Geschatte lees­tijd: 5 minu­ten

MTA-controle van bomen

Waarom een Mycological Tree Assessment of MTA-controle uitvoeren?

 

Als je wil weten in wel­ke levens­fa­se en toe­stand een boom zich bevindt en wat de toe­komst­ver­wach­tin­gen van de boom zijn, dan is een MTA-controle een ide­a­le aan­vul­ling op de VTA-controle. Want bij de MTA-controle kijk je niet alleen naar de hui­di­ge con­di­tie en vita­li­teit, maar pro­beer je ver­der voor­uit te kij­ken in de tijd.

Namelijk de schim­mel­soor­ten, aan­we­zig in de buurt van de boom en op de boom, ver­tel­len je heel veel over de levens­fa­se waar­in de boom zich bevindt. En wat de boom nog te wach­ten staat.

 

 

Voorbeeld van het belang van de aanwezige schimmelsoort in de wortelzone van een boom

Een boom met boom­soort­spe­ci­fie­ke ecto­my­cor­r­hi­za­vor­men­de sym­bi­on­ten in de wor­tel­zo­ne, krijgt meer onder­steu­ning van zijn boom­soort­ei­gen eco­sys­teem. Want anders waren deze schim­mels er niet aanwezig.

Tegelijkertijd bete­kent dit ander­zijds dat de boom zijn eco­sys­teem ook goed onder­steunt, door dit te voor­zien van sui­kers, gepro­du­ceerd door de boom.

Wat dan weer bete­kent dat de boom ook gezond is en nog lang wenst en kan leven.

 

 

Wat is een MTA-controle of “Mycological Tree Assessment”

 

Het voor­beeld hier­bo­ven heeft al een tip­je van de slui­er opgelicht.

Een MTA-controle of Mycological Tree Assessment, is de beoor­de­ling van een boom en zijn boom­soort­ei­gen eco­sys­teem op basis van de schim­mels en pad­den­stoe­len die aan­we­zig zijn in de buurt en op de boom. Het ver­telt je in wel­ke fase de boom zich bevindt en hoe de toe­stand van het boom­soort­ei­gen eco­sys­teem van de boom is.

We weten dat bomen niet kun­nen over­le­ven zon­der een sym­bi­o­se aan te gaan met de schim­mels in de bodem. En vice ver­sa. De bomen pro­du­ce­ren sui­kers en geven deze aan de zwam­vlok van de schim­mel in de bodem. De schim­mels zor­gen voor onder ande­re nutri­ën­ten en vocht voor de boom. De schim­mel en de boom heb­ben con­tact met elkaar, door de fij­ne schim­mel­dra­den die zicht in de strooi­sel­laag in de bodem bevin­den en er de wor­tel­top­pen van de bomen omspinnen.

 

 

Schimmelsoort sleutelrol in de MTA-controle

Aan de hand van de schimmel- en zwam­men­soor­ten die nu voor­ko­men op en rond bomen, kan je, afhan­ke­lijk van hun soort (zowel boom­soort als schim­mel­soort), con­clu­de­ren wel­ke pro­ces­sen er zich momen­teel in het levens­ver­loop van de boom afspe­len. Met ande­re woor­den is de boom kern­ge­zond en maxi­maal aan het flo­re­ren en zijn er rij­ke­lijk zijn meest gelief­de ecto­my­cor­r­hiz­za­vor­men­de sym­bi­on­ten aan­we­zig. Of is de boom bezig met zijn ach­ter­uit­gang, omdat de boom­soort­spe­ci­fie­ke sym­bi­on­ten de boom aan het ver­la­ten zijn, en er meer gene­ra­lis­ten aan­we­zig zijn. En end­o­fy­ten of zelfs para­sie­ten die het func­ti­o­ne­le hout van de boom aan het aan­tas­ten zijn.

Omdat er zeer veel schim­mel­soor­ten zijn, en ze tot ver­schil­len­de eigen­schaps­groe­pen kun­nen inge­deeld wor­den, zoals schim­mels die leven op dood hout (sapro­fy­ten) of schim­mels die leven op levend hout (para­sie­ten), geeft dit je vele infor­ma­tie over de toe­stand van de boom.

 

 

Methodiek op basis van boomsoorteigen ecosysteem van Gerrit-Jan Keizer

De inspec­tie van bomen vol­gens de MTA-methodologie steunt op de ken­nis van het boom­soort­ei­gen eco­sys­teem van bomen, onder ande­re beschre­ven door myco­loog Gerrit-Jan Keizer in zijn boek “De Verborgen Boom”. De MTA-methodiek zelf is beschre­ven in het zeer prak­tisch en bruik­baar boek “Mycological Tree Assessment, Geen bomen zon­der zwammen”.

De boom­in­spec­ties vol­gens de MTA-controle gaan veel ver­der dan de gewo­ne visu­e­le boom­in­spec­ties. En je kan er veel beter de toe­komst­per­spec­tie­ven van de boom mee achterhalen.

Bijvoorbeeld een popu­lier die zwaar aan­ge­tast is door ech­te ton­der­zwam, daar­van weten we dat de boom geen lang leven meer bescho­ren zal zijn. De ech­te ton­der­zwam doet aan hout­af­braak en groeit met zijn myce­li­um tus­sen het hout (tus­sen de jaar­rin­gen, hout­stra­len, …) en drukt finaal de boom let­ter­lijk uit elkaar. Waardoor deze zal bre­ken. En de popu­lier zal opge­of­ferd wor­den aan het bos­e­co­sys­teem. Waardoor het hout van de popu­lier zal gere­cy­cleerd wor­den als het ware. Als voed­sel voor de ande­re orga­nis­men en dus ook ande­re bomen.

Een MTA-controle is dus een onder­zoeks­me­tho­de bij het inspec­te­ren van bomen waar­bij men aan de hand van de schim­mels die op, rond of in de buurt van de boom voor­ko­men, de toe­stand waar­in de boom zich bevindt, gaat aflei­den en bepa­len. En er de nodi­ge maat­re­ge­len gaat aan koppelen.

 

 

Aanvulling op VTA-controle

Bij een boom­in­spec­tie, vormt de MTA-controle een aan­vul­ling op de VTA-controle (of Visual Tree Assessment). Waarbij bij de MTA-controle je voor­al gaat con­cen­tre­ren op de aan­we­zi­ge schimmels:

  • zowel deze aan­we­zig op de boom,
  • in de omge­ving van de boom, zelfs tot ver bui­ten zijn kroonprojectie,
  • op afge­stor­ven takken,
  • in de wor­tel­zo­ne van de boom,

waar­door je kan gaan bepa­len in wel­ke levens­fa­se de boom zich bevindt. Omdat tij­dens iede­re levens­fa­se van een boom ande­re schim­mels de hoofd­rol zul­len spe­len in het boom­soort­ei­gen ecosysteem.

 

Boominspectie volgens VTA-controle en MTA-controle: zwavelzwam is een bruinrotter en vertelt dat de boom zwaar is aangetast

Bij de inspec­tie van de boom zagen wij het vrucht­li­chaam van een zwa­vel­zwam op een Prunus sero­ti­na (vogel­kers). De zwa­vel­zwam is een bruin­rot­ter en ver­telt ons tij­dens de MTA-controle dat de boom zwaar is aan­ge­tast. Deze typi­sche aan­tas­ting kan lei­den tot breuk van het hout. In dit geval, omdat de zwam voor­komt op de stam, kan er bin­nen kor­te ter­mijn stam­breuk optreden.

 

 

Sporenonderzoek met microscoop, als onderdeel van Mycological Tree Assessment

Paddenstoelen her­ken­nen is spe­ci­a­lis­ten­werk. Vele vrucht­li­cha­men lij­ken erg op elkaar en zeker als ze al aan het dege­ne­re­ren zijn.

Aan de hand van de steel, rok, hoed, kleur, vorm, … kan je som­mi­ge schim­mel­soor­ten met zeker­heid her­ken­nen. Echter omdat som­mi­ge pad­den­stoe­len ver­schil­len­de ver­schij­nings­vor­men heb­ben, waar­door ze gelij­ken op ande­re soor­ten, is het oplet­ten gebla­zen. Hier biedt spo­ren­on­der­zoek soe­laas. Om onder­scheid te maken en de soort met zeker­heid te kun­nen determineren.

Sporen van pad­den­stoe­len, zijn uniek per soort. Door ze te onder­zoe­ken onder de micro­scoop, er de groot­te van te meten en de vorm ervan na te gaan, kun­nen we met zeker­heid zeg­gen om wel­ke schim­mel­soort het gaat.

We ver­ge­lij­ken name­lijk de gege­vens van de onder­zoch­te spo­ren in detail met de in weten­schap­pe­lij­ke boe­ken beschre­ven soorten.

Het her­ken­nen van de exac­te schim­mel­soort is vaak van belang omdat de ene schim­mel niet de ande­re is. En deze dus vaak een snel­le­re of veel tra­ge­re inwer­king heeft op de boom­soort en zijn hout. Bijvoorbeeld wan­neer we te doen heb­ben met een hars­lak­zwam op Amerikaanse eik, wil­len we dit zeker weten. Deze schim­mel­soort kan erg snel tot stam­voet­breuk of stam­breuk lei­den en vormt dus een ver­hoogd vei­lig­heids­ri­si­co. Betreft de schim­mel een plat­te ton­der­zwam, dan kan de aan­tas­ting tra­ger verlopen.

 

 

Boek Mycological Tree Assessment

Het boek Mycological Tree Assessment bevat een bron aan infor­ma­tie. Ook zijn ach­ter­aan, en voor­al voor boom­ver­zor­gers erg bruik­ba­re, tabel­len met over­zich­ten opge­no­men. Bijvoorbeeld treft je een over­zicht aan van wel­ke zwam­men en pad­den­stoe­len voor­ko­men op wel­ke boom­soor­ten. Alsook wel­ke effect ze voor­na­me­lijk heb­ben op de boom. Zoals: zorgt de zwam voor tak­breuk, wor­tel­rot of myce­li­al felts die het hout uit elkaar drukt bijvoorbeeld.

 

 

Conclusie

 

Wens je hele­maal zeker te zijn van hoe het met je bomen gesteld is?

Laat dan niet alleen een VTA-controle of Visual Tree Assessment doen, maar vul deze aan met een MTA-controle of Mycological Tree Assessment.

Zodat je tot in de detail weet wel­ke schim­mels aan­we­zig zijn. Welk effect ze heb­ben op de boom en het boom­soort­ei­gen eco­sys­teem. En wat de levens­fa­se en levens­ver­wach­tin­gen van je boom zijn.

 

Twijfel dan niet ons vrij­blij­vend te con­tac­te­ren.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart