaarde van een geldige natuurvergunning.
Naast vrijstellingen hebben de lokale overheden, steden en gemeenten ook de mogelijkheid verstrengingen op te leggen. Raadpleeg daarom eerst uw lokale overheid voor de correcte vergunning vooraleer een boom te kappen.
Op deze pagina vind je nog bijkomende informatie over een vergunning voor het kappen van bomen.
Zo ziet u. Het is een kluwen van regels en wetten. Wenst u dit kluwen van vergunningen zelf niet uit te zoeken, dan doen wij dit met plezier voor u.
Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie en doordacht boom advies.
Reglementeringen voor vergunning boom kappen, vellen of rooien
Zoals hierboven beschreven zijn er vele reglementeringen en wetgevingen van toepassing rond de vergunning voor het kappen of vellen van bomen. Hieronder een lijst van enkele voorname bronnen rond deze reglementeringen:
- Veldwetboek (Belgische Wetgeving)
- Vergunning en machtigingen voor het kappen of vellen van bomen (Vlaanderen)
- Bomen kappen in het bos, bomen kappen buiten het bos, beslissingsdiagram wetgeving en regelgeving voor het kappen van bomen (Natuur en Bos)
- Bomen kappen in het bos; drie mogelijkheden (Natuur en Bos)
- Bomen kappen buiten het bos (Natuur en Bos)
- Ontbossen (Natuur en Bos)
- Website met alle informatie van de ruimtelijke ordening in Vlaanderen (Departement Omgeving)
- Kleine werken op en rond een gebouw (Omgevingsloket)
- Kleine werken op en rond een gebouw; bomen en hagen (Omgevingsloket)
- Zoek hier of uw eigendom opgenomen is in de inventaris van onroerend erfgoed (Onroerend Erfgoed Vlaanderen)
U heeft een kapmachtiging nodig wanneer u bomen wenst te vellen in een bos, waarbij het bos, een bos blijft
Wanneer u één of meerdere bomen wenst te vellen in een bos, maar niet volledig ontbost en het bos ook geen andere bestemming krijgt, dus bos blijft, heeft u een kapmachtiging nodig. Deze kan u aanvragen via het e‑loket van het Agentschap Natuur en Bos.
U dient heel wat gegevens in te vullen. U kan dit zelf doen, of u vraagt onze assistentie en ons boomadvies.
Ook dient u de redenen van kappen en de manier waarop de kapping zal gebeuren te vermelden.
Merk op dat de oude papieren versie niet meer gebruikt wordt en alle aanvragen via het e‑loket verlopen.
Screenshot van een deel van de oude papieren versie van de kapmachtigingsaanvraag van ANB (Agentschap Natuur en Bos).
Bomen vellen of kappen langsheen de spoorweg? U weet geen raad, wij wel
U heeft een bos of tuin met een strook bomen, gelegen langsheen de spoorweg. De diensten van de NMBS schrijven u aan dat u verantwoordelijk bent voor de bomen op uw perceel en vragen om ze te kappen…
U bent inderdaad verantwoordelijk voor de bomen die op uw eigendom staan. En u dient te handelen als “goede huisvader”. Dit wil onder andere zeggen dat u er moet zorg voor dragen. En ongevallen met bomen dient te voorkomen.
Betekent dit nu dat u alle bomen zoomsgewijs dient te laten vellen of kappen? Neen, uiteraard niet.
Wij kunnen voor u perfect de zieke, aangetaste en/of gevaarlijke bomen selecteren op basis van een VTA-controle. De “toekomstbomen” kan u dan gerust behouden en u dient niet al uw bomen te laten kappen. Zo is het heel wat beterkoop, met behoud van een heel deel van uw bomen!
Vaak is het zelfs niet nodig om de bomen te kappen, maar is vakkundige snoei meer dan voldoende. Overweeg steeds om bomen te snoeien in plaats van te vellen.
Twijfel niet en vraag boom advies aan onze certified tree manager. Bel ons vrijblijvend! Of vul het contactformulier in.
Overhangende takken en uw buren, ruzie hoeft echt niet!
Wanneer er van bomen takken overhangen tot bij de buren, ontstaat er soms een onenigheid. De ene ziet graag mooie bomen. En denkt dat het verwijderen van de takken slecht is voor zijn bomen. De andere ondervindt dan weer overlast van de overhangende takken. En krijgt bijvoorbeeld onvoldoende licht in zijn woning of tuin. Of heeft overlast door de vallende bladeren of vruchten die de dakgoten verstoppen.
Er hoeft geen conflict te zijn. Er zijn tal van oplossingen om iedereen gelukkig te stemmen. En hoeft daarom de bomen niet te vellen.
In het veldwetboek staat beschreven “Degene over wiens eigendom takken van bomen van een nabuur hangen, kan de nabuur noodzaken die takken af te snijden.”. Er zal dus iets dienen te gebeuren… dat is duidelijk. Ook de recente wetgeving volgens het burgerlijk wetboek voorziet in voorschriften in verband met overhangende takken.
Wij kunnen op vakkundige en correcte manier de bomen snoeien. En wij snoeien op het correcte moment voor de bomen. Zodat uw bomen geen schade zullen ondervinden van de snoei. Net als de bomen op termijn terug zullen uitgroeien met een mooie evenwichtige kruin. Die toch heel wat kleiner is een geen overlast meer zal vormen voor uw buren.
Wij bemiddelen vaak en veelal met succes. Dit doen we door alle betrokkenen goed en correct te informeren met eerstelijns boomadvies. En een langetermijnoplossing aan te bieden.
Twijfel dus niet om ons te contacteren voor het juiste boomadvies. Of voor het snoeien van uw bomen, door het innemen of uitlichten van de kruinen.
“Degene op wiens erf wortels doorschieten, mag ze aldaar zelf weghakken.” – Opgelet: dit kan niet zomaar. En het zou u veel geld kunnen kosten.
In het veldwetboek staat beschreven dat “Degene op wiens erf wortels doorschieten, mag ze aldaar zelf weghakken.”. Dit soort van wortelsnoei zouden wij niet zomaar doen. Denk even na over het volgende.
Het veldwetboek dateert oorspronkelijk van 7 oktober 1886 en beschrijft vooral regels betreffende nabuurschap. Naast het veldwetboek is er ook een Burgerlijk wetboek dat zegt “Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden.”. Dit is al heel wat anders.
Daarnaast is er ook het bos- en natuurdecreet, dat beschrijft dat je de natuur geen schade mag toebrengen.
Wanneer een wortel van een boom gekapt wordt, zal er aantoonbare schade ontstaan aan de boom. Zowel kan conditie, vitaliteit als stabiliteit aangetast worden. Deze schade staat in verhouding tot de waarde van de boom. En omdat je een boom kan taxeren, kan je ook de schade begroten.
Heeft u een probleem met doorschietende wortels van een boom van de buren, neem contact op met b‑Tree en laat u correct adviseren om het probleem oordeelkundig aan te pakken. Wij kunnen de wortels misschien herleiden naar een andere plaats, of een wortelvoorbereiding uitvoeren, zodat deze kunnen ingekort worden, zonder schade te veroorzaken aan de boom.
Is er daarentegen een grote wortel van een monumentale boom beschadigd, laat ons dan spoedig een VTA-controle uitvoeren en een taxatie rapport opstellen, zodat u achteraf de schade kunt verhalen op diegene die de wortel gekapt heeft. Vergis u niet: een solitaire beuk met een stamomtrek van om en bij de 3 meter in een bebouwde kom kan al snel een waarde van € 20.000 tot zelfs meer dan € 100.000 hebben bij nog grotere of exclusievere bomen… Een boom heeft wel degelijk een waarde.
Twijfel niet en vraag raad aan jouw boomverzorger b‑Tree. Bel on vrijblijvend: 0495 – 53 60 80
Tip:
Wanneer u een bouwproject gaat realiseren, denk er ook over na om tijdig boombescherming te voorzien in het project, als er bestaande bomen aanwezig zijn. En doe dit best zo vroeg mogelijk in de projectfase; nog voor ontwikkeling van het voorontwerp. Want ook de wortelschade die je maakt tijdens bouwprojecten, daarvan kan je de schadebepaling doen.
Vergunning boom kappen van verschillende steden en gemeenten in de regio groot Antwerpen tot Brussel
Hieronder vind je een zeer uitgebreide lijst van al de gemeenten en steden en de informatiebronnen die zij ter beschikking stellen rond vergunningen voor het kappen of vellen van bomen op hun grondgebied. Er zijn dikwijls verstrengingen ten opzicht van de overkoepelende (federale) wetgeving. Contacteer steeds uw lokale overheid vooraleer beslissingen te nemen of werken te starten.
Aarschot (Aarschot, Gelrode, Langdorp en Rillaar)
- Bomen vellen – kapmachtiging
- Compensatieplicht bij ontbossing
- Stedenbouwkundige vergunning
- Natuurvergunning
Antwerpen (Berendrecht, Zandvliet, Lillo, Deurne, Borgerhout, Merksem, Ekeren, Berchem, Wilrijk en Hoboken)
Berlaar (Berlaar en Gestel) – vergunning boom kappen of vellen
Bonheiden (Bonheiden en Rijmenam) – vergunning boom kappen of vellen
- Kapmachtiging
- Kapvergunning bomen
- Noodkap bomen bij acuut gevaar
- Omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen
Boortmeerbeek (Boortmeerbeek, Hever-Schiplaken)
Brasschaat
- Omgevingsvergunning voor het kappen of vellen van bomen
- Lijst met inheemse soorten bij herbeplanting na vellen
- Uw voortuin te Brasschaat
- Verordening voortuinstroken en verhardingen
Brussel (Laken, Neder-Over-Heembeek, Haren)
Op de website van Brussel zelf vind je niet onmiddellijk iets over de wetgeving over bomen of vergunningen betreffende het vellen, snoeien of planten van bomen. Echter, op de stedenbouwkundige website van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel.
- Hoogstammige bomen planten, snoeien en vellen
- Het veldwetboek
- Wetgeving aanplantingen (veldwetboek)
- Lijst inheemse planten (veldwetboek)
De Pinte (Zevergem)
Duffel – vergunning boom kappen of vellen
- Kapvergunning
- Natuurvergunning
- Aanplant en onderhoud van kleine landschapselementen
- Eikenprocessierupsen bestrijden
Edegem
- Boom of bomen vellen – kapvergunning
- Omgevingsvergunning wijzigen kleine landschapselementen of vegetatie
Elsene
Etterbeek
Grobbendonk (Grobbendonk en Bouwel)
- Kap- en snoeivergunning
- Omgevingsvergunning
- Milieu en natuur
- Natuurvergunning (wijzigen kleine landschapselementen of vegetaties)
Haacht (Haacht, Tildonk en Wespelaar)
- Bomen en bossen – kapvergunning
- Stedenbouwkundige vergunningen zijn vervangen door omgevingsvergunning
Halle (Halle, Buizingen, Lembeek, Lubbeek)
Heist-op-den-Berg (Heist-op-den-Berg, Heist-Goor, Zonderschot, Booischot, Pijpelheide, Hallaar, Itegem, Schriek, Grootlo, Wiekevorst)
- Overzicht betreffende bouwen en verbouwen
- Omgevingsvergunning
- Kappen van bomen (vellen bomen Heist-op-den-Berg)
Herentals (Morkhoven en Noorderwijk)
Hove
Hulshout (Hulshout, Houtvenne en Westmeerbeek)
Kappelle-op-den-Bos (Kappelle-op-den-Bos, Nieuwenrode en Ramsdonk)
Keerbergen – vergunning boom kappen of vellen
- Kappen en snoeien van bomen / bosbeheer
- Omgevingsvergunning
- Schade door stormweer en/of natuurramp
Kraainem
Leuven
- Vergunning voor bomen vellen (kapvergunning)
- Vraag versnelde vergunning aan om een boom te kappen met acuut gevaar
Lier (Lier en Koningshooikt)
Linkebeek
Mechelen (Mechelen, Heffen, Hombeek, Leest, Muizen en Walem)
- Kapvergunning, vellen bomen Mechelen
- Wetgeving Plantafstanden
- Omgevingsvergunning
- Natuurvergunning
- Bebossing
Meise – vergunning boom vellen of kappen
Nijlen (Bevel en Kessel)
Oud-Heverlee
- Afstandsregels bomen en hagen & kappen van bomen
- Kapmachtiging
- Stedenbouwkundige vergunning
- Natuurvergunning
Putte (deelgemeenten Putte, Beerzel, Grasheide en Peulis)
Rumst (Rumst, Reet, Terhagen)
Schilde (‘s‑Gravenwezel)
- Rooien van bomen in een tuin
- Rooien van bomen in een bossituatie
- Schade aan bomen na stormweer
- Omgevingsvergunning
Schoten – vergunning boom kappen of vellen
Sint-Genesius-Rode
Sint-Katelijne-Waver (deelgemeenten Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver)
- Kapmachtiging
- Natuurvergunning
- Omgevingsvergunning
- Ruimtelijke planning en uitvoeringsplannen (BPA’s en RUP’s)
- Subsidie voor beheer en aanleg kleine landschapselementen
Sint-Martens-Latem (Deurle) – vergunning boom vellen of kappen
Sint-Pieters-Leeuw (Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem, Ruisbroek en Vlezenbeek)
Sint-Pieters-Woluwe
Terhulpen (La Hulpe)
Tremelo (Baal en Ninde)
Ukkel – vergunning boom kappen of vellen
- Wettelijke verplichtingen (stedenbouwkundige vergunning)
- Het vellen of rooien van hoogstammige bomen
- Beheer van de groene ruimtes in Ukkel
Waterloo
Watermaal-Bosvoorde
Westerlo (Westerlo, Oevel, Tongerlo, Zoerle-Parwijs, Heultje, Oosterwijk, Voortkapel)
Willebroek (Willebroek, Blaasveld, Heindonk, Tisselt)
Zandhoven (Massenhoven, Viersel, Pulderbos en Pulle)
Zaventem (Nossegem, Sint-Stevens-Woluwe, Sterrebeek)
Zemst (Zemst, Elewijt, Eppegem, Hofstade, Weerde)
Heeft u vragen over vergunningen voor het vellen van bomen of snoeien van bomen, twijfel niet ons contact formulier in te vullen of ons te bellen.