email-GSM-foto's-realisaties-contactformulier-routebeschrijvingen

Wanneer bomen snoeien? En waarom?

De meeste bomen snoeien we best vanaf de late lente tot in de zomer, vanaf juni tot eind september. Het eerste snoeitijdstip wordt bepaald door de bladzetting. Als de bladzetting volledig voltooid is en de bladeren volgroeid zijn, kan het eerste snoeiwerk beginnen. Het laatste snoeitijdstip wordt bepaald door het vallen van het blad. Wanneer in de herfst de eerste bladverkleuring optreed mag er niet meer gesnoeid worden. Ieder jaar is het beginmoment en eindmoment dus verschillend. De “ABC-bomen” snoeien we altijd in de zomerperiode om bloeden van de snoeiwonden te voorkomen. Tot de groep van de ABC-bomen behoren Acer (esdoorn), Betula (berk), Carpinus (haagbeuk), Juglans (okkernoot), Fagus Silvatica (beuk), Gleditsia triacanthos (valse Christusdoorn), Laburnum anagyroides (goudenregen), Aesculus hyppocastanum (witte paardenkastanje) , Populus (populier) en Pterocarya (vleugelnoot).

Wanneer hebben bomen hun hoogste energieniveau?

In de zomer is het energieniveu van de bomen het hoogste en zijn ze in hun volle groeifaze, waardoor de bomen hun snoeiwonden het beste en snelste actief afgrendelen. Zo worden ziekten en aantastingen het beste voorkomen.

Snoei bomen niet tijdens het uitlopen van de bladeren of het vallen van het blad.

Bomen snoeien tijdens het uitlopen van de bladeren of tijdens het vallen van de bladeren is een zeer slecht moment. De bomen hebben tijdens het uitlopen van de bladeren al hun energiereserverses nodig om nieuw weefsel aan te maken. Tijdens het vallen van het blad worden de energiereserves uit de bladeren opgeslagen in de takken en de stam van de boom. Deze energiereserves heeft de boom nodig om gedurende de herfst zijn vruchten af te rijpen, in de winter knoppen te maken en in de lente van het volgende voorjaar opnieuw bladeren te maken.

Het soort snoei bepaalt mee wanneer we een boom snoeien.

Wanneer we een boom snoeien is ook afhankelijk van het gewenste resultaat en de soort van snoei die we uitvoeren. Het knotten van bomen en het snoeien van fruitbomen gebeurt best in de winter. Wel buiten de vorstperiode om schade aan het cambium (dit is de groeilaag tussen de bast en het spinthout) te voorkomen. Beschadiging van het cambium bemoeilijkt de callusvorming. Snoeien tijdens de winter activeert meer slapende knoppen of adventiefknoppen. Dit is bij het knotten dan weer een voordeel daar de knotten sneller overgroeid zullen zijn door callusvomring.

Misverstanden over wanneer best een boom snoeien.

Er zijn spijtig genoeg veel misverstanden rond het snoeitijdstip van bomen. Vroeger werden bomen dikwijls gesnoeid in de winter omdat er gedurende de winter meer tijd was en er niet op het veld moest gewerkt worden. In de lente en de zomer was er geen tijd darentegen, er moest voedsel gepland en geoogst worden.

Een vraag over het snoeien van uw bomen? Stel uw vragen aan b-Tree Boomverzorging vandaag nog.

Heeft u vragen over het snoeien van een boom of meerdere bomen, twijfel niet mij te contacteren en stel uw vraag.

Facebook-Google+-icons

Copyright 2018 | Disclaimer en privacy (GDPR) | © Copyright | Webdesign by Ozalith.be


b-Tree Boomverzorging | Bareelstraat 76A | 2580 Beerzel | +32 495 53 60 80