
Wie is zaakvoerder en boomverzorger Bert Janssens?
“Van kinds af ben ik een buitenmens. Mijn moeder moest me naar binnen roepen toen mijn handen en lippen blauw waren – helemaal verkleumd door de kou. Maar ik vond het heerlijk om buiten te zijn. Het contact met de natuur vind ik onbeschrijfelijk.
Na mijn ICT-opleiding werkte ik 27 jaar met hart en ziel in een raffinaderij (petrochemie). Maar ik ben heel graag buiten en ik hou van fysiek werk. Daardoor vond je me in mijn vrije tijd vaak in het bos. En af en toe velde ik een boom voor brandhout. Al snel kreeg ik de vraag van familie, vrienden en kennissen om hen te helpen bij het snoeien of vellen van bomen.”
Vervolgens heb ik b‑Tree Boomverzorging opgestart en steeds verder blijven uitbouwen. Zowel met kennis als mensen. Wij hebben dan ook altijd vacatures open staan.

“Hoog in een boom ben ik het gelukkigst: het contact met de natuur is onbetaalbaar.”
Op een dag zag ik een boom die ik niet kon vellen. Ik begon mij meteen bij te scholen tot boomverzorger en de boommicrobe kreeg mij helemaal te pakken.
Wie mij kent weet dat ik een ‘hevige’ ben wanneer ik door iets gepassioneerd geraak.
Ik volgde een batterij aan opleidingen over klimmen, boomverzorging (zoals o.a. de opleiding ETW of European Tree Worker), en veilig kettingzaaggebruik (volgens de ECS of European Chainsaw Standards).
Ook las ik elk boek dat ik te pakken kon krijgen. Bovendien zocht ik overal in het land, tot Nederland toe, experts op om les bij te volgen: van specialisten in fruitbomen tot mycologen (schimmelexperten) en goede klimmers.
En steeds niet werd mijn honger naar kennis gestopt, zodat ik vanaf september 2021 de postgraduaat opleiding Tree Manager aan de Vives Hoge School ben gaan volgen. Met de bedoeling mijn kennis sterk uit te breiden naar complexe boomsituaties, probleemstellingen en uitdagingen rond Urban Forestry en voorbereid te zijn op het ETT of European Tree Technician examen. Het was een heuse klus. Tot drie dagen per week intens bezig zijn en studeren.
Intussen mag ik met enige fierheid zeggen dat ik met onderscheiding afgestudeerd ben als Certified Tree Manager.
Naast kennis opbouwen, deel ik ook graag kennis met mijn klanten, medewerkers en stagiairs. Of geef een uiteenzetting voor Natuurpunt. Dat geeft voldoening en loont daarenboven. Ook zelf leer je steeds bij.
Omdat ik graag in contact blijf met collega’s boomverzorgers en mij mee engageer om op lange termijn een kwalitatief goed en groot bomenbestand te realiseren in Vlaanderen, ben ik lid geworden van de v.z.w. Bomen Beter Beheren, waar ik intussen als bestuurslid de functie van penningmeester waarneem. En hierbij kan ik alleen maar aanraden om zelf ook lid te worden. En wordt erg veel actuele kennis gedeeld, ook over het effect van bomen op de klimaatverandering.
Ook hebben wij een vacature boomverzorging open staan voor leergierige en gedreven mensen.
“Hoe meer kennis ik verzamelde, hoe meer ik om bomen begon te geven, omdat ik zag hoeveel er met bomen geknoeid wordt.”
Boomverzorging of boomchirurgie is veel meer dan bomen kappen. Je hebt kennis en inzicht nodig. Je moet weten hoe de boom fysiologisch, morfologisch en mechanisch in elkaar zit. Anders maak je fouten.
Om een boom met schimmels of zwammen correct te beoordelen en een goede inspectie of VTA-controle uit te voeren, moet je iets van mycologie kennen. Want verschillende paddenstoelen hebben een andere inwerking: is het een parasiet of niet?
Daarom wil ik alles weten en vergaar ik zoveel mogelijk knowhow. Om elke volgende boom nog beter te verzorgen.