Geschatte lees­tijd: 6 minu­ten
Boomverzorging, bomenrij met overhangende takken gesnoeid

Overhangende takken (of boom) en burenhinder

Overhangende tak­ken van bomen zor­gen vaak voor frus­tra­ties tus­sen buren, omwil­le van de buren­hin­der die het veroorzaakt.

In Vlaanderen kan een boom al snel tot span­nin­gen lei­den, want elke buur heeft recht op het nor­ma­le gebruik van zijn huis en tuin. De wet streeft hier­bij naar een even­wicht: je moet als buur nor­ma­le hin­der van elkaars bomen dul­den, maar niet alle over­last. Er mag met ande­re woor­den geen over­mat­ti­ge hin­der zijn.

Respecteert een boom de regels niet (bv. de ver­plich­te plant­af­stand), dan kan de eige­naar zelfs tot het weg­ha­len van de boom wor­den ver­plicht zon­der dat je eerst scha­de hoeft te bewij­zen. Daarom loont het om altijd de gel­den­de regels te ken­nen en in dia­loog te blij­ven met je buur.

 

 

Daarom staat b‑Tree je graag bij met des­kun­dig boom­ad­vies en zelfs bemid­de­ling. Want door inzicht te krij­gen in wat kan en niet kan, de wet­ge­ving ter zake en de regels van het goe­de vak­man­schap in boom­ver­zor­ging, komen par­tij­en heel vaak zelf tot goe­de oplos­sin­gen. Bijkomend is het goed om weten dat een boom ern­stig insnoei­en kan lei­den tot scha­de. En in som­mi­ge geval­len zelfs tot de tota­le ver­nie­ling van de boom. Met de daar­aan moge­lijk ver­bon­den schadeclaims.

 

Overhangende takken en burenruzies

Wetgeving, snoeirecht en de boomwaarde

 

Bovendien komt er bij zo’n buren­ru­zie over bomen heel wat kij­ken. Het juri­di­sche klu­wen rond over­han­gen­de tak­ken is com­plex. En ook boom­tech­nisch moet alles vei­lig en cor­rect gebeu­ren. In zo’n geval is gespe­ci­a­li­seerd boom­ad­vies geen over­bo­di­ge luxe.

b‑Tree Boomverzorging, met boo­m­ex­pert Bert Janssens (Certified Tree Manager), biedt diep­gaan­de boom- én regel­ge­vings­ex­per­ti­se. Bert heeft erva­ring met juridisch-technisch boom­ad­vies bij buren­ge­schil­len. Hij over­brugt de kloof tus­sen het wet­te­lij­ke buren­recht en het prak­tisch uit­voer­ba­re bomen­werk, reke­ning hou­den­de met wat goed en slecht is voor de boom zelf. Zodat jij sterk staat in je recht én je boom cor­rect beheerd wordt.

 

Wetgeving vóór en na 2021

Voor bomen die vóór 1 sep­tem­ber 2021 geplant zijn, gel­den de oude regels van het Veldwetboek (arti­kel 37). Als de tak­ken van de boom van je buur over jouw per­ceel han­gen, kan je jouw buur wet­te­lijk dwin­gen om die tak­ken te snoei­en. Reageert je buur niet of snoeit hij niet tij­dig nadat je hem hebt aan­ge­maand? Dan mag je in prin­ci­pe zelf de over­han­gen­de tak­ken wegsnoeien.

Belangrijk om te weten: dit snoei­recht ver­jaart niet onder het Veldwetboek. Met ande­re woor­den, ook na tien­tal­len jaren kan je nog actie eisen tegen over­han­gen­de takken.

Bemerk wel als je zelf in actie schiet en je gaat snoei­en aan buur­mans boom, dat je best geen scha­de toe­brengt aan zijn boom. Want dan kan het je zuur opbre­ken in ver­band met moge­lij­ke scha­de­claims. Dat leg­gen we later uit.

Overhangende takken na 1 september 2021

Voor bomen die zijn aan­ge­plant na 1 sep­tem­ber 2021, is de onder­houds­plicht opge­no­men in het nieu­we Burgerlijk Wetboek (art. 3.134 BW). De wet­ge­ver heeft dit snoei­recht expli­ciet ver­an­kerd en pro­ce­du­reel ver­fijnd. Je moet eerst de eige­naar for­meel in gebre­ke stel­len (bij voor­keur per aan­ge­te­ken­de brief). En hem 60 dagen de tijd geven om de over­han­gen­de tak­ken zelf te verwijderen.

Doet hij bin­nen die 60 dagen niets? Dan mag jij als gehin­der­de buur de tak­ken eigen­mach­tig (laten) snoei­en. Op kos­ten van de boo­mei­ge­naar. Opnieuw: zorg ervoor dat je dit dan cor­rect uit­voert of je kunt aan­spra­ke­lijk gesteld wor­den voor de schade.

Let op: deze 60-dagenregeling geldt enkel voor bomen die na 1 sep­tem­ber 2021 zijn aan­ge­plant. De mees­te bestaan­de bomen staan er al lan­ger. En daar­voor blij­ven de oude Veldwetboek-regels van kracht. In bei­de regimes blijft het snoei­recht zelf onbe­grensd in de tijd.

Maar voor te dicht bij de grens geplan­te bomen, kan je na 30 jaar geen ver­wij­de­ring meer eisen. Dit is de 30-jarentermijn of ver­ja­ring voor plantafstanden.

 

Ook de context bij overhangende takken en burenhinder speelt een rol

Zowel onder het oud als nieuw recht zal een rech­ter reke­ning hou­den met alle omstan­dig­he­den. En even­tu­eel een eis tot snoei mati­gen als die onre­de­lijk is.

Was de boom er bij­voor­beeld al vóór jouw buur het huis kocht? Dan wist hij waar­aan hij begon. Dit prin­ci­pe noemt men het recht van eer­ste inge­bruik­na­me. Zo’n oude, majes­tu­eu­ze of monu­men­ta­le boom geniet vaak meer begrip bij een rechtbank.

Een vre­de­rech­ter kan over­dre­ven eisen (bv. dras­tisch terug­snoei­en of kap­ping) afwij­zen als rechts­mis­bruik. Zeker wan­neer de boom een alge­meen belang dient of beschermd is (bv. eco­lo­gi­sche of erfgoedwaarde).

Met ande­re woor­den: ja, over­hang mag weg­ge­haald wor­den. Maar niet zon­der nuan­ce of over­leg. En het moet vak­kun­dig gebeu­ren. Volgens de regels van de kunst. Of je ris­keert dan weer terecht te staan voor de scha­de die je aan de boom hebt aangebracht.

 

Dus snoeien mag, maar niet zomaar

Hoewel de wet voor­ziet dat je over­han­gen­de tak­ken mag (laten) snoei­en, mag je dit nooit onge­vraagd of onbe­zon­nen doen. En moet het cor­rect gebeuren.

Communicatie is cru­ci­aal. Vaak vol­staat een vrien­de­lijk gesprek om de lucht te kla­ren. En een oplos­sing te vin­den. Wil je toch snoei­en, door­loop dan net­jes de vol­gen­de stappen:

  1. Overleg met je buur: pols eerst in een gesprek of met een vrien­de­lij­ke brief of jul­lie het eens kun­nen wor­den. Leg uit wel­ke hin­der je ervaart en stel een rede­lij­ke oplos­sing voor.
  2. Stel je buur in gebre­ke: rea­geert de buur niet of wei­gert hij mee te wer­ken, zet je ver­zoek kracht bij met een for­me­le inge­bre­ke­stel­ling. Stuur bij voor­keur een aan­ge­te­ken­de brief waar­in je vraagt de over­han­gen­de tak­ken te ver­wij­de­ren. Onder het nieu­we recht moet je hier­bij een wacht­tijd van 60 dagen geven.
  3. Snoei cor­rect (of laat snoei­en): ver­strijkt de dead­line zon­der actie, dan mag je zelf de tak­ken (laten) snoei­en op kos­ten van de buur. Schakel hier­voor een vak­be­kwa­me boom­ver­zor­ger in die snoeit vol­gens de European Tree Pruning Standard of Europese Snoeistandaard. Zodat de boom geen onno­di­ge scha­de oploopt.

Snoeiwerk is immers spe­ci­a­lis­ten­werk. Snoei daar­om altijd cor­rect vol­gens de regels van de kunst. Volg de gel­den­de vak­richt­lij­nen, zoals de Europese Snoeistandaard (ETPS), zodat de boom mini­ma­le impact ondervindt.

Enkele tips

Snoei tak­ken op de juis­te manier vlak bui­ten de tak­kra­gen. Zodat de boom de wond vlot kan laten overgroeien.

Vermijd te gro­te snoei­won­den. Het is beter om tij­dig een paar klei­ne­re tak­ken in te kor­ten. Dan om later één dik­ke tak tot aan de per­ceel­grens af te zagen.

Toppen (de kruin of hoofd­top gewoon afza­gen) mag nooit. Zo’n bru­te ingreep ver­zwakt de boom ern­stig. En zal nor­ma­li­ter ook door geen enke­le rech­ter opge­legd worden.

Kies bij voor­keur voor een gecer­ti­fi­ceer­de boom­ver­zor­ger met ken­nis van de ETPS-standaard. Die snoeit doel­ge­richt en boom­vrien­de­lijk. Zodat jouw snoei-actie geen blij­ven­de scha­de veroorzaakt.

 

Boomschade door ondeskundig snoeien van overhangende takken

Financiële gevolgen (schadeclaims)

Het ver­keerd snoei­en kan zwa­re gevol­gen heb­ben – niet alleen voor de boom, maar ook voor jouw juri­disch en finan­ci­eel.

Een boom is een levend orga­nis­me. Als je hem ver­keerd behan­delt, lijdt hij fysi­o­lo­gisch en mor­fo­lo­gisch. Enerzijds onder stress, ziek­te of rot. En ander­zijds onder ver­zwak­te takstructuren.

Bovendien mag je geen scha­de toe­bren­gen aan de eigen­dom van je buur. En een boom geldt ook als eigendom.

Snoeit iemand jouw boom te rigou­reus en ver­oor­zaakt hij scha­de? Dan kan je die boom­scha­de laten beoor­de­len en op de ver­ant­woor­de­lij­ke ver­ha­len. Er bestaan betrouw­ba­re metho­des om de waar­de­ver­min­de­ring van een geha­ven­de boom objec­tief in te schat­ten (boom­taxa­tie).

Kortom: wie snoeit, moet het voor­zich­tig en cor­rect doen. Anders ris­keert hij aan­spra­ke­lijk gesteld te wor­den voor de scha­de aan de boom.

 

Totaalverlies van een boom

Bij zwa­re snoei­scha­de spreekt men al gauw van “totaal ver­lies” van de boom. Dit bete­kent dat de boom onher­stel­baar is bescha­digd. En zijn vol­le­di­ge waar­de heeft ver­lo­ren. In de Uniforme Methode voor Waardebepaling van Bomen – een door ver­ze­ke­raars en recht­ban­ken alge­meen aan­vaar­de bere­ke­nings­wij­ze – krijgt een dode of gevel­de boom name­lijk een waar­de nul toe­be­deeld. Met ande­re woor­den: de boom is zó geha­vend dat zijn levens­ver­wach­ting en func­ties nihil zijn; hij ver­te­gen­woor­digt geen waar­de meer.

In geval van zo’n totaal ver­lies kan de ver­ant­woor­de­lij­ke buur dan ook aan­ge­spro­ken wor­den voor een scha­de­ver­goe­ding ter hoog­te van de vol­le­di­ge boom­waar­de van vóór de snoei-ingreep. Deze finan­ci­ë­le gevol­gen kun­nen hoog oplo­pen, zeker bij oude en waar­de­vol­le bomen.

 

Overhangende takken snoeien en het Natuurdecreet

Naast de bur­ger­rech­te­lij­ke kant zijn er ook mili­eu­re­gels van toe­pas­sing. Artikel 14 van het Natuurdecreet voert bij­voor­beeld een alge­me­ne zorg­plicht in: nie­mand mag han­de­lin­gen uit­voe­ren (of laten uit­voe­ren) waar­van hij weet of kan ver­moe­den dat ze de natuur in de omge­ving ern­stig kun­nen beschadigen.

Dit bete­kent dat je bomen niet door nala­tig­heid of fou­tie­ve snoei, onher­stel­baar mag bescha­di­gen. Doe je dat toch, dan over­treed je de zorg­plicht. En kan je straf­rech­te­lijk aan­ge­spro­ken worden.

Met ande­re woor­den: de wet ver­biedt expli­ciet om een boom (al dan niet van gro­te waar­de – en iede­re boom is waar­de­vol voor de natuur) zwaar te ver­min­ken door onzorg­vul­dig han­de­len. Dergelijke bepa­lin­gen bie­den extra bescher­ming aan bomen tegen roe­ke­loos snoeien.

 

Heb jij te maken met over­han­gen­de tak­ken of een boom van de buur die voor over­last zorgt?

 

Neem dan gerust tele­fo­nisch con­tact op met boo­m­ex­pert Bert Janssens voor juri­disch onder­bouwd boom­ad­vies op maat. Of vul het con­tact­for­mu­lier in. Hij staat klaar om samen met jou tot een vei­li­ge én wet­te­lijk slui­ten­de oplos­sing te komen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart