email-GSM-foto's-realisaties-contactformulier-routebeschrijvingen

Hoe een boom vellen? De verschillende methoden.

 

Een boom rooien kan op veel verschillende manieren of volgens verschillende methoden zoals verder beschreven. De meest veilige en meest effectieve methode om een boom te kappen is sterk afhankelijk van situatie tot situatie: staat de boom solitair en kan deze vrij vallen of staat deze naast een woning of in bosverband, staat de te vellen boom mooi recht of staat deze schuin, is de te kappen boom nog vitaal of is deze reeds in zijn eindfase en zijn er inrottingen in de stam of zijn er andere gebreken en ga zo maar door. De kennis van de boomverzorger om de situatie correct in te schatten en te bepalen hoe de boom best wordt geveld is hier erg belangrijk. Hier kan u steeds vertrouwen op de ervaring van b-Tree boomverzorging.

Vooraleer te bepalen hoe een boom te rooien is het zeer belangrijk alle veiligheidsregels in acht te nemen om ongevallen te voorkomen. Denk hierbij o.a. maar aan het gebruik en de gevaren van een kettingzaag. Bij gebruik van een kettingzaag is het nodig om over een adekwate opleiding te beschikken om veilig een boom te kunnen rooien. Enkele aandachtspunten zijn bijvoorbeeld (maar dit is geen volledige lijst): waar is het dichtsbijzijnde ziekenhuis of de dichtsbijzijnde spoeddienst, heb ik een GSM binnen handbereik, is de batterij van mijn GSM opgeladen en heb ik bereik op de plaats waar we een boom vellen of kappen, ken ik het noodnummer van de hulpdiensten, is er een hulpverlener in mijn team, ... .

b-Tree boomverzorging voert voor het begin van het werk steeds een risicoanalyse uit waarin de verschillende punten aan bod komen.

Een boom vellen kan onder andere volgens onderstaande verschillende methoden. Opgelet: dit is geen handleiding, noch een procedure.

 • Gewone methode door het aanbrengen van een valkerf en velsnede en het al dan niet aanbrengen van een treklijn in de top van de boom als de te vellen boom lichtjes naar achteren overhelt en als de te vellen boom vrij kan vallen en de diameter van de boom kleiner is dan de lengte van het zaagblad van de kettingzaag. Hier wordt veelal gewerkt met het aanbrengen van een spie om de boom uiteindelijk in de juiste richting te laten overhellen zodat deze zijn vrije val start.

  Hier kan u meer lezen over veilig een boom vellen volgens de gewone methode door het aanbrengen van een valkerf en velsnede.

 • De omgekeerde methode om een dunne boom te kappen of rooien die lichtje achterover helt en waarbij de te vellen boom naar de andere kant (dan dat deze overhelt) moet vallen. Bij deze methode zaag je eerst de velsnede, breng je de velhevel aan in de velsnede en zaag je daarna de valkerf. Met de velhevel hijs je de boom nu over zijn zwaartepunt om hem te vellen in de gewenste richting.

'.$image['title'].' '.$image['title'].' '.$image['title'].' '.$image['title'].' '.$image['title'].' '.$image['title'].' '.$image['title'].' '.$image['title'].' '.$image['title'].'
 • Methode waarbij de velsnede in twee keer wordt aangebracht als de diameter van de boom groter is dan de lengte van het zaagblad van de gebruikte kettingzaag. Na het aanbrengen van één deel van de velsnede klop je een wig in dit deel van de velsnede om de velsnede niet te laten sluiten bij het aanbrengen van het tweede deel van de velsnede. Na het aanbrengen van de volledige velsnede klop je de wig dan verder in de velsnede zodat de boom zal beginnen vallen.

 • De Deense methode (of veilige hoek methode volgens Husquvarna) waarbij de velsnede tevens in twee keer wordt aangebracht maar een stukje hout aan de achterzijde van het tweede deel van de velsnede blijft staan, dat als laatste wordt weggezaagd juist voor het finaal vellen van de boom. In het eerste deel van de velsnede werd dan reeds een wig aangebracht zodat de boom nooit achterover kon vallen tijdens het aanbrengen van het tweede deel van de velsnede.

 • De halterband methode voor overhangende bomen die in dezelfde richting dan dat deze overhangen worden geveld. Bij deze methode wordt de velsnede tevens in twee keer aangebracht maar een stukje hout aan de achterzijde van de twee delen van de velsnede blijft staan, dat als laatste wordt weggezaagd juist voor het finaal vellen van de boom. Dit laatste stukje kan snel en krachtig worden doorgezaagd waardoor de boom plots in beweging komt en zijn valsnelheid groter zal zijn dan bij de gewone methode, wat maakt dat bij het vellen van een boom in bosverband deze boom meer kans maakt om volledig door de takken van de naastliggende bomen te vallen en niet te blijven hangen.

 • De hangende boom methode gebruikt men voor het vellen van een hangende boom. Hierbij maakt men gebruik van een winch of lier om de boom op een veilige manier onderuit te trekken en de breuklijst op een adekwate manier te zagen zodat de hangende boom velig kan in beweging gebracht worden totdat hij volledig geveld is.

 • Naast de bovenvernoemde methoden waarbij de boom steeds vrij kan vallen, is er de top-to-bottom-methode waarbij we de boom vellen door deze eerst te onttakken (al klimmend) en de stam dan af te breken in stukken (al klimmend). Bij deze methode wordt dikwijls gebruik gemaakt van afvangtechnieken en takeltechnieken om grotere takken en grotere stukken stam ineens op een veilige manier naar de grond te brengen zonder er schade aan te richten aan beplantingen of andere. Deze methode wordt enkel gebruikt indien de boom niet vrij kan vallen.

'.$image['title'].' '.$image['title'].'
 • Methode door gebruik te maken van een hoogtewerker. Wanneer de te vellen boom kan bereikt worden met een hoogtewerker kan het soms interressant zijn om een hoogtewerker te gebruiken. Op dezefde manier als de top-to-bottom-methode wordt de boom dan afgebroken of gedemonteerd (maar dan zonder klimwerken). Het bebruik van een hoogtewerker is ondanks de goede bereikbaarheid van de te vellen boom toch dikwijls niet aan de orde omwille van de kostprijs. Een boom vellen door deze al klimmend te demonteren, mede door het gebruik van efficiënte afvangtechnieken, is dikwijls goedkoper.
  De inzet van een hoogtewerker is echter beperkter dan de inzet van touwtechnieken. We sommen enkele voordelen en nadelen van het vellen met hoogtewerker op.

  Voordelen: men kan bomen vellen die te onstabiel geworden zijn om in te klimmen (bv. door houtrot aangetaste bomen of dode bomen) en men kan zich snel rondom de kruin bewegen om takken systematisch te verwijderen om kruin tijdens het vellen van de boom in evenwicht te houden. Dit kan wel enkel indien de boom vrij staat.

  Nadelen: iedere boom is omwille van zijn standplaats niet te bereiken met een hoogtewerker.
  Het aan- en afvoeren van een hoogtewerker en de gebruikkost van een hoogtewerker zijn extra kosten die dikwijls niet meer goed te maken zijn met het soms efficiënter kunnen werken.
  Een hoogtewerker weegt enorm veel (tonnen!) en compacteert de ondergrond waar de hoogtewerker staat. Indien er zich in de ondergrond wortels bevinden van andere bomen zullen deze hiervan enorme schade kunnen oplopen. Met afsterven over de jaren heen als mogelijks gevolg. Niet iedere uithoek van de kruin van een boom is dikwijls te bereiken met een hoogtewerker. Bijvoorbeeld omwille van obstakels zoals elektriciteitsdraden of andere bomen met zware gesteltakken die zich voor de te vellen boom bevinden.

 • De telekraan of mobiele torenkraan methode kan in sommige situaties de enige oplossing bieden of kan soms ook zeer kostefficënt zijn, ondanks de relatief hoge uurprijs. Hier wordt er gebruik gemaakt van een telescopische hijskraan of een mobiele torenkraan, waarmee de bomen in zeer grote delen, of soms in hun geheel weg gehesen worden vanaf hun standplaats. Een voorbeeld: een kleine ingesloten tuin met een grote boom die moet geveld worden en waar alle hout normaal enkel doorheen de woning kan afgevoerd worden (rijwoning met ingesloten tuin); zal enorm veel mankracht en uren met zich meebrengen. Indien er een open plaats is achter de tuin om een telekraan te plaatsen of aan de straatkant een mobiele torenkraan kan geplaats worden, kan alles uit de tuin gehesen worden of over de woning gehesen worden in grote stukken wat de werkuren extreem verminderd en dus ook de kostprijs.
  Dit is werk waar b-Tree boomverzorging erg goed in thuis is.

Denk eraan dat u enkel een boom veilig kan vellen als u een geschikte opleiding heeft gevolgd en de juiste gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt. Net zoals b-Tree boomverzorging dit dagelijks doet. Doe anders beroep op de vakkennis van b-Tree boomverzorging. Tot ons spijt moeten wij vermelden dat er jaarlijks in België vele ongevallen gebeuren.

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende offerte.

 

Keuze van de methode hoe een boom te vellen

Dit kan heel erg verschillend zijn. De ene methode vraagt heel weinig logistiek, maar veel meer handenarbeid. De andere juist omgekeerd.

Het is de ervaring, de kennis en het inzicht in wat kan en niet kan en wat lang duurt en wat snel kan uitgevoerd worden. Al deze paramaters brengen wij in kaart, om alzo de beste keuze te maken en te bepalen hoe wij uw boom of bomen vellen.

Wij spreken met u af wat uw hoogste prioriteit heeft: de snelheid en/of de kostprijs. Wij lichten u volledig in over de mogelijkheden, het hoe en waarom en de daaraan verbonden kosten.

Voor- en nadelen van de verschillende methoden hoe een boom kan geveld worden

Gewone methode door het aanbrengen van een valkerf en velsnede

Voordeel: zeer snel om een velling uit te voeren

Nadeel: er is veel plaats nodig om de boom vrij te kunnen laten vallen en kan niet overal toegepast worden.

De omgekeerde methode

Voordeel: zeer snel om een velling uit te voeren van een dunne en licht naar achter overhangende boom uit te voeren.

Nadelen: enkel bij relatief dunnen bomen toe te passen en enkel bij bomen zonder zware kroon.

De top-to-bottom-methode (al klimmend de boom demonteren)

Voordeel: kan bijna overal toegepast worden, ook al is er geen plaats om de boom vrij te laten vallen.

Nadelen: neemt meer tijd in beslag dan andere methoden en kan niet toegepast worden bij onstabiele bomen (aangetaste boom waarbij de kans bestaat dat deze omver valt tijdens de klimwerken).

Methode door gebruik te maken van een hoogtewerker

Voordelen: men kan bomen vellen die te onstabiel geworden zijn om in te klimmen (bv. door houtrot aangetaste bomen of dode bomen) en men kan zich snel rondom de kruin bewegen om takken systematisch te verwijderen om kruin tijdens het vellen van de boom in evenwicht te houden. Soms kan er tijdsbesparing zijn door het gebruik van een hoogtewerker, maar zeker niet altijd.

Nadelen: niet iedere boom is bereikbaar met hoogtewerker, omliggend grond wordt gecompacteerd door het gewicht van de hoogtewerker en dit is erg slecht voor de omgevende bomen, de kosten liggen hoger dan bij enkele andere methoden.

De telekraan of mobiele torenkraan methode

Voordelen: er kunnen bomen mee gedemonteerd worden die onstabiel dreigen te worden. Er kunnen heel grote delen van een boom ineens gedemonteerd worden en het vellen of kappen gaat dan erg snel en op die manier wordt er veel bespaard op werkuren. Er kan soms een boom in zijn geheel weggenomen worden.

Nadelen: het is erg kostelijk of duur omwille van de telescoopkraan of mobiele torenkraan en het transport naar en van de werkplek. Er is heel veel kennis en ervaring nodig; maar dit is geen probleem voor b-Tree boomverzorging :-) Niet iedere boom is bereikbaar met een telescoopkraan (telekraan) of mobiele torenkraan.

Facebook-Google+-icons

Copyright 2018 | Disclaimer en privacy (GDPR) | © Copyright | Webdesign by Ozalith.be


b-Tree Boomverzorging | Bareelstraat 76A | 2580 Beerzel | +32 495 53 60 80