Inspectie van bomen, VTA-controle en MTA-controle.

bomen snoeien

Inspectie van bomen

 

Om de staat waarin een boom zich bevindt te kennen en deze te kunnen opvolgen in de tijd, dient men te beschikken over een grondige inspectie.

 

Kennis maakt het verschil tussen een correcte of een foutieve beoordeling

 

VTA-controle (Visual Tree Assessment)

Deze inspectie kan door middel van een VTA-controle (Visual Tree Assessment), aangevuld met een MTA-controle (zie hieronder). Hierbij wordt de boom op vele parameters op een non-destructieve manier gecontroleerd en beoordeelt.
Uit deze inspectie kan blijken dat de boom bv. zeer onstabiel is geworden of gevoelig is aan windworp, stambreuk of takbreuk.
Er kan ook blijken dat de levensverwachtingen nog maar beperkt zijn omwille van een aantasting (vergevorderde staat van een schimmel waarbij de vruchtlichamen van bv. een tonderzwam of korsthoutskoolzwam reeds zichtbaar zijn).
Aan de hand van de non-destructieve en visuele inspectie kan beslist worden dat er nog bijkomende onderzoeken nodig zijn zoals bijvoorbeeld een resistografie, trekproef, bladanalyse, grondanalyse, akoustische tomografie of ander onderzoek.
Wanneer een boom niet gezond meer is, en de levensverwachtingen eerder beperkt zijn, en de eigenaar of beheerder van de boom deze toch nog zo lang als mogelijk op een veilige manier wenst te behouden, is een opvolging op regelmatige basis nodig: inspectie om de 6 maanden, 12 maanden of 24 maanden. Dit in functie van de huidige toestand van de boom.
Wanneer een boom gevoelig is aan windworp door een zwaar aangetaste gestelwortel of een grote holte in de stam, zal de opvolging op zeer regelmatige momenten dienen te gebeuren, of kan zelfs een noodkap of noodvelling nodig zijn.

 

MTA-controle (Mycological Tree Assessment)

MTA is een onderzoeksmethode van de boom waarbij men aan de hand van de schimmels die op, rond of in de buurt van de boom voorkomen, mede de toestand waarin de boom zich bevindt, gaat afleiden en bepalen. Dit alles is zeer uitgebreid en gedetailleerd beschreven in het boek “Mycological Tree Assessment” van Gerrit Jan Keizer.
De MTA methodologie is gesteund op het boomsoorteigen ecosysteem van bomen, beschreven door Gerrit Jan Keizer in zijn boek “De Verborgen Boom”.
Beide boeken zijn trouwens aanraders.
U kan het boek over MTA kopen via Inverde.
En U kan het boek “De verborgen boom” kopen via A3-boeken.

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende offerte.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart