Processierupsen bestrijden of verwijderen
Processierupsen bestrijden kan op verschillende manieren. Echter mag er nooit een contaminatie van de bandharen met de omgeving ontstaan. Daarom moet het verwijderen van de eikenprocessierups op de juiste manier gebeuren. Wij gaan op een zeer specifieke manier te werk, zodat geen, of toch zeker zo weinig mogelijk, brandharen van de eikenprocessierupsen vrij komen tijdens de werken.
Eerst een beetje uitleg over de processierups of de “eikenprocessierups”
De processierupsen leven zowel hoog in de kruinen van inlandse eiken, als op en in de bodem in de omgeving van eiken. De nesten komen meestal voor aan de onderzijde van de takken. Erg vaak juist onderaan een takoksel van gesteltakken of kleinere takken. Evenzeer vindt men nesten op de stam.
De rupsen hebben elk tot wel 700.000 brandharen die vreselijke luchtweg‑, huid- en oogirritatie veroorzaken. Omdat de processierupsen in nesten leven, komen ook daar deze brandharen voor. Zelfs als de nesten verlaten zijn, blijven de brandharen nog tot 7 tot 8 jaar nadien erg irriterend. Daarom is ook belangrijk oude nesten van eikenprocessierups te verwijderen.
Vooral jonge kinderen hebben vaak sneller last van de eikenprocessierups omdat hun huid dunner is. En omdat zij buiten spelen in de nabijheid van eikenbomen die aangetast zijn door processierupsen.
Meer informatie over de processierups en wat je kan doen bij overlast kan je hier terugvinden.
Processierupsen verwijderen wij zo:
Omdat wij zo weinig mogelijk brandharen van de eikenprocessierups in de omgeving wensen te laten rond vliegen tijdens het verwijderen van de rupsen gaan wij de nest eerst inspuiten met lijm. Daarna nemen wij de nest weg door er een plastiek zakje over te leggen en de nest in het zakje te trekken. Het zakje wordt afgeknoopt en in een tweede zakje gestoken en opnieuw afgeknoopt. Hierdoor is er geen contaminatie met de omgeving tijdens het verwijderen van de eikenprocessierupsen. De zakjes nemen wij mee en voeren wij nadien af. We laten de processierupsnesten dus nooit achter!
Nu blijven er enkel nog brandharen achter op de plaats waar de nest zich bevond. En omdat de brandharen een smelt temperatuur hebben boven de 600 °C, gebruiken wij een gasbrander met vlamtemperatuur van 1.920 °C om de restanten op de kurklaag van de takken weg te branden. Dit gebeurd echter in een fractie van enkele seconden, waardoor er hoegenaamd geen schade ontstaat aan de boom.
Wanneer wij een hoogtewerker kunnen inzetten, maken wij gebruik van een speciale stofzuiger om de processierupsen te verwijderen. Met de stofzuiger zuigen wij de volledige nesten weg. Alsook de restanten aan brandharen op de takken of stam van de boom.
Uit veiligheidsoverweging branden wij met onze gasbrander de plaats van de nest nogmaals na. Met de wind zouden achtergebleven brandharen anders nog kunnen verspreid worden.
Wenst u meer informatie of uitleg over het bestrijden van processierupsen, twijfel dan niet ons vrijblijvend te contacteren.
Eikenprocessierups bestrijden doe je met de nodig bescherming
Eikenprocessierups verwijderen, daar begin je best niet zelf aan. Het is erg belangrijk dat er geen enkel contact met de brandharen tijdens het bestrijden kan plaats vinden. Om irritatie en allergische reactie te voorkomen.
Daarom zijn wij steeds voorzien van een wegwerp overal, adembescherming (FFP3 wegwerp stofmasker of overdruk gelaatsmasker) en handschoenen.